Ulkomaat

His­to­rial­li­nen Notre Damen katedraali kärsii valtavat vahingot tulipalossa – puu­ra­ken­tei­nen katto ja torni romahtivat

Tuli tuhosi katon, ja yksi kirkon torneista romahti. Notre Dame on yksi Pariisin maamerkeistä ja suosituimmista turistikohteista. KUVA: IAN LANGSDON / EPA
Ulkomaat 15.4.2019 20:47 | Päivitetty 16.4.2019 0:15
STT, Kaleva, Lännen Media

Maailman tunnetuimpiin turistinähtävyyksin kuuluvaan Pariisin Notre Dame -katedraaliin aiheutuu massiivisia vaurioita maanantai-iltana syttyneessä tulipalossa. Kulttuurihistoriallisesti mittaamattoman arvokasta pyhäkköä pidetään yhtenä Ranskan goottilaisen arkkitehtuurin tärkeimmistä saavutuksista.

Palon aikaansaamat vahingot todettiin jo maanantaina mittaviksi: katedraalin yli 90-metriä korkea keskitorni luhistui ja kirkon katto romahti. Katedraalin edustajan mukaan kaikki katon puiset tukirakenteet olivat tulessa, mikä johtanee katon lähes täydelliseen romahtamiseen.

– Mitään ei tule jäämään jäljelle. Nähtäväksi jää, selviääkö edes katedraalia suojaava holvi, sanoi Notre Damen edustaja Andre Finot BBC:n mukaan.

Ranskan televisiossa esiintynyt asiantuntija kertoi, että Notre Damen katto hyvin vanha ja todella kuivaa puuta.

Myöhään maanantai-iltana palo ei ollut vielä hallinnassa, joten vahinkojen laajuudesta ei ole täyttä käsitystä. 

Sosiaalisessa mediassa levinneissä kuvissa ja videoissa näkyy, miten liekit syöksyivät palon alkuvaiheissa katedraalin katon läpi ja valtavat harmaat savupilvet nousivat kohti taivasta.

Ranskalainen ministeri Laurent Nunez ilmoitti maanantai-iltana, että kukaan ei ole loukkaantunut tulipalossa. Hän kertoi, että tässä vaiheessa on liian aikaista arvioida palon syttymissyytä.

Goottilaisessa katedraalissa on ollut parhaillaan menossa kunnostustyöt, ja poliisin mukaan tulipalo on saattanut saada alkunsa korjaustöistä. Poliisin mukaan mikään ei tällä hetkellä viittaa siihen, etteikö kyseessä olisi onnettomuus.

Katedraalin vieressä asuva ja Oulaisista kotoisin oleva Mika Laakkonen kertoo, että hän kuuli kaksi räjähdystä ennen tulipaloa.

Pariisissa asuva Mika Laakkonen kuvasi maanantai-iltana Notre Damen palon alkuvaiheita.

Katedraalissa olevia patsaita oli viety viime viikon lopulla kunnostettavaksi, joten osa Notre Damen arvoesineistössä on turvassa. Pariisin apulaispormestarin Emmanuel Gregoiren mukaan palomiehet yrittävät pelastaa ne taideteokset, joita vielä on mahdollista pelastaa.

Notre Dame sijaitsee Seine-joessa olevalla Citén saarella, joka evakuoitiin. Viranomaiset pyysivät ihmisiä pysymään pois katedraalin lähettyviltä.

Palo sai alkunsa hieman ennen kello seitsemää paikallista aikaa eli hieman ennen kello kahdeksan Suomen aikaa. Tuli levisi nopeasti. Kirkko syttyi palamaan noin tunti sen jälkeen, kun se oli suljettu turisteilta.

"Osa meistä palaa tänään"

Ranskan presidentti Emmanuel Macron perui maanantai-illaksi suunnitellun tv-puheensa ja lähti kiiruhtamaan kohti palopaikkaa.

–  Notre Dame liekeissä. Kuten kaikki maamieheni, olen surullinen nähdessäni, kun osa meistä palaa tänä iltana. Ajatukseni ovat kaikkien ranskalaisten ja kaikkien katolisten kanssa, presidentti sanoi.

– Kauhea tulipalo Notre Damen katedraalissa Pariisissa, kirjoitti puolestaan Pariisin pormestari Anne Hidalgo Twitterissä.

Pariisilaiset kerääntyivät Seinen rannalle katsomaan, kun Notre Dame palaa. KUVA: JULIEN DE ROSA / EPA

Kaupungissa olleet ihmiset olivat erittäin järkyttyneitä palosta.

– Pariisi on ruhjoutunut. Kaupunki ei tule koskaan enää olemaan entisensä. Olen pariisilainen, isäni oli pariisilainen, isoisäni oli pariisilainen; tätä me toimme lapsemme katsomaan. Minä en tule koskaan näyttämään sitä pojalleni. Jos teillä on tapana rukoilla, tehkää se nyt, sanoi liekkejä tuijottava Philippe.

– Tämä on todella surullista. Surullisin hetki, jota olen koskaan elämässäni seurannut, kiteytti brittituristi Sam Ogden, 50.

Ogdenin lailla sadat ihmiset olivat kerääntyneet Seinen rannoille katsomaan paloa. Osa heistä itki avoimesti.

Järkytys levisi laajalle

Maailman johtajat kommentoivat nopeasti paloa. Ensimmäiseksi ehti Yhdysvaltain presidentin Donald Trump, joka sanoi paloa "kauheaksi" ja antoi samalla sammutusohjeita Twitterissä.

– Ehkäpä lentävistä sammutuskoneista olisi apua. Nyt on syytä toimia nopeasti, presidentti neuvoi.

Saksan liittokansleri Angela Merkel kutsui pyhäkköä "Euroopan kulttuurin symboliksi" ja Lontoon pormestari Sadiq Khan puolestaan sanoi näkyä "sydäntä särkeväksi"

– Lontoo seisoo Pariisin rinnalla sen surussa ja myös ystävyydessä, kuten aina, Khan kirjoitti.

Notre-Dame on valmistunut 1345. Sen rakennustyöt aloitettiin lähes 200 vuotta aikaisemmin.

YK:n kasvatus-, tiede- ja kulttuurijärjestö Unesco sanoi sekin tukevansa Ranskaa katedraalin pelastamisessa ja myöhemmässä restauroinnissa.

Notre Dame on goottilainen viisilaivainen kirkko, joka on 130 metriä pitkä ja 48 metriä leveä. Kirkon rakentaminen aloitettiin vuonna 1163, ja se valmistui 1345.

Notre Dame kuuluu Euroopan suosituimpiin turistikohteisiin. Siellä käy vuosittain miljoonia vierailijoita.

Katso kuvia Notre Damen palosta.

 

 

MAINOS

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (45)

Ihmettelen tässä vain, miten voi tuli hyppiä kolmeen eri kohtaan. Mielestäni ei voi pois sulkea tuhopolttoa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Vaikka tämä onkin järkytys, nyt pitäisi välittömästi siirtää ajatukset ja katse eteenpäin,. On uutisoitu, että merkittävä osa irtaimistosta saatiin pelastettua, ja sekä kellotorni että seinät jäivät pystyyn. Jälleenrakentaminen on siis seuraava vaihe. Koko kirkko ei ole tuhoutunut. Näitä tulipaloja on useimpien tämän ikäisten rakennusten historiassa, ja aina ne ovat nousseet uuteen kukoistukseen. Nyyhke pois ja eteenpäin!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Remonttimiesten resut sähkötyökalut yön läpi sähköissä kiinni niin tietäähän sen lopputuloksen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Avustan jälleen rakentamista 1000 000e jos saisin edes pienen osan turistienjättämistä tuloista itselleen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Järkyttävää...Rakennuksen palo järkyttää maailmaa enemmän, kuin 1000 ihmisen kuolema jossain katastrofissa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Näkisin, että tämä on Rinteen ja Halla-ahon saamattomuutta koska eivät ole saaneet hallitusta kasaan ja muuttaneet EU säännöksiä. Näillä mestarilla on varmaan joku jälkiviisaus tähänkin millä vahinko olisi vältetty. Ainakin ennen vaaleja tämäkin onnettomuus olisi laitettu Sipilän piikkiin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Paloi Ylivieskan kirkkokin, mutta eipä rakenneta perinteitä kunnioittaen samallaista tilalle.
Suomessa vain tuhotaan vanhaa ja suunnitellaan "leipäpussi" mallisia rakennuksia joissa tulee sisäilma ongelmia.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Se on maallista vaan. Usko ja rukous eivät tarvitse seiniä ja kattoa ympärilleen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Surullista, mutta kaikella on aikansa ja määrähetkensä. Ollaan kiitollisia siitä kaikesta, mitä tämä kirkko antoi ihmisille vuosisatojen aikana.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Toivotaan että poliisi tutkii ihan kunnolla .. joillakin olisi nimittäin intressejä tuhota maan komein kirkko ja pariisin kiistaton maamerkki.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Katastrofeja kerrakseen, ensin persujen vaalimenestys ja nyt tämä! Kyllä meitä koetellaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Aivan samaa mieltä ja samoissa tunnelmissa. Mitään vastaavaa palon kohdetta ei koko Suomesta löydy. Sen arvokkuutta useat täällä eivät ymmärrä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Katastrofeja kerrakseen - Kokoomus ei romahtanut vieläkään ja nyt vielä tämä! Kyllä on hidasjärkinen Suomen kansa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Harmi, maailman hienoin rakennus. Sitä rakensi 200 vuotta oikeat kirvesmiehet.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (45)

Uutisvirta

7:22
Minkki tekee ympäristössä tuhojaan – lakimuutoksen myötä haitalliseksi vieraslajiksi luokiteltua eläintä tehopyydetään Oulun kaupungin alueilla
7:00
Jos et pääse Poriin, avaa televisio – suora lähetys on mahtavaa palvelua
7:00
Hartaanselkä on öinen kalastuskeidas keskellä kaupunkia, jossa viihtyy myös oululainen Seppo Salo: "Olen nautintokeskeinen kalastaja. En välttämättä edes halua kalaa" Tilaajille
7:00
Nokkela salaliittoelokuva kuulennosta kertoo hieman toisenlaisen tarinan Apollo-ohjelmasta
6:20
Mies menehtyi henkilöauton ja rekan onnettomuudessa Oulun Kuusamontiellä – ajokaista suljettu kolarin vuoksi
6:11
Rukalla järjestetään biotaloustapahtuma – teemana muovi: "Materiaalia hallitsevat fossiiliset raaka-aineet, ja ne halutaan nyt korvata uusiutuvilla"
6:00
Raskaussyrjintä vieläkin liian yleistä kunnissa – ongelma kohdistuu erityisesti työuransa alkupäässä, määräaikaisessa työsuhteessa oleviin nuoriin naisiin Lukijalta
11
Metallica on Suomessa koko kansan metallia – Hämeenlinnaan legendaarista bändiä saapui kuulemaan 55 000 korvaparia
4
Hirvenpyyntilupia myönnetty Oulun toimialueelle tänä vuonna huomattavasti viimevuotista vähemmän – pyynti alkaa syyskuussa
4
Aktiivimalli ja vappusatanen aiheuttivat kiistelyä puheenjohtajatentissä – Harkimo pelkää hallitusohjelman johtavan krapulaan
3
Lipolle rutiinivoitto sarjajumbosta – suoritus jätti parantamisen varaa
3
KeKi:n miehillä hukkareissu Joensuuhun – hallitseva mestari otti tyylipuhtaan voiton
2
Kaipuu metsään ei lähde miehestä – Tänään 60 vuotta täyttävä Arto Hongisto ei henno luopua järjestötehtävistään
2
MTV: Kalle Palander muuttaa takaisin synnyinkaupunkiinsa Tornioon – syynä lasten koulunkäynti

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Metsäpalovaroitus päättyy tänään klo 6 Keski-Suomen, Etelä-Pohjanmaan ja Pohjanmaan maakunnissa sekä seuraavissa Lapin kunnissa: Ylitornio ja Tervola. Metsäpalovaroitus on edelleen voimassa Keski-Pohjanmaan maakunnassa, Pohjois-Pohjanmaan maakunnassa lukuun ottamatta Pudasjärven, Taivalkosken ja Kuusamon kuntia sekä seuraavissa Lapin kunnissa: Simo, Tornio ja Utsjoki.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Naton vastustus hiipuu

175 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Paljonko sinä tienaat bruttona/kk ja montako vuotta on yläasteen jälkeen koulutusta ja paljonko työelämää?

Kaikki he, jotka vastasivat aloittajan esittämään kysymykseen asijallisesti ovat rehellisiä. Suunsoittajat taas kuuluvat... Lue lisää...
Tämä selvä

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

17.7.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image