Ulkomaat

Hiilellä puhdasta energiaa

Nesteytetty hiilidioksidi lähtee putkea pitkin kohti loppusijoitusta energiayhtiö Vattenfallin rakentamassa Schwarzen koevoimalassa Saksan itäosassa. Kivihiili poltetaan Schwarzessa puhtaalla hapella, jolloin palamisen lopputuote on lähes puhdasta hiilidioksidia ja vettä. KUVA: Michael Urban/AFP
Ulkomaat 25.3.2010 0:00
Janne Yläjoki
Ihmiskunta tuottaa vuosittain ilmakehään noin 30 miljardia tonnia hiilidioksidia. Tästä määrästä 39 prosenttia tulee kivihiilen polttamisesta, joka tapahtuu pääosin voimaloissa ja teollisuuslaitoksissa.

Kivihiilellä on ollut saastuttavan energiamuodon maine - eikä suotta. Uudet, hiilidioksidin talteenottoon mahdollistavat teknologiat ovat kuitenkin muuttamassa tilannetta nopeasti.

"Voi olla, että jo kymmenen vuoden päästä ollaan tilanteessa, jossa kaikilta uusilta hiilivoimaloilta edellytetään hiilidioksidin talteenottoa", arvioi VTT:n tutkija Sebastian Teir.

"Toisaalta iso ongelma on edelleen se, minne maailman tasolla miljardit hiilidioksiditonnit loppusijoitetaan. Paras paikka on todennäköisesti maankuoressa, niissä samoissa geologisissa taskuissa, joista kaasu ja öljy on pumpattu pois."

Teir tutki omassa väitöskirjassaan hiilidioksidin sitouttamista terästehtaiden kuonaan ja kaivosteollisuudesta syntyviin jätekiviin.

Ongelmaksi muodostuivat kuitenkin lisäkemikaalit. Niiden valmistus tuotti hiilidioksidia enemmän kuin hiilidioksidia saatiin talteen.

Lue lisää torstain Kalevasta!

Tiedätkö aiheesta enemmän?
Lähetä vinkki, kuva tai video!
13222
MAINOS

Kommentoi

Hiilidioksidi ei vain oikein tahdo pysyä kallioperässä. Sehän liikkuu siellä itsestäänkin. Mutta hyvä jos edes osa saadaan varastoitua. Milloin Toppilaan saadaan CO2n talteenotto?.Turvehan tuottaa sitä enemmän kuin kivihiili.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ihmiskunnan toiminnan osuus vuosittain ilmakehään päätyvästä hiilidioksidista on alle 4 prosenttia. Ihmiskunnan osuus on siis melko minimaalinen. Vielä kun tiedetään, ettei tieteellisiä todisteita ole, jotta voitaisiin sanoa ihmiskunnan aiheuttaneen viime vuosisadan lämpenemisen. Vielä kun tilastollisesti merkitsevää lämpenemistä ei ole tapahtunut viimeiseen viiteentoista vuoteen, voidaan sanoa, että hiilidioksidin varastointi on käytännössä tarpeetonta ja mielettömän kallista. Ilmastotieteilijät ovat paljastuneet huijareiksi ja kansa ei ole enää valmis tällaisen turhan tekniikan aiheuttamia kustannuksia maksamaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

26
Pakkasjakso jatkuu Oulussa ensi viikolla – alkuviikosta kylmyys hellittää hiukan
23
Oulu10:stä remontoidaan tukikohta palvelu-uudistukselle, joka toimii yhden luukun periaatteella – ajattelutapa palvelukonseptissa uusiksi
15
Täydellinen kuunpimennys näkyy Oulun taivaalla aamulla – lähetä kuva "superverisusikuusta"
15
Oulun yliopistossa on kehitetty ennätysluja ekobetoni – valmistetaan kuivista raaka-aineista ja vedestä
12
Pakkanen näkyy eläinlääkärin vastaanotolla Oulussa: Koirien anaalirauhasvaivat lisääntyvät – lähetä kuva lemmikin talviasusteesta
12
Analyysi: Pääministeri May yrittää maanantaina löytää ulos umpikujasta, mutta kova brexit lähestyy päivä päivältä
8
Harkimo vihjaa loikkauksesta: "Huomenna selviää, kuka kansanedustaja liittyy Liike Nyt -eduskuntaryhmään"

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Pakkasvaroitus: Maan pohjoisosassa sekä Varsinais-Suomen, Uudenmaan, Kanta-Hämeen, Päijät-Hämeen, Kymenlaakson ja Etelä-Karjalan maakunnissa esiintyy lähivuorokauden aikana kireää pakkasta.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Tuntematon sotilas 3.0

227 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Kuka on juoppo

Omasta vankasta juopon kokemuksestani sanon, että juoppo on henkilö joka löytää syyn alkoholin hankkimiseen ja juomiseen... Lue lisää...
juoppo evp.

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

21.1.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image