Ulkomaat

Hiilellä lämmittävää Puolaa ei saatu ainakaan vielä EU:n il­mas­to­ruo­tuun

EU-komission tuore puheenjohtaja Ursula von der Leyen julkaisi keskiviikkona unionin vihreän kasvun ohjelman. KUVA: OLIVIER HOSLET
Ulkomaat 13.12.2019 8:44
Virpi Niemistö

EU-maiden johtajat ovat perjantaiaamun tunneille venyneissä neuvotteluissa sopineet, että unionista tehdään hiilineutraali vuoteen 2050 mennessä. Maanosa haluaa olla edelläkävijän asiassa.

Noin neljä viidesosaa energiastaan hiilellä tuottava Puola ei kuitenkaan ole mukana julistuksessa.

– Saavutamme ilmastoneutraaliuden omassa tahdissamme, Puolan pääministeri Mateusz Morawiecki linjasi Brysselin huippukokouksen jälkeen.

Saksalaisen Sûddeutsche Zeitungin mukaan pääministeri oli ehdottanut, että Puolasta voisi tulla hiilineutraali vuodesta 2070 alkaen. Tämä ei saanut kannatusta EU-kumppaneilta.

Itä-Euroopan maiden nihkeiden ilmastolinjausten taustalla on ollut ennen kaikkea se, että ne haluavat olla varmoja EU:n taloudellisesta tuesta rakenneuudistuksilleen, koska hiilestä luopumisen lasketaan tulevan kalliiksi.

Puolan asiaan ja vaatimuksiin miljardituista palataan huippukokouksessa kesäkuussa.

– Toivottavasti kesäkuussa 2020 saadaan enemmän selkeyttä EU:n tulevaan rahoitukseen vuosina 2021-2027, Saksan liittokansleri Angela Merkel sanoi.

Ilmastoneutraalius tarkoittaa sitä, että EU ei päästä ilmakehään enempää kasvihuonekaasuja kuin hiilinielut pystyvät sieltä poistamaan.

Tsekki ja Unkari puhuivat huippukokouksessa voimakkaasti ydinvoiman puolesta. Huippukokouksen päätelmissä mainitaankin, että osa jäsenmaista aikoo jatkossakin nojata ydinvoimaan.

EU-komission puheenjohtaja Ursula von der Leyen julkaisi keskiviikkona unionin vihreän kasvun ohjelman. Ohjelman tavoitteena on, että Euroopasta tulee koko maailman ensimmäinen hiilineutraali maanosa vuoteen 2050 mennessä.

Suomessa hallitusohjelmassa on linjattu tavoitteeksi, että Suomi on hiilineutraali vuoteen 2035 mennessä.

MAINOS

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (21)

Hysterian keskellä ei haluta edes muistaa kuinka polttotekniikka ja savukaasupuhdistus on kehittynyt. Savukkasupesureilla hiili talteen, ja sijoitus loppuunkaivettuihin suolakaivoksiin. Niitähän on Puolassa ja Saksassakin lukuisia.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

"No niin. Järjestystä siellä. Asettukaahan jonoon. Kreikkahan siinä jo onkin ja Afrikka. Ja mikäs uusi tässä? Puola. No, tähän jonon kärkeen. Ja paljonko pannaan euroja teille, kyllä me suomalaiaiset maksetaan."

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Toivokaamme, että Suomi epäonistuu oikein kunnolla asettamiensa tavoitteiden saavuttamisessa EU-päättäjien hölmössä hiilenkäytön lopettamishankkeessa!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Suomen kannattaa hakea kans sitä avustusta kun meilläkin palaa hiili. Ei aina olla maksajan roolissa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Suomi ampuu ensin itseä jaloille puolittamalla turpeen käytön ja alkaa sen jälkeen vielä maksamaan Puolalle. Hyvä diili hei Marin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Niinhän siinä taas käy. Aivan kuten Kreikan velkasuoritukset jäävät tulevien sukupolvien hoidettaviksi, jos sittenkään.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

EU joutuu kerta toisensa jälkeen katumaan liian aikaisin hyväksyttyjä Eu-jäsenyyksiä Itä-Euroopan jäsenmaille, jotka härskisti käyttävät hyväkseen ilman omia sitoutumisia EU:n tarjoamia ilmaisrahoituksia. Olisi luullut Kreikan jo opettavan huonosta jäsenvalinnasta huonoon ajankohtaan kylliksi, mutta ei, halu laajentua vei voiton liittymiskriteereiltä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Aika kovia tavoitteita Suomi lupailee vaikka hiilineutraaliin pyrkimisessä on huonoiten tukenut kuin kaikki muut maat. Kaikissa muissa maissa on tuettu kunnolla vähäpäästöttömiä autoja. Suomessa muita maita nostetaan esiin, että täällä asiat hoidetaan paremmin vaikka todellisuudessa täällä ei tueta ollenkaan päästöttömiä ja vähäpäästöisiä autoja. Noloa katsoa kun Suomi lupailee kaikkea ja puheet eivät vastaa ollenkaan tekoja.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Hesalaiset polttavat kivihiiltä edelleenkin vielä vuosia. Eu varmaan myöntää heillekin avustuksia ja siirtymäaikaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Puolan hallitus ei voi ilmoittaa kansalaisilleen, jotta nyt ilmastonmuutoksen takia emme voi käyttää hiiltä energian- ja lämmön tuottamiseen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Hyvä EU, nyt alamme maksamaan Puolalle miljardeja että se pääsisi pois hiilen käytöstä. Kyllä muut maat osaavat tämän pelin. Nykyhallitus mielellään maksaa ja onhan komissaarinakin sellainen henkilö joka osaa neuvotella Suomelle edullisia sopimuksia. Maksellaan niillä Kreikka rahoilla kunhan palautuvat Suomeen kohta. Kyllä Suomalaiset maksavat kunhan kerrotte vain kuinka paljon

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kävin kreikassa reilu vuosi sitten ja kysyin eräältä oppaalta kreikan talodesta. Hän sanoi että palkat tulee ajallaan yksityisiltä, valtiolta hieman myöhässä. Sa mikä suurin uutinen oli että kreikka on velat maksanu. Uskoo ken tahtoo.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Marin hehkutti onnistuneesta eu kokouksesta, varmaan siellä on ollut hyvä olla rysselin lihapatojen
ääressä. Kyllä se on onnistunut ainakin siltä osin. Turha suomen on siellä pienenä maana röyhistellä rinta kaarella. Me emme voi todellakaan saada kaikkea läpi ja pelastaa maailmaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Puolahan voi seurata Brexitin viitoittamalla tiellä ja poistua tästä kustannuksia aiheuttavasta imperiumista jos tarpeeksi ahdistellaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Suomi olisi järkevä kun lähtisi Eu:sta kun vielä voi ja ei taloutta vetäisi sen takia suohon.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Puola on ainoa järkevä maa joka näkee, että ilmaston lämpeneminen on keksittyä jolla halutaan tehdä rahaa. Todellisuus on, että ilmaston lämpenemisen syy on muu kuin päästöt. Auringon toiminta on yksi yhteen lämpenemisessä ja monet tutkijat ovat sen todistaneet. Nämä tutkijat on kuitenkin työnnetty syrjään koska ei haluta sellaista selvitystä jolla ei voi tehdä rahaa. Maapallon huolestuttavin ongelma tulee olemaan pölyttäjien häviäminen. Monia vaihtoehtoisia ruokia on kokeiltu, mutta ne ovat vain hetken myyneet ja niiden ostaminen on hiipunut kuten sirkat.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ei hätää, pudotetaan Suomessa asuntojen lämpötila 12 asteeseen, niin puolalaisten hassuttelut tulee kompensoitua! ps.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ei tarvi pudottaa asuntojen lämpötilaa jos syntyvyys pienenee niin sitäkin kautta päästöt vähenee kun kulutus pienenee. Jos ilmasto lämpenee niin suomessa lämmitykseen ei tarvi energiaa niin sitäkin kautta ilmasto asia saadaan ratkaistua. Suomessa yritykset ovat suurimmat päästön tuottajat ja ihmiset sekä autot ovat vain todella pieni osa siitä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (21)

Uutisvirta

6:40
Kemiin kaavailtu tehdas ei jää väylistä kiinni – Meri-Lapissa vieraillut ministeri Timo Harakka vakuutteli, että valtio kantaa kortensa kekoon
6:26
"Orkesterissamme on paljon positiivista energiaa" – Emiliano Travasino tuli Italiasta Suomeen opiskelemaan ja päätyi soittajaksi Oulu Sinfoniaan
6:10
Volkswagenille Kanadassa miljoonasakot päästöhuijauksesta – päästöhuijaus maksanut autonvalmistajalle yhteensä kymmeniä miljardeja
6:00
Lasketaan puuttumiskynnys matalalle, ettei yksikään urheileva lapsi ja nuori joudu kokemaan epäasiallista kohtelua Lukijalta
6:00
Eri puolueet odottavat Niikolta selvityksiä esille nousseista Kiina-yhteyksistä – Epäluottamusta ei kuitenkaan ole tässä vaiheessa
6:00
Rengasvaurioista normimäärä korvaushakemuksia Pohjois-Pohjanmaalla – "Silloin kun me maksamme korvauksia, täytyy aina olla kyseessä huolimattomuus tai laiminlyönti tienpidossa" Tilaajille
0:05
PaKa hamusi alussa yllätystä toissavuotisesta Ranskan mestarista, mutta kuusamolaisten peli päättyi tappioon – joukkueet kohtaavat 5. helmikuuta Kuusamossa

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli muuttuu huonoksi iltapäivästä alkaen maan pohjoisosassa sekä Keski-Suomen, Etelä-Savon, Pohjois-Savon, Pohjois-Karjalan, Etelä-Pohjanmaan, Pohjanmaan ja Keski-Pohjanmaan maakunnissa lumisateen vuoksi.

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Miksihän sosiaalisesti heikossa asemassa olevat äänestävät perussuomalaisia??

Persut käyttävät hyväkseen vaikuttamiskeinoja, joissa viestitään kuinka hyväosainen eliitti porskuttaa ja persut ovat mu... Lue lisää...
Taitavaa vedätystä

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

23.1.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Pohjoisen kattavimmat mediatilat ja monipuoliset markkinoinnin palvelut printtiin ja digiin.

Kaleva Media B2B asiakasratkaisut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityksille


stats-image