Ulkomaat

Hen­keä­sal­paa­va kauneus ei katoa mielestä, toteaa vaeltaja Utahin erämaassa

Angels Landingin huipulta on yli 400 metrin pystysuora pudotus Virgin-joen uurtamaan kanjoniin, joten paikka ei sovellu korkean paikan kammoisille. Esko Jussila ihailee kanjonimaisemaa.
Ulkomaat 12.10.2018 8:45
Joonas Jussila

Vaellus Angels Landing -vuoren huipulle Utahissa vaatii kuntoa ja hermoja. Uurastus palkitaan.

Hengitys salpaantuu heti, kun 1,7 kilometrin mittainen kapea tunneli jää taakse ja edessä avautuu aamuauringon värjäämä maisema Zionin kanjoniin.

Punaisen ja ruskean sävyiset, 800 metriä pystysuoraan kohoavat hiekkakivijyrkänteet hehkuvat kuin Technicolor-elokuvassa. Mount Carmelista 1920-luvulla rakennettu tie laskeutuu jyrkästi alas Virgin-joen muovaamaan ja 24 kilometriä pitkään laaksoon. Se on Utahin lounaisosassa sijaitsevan suositun kansallispuiston ydinaluetta.

Olen viettänyt Zionissa viitisen vuotta sitten muutaman viikon vapaaehtoistyössä kanjonin reunoilla kulkevia polkuverkostoja kunnostaen, joten maisema ei ole ennen kokematon. Silti – tai ehkä juuri siksi – lehtipuiden reunustaman joen ja jyrkästi nousevien kanjoninseinämien näkeminen tuntuu erityisen hienolta.

Delicate Archin kuvauksellinen luonnonkaari kuuluu Archesin kansallispuiston suosituimpiin nähtävyyksiin.

Ajamme veljeni Eskon kanssa vuokra-auton Grotton paikoitusalueelle, joka sijaitsee muutaman kilometrin jokea yläjuoksuun. On jo marraskuun alku, joten kanjonin pohjalla kulkevalla tiellä voi kurvailla vapaasti omalla autolla.

Suosittuina kesäkuukausina tilanne on toinen. Silloin tällä puiston suosituimmalla alueella kannattaa liikkua vain National Park Servicen operoimilla linja-autoilla, joita voi käyttää pääsymaksua vastaan ilmaiseksi.

Parkkipaikalta jatkamme matkaa jalan yli joen. Ihastelemme hetken päivävaelluskohdettamme eli 460 metriä kanjonin pohjalta kohoavaa Angels Landingin hiekkakivivuorta.

Olemme kumpikin valloittaneet ”Enkelien laskeutumisen” jo aiemmin, minä kahdesti ja matkakumppanini kerran. Siitä huolimatta on selvää, että vaativa 3,9 kilometrin yhdensuuntainen polku kuuluu jälleen Zionin ohjelmaamme.

Aurinko paistaa pilvettömältä taivaalta, kun jokea seurannut polku alkaa mutkitella serpentiinin tavoin kohti korkeuksia. Reitillä on yllättävän paljon patikoitsijoita sekä valokuvaajia ja maalareita, jotka ikuistavat teemaviikolla Zionin kuvauksellisia maisemia.

Lintuhämähäkki eli tarantula tallustelee betonipolulla. .

Kilometrin taivalluksen jälkeen huomaamme valtavan lintuhämähäkin tallustelemassa betonipolulla. Joillekin kohtaaminen ison hämähäkin kanssa voisi olla traumaattinen kokemus, mutta me keskitymme kuvaamaan karvapeitteistä hämyriä suupielet hymyssä.

Yli 90 vuotta sitten jyrkkään rinteeseen raivattu polku kohoaa nopeasti ylös hämyiseen sivukanjoniin, jota reunustavat korkeat kuuset. Taivaalla liitelee aikuinen muuttohaukka. Kenties joku niistä lukuisista, jotka vuosittain pesivät Zionin pystysuorilla kallioilla suojassa pedoilta.

Muutama sata metriä tasaisessa maastossa kuljettuamme nousee polku jälleen nopeasti ylöspäin Walter´s Wiggles -osuuden aikana. Polunrakennuksen taidonnäyte koostuu 21 serpentiinimutkasta, ja pian onkin aika saapua Scoutin näköalapaikalle.

Täällä pudotus kanjonin pohjalle on lähemmäs 300 metriä, mutta vasta nyt alkaa se osuus, joka on ikuistunut pysyvästi mieliimme. Viimeiset 900 metriä vuoren huipulle polku nimittäin kulkee pystysuorien jyrkänteiden reunoilla kohti Angels Landingin 1760 metrissä kohoavaa huippua.

Virgin-joki ja sen reunoja seuraava tie näyttävät ylhäältä katsoen mitättömän pieniltä urilta. Päässä huimaa ja jokaiseen askeleeseen on keskityttävä huolella, kun vaijerin avustuksella nousemme pikku hiljaa kohti lakipistettä.

Onneksi näin aikaisin aamulla lähes koko vaeltajien joukko on matkalla samaan kohteeseen, joten vastaantulijoita ei juurikaan ole.

Viimein puolen tunnin loppurutistuksen jälkeen saavutamme huipun. Matalalla paistava aurinko värjää hiekkakivikalliot punaisen ja ruskean sävyillä, ja maisema on kuin toisesta maailmasta.

Vikkelät maaoravat kuuluvat Zionin pikkunisäkkäisiin.

Näin alueen kokivat jo 1850-luvulla Zioniin saapuneet mormonit, jotka nimesivät taivaallisin sävyin paitsi tämän jyrkkäpiirteisen hiekkakivimonumentin, myös monet muut kanjonin paikat.

Niistä lähistöllä erottuvat esimerkiksi Altar of Sacrafice kirkkaanpunaisine ”verijälkineen” ja Temple of Sinawava pohjoisen suunnalla.

Lähes tunnin maisemaa ihailtuamme on aika lähteä paluumatkalle. Se sujuu huomattavasti kevyemmin, kun laskua kertyy jalkojen alla 460 metriä. Reilun tunnin kuluttua autolle saavuttuamme voimme vain todeta yhteen ääneen: Angels Landingin huiputtamiseen ei voi koskaan kyllästyä.

 

Utah

220 000 neliökilometrin kokoinen, kolmen miljoonan asukkaan osavaltio Yhdysvaltain lounaisosassa. Lähes puolet Utahin asukkaista elää Salt Lake Cityssä ja lähiympäristössä.

Milloin

Syksyllä ja keväällä. Ilmasto on miellyttävin maaliskuusta toukokuuhun ja elokuusta marraskuuhun.

Kesällä lämpötila voi kohota esimerkiksi Zionissa yli 40 asteeseen.

Kansallispuistot ruuhkautuvat Yhdysvaltojen arkipyhinä, jolloin niihin matkustamista kannattaa välttää.

Miten

Helsinki-Vantaalta pääset Salt Lake Cityyn yhdellä tai kahdella välilaskulla.

Edullisempi vaihtoehto on lentää Las Vegasiin tai Phoenixiin, joihin voit löytää tarjouslennon 400–500 eurolla.

Oma vuokra-auto on käytännössä ainoa vaihtoehto kansallispuistoihin tutustumiseen. Sellaisen saa jopa alle 30 eurolla päivää kohden.

Majoitu

Zionin kansallispuistossa majoituspalvelut ovat keskittyneet aivan puiston naapurissa sijaitsevaan Springdalen kaupunkiin, josta saa kahden hengen huoneen alle 50 eurolla.

Muuten kansallispuistojen lähistöllä kannattaa majoittautua motelleihin.

Archesin ja Canyonlandsin kansallispuistojen kävijälle hyvä kohde yöpymiseen on Moabin pikkukaupunki.

Huomioi

Yhdysvaltojen kansallispuistot kasvattavat kävijämääriään valtavaa vauhtia.

Vältä esimerkiksi Zionin kanjoniin matkustamista loppukesän lomakuukausina, jolloin ilmasto on myös kuumin.

Mikäli vierailet useammassa kansallispuistossa, harkitse "annual passin" ostoa. Sillä pääset vuoden ajan kaikkiin National Park Servicen hallinnoimiin puistoihin 65 eurolla.

Muuten puistoista joutuu pulittamaan 10–20 euron pääsymaksun ajoneuvoa kohden.

MAINOS

Kommentoi

Uutisvirta

21
Zeppelinin edustan tietöiden pahin vaihe on kohta ohi, liikenneympyrä valmistuu heinäkuussa
12
Kiinteistöliitto esittää Airbnb-majoittujien määrän rajoittamista huoneistoissa vuoden aikana – valvonta tehtäisiin sähköisen järjestelmän avulla
10
20 asteen rajaa ei juuri rikota Pohjois-Pohjanmaalla tulevalla viikolla – keskiviikkoillan ja torstain aikana luvassa jopa kolmasosa kuukauden sateista
6
Australia evakuoi kahdeksan lasta Syyrian pakolaisleiriltä
5
Rahoitus, huippuvirat ja tietenkin brexit – näin Suomi puheenjohtajana voi tai ei voi vaikuttaa EU:n tulevaisuuteen
5
IS: Cristiano Ronaldo lomailee Ranskan Rivieralla kempeleläismiljonäärin jahdilla – vuokra 217 000 euroa viikossa
4
OLS:n kasvatti Rasmus Karjalainen siirtyy Hollannin liigaan – "Menen tekemään, en vain selviytymään"

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Syntyvyyden raju romahtaminen Suomessa

214 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Karmea moka Pudasjärvellä

Ei kannata näyttää komeaa jokea turisteille ilmaiseksi. Joka paikassa jokinäkymä maksaa. Betonikaide on jalankulkijoiden... Lue lisää...
Betoni kaide

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

24.6.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image