Ulkomaat

Hen­gi­tys­suo­jai­mia valmistavat kii­na­lais­yri­tyk­set sulkivat ovensa uu­dek­si­vuo­dek­si – suo­ma­lais­yri­tys jatkoi tuotantoa ja kerää nyt kiitosta Kiinassa

Koronaviruksen vuoksi Eppu Mäkipää käyttää aina hengityssuojaimia liikkuessaan ulkona. Hongkongissa tartunnan saamisen vaaraa hän pitää silti pienenä.
Ulkomaat 26.2.2020 18:45
Björn Ådahl

Koronavirus on saanut hongkongilaiset miettimään sisäilman puhtautta, Lifa airin myyntijohtaja Eppu Mäkipää.

Myyntijohtaja Eppu Mäkipään Etelä-Kiinassa johtamassa tehtaassa valmistetut hengityssuojaimet menevät juuri nyt kuin kuumille kiville.

– Suojaimia menisi kaupaksi paljon enemmän kuin mitä pystymme tuottamaan. Toimitamme niitä ennen muuta kriisialueella toimiville sairaaloille, suomalaisen Lifa airin Itä-Aasian toiminnasta vastaava Mäkipää kertoo yrityksen konttorissa autonomisessa Hongkongissa.

Menestykseen johtanut tapahtumaketju sai alkunsa Mäkipään oivallettua, että tehdasta kannattaa pitää toiminnassa kiinalaisen uudenvuoden aikana tammikuun lopulla. Kiinassa lähes kaikki tuotantolaitokset suljetaan vähintään kolmeksi viikoksi kiinalaisten tärkeimmän pyhän aikana.

– Uutiset uuden koronaviruksen leviämisestä olivat yhä huolestuttavampia. Pidin ilmeisenä, että hengityssuojaimien kysyntä lisääntyisi rajusti, Mäkipää sanoo.

Monet tehtaan työntekijöistä olivat sattumalta kotoisin Hubein maakunnasta, josta koronavirus sai alkunsa ja johon se on iskenyt pahimmin. Heillä ei siksi ollut mitään sitä vastaan, että he jättäisivät väliin tavanomaisen vierailunsa kotipaikkakunnilleen uutenavuotena.

Sen ansiosta Lifa air oli viikkokaupalla ainoa hengityssuojaimia valmistava yritys koko Kiinassa. Kaikkien kilpailijoiden tehtaat oli suljettu.

Tärkeitä lahjoituksia

Lifa air valmistaa muun muassa sairaalakäyttöön tarkoitettuja hengityssuojaimia.

Niistä on ollut hälyttävä pula Hubeissa, jonne on lähetetty yli 20 000 lääkäriä ja sairaanhoitajaa muualta Kiinasta hoitamaan tautiin sairastuneita kymmeniätuhansia asukkaita.

Mäkipää painottaa, että on tärkeätä ylläpitää mahdollisimman hyviä suhteita paikallisella tasolla toimiviin päätöksentekijöihin. Yritys on siksi myös lahjoittanut suuria määriä hengityssuojaimia Hubein sairaaloille.

– Olemme saaneet paljon kiitosta. Tämä auttaa takuulla toimintaamme, kun kriisi on ohi, sillä Kiinassa palveluksen tehneitä pidetään muistissa, hän selittää.

Koronaviruksen leviäminen vaikeuttaa toisaalta Mäkipään työtä. Hän ei nimittäin enää voi käydä tehtaassaan, sillä Kiinasta on tällä hetkellä käytännössä mahdotonta palata autonomiseen Hongkongiin.

– Kaikki Hongkongiin muualta Kiinasta tulevat joutuvat automaattisesti kahden viikon karanteeniin. Tämä tekee tilanteen erittäin haasteelliseksi, sillä olen yleensä puolet viikosta Kiinassa koordinoimassa tehtaan toimintoja, hän kertoo.

Mäkipää joutuu nyt hoitamaan tehtaan johtamisen puhelimitse. Pidemmän päälle järjestely on kestämätön.

Uutta tietoisuutta

Mäkipäällä riittää kuitenkin tekemistä myös Hongkongissa. Lifa airin valmistamien tuotteiden kysyntä alkoi lisääntyä siellä jo ennen viruskriisin puhkeamista, ja nyt hän kuvailee kasvua räjähdysmäiseksi.

Hengityssuojaimien lisäksi Lifa air tuottaa muun muassa ilmanpuhdistajia konttoreihin ja kotitalouksiin. Yrityksen kehittämät ilmastointikanavia puhdistavat robotit ovat alkaneet yleistyä Hongkongin kerrostaloissa ja pilvenpiirtäjissä.

– Koronavirus on ollut omiaan saamaan hongkongilaisia ymmärtämään miten tärkeätä on pitää sisäilmaa puhtaana. Ei ole mahdotonta, että virus alkaa levitä myös asunnosta toiseen ilmastointikanavien kautta, Mäkipää toteaa.

Kissan raatoja väärissä paikoissa

Vaarallinen salaisuus muhii Hongkongin kuuluisissa pilvenpiirtäjissä.

Sisäilmarobotit ovat videoineet suuria määriä ilmastointikanavia, ja Eppu Mäkipää odottaa aina kauhulla mitä niistä löytyy. Hän muistaa esimerkiksi miten ällöttävää oli nähdä mätäneviä kissanraatoja erään yli 20-kerroksisen sairaalan ilmastointikanavissa. Niistä puhallettiin ilmaa suoraan muun muassa potilaiden huoneisiin.

– Näkyviä pintoja puhdistetaan jatkuvasti, mutta ilmastointikanavia ehkä kerran kymmenessä vuodessa. Tämä on käsittämätöntä, sillä ihmisten terveys kärsii takuulla, hän toteaa.

Mäkipään isän Vesa Mäkipään perustama Lifa air on toiminut Hongkongissa jo viitisentoista vuotta. Pitkään ympäristöministeriön edustajat kohauttelivat vain olkapäitään, kun heidän kanssaan keskusteli puhtaan sisäilman tärkeydestä.

– Valtaapitävien asenteet ovat onneksi nyt muuttuneet. Koronaviruskriisin puhjettua olen ollut yhteydessä ympäristöministeriöön päivittäin, sillä nyt asiantuntemustamme arvostetaan, Mäkipää kertoo.

"Koronavirus on ollut omiaan saamaan hongkongilaisia ymmärtämään miten tärkeätä on pitää sisäilmaa puhtaana."

Eppu Mäkipää Myyntijohtaja, Lifa Air

 

MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Eihän nuo nyt ole kummosia valmistaa ja hinnatkin on kohdillaan kaupoissa...tehtaita Suomeen...

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

7.4.
Britannian koronavauhti kiihtyy, lähes 800 kuoli vuorokaudessa – tuoreen tutkimuksen maassa voi kuolla jopa 66 000 ihmistä pandemian ensimmäisessä aallossa
7.4.
Muuttolinnut saapuivat Rommakonselälle Lukijalta
7.4.
Suomalaiset luottavat televisioon ja sanomalehtiin koronauutisissa – sanomalehtien suosio vahvaa etenkin nuorten aikuisten keskuudessa
7.4.
Julkinen sektori kieltäytyy lääkäriyhtiöiden koronatesteistä, edunvalvoja keskittäisi päätökset valtiolle – Ministeriö kiistää periaatteelliset syyt: Yhteistyötä harkitaan
7.4.
Päivän kotoiluvinkki: Pienet asiat pitävät yllä kodin siisteyttä – hommia kannattaa jakaa eri päiville
7.4.
Eurooppaa kiertävä kilpaesteratsastaja Mirella Lesonen-Hakola on kaaoksen hallinnasta nauttiva ison perheen äiti – "Karanteeni ei meillä juuri vaikuttanut, koska normaalistikin ehditään hädin tuskin käydä kaupassa" Tilaajille
7.4.
Suomen hoivakodeissa tapahtunut jo ainakin 20 koronakuolemaa – yhdessä yksikössä kahdeksan virukseen menehtynyttä

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Ville Tavion näkemykset

168 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Pääomavero 43% pian

Siitä vain lisää veroja. Loppuu sitten maksajat, sillä köyhemmätkin kuin Wahlroos muuttavat pois Suomesta. 43% nollasta ... Lue lisää...
pääomatulojakin

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jarin piirrokset arkistossa.

Naapurit

8.4.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu


Pohjoisen kattavimmat mediatilat ja monipuoliset markkinoinnin palvelut printtiin ja digiin.

Kaleva Media B2B asiakasratkaisut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityksille


stats-image