Ulkomaat

Havaijilla annettiin vahingossa varoitus saaria lähestyvästä ballistisesta ohjuksesta

Kuvassa pohjois-korealainen ballistinen ohjus. Havaijin ohjusvaroituksessa ei mainittu mahdollisen hyökkäyksen alkuperää. Kuvituskuva. KUVA: KCNA / EPA
Ulkomaat 13.1.2018 20:47 | Päivitetty 13.1.2018 22:29
STT

Väärä varoitus lähestyvästä ohjuksesta säikäytti ihmisiä perinpohjaisesti Havaijilla, Yhdysvaltain osavaltiossa.

Havaijilaisten puhelimiin saapui pian kahdeksan jälkeen lauantaiaamuna viranomaisviesti, jossa varoitettiin saaria lähestyvästä ballistisesta ohjuksesta. Viestissä kehotettiin hakeutumaan suojaan ja korostettiin, että kyseessä ei ole harjoitus.

Varoitus annettiin myös televisiossa. Tv-lähetyksen päälle ajetulla ääninauhalla ihmisiä kehotettiin muun muassa pysymään sisätiloissa ja kaukana ikkunoista.

Korjaus vasta vajaat kolme varttia myöhemmin

Väärää tietoa ei heti korjattu. Havaijin pelastusvirasto kertoi parikymmentä minuuttia viestin saapumisen jälkeen Twitterissä, ettei saariin kohdistu ohjusuhkaa.

Amerikkalaismedian mukaan vasta varttia vaille yhdeksän viranomaiset lähettivät saman järjestelmän kautta viestin, jossa kyseessä kerrottiin olleen väärä hälytys.

Vielä ei ole tiedossa, miten väärä viesti pääsi alun perin lähtemään ihmisille. Havaijin senaattori Brian Schatztviittasi, että kyse oli inhimillisestä virheestä.

Yhdysvaltojen presidentin Donald Trumpin ja Pohjois-Korean johtajan Kim Jong-unin sanasota ydinaseista on kiristänyt jännitteitä Tyynellämerellä. Pohjois-Korea on myös viime aikoina testannut useasti ballistisia ohjuksia.

Senaattori Mazie Hironokorosti, että tällaisina aikoina pitää antaa oikeaa tietoa.

- Meidän pitää selvittää perinpohjaisesti mitä tapahtui ja varmistaa, ettei näin käy enää koskaan, hän kirjoitti Twitterissä.

Linkki juttuun

Linkki juttuun

Linkki juttuun

MAINOS

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (22)

Luin juuri netistä, että siellä on viisinkertainen manuaalinen ihmisen suorittama varmistus ennen kuin hälytys tapahtuu. Sitä ei voi tehdä vahingossa. Tässä oli nyt jotain muuta kuin vahinko.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

parempi yksi väärä hälytysharjoituksena,kuib täysi valmistautumattomuus. nyt ihmiset osaavat hakea vakmiiksi suojat ja mukaaan otettavat tavarat,vrt perarl harbour

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kyllä nuo jenkit on tosi tyhmiä! Tätähän se tietää Suomen eliitin jokapäiväinen peloittelukin. Mutta siihen sitä pitää mennä, kun kerta jenkitkin! Kannattaisi Lännen Mediakin suitsia hieman tuota jenkkitrollausta, muutenhan ne hybridihullut hyppii seinille Suomessakin!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Trump saa olla myös tarkkana, koska ydinase-nappi ja Coca colan tilausnappi ovat työpöydällä vierekkäin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Onko tämä uutuus vanhasta sadusta,jossa poika huusi,apua susi ?
Kolmannella kerralla susi tuli ja suden suuhun poika päätyi,kun kukaan ei korvaansa lotkauttanut pojan avunhuudoille.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

voi olla pian todelllisuutta jos pari kouhoa eli putin ja trump saa päähänsä painaa nappia.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Hirvittää kun näitä kouhoja on tällä hetkellä kolme, kun mukana on Pohjois Korean Kim.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Mitä jos? Jos tämä olisi käynnistänyt vastatoimet? Aika karmea järjestelmätestaus, mutta toimi. Ei tullut ydinsota, vielä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Melkoinen säikähdyshän se oli, satuin istumaan yksin rannalla Waikikissa kun tuo viesti ilmestyi puhelimeen. Oli varmaan elämäni pisin 10-minuuttinen kävely takaisin hotellille koko ajan miettien voiko tämä olla totta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Vitterissä ja vitterissä korosti mik ihm se o ko ei uutisi enä mual ku vitterissä sek se o viraline uutiskanava nyk aikana . Et vai hakker ois vähä vitsailu piloja saarel asuvil.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tää on sitä psykologista sodankäyntiä,halutaan saada oikeutus tappaa korean johtaja.Vahingossa muka...

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Toivorravasti vastaavaa inhimillistä erehdystä ei tapahdu pommin lähetys napin kanssa. Eikö Rumbbi vasta leveillyt että hällä on isompi nappi johon sormi osuu helpommin vaikka keskellä yötä herätessä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Korean harjoitus raketti oli
pommimies lataa oikeaa
toinen valkoisessa talossa hieroo nappejaan
harmittaa vaan kun ei yksin voi painaa.
korean mies voi yksin päättää kaiken.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ei meillä ole keinoja tietää milloin olemme ohjushyökkäyksen kohteena, se tulee ilman varoitusta siis. Pitäisi olla varoitus sateliitit jotta saataisiin edes jonkinlainen ennakko, muuten ohjukset ovat jo kohteessa ennenkuin keretään mitään.

Tuo viranomaistiedotesysteemi taasen on niin kankea ja surkea että hävettää suorastaa kun yhden kaupungin tiedotteet on pakko ajaa koko valtakunnalle koska "Tekniset syyt"

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Senkin russofobisti! Ajattelet tietenkin että ohjukset tulee aina läheltä eli venäjältä. Ohjuksethan voi tulla iham mistä vaan, vaikka kuusta!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Väärin! Voin laittaa pääni pantiksi, että seuraava sota jonka Suomi tulee käymään, on Ruotsia vastaan. Kyse on silloin vuosisatojen alistamisesta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (22)

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Osittainen varhennettu vanhuuseläke

Jos eläkekatto tulee voimaan nyt, siis nyt. Se vaikuttaa ensimmäisenä tällä hetkellä 17-18v työuraansa aloittelevilla. I... Lue lisää...
öö ei...

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

18.10.

Fingerpori

18.10.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image