Ulkomaat

Hätkähdyttävä tut­ki­mus­tu­los: Ihmisen munasoluja onnistuttiin kasvattamaan kei­no­te­koi­ses­ti la­bo­ra­to­rios­sa

Munasolujen keinotekoinen kasvattaminen vaatii vielä runsaasti tutkimustyötä, ennen kuin sitä voidaan hyödyntää luotettavasti. KUVA: RALF HIRSCHBERGER
Ulkomaat 9.2.2018 15:31
Nea Alanen

Vuosikausien tutkimustyö on vihdoin tuottanut tulosta. Tiedemiehet kasvattivat ihmisen munasoluja laboratoriossa ilman kohtua. Onnistumisesta voi olla apua syöpäpotilaille ja hedelmöityshoitoihin.

Tiedemiehet ovat onnistuneet kasvattamaan ihmisen munasolun laboratoriossa munasarjakudoksen alkuvaiheista täysin kehittyneiksi munasoluiksi.

Vastaavanlainen tieteen edistysaskel on aiemmin toteutettu hiirten munasoluilla.

Britti- ja yhdysvaltalaistutkijat uskovat, että munasolut voivat auttaa kehittämään uusia lääkkeitä ja hedelmöityshoitoja. Lisäksi lisääntymiskykynsä menettäneet syöpäpotilaat voisivat saada uuden mahdollisuuden lapsentekoon.

Tutkimusta tehtiin kahdessa sairaalassa Edinburghissa ja ihmisten lisääntymistä tutkivassa keskuksessa New Yorkissa. Tutkimustulokset julkaistiin helmikuun alussa alan lehdessä Molecular Human Reproductionissa.

Tämä on ensimmäinen kerta, kun ihmisen munasoluja on onnistuttu kasvattamaan alusta asti täysikasvuisiksi ihmiskehon ulkopuolella.

– Mahdollisuus kasvattaa täysin valmiita ihmisen munasoluja laboratoriossa voi laajentaa saatavilla olevien hedelmällisyyshoitojen tarjontaa. Me työskentelemme nyt kehittääksemme munasolun viljelyolosuhteita ja tutkimme myös kuinka terveitä ne ovat, professori Evelyn Telfer, toinen tutkimuksen tutkimusjohtajista Edinburghin yliopistossa, kertoo Reutersille.

Onnistunutta hanketta pidetään tärkeänä, mutta voi mennä vielä vuosia ennen kuin laboratoriossa kasvatettuja munasoluja voidaan luotettavasti hedelmöittää siemennesteellä.

Apua syöpää sairastaville

Syöpäpotilailla on usein kemoterapian ja sädehoidon vuoksi vaara tulla steriiliksi.

Ennen hoitoja naisilta voidaan jäädyttää munasoluja- tai jopa alkioita, jotka on hedelmöitetty kumppanin siemennesteellä. Lapsuusajan syövistä kärsivillä tytöillä tämä ei ole mahdollista.

Naisilla on jo syntyessään munasarjoissaan munasoluja, jotka eivät ole valmiita. Teini-iässä osa niistä kypsyy, osa muuttuu käyttökelpoisiksi vasta vuosikymmenten päästä.

Keinotekoisilla munasoluilla voidaan myöhemmin mahdollisesti auttaa lisääntymiskykynsä menettäneitä potilaita saamaan geneettisesti itselleen yhtenäisiä jälkeläisiä.

Munasolun kasvattamiseen tarvitaan tarkasti ylläpidetyt olotilat, happitasojen säätely sekä hormoneja ja proteiineja, jotka stimuloivat kasvua ja kasvualustaa. Vain kymmenen prosenttia munista kehittyy täysin kypsiksi.

Keinotekoisten munasolujen kehittämisessä täytyy olla varovainen, sillä mitkä tahansa geneettiset viat saattavat periytyä kaikille tuleville sukupolville.

MAINOS

Kommentoi

Toiminnan tarkoitus on hämärä. Maailma kärsii liika kansoituksesta muutenkin. Toiminta siis lienee "ihmisjumalien höyrypäisyyttä", joka tulee kostautumaan karmealla tavalla. Oikeat Jumalat eivät katsele hyvällä, kun heidän tontilleen tullaan räpeltämään.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

..vielä kun kehittävät keinotekoisen kohdun niin voidaan aloittaa ihmisten teollinen tuottaminen!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ei muuta kun tekoälyisten keinoihmisten hautomolaitokset pystyyn androgyyniarmeijoiden tehtailuun ja nykyihmisten sotkuiset liitot historiaan.
Siitä se homogenoitu rotu syntyy.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Mitä enää lisääntymisestä kun maailma on täynnä ihmisiä lapsettomat voivat ottaa otto lapsen se on oikeaa auttamista tänä päivänä ja kun ei ole muuta kuin liikaa työttömiä ja avuntarvitsijoita niin tällaiseenko tutkimusrahoja käytetään kun rahat pitäisi käyttää tarpeellisempaan ja hyödyllisempään miettikää tieteentekijät

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

"Tieteentekijät" eivät päätä perhepoliitiikasta eikä ottolasta noin vain oteta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Hieno homma Mites labrassa tehty siemenneste. Ei muuta kuin raketilla labran osat marssiin ja sinne tehdas pystyyn ja marssia kansoittamaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Esim. miehen ihonsolusta labrassa saa toimivaa siemensnestettä.
Lisäksi Japanissa on onnistettu vuosia sitten rakentamaa toimiva kohtu.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

"Tämä on ensimmäinen kerta, kun ihmisen munasoluja on onnistuttu kasvattamaan alusta asti täysikasvuisiksi ihmiskehon ulkopuolella."
Tästä onkin elokuva olemassa: Koeputkiaikuinen ja Simon enkelit.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kohta voidaan kasvatella idioottiklooneja rikkaiden varaosapankeiksi, ehkäpä muutaman vuoden päästä rikkailla siirretään aivoja uuteen freesiin bodyyn. Sitten kun vielä saadaan siirrettyä rikkaiden aivojen sisältö kokonaan uuteen ruumiseen niin hih hei.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tyypin I diabetes on myös vaikea sairaus. Toivoisin, että tiedemiehet ja tiedenaiset keksisivät siihen parannuskeinon tai jonkun muun tavan hoitaa sitä, kuin pistoshoidon.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

..kun rahat tarvitaan eliitin projekteihin. Ei niistä riitä köyhälistön sokeritautien syynäämiseen!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Aikuset miehet ampuu sorsia niin kuin suuremmatkin sankarit

Joo, se on huvittavaa kun aikunen ukko tulee polleana jonkun sorsan rääpäleen kanssa. Aivan kuin olisi ollut jokin suuri... Lue lisää...
Tirsk

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.

Naapurit

21.8.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image