Ulkomaat

Harryn ja Meghanin lähtö on täynnä spe­ku­laa­tioi­ta ja tietoja – Asiantuntija: "Tuoko tämä sitä rauhaa, jota he perheellensä haluavat?"

Harry ja Meghan jättäytyvät brittihovin ytimen ulkopuolelle. KUVA: NIGEL RODDIS / EPA
Ulkomaat 19.1.2020 16:31
STT

Vaikka Sussexin herttupari Harry ja Meghan ei enää vastaisuudessa käytä kuninkaallisia titteleitään, brittimedian kiikarit eivät ole kääntymässä muualle. Kuningashuoneisiin perehtynyt kirjailija Kaisa Haatanen on huomannut, että mielipiteitä on nyt joka lähtöön.

– Sellaiset kolumnistit, joita seuraan säännöllisesti, ovat kirjoittaneet hämmästyttävän terävästi ja kielteisesti. Toisaalta ymmärtäjiä riittää. Ensireagointia lauantai-iltaisen lausunnon ja hovin kommenttien jälkeen on ollut todella laidasta laitaan, hän arvioi STT:lle.

Lauantai-illan lausunnossa kuningatar Elisabet ilmoitti, että Harry ja Meghan eivät tulevaisuudessa käytä titteliä "hänen kuninkaallinen korkeutensa", koska he eivät työssään edusta kuninkaallista perhettä. He eivät myöskään saa vastedes rahaa julkisista varoista.

Haatanen ja hänen kanssaan monarkioista kirjan kirjoittanut Sanna-Mari Hovi huomauttavat, että järjestelyjen yksityiskohdat ovat vielä epäselvät. Suuri osa uutisista on peräisin "joltakulta hovin lähipiiristä".

– Emme me todellisuudessa tiedä muuta kuin hovin viralliset ulostulot. Muu on spekulaatiota, Hovi sanoo.

"Iskä maksaa" ei kelvanne briteille

Pariskunnan tuleva talous ja turvajärjestelyt puhuttivat jo silloin, kun tieto herttuaparin vetäytymisestä tuli julki. Vielä lauantainenkaan lausunto ei vastannut kaikkiin kysymyksiin. Pari ilmoitti muun muassa aikovansa asua sekä Britanniassa että Pohjois-Amerikassa, mikä tarkoittaa mittavia turvatoimia.

Kuningatar Elisabet sanoi, että Harry, Meghan sekä pariskunnan Archie-poika pysyvät hänen rakkaina perheenjäseninään. KUVA: WILL OLIVER / EPA

Pariskunnan oman Sussex Royal -verkkosivuston mukaan "julkisissa varoissa", jotka heiltä nyt viedään, on kyse viidestä prosentista heidän kokonaistuloistaan. Loput tulevat Harryn isältä prinssi Charlesilta.

Haatanen ja Hovi muistuttavat, että iso osa Charlesin tuloista tulee veronmaksajilta. Briteille ei välttämättä sopisi se, että Charles ohjaisi verovaroja kuninkaalliset tehtävät jättäneelle pojalleen.

– Jos Harry ja Meghan pyrkivät taloudelliseen itsenäisyyteen, se ei välttämättä tarkoita, että iskä maksaa tulevat kulut, Hovi muotoilee. 

Hovi huomauttaa, että Harryn ja Meghanin tuskin olisi kovinkaan vaikeaa järjestää itselleen rahaa esimerkiksi kirjoittamalla kirjoja tai markkinoinnilla.

Monarkian merkitys horjuu

Jos joitakuita brittihovissa harmittaakin Harryn ja Meghanin ratkaisu, lehdistössä viime vuonna paljon esillä olleelle prinssi Andrew'lle se saattaa olla Hovin ja Haatasen mukaan helpotus – ainakin hetkeksi. Prinssi oli esillä yhteyksistään seksuaalirikoksista tuomittuun ja viime vuonna kuolleeseen Jeffrey Epsteiniin, mutta uusi kuninkaallinen kohu vei huomion muualle. Haatanen tosin korostaa, että oikeutta on vielä käymättä, joten prinssi saattaa nousta uudelleen esiin hyvinkin pian.

Kokonaisuutena katsottuna herttuaparin päätös on asiantuntijoiden mielestä yksi osoitus monarkian merkityksen vähenemisestä. Haatanen uskoo, että kansalaiset voivat alkaa perustellusti kyseenalaistaa, miksi esimerkiksi prinssi Andrew'n tyttärille kuuluu osuus hovin kassasta, kun heidän roolinsa kuninkaallisina on hyvin vähäinen.

Sanna-Mari Hovi arvioi, että vaikka kuningashuoneet pitkin maailmaa kutistuisivat kuinka, Harryyn ja Meghaniin kohdistuva huomio tuskin vähenee.

– Tuoko tämä sitä rauhaa, jota he perheellensä haluavat? Se on tietysti toivottavaa, mutta ei ehkä kuitenkaan onnistu.

MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Minulle käsittämätön juttu on Englantilaisten ja meidänkin kouhohotus kuninkaallista perhettä kohtaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Hovi huomauttaa, että Harryn ja Meghanin tuskin olisi kovinkaan vaikeaa järjestää itselleen rahaa esimerkiksi kirjoittamalla kirjoja tai markkinoinnilla. - Näinhän meilläkin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kyllä joku tekee aiheesta elokuvan, koska Harry&Meghan - juttu on kiinnostava. Ainesta on kovasti vaikka useampaan elokuvaan jatkokertomuksineen. Odotellaan, tapahtuuko se Amerikassa vai Euroopassa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

24.2.
Janne Kuokkanen joutui kauppatavaraksi – Oulunsalon kasvatti vaihtaa maisemaa päittäin Sami Vatasen kanssa
24.2.
Valtuustoaloite: Yksityisteiden aurausurakoinnit yhtenäisempään kilpailutukseen
24.2.
Tshernobyl näkyy yhä Perämeren pohjassa: raskasmetallien pitoisuudet ovat laskeneet jo montakymmentä vuotta – "Jotakin ollaan merialueilla tehty oikein" Tilaajille
24.2.
Uusi Oulun kaupunginvaltuuston kokoussali herätti ihastusta valtuutetuissa – Teatterin Pikisalissa riitti tilaa ja happea hengitettäväksi
24.2.
Hildur Larsson ikuisti Lappia upeisiin kuviin yli sata vuotta sitten – tekoälyn ansiosta ne loistavat nyt myös väreissä Tilaajille
24.2.
Jesse Puljujärven esimerkki houkuttaa – jääpallo ja jääkiekko sopivat yhteen ja tekivät yhteistyötä Oulussa pidetyssä turnauksessa Tilaajille
24.2.
Sodankylässä on kolmannes koko maan malminetsinnästä – etsintäinvestoinnit ovat 20–25 miljoonaa euroa ja maanomistajakorvaukset yli miljoona euroa Tilaajille

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Milloin Marinin hallitus kaatuu?

212 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Lentoaseman vastuu koronaviruksen tarttumisessa

tuo korona virus hysteria ampuu yli ja kovasti enemmän tappaa normaali infulenssa kausi ihmisiä.pitäs kävellä suojain s... Lue lisää...
jyväjemmar

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

25.2.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu


Pohjoisen kattavimmat mediatilat ja monipuoliset markkinoinnin palvelut printtiin ja digiin.

Kaleva Media B2B asiakasratkaisut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityksille


stats-image