Ulkomaat

Härkäjuhlien jouk­ko­rais­kauk­ses­ta yhdeksän vuoden tuomiot viidelle Espanjassa

"Tuomari, olet mahdollinen raiskaaja", luki mielenosoittajan plakaatissa Pamplonassa marraskuun 25. päivänä, jolloin eri puolilla Espanjaa nostettiin esiin naisiin kohdistuva väkivalta. KUVA: JESUS DIGES
Ulkomaat 5.12.2018 13:45
Seppo Ylönen, Reuters

Susilaumaksi itseään kutsuva ryhmä jakoi seksuaalisesta hyökkäyksestään videoklippejä WhatsAppissa.

Pohjoisespanjalaisen Navarran alueen ylin tuomioistuin vahvisti joukkoraiskauksesta yhdeksän vuoden tuomiot viidelle nuorelle miehelle. Navarran alioikeus oli antanut tuomiot huhtikuussa.

Tuomiossa ei kuitenkaan puhuta raiskauksesta vaan jatketusta seksuaalisesta hyväksikäytöstä.

Syyttäjä oli vaatinut miehille yli 20 vuoden tuomioita, mutta Espanjan laissa raiskauskynnys ylittyy vasta kun uhria kohtaan on käytetty erityistä väkivaltaa tai uhria oli uhattu esimerkiksi teräaseella.

Espanjan laissa on seksuaalirikoksille kaksi kategoriaa: seksuaalinen hyväksikäyttö ja seksuaalinen aggressio. Viimeksi mainittu tarkoittaa raiskausta.

Joukkoraiskaus tapahtui 7. heinäkuuta Pamplonan kaupungin keskustassa maailmankuulun San Fermin -härkäjuhlan aikaan. Uhrina oli ollut 18-vuotias nainen Madridista. Miehet ovat 27–30-vuotiaita sevillalaisia. Yksi heistä on ammatiltaan poliisi, toinen sotilas.

"Minimaalista väkivaltaa"

Miehet kuuluivat ryhmään, joka kutsui itsenään nimellä La Manada eli susilauma. Ryhmän jäsenet jakoivat joukkoraiskauksesta kännykällä otettuja videoklippejä WhatsApp-ryhmässään.

Videopätkät olivat keskeinen todiste oikeudenkäynnissä. Niiden pohjalta oikeus päätteli, että uhrin asenne oli ollut "passiivi tai neutraali" ja että teoissa oli käytetty vain "minimaalisesti väkivaltaa".

Oikeuden perustelut nostattivat vastalauseiden myrskyn eri puolilla Espanjaa. Tuomareita syytettiin miessovinismin pönkittämisestä.

6 000 eurolla vapaalle jalalle

Pamplonan härkäjuhlissa juopuneet turistit on ollut tavallinen näky, mutta #MeToo-liikkeen myötä on alettu kiinnittää huomiota myös seksuaalisiin ylilyönteihin.

Navarran oikeuden päätös oli välttämättä ole lopullinen, vaan siihen voidaan hakea valituslupa Espanjan korkeimmalta oikeudelta.

Miehet pääsivät heinäkuussa vapaalle jalalle odottamaan lopullista tuomiota 6 000 euron takuita vastaan. Tämä nostatti uusia protesteja maan oikeuslaitosta kohtaan.

MAINOS

Kommentoi

Ei tuo juuri poikkea meidän tilanteesta, tuomiot numerollisesti kovia mutta kuinka käytännössä, monenko kuukauden päästä armahdetaan evästeellä, ei sitten netti julkaisuja.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kannattaa muistaa tämäkin kun on sinne päin matkustamassa tai muuttamassa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

22.4.
Lintujen kevätmuutto on vilkkaimmillaan – korkeapaine voi saada linnut muuttamaan niin korkealla, että muutto jää meiltä huomaamatta
22.4.
Patrik Laine ei lähde jääkiekon MM-kisoihin – kauden aikana kiusasi selkä ja pudotuspeleissä nivusvaiva
22.4.
Classicille neljäs salibandyliigan mestaruus putkeen – kymmenelle pelaajalle kaudesta neljä mestaruutta
22.4.
Lasitaiteilija ja muotoilun merkkihahmo Oiva Toikka on kuollut
22.4.
Escurialille ei ole löytynyt vielä jatkajaa, mutta puisto avaa ovensa normaalisti vappuna – "Kyselyitä tuli paljon varsinkin viime kesänä"
22.4.
Lämmin keli jatkuu koko viikon, monin paikoin on ruohikkopalojen vaara – ensi viikolla sää viilenee ja vappu voi olla sateinen
22.4.
Tarvitaan klassikko, ohjaaja ja pari näyttelijää – oululaislähtöinen Eero Ojala kertoo, miten Tšehovin Lokki lähti liitämään uutena teatterisovituksena Tilaajille

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Miksi eläkekatto on Suomessa tientynlainen tabu?

Parhaat eläkejärjestelmät 2018: 1.) Tanska 2.) Alankomaat(Hollanti). 3.) Suomi. Mitä niillä olikaan yhtenäistä.... Lue lisää...
Niinpäs...

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.

Naapurit

23.4.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image