Ulkomaat

Härkäjuhlien jouk­ko­rais­kauk­ses­ta yhdeksän vuoden tuomiot viidelle Espanjassa

"Tuomari, olet mahdollinen raiskaaja", luki mielenosoittajan plakaatissa Pamplonassa marraskuun 25. päivänä, jolloin eri puolilla Espanjaa nostettiin esiin naisiin kohdistuva väkivalta. KUVA: JESUS DIGES
Ulkomaat 5.12.2018 13:45
Seppo Ylönen, Reuters

Susilaumaksi itseään kutsuva ryhmä jakoi seksuaalisesta hyökkäyksestään videoklippejä WhatsAppissa.

Pohjoisespanjalaisen Navarran alueen ylin tuomioistuin vahvisti joukkoraiskauksesta yhdeksän vuoden tuomiot viidelle nuorelle miehelle. Navarran alioikeus oli antanut tuomiot huhtikuussa.

Tuomiossa ei kuitenkaan puhuta raiskauksesta vaan jatketusta seksuaalisesta hyväksikäytöstä.

Syyttäjä oli vaatinut miehille yli 20 vuoden tuomioita, mutta Espanjan laissa raiskauskynnys ylittyy vasta kun uhria kohtaan on käytetty erityistä väkivaltaa tai uhria oli uhattu esimerkiksi teräaseella.

Espanjan laissa on seksuaalirikoksille kaksi kategoriaa: seksuaalinen hyväksikäyttö ja seksuaalinen aggressio. Viimeksi mainittu tarkoittaa raiskausta.

Joukkoraiskaus tapahtui 7. heinäkuuta Pamplonan kaupungin keskustassa maailmankuulun San Fermin -härkäjuhlan aikaan. Uhrina oli ollut 18-vuotias nainen Madridista. Miehet ovat 27–30-vuotiaita sevillalaisia. Yksi heistä on ammatiltaan poliisi, toinen sotilas.

"Minimaalista väkivaltaa"

Miehet kuuluivat ryhmään, joka kutsui itsenään nimellä La Manada eli susilauma. Ryhmän jäsenet jakoivat joukkoraiskauksesta kännykällä otettuja videoklippejä WhatsApp-ryhmässään.

Videopätkät olivat keskeinen todiste oikeudenkäynnissä. Niiden pohjalta oikeus päätteli, että uhrin asenne oli ollut "passiivi tai neutraali" ja että teoissa oli käytetty vain "minimaalisesti väkivaltaa".

Oikeuden perustelut nostattivat vastalauseiden myrskyn eri puolilla Espanjaa. Tuomareita syytettiin miessovinismin pönkittämisestä.

6 000 eurolla vapaalle jalalle

Pamplonan härkäjuhlissa juopuneet turistit on ollut tavallinen näky, mutta #MeToo-liikkeen myötä on alettu kiinnittää huomiota myös seksuaalisiin ylilyönteihin.

Navarran oikeuden päätös oli välttämättä ole lopullinen, vaan siihen voidaan hakea valituslupa Espanjan korkeimmalta oikeudelta.

Miehet pääsivät heinäkuussa vapaalle jalalle odottamaan lopullista tuomiota 6 000 euron takuita vastaan. Tämä nostatti uusia protesteja maan oikeuslaitosta kohtaan.

MAINOS

Kommentoi

Ei tuo juuri poikkea meidän tilanteesta, tuomiot numerollisesti kovia mutta kuinka käytännössä, monenko kuukauden päästä armahdetaan evästeellä, ei sitten netti julkaisuja.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kannattaa muistaa tämäkin kun on sinne päin matkustamassa tai muuttamassa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

15.2.
Jänis jumitti Rajakylässä, mutta eipä hätää – palokunta tuli ja päästi pupujussin pälkähästä
15.2.
Latvalalle karmea pettymys Ruotsin MM-rallissa – "Yritin ajaa liian kovaa suhteessa olosuhteisiin"
15.2.
Kempeleläinen Emmi Pälvilä on palkintosijoja kahmiva magneetti – lehtien ja kirjeiden lajittelu Postissa vaihtuu hetkessä cheertanssiin
15.2.
Ministeriö aloittaa jätelainsäädännön uudistamisen – Muutoksen taustalla on uusi EU:n jätedirektiivi
15.2.
Trumpin törkeys oli Nastyn alkusysäys – Koreografi Susanna Leinonen: "Tuntuu, että luisumme taaksepäin naisten oikeuksissa"
15.2.
Kun Tiina, 40, kokeili seksin myymistä ensimmäisen kerran, hän hämmästyi asiakkaiden paljoudesta – Tällaisia ovat Tiinan työpäivät ja asiakkaat Tilaajille
15.2.
Oulun vanhojen tanssit videolla

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Tuulivaroitus maa-alueille: Pohjois-Pohjanmaan ja Kainuun maakunnissa sekä Etelä-Lapissa lännen ja lounaan välinen tuuli on voimakasta illalla, tuulen nopeus puuskissa 20 m/s. Maan pohjoisosassa sekä Etelä-Karjalan, Etelä-Savon, Pohjois-Savon ja Pohjois-Karjalan maakunnissa luoteistuuli on voimakasta yöllä, tuulen nopeus puuskissa 20 m/s.

Varsinais-Suomen, Satakunnan, Uudenmaan, Kanta-Hämeen, Päijät-Hämeen, Kymenlaakson, Pirkanmaan, Keski-Suomen, Etelä-Pohjanmaan, Pohjanmaan ja Keski-Pohjanmaan maakunnissa sekä Pohjois-Pohjanmaan maakunnassa lukuun ottamatta Pudasjärven, Taivalkosken ja Kuusamon kuntia jalkakäytävät ovat erittäin liukkaita, koska niillä olevan jään päällä on vettä.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Suomalaiset SS-sotilaat

367 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Juttutupa, läpileikkaus oululaisista

Minä mitään vääristele! Se on vain propagandaa!! Samaahan se suotaa tenavakin vailla mitään faktaa, vuodesta toiseen itk... Lue lisää...
Tanhutähti

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

16.2.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image