Ulkomaat

Hanoin huip­pu­ko­kouk­sen saldo: Trump luuli itsestään liikoja

Ulkomaat 28.2.2019 11:37
Seppo Ylönen

Donald Trump ja Kim Jong-un ovat hätkähdyttävän samanlaisia. He ovat arvaamattomia johtajia, joiden ajatuksenkulkua on väliin vaikea seurata. He myös luulevat omaavansa maagisen kyvyn puhua kasvotusten keskustelukumppani pyörryksiin.

Kaksikon toisen, lyhyeksi typistyneen huippukokouksen jälkeen voi kysyä, mitä he oikein Hanoista odottivat.

Kimin kohdalla selitys löytyy helpommin. Hän halusi itselleen ja maalleen arvovaltaa. Kun rutiköyhän maan diktaattori seisoo maailman mahtavimman johtajan vieressä, on se todiste Pohjois-Korean tärkeydestä.

Kim olisi toki halunnut lievennystä talouspakotteisiin, sillä Pohjois-Koreassa on pulaa kaikesta. Kimille olisi kelvannut myös se, että 1950-luvun alussa käyty Korean sota olisi joillakin sanamuodoilla todettu päättyneeksi.

Kim julistettiin voittajaksi

Mutta ydinaseistaan ei Trumpin pilkkaama "pieni rakettimies" ole valmis luopumaan. Ne ovat maan ainoa valttikortti.

Trumpin ja Kimin ensimmäisessä tapaamisessa viime kesäkuussa Singaporessa kaksikko allekirjoitti puolikkaan A4:n mittaisen paperin, jossa luvattiin ponnistella sen eteen, että Korean niemimaasta tulee ydinaseeton.

Hyvin pian huomattiin, ettei Singaporen sopimus velvoita Pohjois-Koreaa oikeastaan mihinkään. Kim julistettiinkin hyvin yleisesti Singaporen historiallisen kokouksen voittajaksi.

Samaa voidaan sanoa Hanoin tapaamisesta.

Emme tietenkään tiedä, miten Kim markkinoi kotona sen, ettei mitään sopimusta syntynyt. Ehkä hän oli siihen valmistautunut, ehkä koko Vietnamin-vierailu oli pelkkää teatteria. Kim voi ainakin pröystäillä sillä, ettei hän taipunut Yhdysvaltain painostukseen.

Siirappisia sanoja

Trumpin tehtävä on vaikeampi. Hanoin epäonnistumista on vaikea todistaa edes torjuntavoitoksi.

Miksi Trump lähti matkaan, vaikka tuloksista ei ollut mitään takeita? Joku toinen poliitikko ei tätä riskiä olisi ottanut, mutta Trump ei olekaan mikään tavallinen poliitikko.

Trump luultavasti kuvitteli kietovansa nuoren Kimin pauloihinsa. Hän oli pohjustanut asiaa kuvailemalla julkisuudessa miesten henkilökemiaa siirappisilla sanavalinnoilla.

Trumpille on täytynyt olla valtava yllätys, ettei Kim pehmennyt Trumpin puhemyllyssä.

Nobelin odotuksessa

Rakettimies-uhkailujen jälkeen Trump vaihtoi taktiikkaa. Nyt hän pelasi kauniilla sanoilla ja leveällä hymyllä. Mutta se mikä toimii liikemiesneuvotteluissa, ei aina toimikaan maailmanpolitiikan arjessa.

Trump kuvitteli palaavansa Vietnamista suurena rauhantekijänä – valtiomiehenä, jonka kalenteriin täytyy varata aika joulukuun Nobel-juhlalle.

Sankarin viittaa ei tullut.

Sen sijasta kotimaan kamaralla Trumpia odottavat vääntö Meksikon muurista, entisen luottomies-asianajajan paljastukset ja erikoissyyttäjä Robert Muellerin raportti Venäjän sekaantumisesta Yhdysvaltain presidentinvaaleihin.

MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Seppo on paras journalisti maan päällä. Huippu tärkeästi kirjoitettu "laatu-uutinen".

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Laatujournalisti lukee maailmaa ja ihmisiä kuin avointa kirjaa, taitamattomammat joutuvat vakoilemaan ja analysoimaan, eivätkä silti tiedä tarpeeksi ja luulevat sitten itsestään liikoja.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ainahan täityy yrittää ja raketteja ei ole ammuttu suuntaan tai toiseen pitkään aikaan niin jo tämä on saavutus ja neuvottelut jatkuu. Hillary olisi jo sodassa PK:n kanssa mutta Trumpilla rittää malttia niin kauan kun raketteja ei lentele.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Olemmeko iloisia vai harmittaako meitä neuvottelujen katkeaminen?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

No mitähän Pohjois-Korean kanssa sitten pitäisi tehdä. Sotaako. Trumppi sentään yrittää. Amerikalla sentään menee hyvin. Työttömyys on historiallisen alhaalla myös vähemmistö ryhmillä, talous on vahva, verotus on alhaalla jne. Ainoastaan äänekkäät median suosiossa olevat vihervasemmistolaiset ovat tyytymättömiä Amerikassa ja Euroopassa. Heitä pelottaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

No tämä ei ollut muuta kuin Tumpin huonoa showta. Kaikki normaalit ihmiset tiesi jo vuosi sitten ettei näillä neuvotteluilla tule olemaan muuta kuin kosmeettinen vaikutus.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

9:37
Punainen Risti järjestää Oulussa joulujuhlan vähävaraisille
9:19
Talvisodan syttymisestä tuli marraskuun lopussa 80 vuotta – puna-armeijan marssiopas vuodelta 1939 kertoo Neuvostoliiton suunnitelmista Tilaajille
8:51
Tutkija: Brexit-sopimuksen läpimeno vasta välietappi, niukka siirtymäaika johtaa ongelmiin seuraavaksi
8:44
Hiilellä lämmittävää Puolaa ei saatu ainakaan vielä EU:n ilmastoruotuun
8:24
Kolumni: Työväenpuolueen johtaja Jeremy Corbyn vastusti brexitiä sosialismilla ja möhli mahdollisuutensa tehdä historiaa
8:00
Enni Rukajärvi ja Rene Rinnekangas valmistautuvat X Gamesiin erilaisista lähtökohdista – Rinnekankaalla takana viikkojen pakkolepo, Rukajärvi kisaa joulun alla Tilaajille
7:50
Puoliperävaunun rengas syttyi tuleen Nuottasaarentiellä
37
Liikkuvan poliisin perinneyhdistys: peltipoliisien sijoittelulle ei suurelta osin järkeviä perusteita – "Kansan silmissä kameratolpista tullut sakotusautomaatteja"
24
Britanniassa Boris Johnsonin konservatiiveille suuri vaalivoitto – tie aukeamassa brexitin nopealle toteuttamiselle
19
Näkökulma: Al-Holin leirin lapset kelpaavat nyt kaikille – pelko oppositioon valuvasta kannatuksesta on hidastanut poliittista päätöstä, jolla on jo kiire
8
Ovensuukyselyt: Konservatiivit ottamassa murskavoiton Britannian parlamenttivaaleissa – ennusteen mukainen vaalitulos tietäisi nopeaa brexitiä
6
Nuoret tahtovat YK:n ilmastokokouksilta tekoja – tarvitaan lainsäädännöllistä ohjausta ilmastoystävällisten valintojen tekemiseen Lukijalta
6
Lapsiasiavaltuutettu: Lasten erottaminen huoltajistaan ulkomailla on mahdollista kiireellisellä sijoituksella
6
Johnson saa nyt haluamansa nopean brexitin ensi kuussa – hävinneen työväenpuolueen sisällä alkanee valtataistelu

Etusivulla nyt

Paikallissää

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

13.12.

Fingerpori

13.12.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan kokonaistavoittavuus on 86 % Oulun markkina-alueen kuluttajista viikossa.

Kaleva Media Yrityspalvelut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityspalvelut/


stats-image