Ulkomaat

Hanaun terroristi iski Saksan sydämeen – "Kasvavaa ää­rioi­keis­to­lai­suut­ta on pidetty harmittomana liian kauan"

Poliisi tutkimassa toisen ampumispaikan näyttämöksi joutunutta vesipiippubaaria Hanaussa Saksassa torstaina. KUVA: ARMANDO BABANI
Ulkomaat 20.2.2020 14:53
Visa Noronen

Rasistiset iskut ovat lisääntyneet Saksassa rajusti. Suurimmalla osalla hyökkääjistä on äärioikeistolainen tausta.

Saksan liittovaltion syyttäjän mukaan Hanaussa Frankfurtin lähellä iskenyt ampuja teki hyökkäyksensä muukalaisvihamielisten syiden takia. Ampuja toimi ilmeisesti yksin ja hänen tapauksensa muistuttaa osittain yhdeksän vuotta sitten Norjassa iskenyttä joukkomurhaaja Anders Breivikiä.

Ampuja jätti jälkeensä 24-sivuisen tunnustuskirjeen ja videon, joissa hän kertoo, että tiettyjä kansanryhmiä vastaan on taisteltava ja niihin kuuluvia ihmisiä on tapettava. Epäily murhaaja on julkaissut verkossa aiemmin materiaalia, joiden perusteella hän uskoi erilaisiin salaliittoihin ja siihen, että valtio valvoo kaikkialla. Materiaaleissa on runsaasti rasismia ja kansanmurhafantasioita.

Julkaisemallaan videolla mies sanoo, että Yhdysvalloissa on maanalaisia ​​sotilaslaitoksia, joissa lapsia tapetaan ja palvotaan paholaista. Hän vaatii amerikkalaisia heräämään ja taistelemaan tätä vastaan. Hän suhtautuu myös hyvin kielteisesti arabimaiden ja Turkin maahanmuuttajiin.

Ampujan uhriksi joutui yhdeksän hanaulaisten vesipiippubaarien luona ollutta ihmistä, joista moni oli kurdi. Yksi uhreista on ampujan 72-vuotias äiti, jonka ruumis löydettiin Tobias R:ksi Saksassa kutsutun ampujan oman ruumiin luota viime yönä.

Merkel peruutti matkansa

Iskut ovat järkyttäneet Saksassa. Ihmiset ovat jo alkaneet tuoda kukkia ja kynttilöitä iskupaikalle. Tänään illalla Hanaussa kaupungin asukkaat kokoontuvat muistotilaisuuteen. Kaikki kaupungin kirkot ovat auki.

Saksan liittokansleri Angela Merkel perutti maakuntamatkansa ja seuraa nyt rikostutkinnan edistymistä.

– Rasismi on myrkky. Viha on myrkky, Merkel korosti lausunnossaan viitaten muihin äärioikeistolaisiin iskuihin.

Hessenin sisäministeri Peter Beuth kutsui tekoa hyökkäykseksi vapaata ja rauhallista yhteiskuntaa vastaan.

Saksan liittovaltion oikeusministeri Christine Lambrecht vaati rikoksen taustan perusteellista tutkintaa, jotta vastaavat rikokset voidaan estää tulevaisuudessa.

Oikeistopopulistinen AfD-puolue kommentoi tapahtumaa niukkasanaisesti. Alice Weidel, toinen puolueen liittopäiväryhmän johtajista, ilmoitti lyhyessä tiedotteessaan kauhistuttavan iskun ravisuttavan syvästi.

– Ajatuksemme ja myötätuntoni kohdistuvat tämän hirvittävän väkivallanteon uhreihin ja heidän sukulaisiinsa", hän sanoo.

Yleensä AfD on hyvin kärkäs osoittamaan syyllisiä ja vaatimaan rangaistuksia.

Useita iskuja estetty ennakolta

Iskut iskevät saksalaisten sydämeen erityisen kovaa siksi, että Hanaun isku ei ollut ensimmäinen lajissaan. Uusnatsi murhasi tunnetun siirtolaisia puolustaneen poliitikon Walter Lübcken tämän kotona samassa Hessenin osavaltiossa viime kesänä. itäsaksalaisessa Hallen kaupungissa juutalaisvihamielinen hyökkääjä ampui kaksi ihmistä pyrkiessään synagogaan.

Poliisi on lisäksi estänyt ennakolta useita suunniteltuja iskuja. Tässä kuussa se pidätti muun muassa ryhmä S:n jäseniä, jotka kaavailivat iskuja maahanmuuttajia ja poliitikkoja vastaan. Heidän tavoitteenaan oli luoda sisällissotaan muistuttavat olosuhteet Saksaan.

Kurdien suurin kattojärjestö Kon-Med kritisoi lehdistötiedotteessaan sitä, että poliittiset johtajat eivät vastusta oikeistolaisia ​​verkostoja päättäväisesti. Kansallissosialistisen maanalaisen verkoston (NSU) teot, hyökkäys Hallen synagogaan, Lübcken murha ja nyt Hanaun verinen teko ovat järjestön mukaan seurausta, että politiikkaa tehdessään valtion oikea silmä on sokea. Järjestön mukaan myös AfD:n poliittinen puhe ja sen näkeminen harmittomana tarjoaa alustan oikeistolaiseen terroriin Saksassa.

Juutalaisten keskusneuvoston puheenjohtaja Josef Schuster on syyttänyt viranomaisia.

– Liian kauan kasvavaa äärioikeistolaisuutta on pidetty harmittomana, hän totesi.

Samalla kun rikollisuus on yleisesti ottaen vähentynyt Saksassa koko Saksan jälleenyhdistymisen jälkeen, rasistiset ja juutalaisvihamieliset iskut ovat lisääntyneet. Poliisin tilastojen mukaan tällaisten iskujen määrä oli viime vuonna 20 prosenttia korkeampi kuin edellisenä vuonna. Poliisin tilastoissa 90 prosentilla näistä rikoksista oli äärioikeistolainen tausta.

MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Newtonin kolmas laki: Jokainen voima synnyttää vastavoiman. Täällä pojanmaalla on sanonta:
Niin metsä vastaa, kuinka sinne huudetaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Jokainen jolla on sympatioita natseja ja äärioikeistoa kohtaan, täytyy olla jonkinlainen mielenterveysongelma. Jokainen normaali ihminen tietää mitä nuo natsit ja muut äärioikeistolaiset on saaneet aikaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Media ottaa kaiken mediahyödyn ja syyttää äärioikeistoa yhden sekopään järjettömän teon takia. Samaa ei tapahdu kun terroritekijä on islamilainen jihadisti, silloin se on aina yksittäistapaus ja tekijä toimi yksin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tässä tiedossa olevat faktat. Kyse on mielenterveyspotilaasta, jonka olisi pitänyt olla hoidossa.
"""
Hanaun ampuja kärsi hallusinaatioista. Psykiatri Nahlah Saimeh Frankfurter Allegemeine-lehdessä Hanaun ampujasta Tobias R:stä hänen jälkeensä jättämän videon ja kirjoituksen perusteella: erittäin kompleksinen, vaikea psyykkinen sairaus, vakeita harhoja, seurasi äärioikeistolaisia narratiivejä, kärsi ilmeisesti akustistista hallusinaatioista, kuuli ääniä, monet asiat puhuvat sen puolesta, että kärsi skitsofreniasta...
"""

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tämn kommenttiketjun perusteella kaikkien pitänee yhtyä ajatukseen, ettääärioikeistolaiset ovat hyvin rauhaa rakastavia, hyväntahtoisia henkilöitä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ampui oman äitinsä = En oikein osaa muuta ajatella kuin että A) erittäin surullinen tapahtuma ja B) hullu. Oman äidin ampuminen kun ei oikein sovi minkään ryhmittymän ideologiaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Jännä juttu ettei täällä julkaista saksalaista tapaa tilastoida poliittisesti motivoidot rikokset, jos tekijä ei ole tiedossa ilmoitetaan teon olevan oikeistolainen. Asian voi tarkistaa melko monesta lähteestä, jos siis on halua kertoa asiat asioina.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

"Rasistiset iskut ovat lisääntyneet Saksassa rajusti. Suurimmalla osalla hyökkääjistä on äärioikeistolainen tausta."

Ei muuten pidä paikkaansa. Saksassa on vekkuli tapa tilastoida asiaa. Nimittäin jos tekijää ei tiedetä tai saada kiinni laitetaan teko tilastoissa äärioikeiston niskoille. Kannattaisi seurata Pertti Rönkköä, niin ei tarvitsi paljastaa tietämättömyyttään.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Itseään luotettavaksi julistava media kertoo nyt muunneltua totuutta. Äärioikeisto ei todellakaan tee enemmistöä Saksankaan antisemitismiksi luettavista hyökkäyksistä ja iskuista. Tämän ovat juutalaiset yhdyskunnat itse toistuvasti kertoneet. Tilastointi mm. Saksassa on sikäli mielenkiintoista, että mikäli tekijää ei löydetä, tilastoidaan teko äärioikeiston tekemäksi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Nyt menee kyllä lavealla pensselillä uutisessa puurot ja vellit sekaisin...
On harhaanjohtavaa uutisointia, että juutalaisia vastaan kohdistuneissa hyökkäyksissä olisi äärioikeistosta kyse - pikemminkin hieman etelämpää löytyy sen lähteet...

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Jännää kun tapahtuu terroriteko, jota viranomaiset pitävät yksittäisen ihmisen tekona, mutta kun teon motiivi on äärioikeistolainen, alkaa aina tämä sama paasaus äärioikeiston vaarallisuudesta.

Jos sen sijaan kun organisoitu ryhmä tekee vielä jopa verisemmän terrori-iskun, mutta kun motiivi on vasemmistolainen tai islamistinen, niin silloin keskustelua rauhoitetaan ja hoetaan, kuinka ei saa antaa pelolle valtaa.

Artikkelin kirjoittajalle vielä vinkkinä, että Saksassa ne juutalaiset, joihin on kohdistunut rasistisia iskuja, nimeävät tekijät äärioikeistoa useammin äärivasemmiston tai ääri-islamin jäseniksi.

Minä niin kaipaan Suomeen oikeita journalisteja, eikä oman ideologian julistajia.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Soldiersin of odinien saksalainen veljeskerho yksittäisen ihmisen tekele. Taisi olla toistakymmentä pidätettyä ja joukossa jopa poliisi. Ja motiivit olivat hyvinkin rasistiset ja antisemitistiset ja hyvin hyvin äärioikeistolaiset. Kuka se vetelee leveällä pensselillä?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kun kyseessä on oikeasti yksittäinen, hoitamatta jäänyt murhaava mielenterveyspotilas, aletaan huutamaan oikestosta? Ihan tärähänyttä, mutta tässä nähdään kuka oikeasti ratsastaa järkyttävillä murhilla.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

13:23
Päivän kotoiluvinkki: Puhdista kahvinkeitin marttojen ohjeilla
13:19
Ajokeli on paikoin erittäin huono Lapissa, puu kaatui talon päälle Kemijärvellä, Oulussa normaali kevättalven sää
13:13
Eduskunta hyväksyi ravintoloiden sulkemisen – pääministeri Marin tunnusti yritysten lisätukitoimien tarpeen
12:49
Toimittajamme paikalla: Thaimaan kone laskeutui Oulun lentokentälle, palaajille luvassa tiukka vastaanotto lentoasemalla – yöpymispaikkoja varattu tarvitseville
11:41
Uusimaa on nyt eristetty muusta Suomesta – tältä tiesuluilla näytti yöaikaan
11:38
Suomen rajat sulkeutuivat äkillisesti – operaatioon osallistuvat kertovat, millaista on valvoa Suomen ja Ruotsin rajaa Torniossa
11:28
Aamuyhdeksään mennessä yli 120 käännytetty ja yksi sakko annettu – Uudenmaan rajojen valvonta on täydessä käynnissä
102
Presidentti Niinistö moittii Ilta-Sanomissa kovin sanoin kansalaisia, jotka eivät tottele koronaohjeita: "Minä en sellaista halua ollenkaan hyväksyä"
43
"Maailma ei palaa ennalleen", sanoo EU-komissaari Jutta Urpilainen – Eurooppa on komissaarin mukaan nyt joukkue, jolla on sama maali
41
Krabista Ouluun palaavat matkustajat joutuvat tarkkaan syyniin –  "Kukaan ei saa lähteä kentältä tai myöhemmin muualta Oulusta julkisilla liikennevälineillä"
29
Pohjois-Pohjanmaalla viisi uutta varmistettua tartuntaa – yksi henkilö tehohoidossa Oulussa
28
Mies kaahasi järjetöntä ylinopeutta Oulun Pohjantiellä, ylitystä liki sata kilometriä tunnissa – myös lukuisat rattijuopot työllistivät poliisia
21
Halla-aho: Maahanmuuttajista apu maatilojen työvoimapulaan – "Sopivat kuin nyrkki naamaan"
19
Raskaat tie­su­lut ko­hoa­vat jo Uu­den­maan ra­joil­le – Poliisi val­mis­tau­tuu his­to­rial­li­siin tar­kas­tuk­siin, kun Uusimaa suljetaan muusta Suomesta

Etusivulla nyt

Mainos

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Tuulivaroitus maa-alueille: Lapissa ja Koillismaalla luoteistuuli on tänään voimakasta, tuulen nopeus puuskissa 20 m/s.
Ruohikkopalojen vaara on suuri maan etelä- ja länsiosassa sekä Etelä-Savon maakunnassa.

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Maatilalle töihin

Aina nämä työnvieroksujat jotain keksii. Kaupungissa ei voi tietenkään myöskään töissä käydä kun tiet pölisee ja on auto... Lue lisää...
Pekkaxy

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jarin piirrokset arkistossa.

Naapurit

28.3.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu


Pohjoisen kattavimmat mediatilat ja monipuoliset markkinoinnin palvelut printtiin ja digiin.

Kaleva Media B2B asiakasratkaisut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityksille


stats-image