Ulkomaat

Halla-aho: Islamilaisen maailman enemmistöllä sama maailmankuva kuin Pariisin murhaajilla

Ulkomaat 8.1.2015 20:04 | Päivitetty 8.1.2015 20:45
Juha Vainio, Lauri Nurmi

Perussuomalaisten europarlamentaarikko Jussi Halla-aho antaa blogissaan ymmärtää, että islamilaisen maailman väestön laajalla enemmistöllä on samanlainen maailmankuva kuin Pariisin murhaajilla.

Halla-aho kirjoittaa sanatarkasti näin:

– Pariisin ampujat rankaisivat pilalehden toimittajia kuolemalla pyhien arvojen pilkkaamisesta. Millä tavalla heidän maailmankäsityksensä on kieroutuneempi kuin edellä mainittujen muslimimaiden kansalaisten enemmistöllä? Tätä tarkoitan sanomalla, että omassa kulttuurisessa ja uskonnollisessa viitekehyksessään tarkasteltuna Pariisin islamistien teko ei ole häiriintynyt vaan looginen.

Halla-aho perustelee väitettään sillä, että jumalanpilkasta on säädetty monissa islamilaisissa maissa kuolemanrangaistus. Hän nostaa esille myös Madridin (vuonna 2004) ja Lontoon (2005) pommi-iskut, Toulousen (2012) ja Brysselin (2014) ampumiset ja Sydneyn (2014) kahvilaiskun ja epäilee, että näissä tapauksissa tekijöiden maailmankäsitys oli samanlainen kuin Pariisin Charlie Hebdon iskun tekijöillä.

– Monissa islamilaisissa maissa, myös sellaisissa, joissa lakia säätävä elin on kansan demokraattisesti valitsema, jumalanpilkasta on säädetty kuolemanrangaistus.

Halla-aho rinnastaa islamismin natsismiin

Halla-ahon mukaan media, poliitikot ja tavalliset kansalaiset pitävät islamistien tekemiä iskuja yksittäistapauksina, jotka eivät liity toisiinsa.

– Tämä siitä huolimatta, että tekijät itse julistavat allahu akbar -huudoillaan tekojen yhteiseksi nimittäjäksi jihadin. Etenkään tekojen ei myönnetä liittyvän millään tavalla islamiin vaan pikemminkin syrjäytymiseen, rasismiin tai tekijöiden mielenterveysongelmiin. Kuitenkaan tekijät eivät itse julista olevansa kostamassa rasismia tai syrjäytymistä. He julistavat puolustavansa profeetta Muhammadin kunniaa, Halla-aho kirjoittaa.

Europarlamentaarikko toteaa, etteivät syyttömiä henkilöitä ampuvat, räjäyttävät tai mestaavat ihmiset vaikuta tasapainoisilta.

– Kaikkien islamin nimessä suoritettujen väkivallantekojen selittäminen tekijän yksilöllisillä mielenterveysongelmilla on kuitenkin vähän sama asia kuin jos esimerkiksi Natsi-Saksa ja holokaust selitettäisiin jokaisen saksalaisen yksilöllisillä mielenterveysongelmilla. Olemme kai kaikki samaa mieltä siitä, että ei ole kovin normaalia tai tervettä kaasuttaa syyttömiä miehiä, naisia ja lapsia tuhoamisleireillä.

Halla-aho lisää, että suurin osa holokaustin toimeenpanoon osallistuneista saksalaisista oli aivan normaaleja ihmisiä.

– Heidän tekonsa olivat loogista ja normaalia toimintaa vallitsevan ideologian, kansallissosialismin, näkökulmasta, ja aivan samalla tavalla islamististen kurkunleikkaajien toiminta on normaalia ja loogista toimintaa heidän ideologisesta (eli tässä tapauksessa uskonnollisesta) kehyksestään tarkasteltuna.

”Pilapiirtäjä ei kynällään pysäytä rynnäkkökiväärimiestä”

Halla-aho arvioi, että islamistit saavuttavat tavoitteensa, kun mediat länsimaissa eivät enää uskalla kritisoida islamia ja julkaista satiirisia pilapiirroksia. Europarlamentaarikon mielestä kynä ei enää ole rynnäkkökivääriä vahvempi ase, kun avoin yhteiskunta vaipuu itsesensuurin tilaan.

– Pariisin iskun jälkeen on vanhaan tapaan julistettu, että länsimainen yhteiskunta on vahva ja että kynä on aseista mahtavin.

Tästä voidaan kyllä olla vähintään kahta mieltä. Pilapiirtäjä ei kynällään pysäytä rynnäkkökiväärimiestä. Sen sijaan rynnäkkökiväärimies pysäyttää pilapiirtäjän. Koska kukaan ei halua kuolla, terrorismin pelko ajaa yhteiskunnan yhä syvempään itsesensuuriin, lepyttelyyn ja myöntyväisyyteen. Tätä on käytännön islamisaatio, islamistien pillin mukaan tanssiminen. Siihen ei tarvita muslimien enemmistöasemaa, Halla-aho kirjoittaa.

Hänen mielestään islamismi on ”laajaa suosiota tai vähintään passiivista hyväksyntää nauttiva, sisäisesti koherentti ja hyvin verkostoitunut ideologia”.

Sen edustajien kanssa ei Halla-ahon arvion mukaan pysty keskustelemaan, koska toimijoiden pontimina ovat usko ja tuonpuoleiset herkut. Tällöin kompromissit muuttuvat mahdottomiksi.

– Pyssyt ja pommit tulevat paukkumaan ja kurkut katkeamaan jatkossakin, koska yhteiskunta ei voi jatkuvasti elää sellaisessa valmiustilassa, että jokainen iskua suunnitteleva voitaisiin jäljittää ja pysäyttää, Halla-aho ennustaa.

Väkivalta nauttii laajaa suosiota Euroopassa

Halla-ahon mukaan terrorismin jatkumisen puolesta puhuu se, että esimerkiksi ISIS-järjestö saa Euroopassa osakseen ihailua.

– Viime vuonna tehdyn kyselyn mukaan 16 prosenttia Ranskan kansalaisista suhtautuu myönteisesti ISIS-järjestöön. 18–22- vuotiaista sympatiseeraajia on peräti 27 prosenttia. Vuonna 2013 tehty saksalainen tutkimus osoitti, että puolet Euroopassa asuvista muslimeista voidaan katsoa fundamentalisteiksi, Halla-aho perustelee arviotaan.

Helsinkiläinen kirjoittaa, että ”suurin osa muslimeista ei varmastikaan osallistuisi väkivallantekoihin tai edes suoranaisesti hyväksy niitä”.

– Mutta se patamusta taantumus ja suvaitsemattomuus, josta islamistinen väkivalta kumpuaa, ei ole marginaalinen ilmiö.

Halla-aho kuvailee jihadistien islamin tulkintaa fasistiseksi kuoleman kultiksi, joka tähtää maailmanvalloitukseen ja länsimaisen – maallisen ja vapaan – yhteiskunnan tuhoon.

– Se nauttii huomattavan suurta suosiota niin muslimienemmistöisissä maissa kuin Euroopassakin, hän kirjoittaa.

Halla-aho sai viime vuoden eurovaaleissa toiseksi eniten ääniä koko maassa.  Samalla hänet tunnetaan mielipiteitä jakaneista kirjoituksistaan, jotka ovat aiemminkin käsitelleet islamin uskoa ja sen nimissä tehtyä väkivaltaa. Hän on saanut korkeimmassa oikeudessa sakkotuomion uskonrauhan rikkomisesta ja kiihottamisesta kansanryhmää vastaan. Tuomioon johtanut kirjoitus käsitteli islamia.

Halla-ahon teksti

Tiedätkö aiheesta enemmän?
Lähetä vinkki, kuva tai video!
13222
MAINOS

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (88)

Halla-aho tekee kirjoituksen, ja heittää perusteiksi tutkimukset jotka - valitettavasti - kestävät vähän sitä lähdekritiikkiäkin.

Seuraa se, että Halla-ahoa kritisoidaan - lukematta alkuperäistä kirjoitusta, perehtymättä lähteisiin, ja vielä käyttämällä tasan samoja argumentteja joita Halla-Aho itse käytti blogissaan.

Jos kyky ei riitä luetun ymmärtämiseen tai edes kritisoitavan tekstin lukemiseen, voisi "kritiikin" jättää edes niille jotka siihen kykenevät. Turhaa länkytystä puolin ja toisin on jo liikaa, ja _se_ lietsoo turhaa vastakkainasesttelua jos joku.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

niihin kykeneviin, niin olisit voinut kritisoida tekstiä tai puolustaa sitä, etkä puhua ympäripyöreitä toisten kyvyistä.
Aivan turhaan länkytit ja asettelit vastakkain, pääasia eli Halla-ahon sanomiset jäi täysin auki.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Halla-ahon mielipiteet liittyen "maahanmuuttokysymykseen" ovat tulleet harvinaisen selviksi. Vaikka olen yrittänyt seurata miehen haastatteluja ja peräti blogia, tuntuu kaikki pyörivän tämän saman kysymyksen ympärillä. Mutta kai tällä keppihevosella voi ratsastaa vaalivoittoihin hamaan ikuisuuteen asti.

Voisi toimittajatkin hieman terästäytyä ja udella Halla-aholta vaikkapa kuinka talouslama Suomessa selätetään ja saadaan ihmisille työpaikkoja.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tämä uutinen on hieman asenteellisesti kirjoitettu, ja otteet irrotettu alkuperäisen tekstin sisältämistä pohjustuksista. Varsinkin otsikko on medialle perinteiseen tyyliin väännelty kärkkääseen muotoon. Kannattaa lukea alkuperäinen kirjoitus, jos haluaa muodostaa Halla-Ahon viestistä mielipidettä. Riippumatta siitä onko Halla-Ahon kanssa samaa tai eri mieltä... ja etukäteenhän sen ei pitäisi olla selvää. Sanomaa ei tulisi tuomita suoriltaan viestintuojan takia.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Mutta onneksi länsimaisen kulttuurin edustajien enemmistöllä on aivan erilainen maailmankuva kuin Pula-Aholla.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Erittäin hyvin argumentoitu sieltä takaa. Nyt kyllä vastapuoli, ku tai mikä se onkaan, jäi ihan sanattomaksi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ja sinä sitten olet tietävänäsi millainen maailmankuva Pula-Aho ketjulla on? Pane edes jotain faktaa peliin "länsimaisen kulttuurin edustajien enemmistöstä". Oletko nähnyt tilastoja kun "mutu tuntujasi" huutelet herra Mätäpaise

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

On kaksi eri asiaa, nostaa ongelma esille, ja lietsoa fobiaa. Suurinosa meidän poliitikoista on vaiennut islamisti-asian kuoliaaksi, koska siitä ei voi puhua neutraalisti. Tästä voi päätellä heidän olevan poliittisesti viisaita. Onko se taas reilua, on toinen asia.
Kyllä tähän asiaan liittyvät laajemmankin ongelmat kaipaavat keskustelua. Tämä Ranskassa, ja Ruotsissakin havaittu maahanmuuttajien kotoutumisongelma, ja eräänlaisten "gettojen" muodostuminen. Ihmiset elävät niinkuin lähtömaassaan, ja silti tavat ja lait ovatkin erilaiset siellä missä nyt ollaan. Kontakti ympäröivään yhteiskuntaan jää pakolliseen, että maassa saa olla.
Syrjäytyminen on edessä, jos ei ole halua, tai mahdollisuutta sopeutua. Usein se johtuu perheen miehistä. Kulttuureissa, joissa nainen elää alisteisessa asemassa, ristiriita länsimaiseen elämäntapaan on hurjan suuri. Miten nämä naiset ja heidän tyttönsä saadaan mukaan elämään, kun kontrolli miesten taholta on niin tiukka? Se mikä vaikuttaa naisiin, varmuudella heijastuu heidän lapsiinsa. Usein naisilla olisi enemmän pyrkimystä uuteen. Miehet ovat selvästi pelokkaampia muutoksiin.
Joskus tuntuu että nämä kulttuurierot, ja elämänkatsomus ovat niin kaukana ympärillä olevasta länsimaisesta yhteiskunnasta, että tuntuu ongelmat yhteensovittamattomilta...

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

tekstiä, mutta menee minulta yli.
Miten joku ihminen voi noin listata, rinnastaa ja muka selittää maailman asioita viitaten tutkimuksiin, joita ei edes osaa nimetä.
Tämänlainen kirjoittelu on oman roolin väärinkäyttöä ja pelottavaa propagandaa, mitä ei saa ottaa tosissaan.
Hävettää nämä europarlamentaarikon mietteet ja väitteet - vaarallista kiihotusta koko tarina.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kannattaa lukea koraani jotta ymmärtää mitä Halla-aho tarkoittaa. Mm. omatunnon asia vääräuskoisen tappamisen seurauksena esitetään varsin oudosti koraanissa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Hämmentävän bäköalatonta tekstiä europarlmentikolta. Halla-aho lietsoo kirjoituksellaan islam-fobiaa ja vetää huteria siltoja asioiden välille. Pariisin iskun tekijät ovat ääritapauksia, näköalattomissa oloissa varttuneita ja radikalisoituneita henkilöitä. On muistettava, että radikaaleja tekoja tapahtuu muissakin kulttuureissa/uskonnoissa, esimerkiksi kouluampumisten merkeissä. Islamilainen terrorismi näkyy erityisen paljon koska Lähi-idässä on poikkeuksellisen levottomia ja epädemokraattisia yhteiskuntia. Syitä tähän kehitykseen nähdään lännessä. Ei ehkä aivan syyttä. Odottaisin Halla-aholta rakentavampaa tekstiä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

kuuluu sanan vapaus ja meille onneksi järjen käytön oikeus.
Yksipuolinen lietsominen huterin ajatuksin paljastuu ja näyttää kirjoittajan tekstin tason ja sen vaarallisuuden - uskomatonta, mitä europarlamentaarikon kynä suoltaa...sulattamatonta ulosantia.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ei ehkä kannattaisi niin kärkkäästi leimata Halla-ahon tekstiä, koska omasi ei ole tuumaakaan parempi. Sinun kirjoituksesta loistaa läpi länsimainen ylimielisyys, jonka mukaan me tiedämme parhaiten, miten yhdyskuntaa ja kulttuuria rakennetaan. Lähi-itä on suuresti kärsinyt siitä, että länsimaat ovat tunkeneet sinne nokkansa kerta toisensa jälkeen ja pakottaneet sikäläiset vastoin omaa tahtoaan noudattamaan meidän käytäntöjämme. Eikä se ole koskaan onnistunut pysyvästi, vaan seuraukset ovat olleet aina katastrofaaliset, kuten Irak ja Libya osoittavat viimeisimpinä esimerkkeinä.

Lähi-idän kulttuurit ovat muinaisia. Siellä rakennettiin palatseja ja ratkottiin ongelmia matemaattisesti, kun Suomessa vielä asuttiin maakuopissa ja kärvisteltiin hirvennahoissa. Eivätköhän he osaisi itse ratkaista omat ongelmansa. Meidän täytyisi vain keskittyä kaupankäyntiin ja rauhanomaiseen, tungettelemattomaan tiede- ja kulttuurivaihtoon.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

kritisoida ja se leimaa itse itseään!
Muinaiset kulttuurit ovat menneitä, Länsi tekee virheitä ja siitä huolimatta vastuullisilla henkilöillä tulisi olla vaalien alla tarpeeksi sivistystä vastuulliseen käyttäytymiseen - vai olemmeko me vielä maakuopassa näkemättä kiihottamisen vaaraa?
Palo leviää nopeasti, kun siihen puhalletaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Aina kun Jussi tarttuu "kynään", siitä seuraa joku tällainen vääristelevä kohuotsikko. En ole "maahanmuuttokriittinen" tai muutenkaan kallellaan mihinkään aatteeseen erityisesti, mutta silti olen aika pitkälti sitä mieltä, että Jussi kirjoitti ihan asiaa. Ehkä nuo lähteenä esitetyt pari tutkimustulosta olisivat kaivanneet hieman lähdekriittistä käsittelyä, mutta kai lukijatkin osaavat itse ajatella - tai sitten eivät.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Viesti poistettu

Muistatko Beslanin koulukaappauksen, Moskovan teatterikaappauksen ja kerrostalojen räjäytykset? Viimeistä tosin on epäilty neukkulan sisäpoliitiseksi kieroiluksi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kaikki nämä ovat Putinin pommitetaan-tsetsenia maantasalle -politiikan aikaansaamia reaktioita aivan kuten Isis on USAn Irakin sodan synnyttämä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (88)

Uutisvirta

13:01
Kalevan kesäterassiäänestyksen voitosta käytiin kova kilpailu – voittajaksi nousi kauppatorin Keltainen Aitta, hopeaa Tuiraan
12:30
Sähköt katkesivat taas Venezuelassa – neljäs kerta tänä vuonna
11:47
Thaimaalaisten marjanpoimijoiden kolarissa loukkaantuneilla ei hengenvaaraa – poimijat työskentelevät lappilaisen yhtiön palveluksessa
10:45
Maajoukkuehiihtäjä Susanna Saapunki kilpailee kesäisin rankoissa skyrunning-kilpailuissa – "Kisa tuntuu alusta asti pahalta" Tilaajille
10:27
Kolea alkukesä väistyi ja lämmintä ilmaa on luvassa koko maahan – katso tästä vinkit puutarhaan hoitoon helteellä
10:24
Taivalkoskelta Posiolle johtava tie suljettiin pudonneen sähköjohdon vuoksi – liikenne kulkee normaalisti
10:21
Koirien päiväkoti aloittaa Oulun Talvikankaalla – uusi eläinlääkäriasema tulee naapuriin
108
Uimarantojen vähäiset parkkipaikat jokakesäinen ongelma Oulussa – "Aika hurjan näköistä, kun nurmikoilla on autoja miten sattuu"
72
Asuntosijoittaminen on vilkasta Oulun alueella – "Se on ihan hyvä tapa säästää, että nuorena ostaa yhden tai kaksi sijoitusasuntoa"
29
Asunnon liian korkea lämpötila helteellä voi oikeuttaa vuokranalennukseen – "10–20 prosenttia siltä ajalta, kun huoneiston lämpötila ylittää 32 astetta"
23
Työttömyys laski Pohjois-Pohjanmaalla verrattuna viime vuoteen – katso tästä, millä aloilla on eniten avoimia työpaikkoja
16
Qstockin liikennejärjestelyt huolettavat Pikisaaren asukkaita – aiemmin autoiluun saaressa vaadittiin festivaalin aikana ajolupa, nyt järjestelystä ollaan luovuttu
16
Lokkisiimat pyritään saamaan Kauppurienkadulla valmiiksi ennen Qstock-viikonloppua – "Nyt on positiivisen odottava fiilis"
11
Pakollisella ruotsilla on pitkä historia ylioppilaskokeissa – Henriksson: "Kouluja käydään, että opitaan jotain. Silloin kaikki ei voi olla vapaaehtoista"

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Metsäpalovaroitus annetaan tänään klo 12 Uudenmaan, Päijät-Hämeen, Kymenlaakson, Keski-Suomen, Etelä-Pohjanmaan ja Keski-Pohjanmaan maakuntiin, Pohjois-Pohjanmaan maakuntaan lukuun ottamatta Taivalkosken ja Kuusamon kuntia sekä seuraaviin Lapin kuntiin: Simo, Ranua, Kemi, Keminmaa, Tornio, Ylitornio, Tervola, Pello, Rovaniemi, Kolari, Sodankylä, Enontekiö ja Inari.

Hellevaroitus: Lähivuorokauden aikana on odotettavissa tukalaa hellettä Uudenmaan, Kanta-Hämeen, Päijät-Hämeen, Kymenlaakson, Etelä-Karjalan, Pirkanmaan, Keski-Suomen, Etelä-Savon, Pohjois-Savon, Etelä-Pohjanmaan, Keski-Pohjanmaan, Pohjois-Pohjanmaan ja Kainuun maakunnissa sekä Lapin maakunnassa lukuun ottamatta Enontekiön kuntaa.

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Hakkaraisen Teuvo on kyllä aika äijä sanon minä

Ajatelkaapa tilannetta, että eduskunnassa olisi 100 Hakkaraista ja 100 Huhtasaarta, noin kuvaannollisesti. Kävisikö niin... Lue lisää...
Tenavatähti

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

23.7.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image