Ulkomaat

Hääjuhlaan koh­dis­tu­nees­sa räjähdyksessä kuoli yli 60 ihmistä Afganistanin Kabulissa – hääparin läheisiä uhrien joukossa

Hääjuhlien suosio on Afganistanissa kasvanut samalla kun maan talous on hitaasti lähtenyt kohenemaan. Väkivaltaiset iskut juhlapaikoille eivät kuitenkaan ole loppuneet. KUVA: HEDAYATULLAH AMID
Ulkomaat 18.8.2019 21:45
Ida Kannisto

Äärijärjestö Isis on ilmoittanut olevansa vastuussa kymmeniä ihmisiä Afganistanissa tappaneesta itsemurhaiskusta.

Viikonloppu oli Afganistanille harvinaisen synkkä. Kahdessa iskussa kuoli lauantain ja sunnuntain aikana kymmeniä ihmisiä ja loukkaantui lähemmäs 200.

Sunnuntain vastaisena yönä hääjuhlissa tapahtunut tuhoisa räjähdys tappoi ainakin 63 ja haavoitti yli 180 ihmistä Afganistanin pääkaupungissa Kabulissa. Asiasta kertoo maan sisäministeriö. Juhlat olivat käynnissä hotellissa. Uhrien joukossa oli useita naisia ja lapsia sekä hääparin ystäviä ja sukulaisia.

Sunnuntaina Afganistanissa tapahtui toinenkin kuolonuhreja vaatinut räjähdys, kun maantiepommi laukesi auton alla pohjoisessa Balkhin maakunnassa. Räjähdys vaati 11 uhria.

Afganistanin itsenäistymisestä tulee maanantaina kuluneeksi sata vuotta, mutta presidentin kanslia ilmoitti sunnuntaina, että suunniteltuja itsenäisyyspäivän juhlallisuuksia vähennetään viikonlopun räjähdysten uhrien kunnioittamiseksi. Afganistan itsenäistyi Britanniasta vuonna 1919.

Rauhanneuvottelut jatkuneet jo kuukausia

Häävastaanotolle kohdistunut isku ajoittui kriittiselle hetkelle, sillä Taliban-liike ja Yhdysvallat ovat yrittäneet neuvotella sopimuksesta ja yhdysvaltalaisten joukkojen vetäytymisestä Afganistanista. Maassa on edelleen noin 14 000 Yhdysvaltojen sotilasta.

Taistelut ja pommi-iskut eivät ole hellittäneet, vaikka Yhdysvallat ja Taliban ovat käyneet neuvotteluja jo usean kuukauden ajan. Lauantaiöinen teko siirsi huomiota siihen, millaisia vaarallisia seurauksia sopimuksella voisi olla.

Yhdysvaltojen ja Talibanin neuvottelijat ovat molemmat raportoineet keskustelujen etenemisestä. Verenvuodatuksen keskellä afgaanit ovat kuitenkin epäileväisiä sen suhteen, saavatko keskustelut aikaan muutosta alueella.

Yhdysvaltojen presidentti Donald Trump ei ole salaillut haluaan vetää Yhdysvaltojen joukot maasta ja päättää Amerikan historian pisin sota.

Afganistanin viranomaisten ja Yhdysvaltojen kansallisten turvallisuusneuvojien kesken vallitsee kuitenkin huoli siitä, että Afganistan saattaa ajautua uuteen sisällissotaan, mikä voisi enteillä Taliban-hallinnon paluuta.

Isis otti vastuun iskusta

Äärijärjestö Islamilainen valtio ilmoitti olevansa vastuussa yöllisestä itsemurhaiskusta hääpaikalle, joka sijaitsee vähemmistöön kuuluvien shiiamuslimien asuinalueella. Järjestö välitti lausunnon viestintäsovellus Telegramin kautta sunnuntaina.

Viestissään Isis väitti, että ryhmän taistelija oli onnistunut soluttautumaan juhlavastaanotolle ja räjäyttämään itsensä "vääräuskoisten" joukossa.

Isis ei ole mukana neuvottelupöydässä Yhdysvaltojen ja Talibanien kanssa, vaan taistelee sekä Yhdysvaltojen johtamia kansainvälisiä joukkoja että Taliban-liikettä ja maan hallitusta vastaan. Isis aloitti toimintansa Afganistanissa vuonna 2014 ja on sen jälkeen suorittanut maassa useita vakavia iskuja, joista osa on kohdistunut Afganistanin shiiamuslimivähemmistöön.

Ennen kuin Isis otti sunnuntain vastaisena yönä tapahtuneen iskun nimiinsä, siitä ehdittiin syyttää Talibania. Ääriliike kuitenkin kiisti osallisuutensa ja tuomitsi iskun.

Tuhoisia iskuja hääjuhliin aiemminkin

Sosiaalisessa mediassa levisi räjähdyksen jälkeen kuvia juhlapaikalta, jossa ruumiita lojui kaatuneiden tuolien ja pöytien joukossa. Hääpari selvisi säikähdyksellä, mutta heidän ystäviään ja sukulaisiaan kuoli räjähdyksessä. Morsiamen isä kertoi menettäneensä 14 perheenjäsentään.

Hääjuhlista on tullut Kabulissa iso bisnes, kun maan talous on hiljalleen lähtenyt nousuun ja perheet käyttävät juhlien järjestämiseen enemmän rahaa.

Juhlapaikoille on ennenkin kohdistunut tuhoisia iskuja. Marraskuussa ainakin 40 häiden juhlimiseen osallistunutta ihmistä kuoli juhlapaikalle kohdistetussa iskussa.

MAINOS

Kommentoi

Isis siis on ilmoittanut olevansa iskun takana, Suomen hallitus taas haluaa Isis-naiset Suomeen. Herää kysymys miksi?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

19:39
Kaupunginhallitus nuiji pöytään asukkaiden hyvinvoinnin edistämisen painopisteet – "hyväntuulisten asukkaiden kaupunki"
19:31
Oulun koulusihteeripalvelut siirretään Monetralle – Siirrolla tavoitellaan palvelujen "kehittämistä ja tehostamista"
19:29
Oulu päätti lähteä mukaan arktiseen verkostoon Arctic Mayors Forumiin
19:00
Näkökulma: Politiikan harjalla lasikatot murtuvat rytinällä – Valtaavatko naiset johtopaikat seuraavaksi yrityksissä?
19:00
Verokorttiuudistus sotkee kuntien taloudenpitoa – verokertymässä satojen miljoonien tilitysvaje, Oulussa jäädään nyt 20 miljoonaa miinukselle Tilaajille
18:00
Kärppien ja Sportin kohtaaminen Raksilassa poiki rikosilmoituksia ja vei järjestyksenvalvojan sairaalaan – kysyimme, miten katsomoväkivalta voidaan estää Tilaajille
17:49
Buuaukset saattelivat Boris Johnsonin kotimatkalle – Britannian pääministeri jätti saapumatta tiedotustilaisuuteen Luxemburgissa
86
Pohjantien siltojen nopeusrajoitus laskee rajusti Oulujoen kohdalla – toinen vanhoista silloista jää pois käytöstä
65
Maatalouden fosforipäästöt ovatkin huomattavasti aiemmin luultua pienemmät – Johtava tutkija Ylelle: "On lakattava syyttämästä nautakarjatilojen lietekäsittelyä"
28
Voiko työntekijä rakentaa sairauslomalla omakotitaloa? Kaupallinen yhteistyö
26
Lämpöpatterit päälle ja tulet uuniin: Alkava viikko on Oulun seudulla hyinen ja sateinen, viikon puolivälin kylmät yöt voivat tietää mustaa jäätä
19
Trump: Yhdysvallat valmis vastaamaan Saudi-Arabiaa vastaan tehtyihin iskuihin – tämä öljyhyökkäyksistä tiedetään
19
Oulun kaupungin johdolta toivelista kansanedustajille: Kaksoisraide ja Poikkimaantie kärjessä
14
Oululaiset työttömät työnhakijat pääsevät liikkumaan maksutta

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Kun sanotaan ettei palkka riitä elämiseen

148 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Vain elämää — pöydässä hytkyjät

Tykkään älyttömästi. Ja moni muu, koita kestää. Etkä mitään voi. Lue lisää...
TYMPÄSEEKÖ?

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.

Naapurit

16.9.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image