Ulkomaat

Hääjuhlaan koh­dis­tu­nees­sa räjähdyksessä kuoli yli 60 ihmistä Afganistanin Kabulissa – hääparin läheisiä uhrien joukossa

Hääjuhlien suosio on Afganistanissa kasvanut samalla kun maan talous on hitaasti lähtenyt kohenemaan. Väkivaltaiset iskut juhlapaikoille eivät kuitenkaan ole loppuneet. KUVA: HEDAYATULLAH AMID
Ulkomaat 18.8.2019 21:45
Ida Kannisto

Äärijärjestö Isis on ilmoittanut olevansa vastuussa kymmeniä ihmisiä Afganistanissa tappaneesta itsemurhaiskusta.

Viikonloppu oli Afganistanille harvinaisen synkkä. Kahdessa iskussa kuoli lauantain ja sunnuntain aikana kymmeniä ihmisiä ja loukkaantui lähemmäs 200.

Sunnuntain vastaisena yönä hääjuhlissa tapahtunut tuhoisa räjähdys tappoi ainakin 63 ja haavoitti yli 180 ihmistä Afganistanin pääkaupungissa Kabulissa. Asiasta kertoo maan sisäministeriö. Juhlat olivat käynnissä hotellissa. Uhrien joukossa oli useita naisia ja lapsia sekä hääparin ystäviä ja sukulaisia.

Sunnuntaina Afganistanissa tapahtui toinenkin kuolonuhreja vaatinut räjähdys, kun maantiepommi laukesi auton alla pohjoisessa Balkhin maakunnassa. Räjähdys vaati 11 uhria.

Afganistanin itsenäistymisestä tulee maanantaina kuluneeksi sata vuotta, mutta presidentin kanslia ilmoitti sunnuntaina, että suunniteltuja itsenäisyyspäivän juhlallisuuksia vähennetään viikonlopun räjähdysten uhrien kunnioittamiseksi. Afganistan itsenäistyi Britanniasta vuonna 1919.

Rauhanneuvottelut jatkuneet jo kuukausia

Häävastaanotolle kohdistunut isku ajoittui kriittiselle hetkelle, sillä Taliban-liike ja Yhdysvallat ovat yrittäneet neuvotella sopimuksesta ja yhdysvaltalaisten joukkojen vetäytymisestä Afganistanista. Maassa on edelleen noin 14 000 Yhdysvaltojen sotilasta.

Taistelut ja pommi-iskut eivät ole hellittäneet, vaikka Yhdysvallat ja Taliban ovat käyneet neuvotteluja jo usean kuukauden ajan. Lauantaiöinen teko siirsi huomiota siihen, millaisia vaarallisia seurauksia sopimuksella voisi olla.

Yhdysvaltojen ja Talibanin neuvottelijat ovat molemmat raportoineet keskustelujen etenemisestä. Verenvuodatuksen keskellä afgaanit ovat kuitenkin epäileväisiä sen suhteen, saavatko keskustelut aikaan muutosta alueella.

Yhdysvaltojen presidentti Donald Trump ei ole salaillut haluaan vetää Yhdysvaltojen joukot maasta ja päättää Amerikan historian pisin sota.

Afganistanin viranomaisten ja Yhdysvaltojen kansallisten turvallisuusneuvojien kesken vallitsee kuitenkin huoli siitä, että Afganistan saattaa ajautua uuteen sisällissotaan, mikä voisi enteillä Taliban-hallinnon paluuta.

Isis otti vastuun iskusta

Äärijärjestö Islamilainen valtio ilmoitti olevansa vastuussa yöllisestä itsemurhaiskusta hääpaikalle, joka sijaitsee vähemmistöön kuuluvien shiiamuslimien asuinalueella. Järjestö välitti lausunnon viestintäsovellus Telegramin kautta sunnuntaina.

Viestissään Isis väitti, että ryhmän taistelija oli onnistunut soluttautumaan juhlavastaanotolle ja räjäyttämään itsensä "vääräuskoisten" joukossa.

Isis ei ole mukana neuvottelupöydässä Yhdysvaltojen ja Talibanien kanssa, vaan taistelee sekä Yhdysvaltojen johtamia kansainvälisiä joukkoja että Taliban-liikettä ja maan hallitusta vastaan. Isis aloitti toimintansa Afganistanissa vuonna 2014 ja on sen jälkeen suorittanut maassa useita vakavia iskuja, joista osa on kohdistunut Afganistanin shiiamuslimivähemmistöön.

Ennen kuin Isis otti sunnuntain vastaisena yönä tapahtuneen iskun nimiinsä, siitä ehdittiin syyttää Talibania. Ääriliike kuitenkin kiisti osallisuutensa ja tuomitsi iskun.

Tuhoisia iskuja hääjuhliin aiemminkin

Sosiaalisessa mediassa levisi räjähdyksen jälkeen kuvia juhlapaikalta, jossa ruumiita lojui kaatuneiden tuolien ja pöytien joukossa. Hääpari selvisi säikähdyksellä, mutta heidän ystäviään ja sukulaisiaan kuoli räjähdyksessä. Morsiamen isä kertoi menettäneensä 14 perheenjäsentään.

Hääjuhlista on tullut Kabulissa iso bisnes, kun maan talous on hiljalleen lähtenyt nousuun ja perheet käyttävät juhlien järjestämiseen enemmän rahaa.

Juhlapaikoille on ennenkin kohdistunut tuhoisia iskuja. Marraskuussa ainakin 40 häiden juhlimiseen osallistunutta ihmistä kuoli juhlapaikalle kohdistetussa iskussa.

MAINOS

Kommentoi

Isis siis on ilmoittanut olevansa iskun takana, Suomen hallitus taas haluaa Isis-naiset Suomeen. Herää kysymys miksi?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

15:29
Tällaisia ovat Oulun vuoden 2025 asuntomessujen suunnittelukilpailun ehdotukset
15:25
Oulun vuoden 2025 asuntomessujen suunnittelukilpailun työt valmistuivat
14:34
Kuumalle liedelle jäänyt muoviastia aiheutti palohälytyksen Limingassa
13:59
Postin työntekijät osoittivat mieltään Postin pääkonttorilla Helsingissä – "Emme hyväksy, että meitä kohdellaan kuin orjia Suomessa"
13:50
Oulun kaupunginhallitus hyväksyi Lyseon peruskorjauksen äänestyksen jälkeen – lopullinen tieto rahoituksesta joulukuussa
13:33
Lasten päivähoidon ja kotihoidon stressaavuudessa ei ole suurta eroa, kertoo tuore tutkimus – päivähoito ei aiheuta ainakaan kotia enempää stressiä
13:32
Henkilöauto ja traktori kolaroivat Oulun Vasankankaalla – ensihoito vei yhden henkilön tarkistettavaksi
101
Koulujen joulujuhlien lainmukaisuutta selvitetään myös Oulussa – Lyseon lukion iso ylioppilasjuhla mahtuu vain tuomiokirkkoon
79
"Miksi Lyseosta tuli tällainen kiistakapula", ihmetteli Jenni Pitko Oulun kaupunginvaltuustossa – Lyseon remontin esittely kirvoitti kiivasta keskustelua
45
Yksityistieuudistus herätti kysymyksiä Oulun valtuustossa – "Vähimmäisvaatimus sille, että reuna-alueilla pystytään asumaan, on että tiet ovat auki"
41
SDP:n valtuustoryhmä päätti erottaa Husseinin luottamuspulan vuoksi – asiakas ei ollut poistunut taksista
39
Valmet Automotiven toimitusjohtaja näkee dieselskandaaleissa myös hyviä puolia – "Sähköautot tulevat nopeammin käyttöön kuin monet olettavat"
37
Kellosta pohjoiseen päin avautuu torstaina kahdeksan kilometrin pätkä uutta moottoritietä – Nelostien työt edenneet aikataulussa
23
Oulun kaupunginhallitus hyväksyi Lyseon peruskorjauksen äänestyksen jälkeen – lopullinen tieto rahoituksesta joulukuussa

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli muuttuu huonoksi yöstä alkaen maan pohjoisosassa sekä Keski-Suomen, Etelä-Savon, Pohjois-Savon, Pohjois-Karjalan, Etelä-Pohjanmaan ja Keski-Pohjanmaan maakunnissa lumi- tai räntäsateen vuoksi.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Sinun valintasi - eroa AY-liitosta!

235 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Työvoimapula ko?

Nykyajan nuoret on vötkylöitä. Aamulla kun pitäisi aikaisin herätä ja sitten töhinmeno pitäisi olla, että menenpä sitte ... Lue lisää...
niin ja.,

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

12.11.

Fingerpori

12.11.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan kokonaistavoittavuus on 86 % Oulun markkina-alueen kuluttajista viikossa.

Kaleva Media Yrityspalvelut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityspalvelut/


stats-image