Ulkomaat

Häähuuma herää Lontoon kaduilla: "Suurin osa briteistä on oikeastaan todella innostuneita"

Lehtiä jakava Adrian Lala on huomannut, että viime viikkoina lehtiä on mennyt tavallista enemmän.
Ulkomaat 17.5.2018 22:06
Markku Uhari

Lontoo on sivunäyttämö prinssi Harryn ja Meghan Marklen häille, mutta innokkuus ei ole sen vähäisempää brittien pääkaupungissa.

Prinssi Harryn ja Meghan Marklen varsinaiset hääjuhlat ovat Lontoon kupeessa Windsorissa, mutta se ei estä lontoolaisia ottamasta osaa juhlallisuuksiin.

Hääturismin suurimman aallon odotetaan iskevän pienen Windsorin kaduille, mutta viereinen miljoonakaupunki Lontoo on alkanut herätä suureen päivään. Turisteja on toki miljoonakaupungissa ollut aina, mutta tulevana viikonloppuna on sekä FA Cup -jalkapalloturnauksen finaali että kuningasperheen avioliitto. Ei ihan tavallinen viikonloppu.

Pubit saavatkin olla auki pidempään. Torstai-iltapäivällä esimerkiksi joitain Buckinghamin palatsin läheisistä baareista oli tiloja sommiteltu juhlakuntoon Meghan ja Harry -viireillä.

Lontoon pubeissa näkyy jo hääväri.

Lisäksi lahjatavarapuotien ikkunoissa on turistille tarjolla vähintään pariskunnan naamoilla varustettu postikortti tai kahvikuppi. BBC kirjoittikin aiemmin tällä viikolla, että hääturismi voi tuoda mukavan piikin paikallisten bisnekseen.

Birminghamista torstaiksi Buckinghamin palatsille perheensä kanssa saapunut Dan Riggs pitää ilmeestä, jonka häät on luonut pääkaupungille.

– Lontoossa ilmapiiri on aika kiva, lippuineen päivineen. Birminghamissa ei oikein tapahdu paljonkaan, on vain pieniä ihmisjoukkoja, jotka ovat häistä tosi innoissaan, hän sanoo.

Dan Riggs (oik.) saapui veljensä Andrew'n kanssa Lontooseen torstaiksi. Dan Riggs pitää ilmapiiriä pääkaupungissa parempana asuinkaupunkiinsa Birminghamiin verrattuna.

Lehtipinot hupenevat päivittäin

Kuninkaalliset eivät aivan kaikkialla luonnollisestikaan innosta, mutta ärhäkkyydestään tunnetulle brittien tabloidilehdistölle häät ovat kirjaimellisesti etusivun uutinen.

Hääparin naamat näkyvät lehtikioskien kojuilla siistissä rivissä. Victorian aseman vieressä lehtilööpit huutavat häiden viimeisintä käännettä, kun Meghan Marklen isä Thomas Markle ilmoitti jättäytyvänsä häistä pois. Ilmaisjakelulehtien pinot supistuvat kappale kappaleelta ohikulkijoiden kotimatkalukemiseksi.

Evening Standard -ilmaislehteä jakava Adrian Lala kertoo, että menekki on viime viikot ollut valtavaa.

– Eilen meillä oli aika hyvä päivä, kun etusivulla oli kuva hänen [Meghan Marklen] äidistä antamassa hänelle neuvoja, hän sanoo.

– Suuri osa briteistä on oikeastaan todella innostuneita tästä varsinkin, kun lauantai tulee olemaa aurinkoinen päivä, Lala jatkaa ja toteaa olevansa harmissaan siitä, että häät ovat Windsorissa eivätkä Lontoossa.

Lala – kuten birminghamiläinen Riggs – aikoo kuitenkin seurata häitä ainakin kotitelevisiosta, jos ei muualta.

Ruotsalaiset Ulla Jonsson, Carin Bruström, Mona Berglund, Vanja Mood aikovat lauantaina yrittää Windsoriin ruuhkista huolimatta.

Näyttöpaikkoja eri puolilla

Kuninkaallisista häitä näytetään eri puolilla Lontoota myös suurilta näytöiltä, mutta kaikille eivät pelkät näytöt riitä.

Pohjois-Ruotsista Lontooseen varta vasten häitä varten saapuneet Mona Berglund, Vanja Mood, Carin Burström ja Ulla Jonsson aikovat hypätä junaan ja mennä Winsoriin, vaikka ahtaan kaupungin odotetaan tulevan aivan täyteen. Nelikko on matkustanut aina kotimaansa kuninkaallisten viime vuosien häihin, joten ei nytkään voinut perinnettä katkaista.

– Ihmiset kysyvät meiltä, olemmeko rojalisteja. No, emme oikeastaan, Berglund aloittaa, ja puhkeaa lopulta nauruun.

Suuri päivä lauantaina

Prinssi Harryn ja Meghan Marklen häät pidetään Windsorin linnassa lauantaina 19. toukokuuta.

Vihkiseremonia alkaa paikallista aikaa kello 12 (Suomen aikaa kello 14). Noin 600 juhlavieraan odotetaan saapuvan lauantaiaamun aikana Windsoriin. Vieraita istutetaan Pyhän Yrjön kappeliin aamulla puoli kymmenestä alkaen.

Viimeisenä vieraana, muutama minuutti ennen seremonian alkua, paikalle saapuu kuningatar Elisabet II.

Lisäksi prinssi Harry ja Markle ovat kutsuneet 1200 ihmistä eri hyväntekeväisyysjärjestöistä seuraamaan juhlia Windsorin linnan sisäpihalle.

Pyhän Yrjön kappelissa pidettävä vihkiminen kestää noin tunnin. Hovin on määrä julkaista hääseremonian virallinen kaava lauantain vastaisena yönä.

Lähteet: royal.uk, Metro UK, BBC

MAINOS

Kommentoi

Nyt sotketaan kaksi asiaa. Tavallisen kansan innostus on eri asia kun markkinamiesten luoma humu. Se, että katukaupat pursuavat t-paitoja, mukeja, lippuja ja muuta krääsää häihin liittyen on vain myyntiä ja rahantekoa. Sitä krääsää ei paikalliset osta. Lehdetkin yrittävät vain myydä lehtiä. Megan&Harry maniaa ei näy muissa kaupungeissa, ehkä siksi että krääsä käy kaupaksi vain turisteille Lontoossa. Kuninkaalliset ovat nykyään vain viihdettä ja turismia lisäävä asia.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Tuulivaroitus maa-alueille: Maan pohjoisosassa lännen ja lounaan välinen tuuli on voimakasta iltapäivällä ja illalla, tuulen nopeus puuskissa 15 m/s. Metsäpalovaroitus on voimassa Satakunnan, Kymenlaakson ja Etelä-Karjalan maakunnissa sekä seuraavissa Lapin kunnissa: Kemi, Keminmaa ja Tornio.

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Mikä nautinto olla tekemättä palkkatyötä, toverit

Nyt eläkkeellä ja terveenä, vireänä "vanhuksena", sanovat jotkut. Enpä taida olla kovastikkaan vanhus, sillä jaksan kut... Lue lisää...
Roverauta

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.

Naapurit

18.8.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image