Ulkomaat

Guatemala saa uuden presidentin – toivoo muutosta Trumpin kanssa solmittuun kiis­ta­na­lai­seen maa­han­muut­to­so­pi­muk­seen

Presidentinvaalit voittanut Alejandro Giammattei on pyrkinyt presidentiksi kolme kertaa aikaisemmin. Neljännellä kerralla Giammatteita onnisti. KUVA: Esteban Biba
Ulkomaat 12.8.2019 10:05
Riina Rastas / Reuters

Guatemalan presidentiksi valittu konservatiivien Alejandro Giammattei sai 60 prosenttia kaikista äänistä. Giammattei toivoo muutosta nykyisen Guatemalan presidentin Moralesin Yhdysvaltojen kanssa solmimaan sopimukseen.

Guatemala valitsi uuden presidentin sunnuntaina. Presidentiksi äänestettiin konservatiivien Alejandro Giammattei.

Entinen Guatemalan vankilalaitoksen johtaja ja kirurgi Giammattei voitti keskustavasemmiston Sandra Torresin. Torres on poliitikko ja 2008–2011 maata johtaneen presidentin Álvaro Colomin vaimo.

Sekä Giammattei että Torres ovat osallistuneet presidentinvaaleihin aikaisemmin. Torres tuli edellisissä 2015 vaaleissa toiseksi. Giammattei on osallistunut kolmiin edellisiin presidentinvaaleihin.

Giammattei sai lähes 60 prosenttia äänistä. Vaaliteemoiksi Guatemalassa nousivat korruptio, rikollisuus ja työttömyys.

Presidenttinä Giammattei aloittaa tammikuussa.

Siirtolaisten jäätävä Guatemalaan

Giammattei on sanonut Reutersin haastattelussa toivovansa muutosta Yhdysvaltojen presidentti Donald Trumpin kanssa solmittuun kiistanalaiseen maahanmuuttosopimukseen.

Maahanmuuttosopimuksen solmi viime kuussa nykyinen Guatemalan presidentti Jimmy Morales. Morales solmi sopimuksen sen jälkeen, kun Trump uhkasi määräävänsä tulleja Guatemalan vientituotteisiin ja perivänsä maksua guatemaalaisten työläisten kotimaahansa lähettävistä rahoista.

Sopimuksessa Morales lupasi pysäyttää Yhdysvaltoihin kulkevan keskiamerikkalaisten maahanmuuttajien karavaanin. Sopimuksen mukaan elsalvadorilaisten ja hondurasilaisten siirtolaisten on haettava turvapaikkaa Yhdysvaltojen sijaan Guatemalasta.

Guatemala on Meksikon alapuolella ja sen läpi kulkevat maahanmuuttajat eteläisemmistä Keski- ja Etelä-Amerikan maista. Tällä hetkellä iso osa Meksikon ja Yhdysvaltojen rajan ylittävistä on kotoisin Keski-Amerikasta.

Presidentti ja kansa huolissaan

Kansa pelkää sopimuksen tekevän Guatemalasta puskurivyöhykkeen. Siirtolaisten jääminen Guatemalaan on aiheuttanut huolta, sillä Guatemala ei ole varakas valtio.

Tuleva presidentti Giammattei kommentoi Reutersille, ettei sopimus ole oikein Guatemalaa kohtaan.

– Jos meillä ei ole kapasiteettia huolehtia omista kansalaisistamme, mieti millaista se tulee olemaan ulkomaalaisten kohdalla.

Monet paikalliset ovat samaa mieltä Giammattein kanssa.

Paikallinen sanomalehti Prensa Libre kysyi kuinka moni kansalainen kannattaa sitä, että Guatemala vastaanottaa turvapaikanhakijoita ulkomailta. Kahdeksan kymmenestä vastusti ideaa.

MAINOS

Kommentoi

"Jos meillä ei ole kapasiteettia huolehtia omista kansalaisistamme, mieti millaista se tulee olemaan ulkomaalaisten kohdalla."
Miten sinne USAan on tunkua, kun lehdistön mukaan USA on mahdoton roistovaltio ja miltei kuin Venäjä?
Ei millään valtiolla, joka on hoitanut taloutensa hyvin ole mitään moraalista velvoitetta ottaa muuttajia valtioista, joissa maa on pilattu kansalaisten ja hallituksen toimilla. Ainut oilea tapa on tehdä töitä OMAN valtion sisällä ja asioiden korjaamiseksi omassa kotimaassaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

El Salvadorissa ja Hondurasissa pitää tällä hetkellä valtaa lähinnä korruptoitunut hallinto ja rikollisjärjestöt eli huumemafiat. Kertoisitko joitakin tapoja korjata tilanne noissa maissa, eikä vaihtoehtoihin kuulu sisällissota.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Guatemalalla ei ole huolen häivää siitä että siirtolaiset jäisivät varattomaan maahan, jossa ei jaeta ilmaista rahaa eikä ole mahdollisuutta livahtaa USA:n puolelle. Virta tyrehtyy pian.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Jos Guatemalan allekirjoittamat kansainväliset maahanmuuttosopimukset ovat sanomalehtikielessä kiistanalaisia, niin varmaan Suomenkin usein mainitut kansainväliset sopimukset saman asian tiimoilta voidaan asettaa kiistanalaiseksi

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Työeläkkeisiin on myös puututtava

204 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Itsensä peukuttavat ja itsensä kanssa keskustelut

Minäpä nostanki molemmat peukut pystyyn kun keksin hyvän jutun jonka sitte jaan muiden kans. Mitäpä kyttääjänä olet siit... Lue lisää...
Mitäs siihen sanot, ...

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

26.8.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image