Ulkomaat

Gibraltarin takavarikoima iranilainen öljytankkeri pääsi lähtemään merelle – suunta kohti Kreikkaa

Takavarikossa Gibraltarilla ollut iranilainen öljytankkeri on lähtenyt kohti Kreikkaa. Alus on muuttanut nimensä Grace 1:stä Adrian Darya 1:ksi. KUVA: A.CARRASCO RAGEL / EPA
Ulkomaat 19.8.2019 10:07
Ilkka Timonen

Yhdysvaltain pyyntö ottaa alus uudelleen haltuun ei tehonnut.

Gibraltarilla heinäkuusta saakka takavarikossa ollut iranilainen öljytankkeri on lähtenyt Gibraltarilta. Tankkeri lähti kohti itäistä Välimerta ilmoittaen päämäräkseen Kreikan Kalamatan sataman, kertoo BBC.

Meriliikennettä valvovan verkkosivun mukaan tankkeri lähti kohti itää puolenyön maissa Suomen aikaa.

Gibraltar oli aiemmin torjunut Yhdysvaltain pyynnön ottaa alus uudelleen haltuun. Alus on muuttanut nimensä Grace 1:stä Adrian Darya 1:ksi.

Yhdysvallat teki viime hetken pyynnön perjantaina päivä sen jälkeen kun gibraltarilainen tuomioistuin oli kumonnut tankkerin takavarikon.

Gibraltar ilmoitti, että se ei voi täyttää Yhdysvaltain pyyntöä, koska Yhdysvaltain Iranin vastaiset pakotteet eivät päde EU:ssa.

Epäiltiin salakuljettavan öljyä Syyriaan

Britannian merijalkaväki pidätti tankkerin heinäkuussa koska sen epäiltiin salakuljettavan öljyä Syyriaan, joka on Iranin läheinen liittolainen. Salakuljetus rikkoi EU:n pakotteita. Tämän seurauksena jännitys kasvoi myös Persianlahdella.

Iranin Britannian-suurlähettiläs Hamid Baeidinejad kirjoitti Twitterissä ennen laivan lähtöä, että aluksen odotettiin jatkavan matkaa sunnuntai-iltana. Kaksi insinööriryhmää oli lentänyt tätä varten Gibraltarille.

Tankkerin takavarikko päättyi viime viikolla, mutta Washingtonissa sijaitseva liittovaltion tuomioistuin antoi perjantaina pidätysmääräyksen tankkerista, jonka lastina on öljyä liki miljoonan dollarin arvosta.

Gibraltar sanoi sunnuntaina, että se ei voi toteuttaa pyyntöä, koska sitä sitovat EU:n lait.

Washington halusi takavarikoida Grace 1:n sillä perusteella, että sillä on linkkejä Iranin islamilaiseen vallankumouskaartiin, jonka Washington on määritellyt terroristiorganisaatioksi.

Yhdysvaltain presidentti Donald Trump sanoi sunnuntaina, että "Iran haluaisi puhua" maassa vallitsevasta taloudellisesta tilanteesta, kun häneltä kysyttiin tankkerin tilanteesta.

– Me voimme tehdä jotain hyvin nopeasti, mutta he eivät oikein tiedä, kuinka aloittaa, Trump sanoi toimittajille ennen nousua Air Force One -lentokoneeseen New Jerseyssä.

Iran on kiistänyt, että tankkeri olisi koskaan ollut matkalla kohti Syyriaa.

MAINOS

Kommentoi

Adrian Darya ilman ykköstä on aluksen nimi. Marine Trafficin mukaan ajelee hiljaista 7 solmun vauhtia pian Algerin kohdalla. Kiirettä ei näytä olevan, kun jatkosuunnitelmia valmistellaan. Normaalisti tankkerit ajelevat 15 solmun keskivauhtia.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Vaikea tilanne. Trump ensin 'mukiloi' vastustajan ilman syytä ja jää sitten odottamaan 'mukiloidun' keskusteluyhteyttä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Nytkö se on otsikon mukaan Gibraltarin takavarikoima alus. Noin sitä voidaan harhauttaa luulemaan että merirosvo olikin joku muu kuin brittilaiset Yhdysvaltain käskystä. Yhdysvallat yritti saada rosvouksen vielä uudelleenkin käyntiin muiden avulla mutta onneksi Gibraltarilaisilla on oikeuden käsitys oikea ja järki päässä.
Ei anna rosvovaltion komennella, näin pitäis kaikkien tehdä. Ei saa alistua rosvojen komentoon.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Hyvä Gibraltar, siellä on enemmän järkeä kuin Suomen eliitillä! Ei ole pakko nuoleskella jenkkejä, jos käyttää maalaisjärkeä, eikä mene kuin lammas jenkkilän ja brittien käskystä! Joko alkaisi maailma huomata millainen banaanivaltio Usa on?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

18:07
Osallistu kyselyyn: Mitä laitat laskiaispullan täytteeksi – vihreitä kuulia, mantelimassaa, hilloa vai salmiakkia?
18:00
Timo Reinikka näyttelee Oulussa muistisairaan isän roolin – Sir Anthony Hopkins esittää saman roolin Florian Zellerin näytelmästään itse ohjaamassa The Father -elokuvassa Tilaajille
17:45
Ilkka Herola taisteli kolmanneksi Trondheimin maailmancupissa – "Oli työmiehen päivä ja hyvin tuli loppuun asti"
17:19
Chelsea sai helpotusta, Tottenhamin taivaalle synkkiä pilviä Valioliigassa
16:43
HS: Oikeuskansleri ryhtyy selvittämään, onko kaksi ministeriötä rikkonut perustuslakia EU-asioista tiedottamisessa
16:20
Pohjois-Italiassa useiden kaupunkien julkisia tiloja suljettu koronaviruksen vuoksi, Etelä-Koreassa tautitapausten määrä singahtanut ylöspäin
16:17
Lauri Vuorinen otti maajoukkueen ainoan välieräpaikan Trondheimin sprintissä, Pärmäkoski toivoo sunnuntaille lumisadetta
142
Vihreät lupaa korvata maaseudulla bensan hinnan korotukset – "Jos ei joukkoliikennettä, jollain tavalla pitää kompensoida"
70
Näkökulma: Suomi ostaa kymmenen miljardin euron palovakuutuksen, jonka pitää olla voimassa pitkälle 2060-luvulle – nämä ovat hävittäjäehdokkaiden näkymät
64
Vihreiden puheenjohtajan uudet ilmastoesitykset: 16-vuotiaille äänioikeus ja hallituksen kanssa samaan pöytään päättämään ilmastotoimista
54
Vorot iskivät Oulun Verkkokauppa.comiin ja veivät huomattavan määrän elektroniikkaa – poliisi kertoi tuntomerkkejä paikalta poistuneesta henkilöstä
26
Presidentti Niinistö ulkoministeri Haaviston esitutkinnasta Ylellä: "Voi olla hänen itsensä kannalta kiusallinen tilanne"
25
Elina Lepomäki ei haasta Orpoa, mutta saattaa pyrkiä kokoomuksen varapuheenjohtajaksi – "Oppositiotyössä aletaan niittää tulosta, siitä ei ole kahta sanaa"
24
Lastenpsykiatriaan ohjataan yhä enemmän psyykkisestä häiriöstä kärsiviä lapsia ja nuoria – Oulun yliopiston professori: "Potilaiden määrä on selkeästi lähtenyt kasvuun"

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli on huono Etelä-Karjalan, Pirkanmaan, Keski-Suomen, Etelä-Savon, Pohjois-Savon, Pohjois-Karjalan, Etelä-Pohjanmaan, Pohjanmaan, Keski-Pohjanmaan, Pohjois-Pohjanmaan ja Kainuun maakunnissa sekä Etelä-Lapissa lumi- tai räntäsateen vuoksi.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Milloin Marinin hallitus kaatuu?

238 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Eläkkeet

Vähän väliä joku välittää ettei eläkerahat riitä. Kuitenkin sen jälkeen kun taitettu indeksi tuli vuonna 1995 ovat eläke... Lue lisää...
Pekkaxy

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

22.2.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu


Pohjoisen kattavimmat mediatilat ja monipuoliset markkinoinnin palvelut printtiin ja digiin.

Kaleva Media B2B asiakasratkaisut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityksille


stats-image