Ulkomaat

Gibraltarin takavarikoima iranilainen öljytankkeri pääsi lähtemään merelle – suunta kohti Kreikkaa

Takavarikossa Gibraltarilla ollut iranilainen öljytankkeri on lähtenyt kohti Kreikkaa. Alus on muuttanut nimensä Grace 1:stä Adrian Darya 1:ksi. KUVA: A.CARRASCO RAGEL / EPA
Ulkomaat 19.8.2019 10:07
Ilkka Timonen

Yhdysvaltain pyyntö ottaa alus uudelleen haltuun ei tehonnut.

Gibraltarilla heinäkuusta saakka takavarikossa ollut iranilainen öljytankkeri on lähtenyt Gibraltarilta. Tankkeri lähti kohti itäistä Välimerta ilmoittaen päämäräkseen Kreikan Kalamatan sataman, kertoo BBC.

Meriliikennettä valvovan verkkosivun mukaan tankkeri lähti kohti itää puolenyön maissa Suomen aikaa.

Gibraltar oli aiemmin torjunut Yhdysvaltain pyynnön ottaa alus uudelleen haltuun. Alus on muuttanut nimensä Grace 1:stä Adrian Darya 1:ksi.

Yhdysvallat teki viime hetken pyynnön perjantaina päivä sen jälkeen kun gibraltarilainen tuomioistuin oli kumonnut tankkerin takavarikon.

Gibraltar ilmoitti, että se ei voi täyttää Yhdysvaltain pyyntöä, koska Yhdysvaltain Iranin vastaiset pakotteet eivät päde EU:ssa.

Epäiltiin salakuljettavan öljyä Syyriaan

Britannian merijalkaväki pidätti tankkerin heinäkuussa koska sen epäiltiin salakuljettavan öljyä Syyriaan, joka on Iranin läheinen liittolainen. Salakuljetus rikkoi EU:n pakotteita. Tämän seurauksena jännitys kasvoi myös Persianlahdella.

Iranin Britannian-suurlähettiläs Hamid Baeidinejad kirjoitti Twitterissä ennen laivan lähtöä, että aluksen odotettiin jatkavan matkaa sunnuntai-iltana. Kaksi insinööriryhmää oli lentänyt tätä varten Gibraltarille.

Tankkerin takavarikko päättyi viime viikolla, mutta Washingtonissa sijaitseva liittovaltion tuomioistuin antoi perjantaina pidätysmääräyksen tankkerista, jonka lastina on öljyä liki miljoonan dollarin arvosta.

Gibraltar sanoi sunnuntaina, että se ei voi toteuttaa pyyntöä, koska sitä sitovat EU:n lait.

Washington halusi takavarikoida Grace 1:n sillä perusteella, että sillä on linkkejä Iranin islamilaiseen vallankumouskaartiin, jonka Washington on määritellyt terroristiorganisaatioksi.

Yhdysvaltain presidentti Donald Trump sanoi sunnuntaina, että "Iran haluaisi puhua" maassa vallitsevasta taloudellisesta tilanteesta, kun häneltä kysyttiin tankkerin tilanteesta.

– Me voimme tehdä jotain hyvin nopeasti, mutta he eivät oikein tiedä, kuinka aloittaa, Trump sanoi toimittajille ennen nousua Air Force One -lentokoneeseen New Jerseyssä.

Iran on kiistänyt, että tankkeri olisi koskaan ollut matkalla kohti Syyriaa.

MAINOS

Kommentoi

Adrian Darya ilman ykköstä on aluksen nimi. Marine Trafficin mukaan ajelee hiljaista 7 solmun vauhtia pian Algerin kohdalla. Kiirettä ei näytä olevan, kun jatkosuunnitelmia valmistellaan. Normaalisti tankkerit ajelevat 15 solmun keskivauhtia.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Vaikea tilanne. Trump ensin 'mukiloi' vastustajan ilman syytä ja jää sitten odottamaan 'mukiloidun' keskusteluyhteyttä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Nytkö se on otsikon mukaan Gibraltarin takavarikoima alus. Noin sitä voidaan harhauttaa luulemaan että merirosvo olikin joku muu kuin brittilaiset Yhdysvaltain käskystä. Yhdysvallat yritti saada rosvouksen vielä uudelleenkin käyntiin muiden avulla mutta onneksi Gibraltarilaisilla on oikeuden käsitys oikea ja järki päässä.
Ei anna rosvovaltion komennella, näin pitäis kaikkien tehdä. Ei saa alistua rosvojen komentoon.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Hyvä Gibraltar, siellä on enemmän järkeä kuin Suomen eliitillä! Ei ole pakko nuoleskella jenkkejä, jos käyttää maalaisjärkeä, eikä mene kuin lammas jenkkilän ja brittien käskystä! Joko alkaisi maailma huomata millainen banaanivaltio Usa on?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

10:46
Googlelta jätti-investoinnit Suomeen – yksi kohteista Pyhännän ja Kajaanin välillä
10:36
Google investoi Haminaan 600 miljoonaa lisää sekä kahteen uuteen tuulivoimaprojektiin Suomessa - Kainuu saa osansa historiallisesta investoinnista
10:27
Samuli Alapuranen tekee elektronista musiikkia nimellä O Samuli A, musiikkiharrastus alkoi kempeleläisestä örinämetallibändistä – Katso video kappaleesta Torspopipo
10:26
Luke lopettaa Ruukin tutkimusnavetan ja keskittyy peltotutkimukseen – nautoja käy navetassa vielä kaksi erää
9:57
Jukka Jalonen avautuu IS:lle liigavalmentajille asennettavista mikrofoneista: ”SM-liiga ei saisi olla mikään BB-talo!” – Kirosanoja kuultiin jo Kärppien pelissä
9:56
Kaleva oikaisee
9:34
Saudi-Arabian johtama koalitio pysäytti ja tuhosi huthien lähettämän räjähdealuksen Punaisellamerellä
25
Paikoin jäätyneet tienpinnat vaikeuttivat aamun liikennettä Pohjois-Pohjanmaan, suola-autoja hälytettiin liikkeelle
18
Siltatyömaa hidastaa liikennettä Pohjantiellä lähes kahden vuoden ajan – järjestelyn ensimmäisinä päivinä odotettavissa ruuhkaa
14
Kokoomus arvosteli ankarasti hallitusta keskituloisten verotuksen kiristämisestä, Rinne vieritti vastuun edelliselle hallitukselle
10
"Moottoritie ihan jäässä" – Henkilöauto pyörähti aamulla kaiteeseen liukkaalla Pohjantiellä Tupoksen kohdalla
7
Rehnin madonluvut poikivat heti rajun ehdotuksen keskustan riveistä: Massiivinen 50 miljardin euron velkaelvytyspaketti – Kärnä valmis harkitsemaan valtion omaisuuden myyntejä uudestaan
7
Nykykoulun tragikoomiset funktiot Lukijalta
6
Oulun poliisi nappasi kiinni Rotuaarilla häiriköineen pyörävarkaan – toinen pyörää vohkinut jäi kiinni itse teossa Myllytullissa

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli on huono aluksi Keski-Suomen, Pohjois-Savon, Keski-Pohjanmaan ja Kainuun maakunnissa, seuraavissa Pohjois-Pohjanmaan kunnissa: Pudasjärvi, Taivalkoski ja Kuusamo sekä Enontekiön kunnassa tienpintojen jäätymisen vuoksi.

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Rahastoon sijoittaminen...

Aloittaja tietenkin sijoittaa omat rahansa valitsemallaan tavalla, vaikka aloitus onkin melko pahasti virheellinen. Bu... Lue lisää...
Pannarimies

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.

Naapurit

20.9.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image