Ulkomaat

G7-maiden kokous alkaa: Amazon-kriisi ja Trumpin kauppasota saattavat viedä tilan Macronin toivomilta globaaleilta kes­kus­te­luil­ta

Ranskalaistaiteilija Sam Dougadoksen hiekkateos vaatii G/-johtajia toimimaan sukupuolten välisen tasa-arvon puolesta. KUVA: JULIEN DE ROSA
Ulkomaat 24.8.2019 9:22
Reuters

Ranskassa 13 000 poliisia sekä armeija valmistautuvat pitämään mielenosoittajat poissa kokousalueelta. Asiantuntijat eivät usko, että ristiriidat johtaisivat G5+2 -tilanteeseen.

Tänään Ranskan Biarritzissa alkava G7-maiden kokous tuo seitsemän talousmahdin johtajat yhteen hyvin hankalassa tilanteessa.

Kokouksen isäntänä toimiva presidentti Emmanuel Macron haluaisi keskittyä kolmipäiväisessä kokouksessa isoihin globaaleihin kysymyksiin, kuten demokratiaan, tasa-arvoon, koulutukseen ja ilmastonmuutoksen hillintään.

Hän on kutsunut tämän vuoksi mukaan myös johtajia Aasian, Afrikan ja Latinalaisen Amerikan maista. Kiinan presidentti Xi Jinping ei ole kutsuttujen joukossa.

Suuret linjat saattavat kuitenkin jäädä Yhdysvaltojen ja Kiinan sekä Yhdysvaltojen ja Ranskan kauppakiistojen sekä Amazonin kriisin varjoon. Tilannetta ei helpota myöskään Britannian lähestyvä EU-ero ja se, ettei jännite Iranin suhteen ole lientynyt.

Uusia Kiinan-tulleja aivan kokouksen alla

Kansainvälisiin suhteisiin keskittyneen Council on Foreign Relations -ajatushautomon Stewart Patrick sanoo, että Macron haluaisi keskittyä keskustelemaan siitä, miten globalisaatio saataisiin toimimaan kaikille.

– Todennäköisemmin kokous osoittaa poliittiset, taloudelliset ja ideologiset säröt, jotka uhkaavat länsimaista solidaarisuutta ja kansainvälistä yhteistyötä, Patrick toteaa.

Monet asiantuntijat pitävät erityisesti Donald Trumpin toimintaa uhkana yhtenäisille keskusteluille.

Kokouksen alla Yhdysvaltojen presidentti muun muassa ilmoitti uusista Kiinaa koskevista tulleista sekä mahdollisista ranskalaisviineihin kohdistuvista lisämaksuista.

Johnson ja Trump tapaavat kahden kesken

Britannian tuoreen pääministerin Boris Johnsonin on arvioitu myös lisäävän G7-kokoukseen liittyvää epävarmuutta.

EU-eroon valmistautuvan Britannian vaikutusvalta Euroopassa on heikentynyt, minkä vuoksi maa on entistä riippuvaisempi erityisesti Yhdysvaltojen kanssa käytävästä kaupasta.

Johnson ja Trump ovat monessa suhteessa samanhenkisiä, ja heillä on kokouksessa kahdenkeskinen tapaaminen sunnuntaiaamuna.

Johtajaparin on pelätty muodostavan jopa yhdessä muita vastaan toimivan parin, erityisesti Irania ja ilmastonmuutosta koskevissa kysymyksissä.

Toisaalta Johnson on vakuuttanut, ettei Britannia luista kansainvälisistä vastuistaan Brexitinkään jälkeen. Myös monet asiantuntijat ovat sitä mieltä, että pelko on aiheeton.

– Ei synny G5+2:ta, diplomaattilähde kommentoi Reutersille. Tällä viitataan maaryhmälle annettuun G6+1 -liikanimeen, jonka se sai Trumpin lähdettyä kokouksesta viime vuonna ovet paukkuen.

Mielenosoituksia odotetaan, ja Macronille tulee kritiikkiä

Lauantaina kokouksessa on vuorossa lähinnä illallinen ja muuta kevyempää ohjelmaa. Varsinaisiin keskusteluihin päästään sunnuntaina ja lauantaina.

Kokouksen odotetaan tälläkin kertaa keräävän ympärilleen laajoja mielenosoituksia.

Ranska on valmistautunut 13 000 poliisin voimin, joita tukee armeija. Tarkoituksena on pitää mielenosoittajat poissa kokousalueelta.

G7-mailta odotetaan nyt erityisesti nopeita toimia Brasiliaa vastaan Amazonin kriisin vuoksi.

MAINOS

Kommentoi

G-maat voivat olla asioista eri mieltä mutta maiden välillä on kuitenkin kapitalistinen konsensus siitä että ketään ei rajoiteta kuluttamasta maapalloa loppuun. Yhdelläkään G-maalla ei ole varaa alkaa laajamittaiseen luonnonsuojeluun jossa maapallon saastuttaminen lopetettaisiin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

13000 poliisia? Toivottavasti kukaan suomalainen ei saa päähänsä kutsua näitä pummeja kokoustamaan Suomeen. Paljon melua täysin tyhjästä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Pitäisiköhän G7-maista puhua paremminkin entisinä talousmahteina, sillä Brasilia ei ole G7-maa vaikka sen kansantalous on jo suurempi kuin esim. Italian tai Kanadan. Tosin G7-maihin eivät kuulu myöskään maailman toiseksi suurin kansantalous Kiina ja kuudenneksi suurin Intia, joka on jo on yhtä suuri kuin sen entinen emämaa Iso-Britannia ja ohitanut Ranskan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Marconin puheet eivät ketään kiinnosta ja ranskalaiset vihaavat globalisti presidenttiään, jota ei missään nimessä enää valita toiselle kaudelle. Sen sijaan lehdistön mukaan Marcon on mies paikallaan ja saa kehuja estottomasti. Melkoisen nurinkurista. Eikö ole?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

onhan lehdistön mielestä jyrki katainenkin mies paikallaan, saa kehuja estottomasti ja suomalaiset kuitenkin globaalisti vihaavat entistä pääkanisteriaan, jota ei haluta takaisin suomeen, ei sitran yliasiamieheksi eikä ylipäänsä mihinkään, melko nurinkurista.eikö ole?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kanarian palot tuskin tuovat taloudellista hyötyä maalle, joka elää pitkälle turismin varassa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Aivan kuin valtamedia tässä yrittäisi muotoilla asiaa niin, että meidän kansalaisten pitäisi jotenkin olla tämän vuosikymmeniä planeettamme kurittaneen eliitin puolella. Milloin on G7 tai G8 tai mikä lie, tehnyt mitään ensimmäisenkään sodan tai kriisin lopettamiseksi? Juu eivät ole tehneet mitään muuta kuin aiheuttaneet sotaa ja kärsimystä globalismillaan ja sosialismillaan.

Nyt kun Trump on sitten mouraroinut eliitin "säihkyvään" kilpeen säröjä, niin meidän pitäisi valtamedian tulkinnan mukaisesti olla eliitin puolella ja Trumpia vastaan? Ja katin villat sanon minä. Onko edes parempaa showta olemassa kuin katsoa kuinka Trump murtaa silmiemme edessä koko eliitin. Kaiken huipuksi Trumpilla on siellä nyt liittolainen nimittäin Britannian Johnson.

Ja eipä ole nähty uusia sotia sen jälkeen kun Trump vannoi virkavalan tammikuussa 2017. Muistamme hyvin vasemmistolaisen Obaman kaudella kuinka koko ajan oli sota ja Lähi-itä liekeissä ja päänleikkausvideoita tuli vähän väliä. Trumpin peliliikkeiden jälkeen eliitin silmäterä ja luomus Isis on tuhottu tästä maailmasta ja Lähi-idässä ei ole missään avointa sotaa juuri nyt. Edes Jemenissä ei enää sodita ja Syyriassakin jäljellä on vain viimeisten paikkojen puhdistuksia terroristien kätyreistä. Tämä on lähes kirjaimellisesti kuin uusi maailma Trumpin kommennuksessa. Toivottavasti Trump tarjoilleen jälleen G7-eliiteille "sukkasaippuaa".

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

13:28
Oikeusasiamies: Poliisin virkamerkit loukkaavat kielten yhdenvertaisuutta – polis lukee pienemmällä kuin poliisi
12:46
Arvio: Kaikki saavat kimaltaa tavallaan – hienovaraisesti Louna-Tuuli Luukka kiteyttää muunsukupuolisten ja transihmisten tarinat seikkailuhenkisiksi dinosaurusfaabeleiksi
12:23
Seppo-koira valittiin Hyvän mielen lähettilääksi – "Pienistä asioista nauttiminen on tie onneen"
12:17
Pororikas Johan Aslak Labba ei ymmärrä "nuorten kiihkoa" eikä "lukeneiden riitelyä" saamelaisten sorrosta: "Asuntolassahan oli herrojen oltavat" Tilaajille
12:02
Hirvi putosi jäihin Kuhmon Nuolijärvellä – eläin pääsi pälkähästä ennen kuin pelastuslaitos ehti paikalle
11:47
Pohjois-Pohjanmaan sairaanhoitopiiri haluaa reaaliaikaisen seurannan antibioottien kulutukseen – ”Toivomme, että se olisi valtakunnallinen hanke"
11:25
Postialan lakko jatkuu, sähköliitto tukilakkoon – Palta olisi hyväksynyt sopimuksen: "Olemme tulleet vastaan keskeisissä riitakysymyksissä"
52
Oulun kaupunki jakaa 2000 lamppua pyöräilijöille – tempaus on osa valtakunnallista Pyöräilytalvi-viikkoa
43
Kaupunginhallitus päätti: Linnanmaan uimahallin rakentaminen aloitetaan jo ensi vuonna
40
IMF:ltä tylyt terveiset Suomen velkaantumisesta: Rinteen hallituksen tavoite ei toteudu, dieselin ja turpeen veroalet pois tai muita säästötoimia
39
Postialan lakko jatkuu, sähköliitto tukilakkoon – Palta olisi hyväksynyt sopimuksen: "Olemme tulleet vastaan keskeisissä riitakysymyksissä"
23
Huuhkajat päätti EM-karsinnat tappioon, Kreikka voitti 2-1 – häviö tietää paikkaa arvonnan neloskorissa
22
Oulun yliopistokampus toimiva nykyisellään – mikä on se malli, johon visio yliopistosta keskustassa perustuu? Lukijalta
18
Led-valo kertoo, milloin suihkun käyttö kannattaa lopettaa – oululaisyritys kehitti suihkuvahdin, joka saa tarvitsemansa energian virtaavasta vedestä

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Pohjois-Pohjanmaan ja Kainuun maakunnissa sekä seuraavissa Lapin kunnissa: Simo, Ranua, Posio, Kemi, Keminmaa, Tornio, Ylitornio, Tervola, Pello, Rovaniemi ja Kemijärvi jalkakäytävät ovat erittäin liukkaita, koska niillä oleva lumi tamppautuu liukkaaksi.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Sinun valintasi - eroa AY-liitosta!

253 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

YLIMIELINEN P ORPO

Päinvastoin koko keskustelussa Orpo vakuutti paremmalla asiantuntemuksellaan. Lue lisää...
Järjen käyttö ennenk...

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

19.11.

Fingerpori

19.11.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan kokonaistavoittavuus on 86 % Oulun markkina-alueen kuluttajista viikossa.

Kaleva Media Yrityspalvelut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityspalvelut/


stats-image