Ulkomaat

G7-maat "lähellä sopua" avusta Amazonin metsäpaloihin

Amazonin sademetsää on palanut Rondonian osavaltiossa Brasiliassa. KUVA: Joedson Alves
Ulkomaat 26.8.2019 9:06
Lea Peuhkuri, Reuters

Maailman johtavat teollisuusmaat ovat saavuttamassa sopimuksen avusta Amazonin sademetsässä riehuvien metsäpalojen sammuttamiseksi.

Asiasta kertoi G7-maiden kokouksessa Ranskan presidentti Emmanuel Macron. Macronin mukaan kyse on "teknisestä ja taloudellisesta avusta". Asiasta uutisoivat muiden muassa BBC ja uutistoimisto Reuters.

Macron kuvasi Amazonin paloja "kansainväliseksi kriisiksi" viime viikolla ja nosti asian korkealle G7-kokouksen asialistalla. G7-maat eli Yhdysvallat, Japani, Saksa, Ranska, Italia, Britannia ja Kanada jatkavat kokoustaan Biarritzissa Ranskassa maanantaina.

Brasiliassa on usein maastopaloja kuivan kauden aikana, mutta Brasilian avaruusjärjestön Inpen mukaan paloja on tänä vuonna 85 prosenttia viimevuotista enemmän. Yksittäisiä paloja on ollut jopa lähes 80 000 ja suurin osa niistä Amazoniassa.

Macron sanoi sunnuntaina, että G7-maiden johtajat "sopivat auttavansa niin nopeasti kuin mahdollista maita, joissa palot riehuvat".

Metsäpalojen laajuus on herättänyt kritiikkiä siitä, että Brasilian hallitus ei tee tarpeeksi palojen sammuttamiseksi.

Protesteja on järjestetty eri puolilla maailmaa. Tänä vuonna tehtävässään aloittanutta presidentti Jair Bolsonaroa on arvosteltu ympäristövastaisista puheista ja toimista ja siten metsätuhon edistämisestä.

Armeija apuun

Viimein perjantaina Bolsonaro määräsi armeijan auttamaan palojen sammuttamisessa. Sunnuntaina Bolsonaro tviittasi, että hän oli hyväksynyt apua Israelin pääministeriltä Benjamin Netanjahulta.

Sotakoneet vievät sammutusvettä metsäpaloihin. Armeija on apuna yhteensä seitsemässä osavaltiossa.

Brasilian puolustusministeriön mukaan 44 000 sotilasta voidaan viedä sammutustöihin pohjoiseen Amazoniaan, mutta ministeriö ei täsmentänyt, missä joukot toimivat ja mitä he tekevät.

Amazon on maailman suurin sademetsä. Sitä pidetään elintärkeänä tekijänä ilmastonmuutoksen torjunnassa, koska se toimii hiilidioksidin jättinieluna. Amazonia tuottaa viidenneksen planeetan hapesta.

Sen alueella asuu noin miljoona alkuperäiskansojen edustajaa ja noin kolme miljoonaa kasvi- ja eläinlajia.

Brasilialainen ilmastotieteilijä Carlos Nobre sanoo, että Amazonin sademetsä ei pysty korjaamaan itseään ja muuttuu savanniksi, jos 20–25 prosenttia siitä tuhoutuu. Nobre varoittaa, että nyt jo 15–17 prosenttia on tuhoutunut.

MAINOS

Kommentoi

Antaa palaa ainoa suunta mihin voi levitä on pohjoinen.
Kaippa ne jotain tekee sit Panamassa ?????

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

venäjän metsäpalot hieman eri skaalalla ku amatzonin sademetsä palot.. uivelot vois vaikka opiskella asiasta ennen kommenttien heittoa - ei meinaa oo mikää olan kohautus juttu edes tällä pallonpuoliskolla jos palot jatkuu brasseis

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ei mitenkään eri skaalalla, vaan on meille pahempi asia Venäjän metsäpalot. Brasilian metsäpalot ovat jokavuotisia ja lähes samanverran palaa joka vuosi eli ei mikään ongelma, että uivelo vaan ottaa asiasta selvää eikä tee itsestään julkista pellea taas.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Brasilian avaruusjärjestön Inpen mukaan paloja on tänä vuonna 85 prosenttia viimevuotista enemmän!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Niin ja sitten? 85% mistä määrästä? Koita nyt pikkuinen ymmärtää ettei tuo 85% ole koko Amazonin metsien määrästä, vaan siitä pienestä osasta mikä viime vuonna paloi. Miten te onnistutte aina sössimään kaiken noin lahjakkaasti?
Kerrotko minulle myös sen, että miksi aiemmin ei olla puututtu näihin paloihin joita on ollut paaaaaljon enemmän ennen vuotta 2013, jolloin kaskeaminen on lähes loppunut? Johtuisiko politikoinnista?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Luehan tuosta nyt hiukan totuuksia niin olet edes jotenkin selvillä asiasta.

Vuonna 2004 sademetsiä hävitettiin jopa 28 000 neliökilometriä vuodessa. Vuoteen 2013 mennessä vuodessä hävitettiin sademetsää enää reilut 5 000 neliökilometriä.

On myös hyvä muistaa, että Amazonin sademetsä on kooltaan noin 5 400 000 neliökilometriä ja sitä siis hävitetään vuodessa Brasiliassa vain tuo noin 6 000 neliökilometriä. Tällä hetkellä Amazonin sademetsästä on jäljellä noin 87%.

Todellisuudessa Brasiliassa ei ole meneillään mitään maailmaa tuhoavaa sademetsien tuhoamista, vaan niiden hävittäminen on vähentynyt voimakkaasti. Tällä hetkellä metsäpaloja on hieman enemmän kuin vuonna 2018 ja metsäpalot ovat aivan normaali asia kuivan kauden aikana.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

15:01
Opetusministeri Li Andersson ensi viikon ilmastolakosta: Kouluissa hyvä keskustella pelisäännöistä, jotta vapaus mielenilmaisuun toteutuu
14:57
Sitran yliasiamiehestä dramaattinen äänestys – Jyrki Katainen voitti kilpailijansa vain yhden äänen erolla
14:39
Kolmen auton peräänajokolari hidastaa liikennettä Pohjantiellä Oulussa – pyöräilijä ajoi moottoritiellä
14:31
Kokoomus syyttää hallitusta lupausten pettämisestä: "Lipposlaiset demarit ymmärsivät, että vahva valtiontalous on köyhän paras ystävä"
14:16
KRP:n tutkimassa Pohjanmaan haaran seksuaalirikosvyyhdissä nostettiin syytteitä
13:29
Viiteen päivään kolme kovaa vieraspeliä – Kärpät hakee viidettätoista perättäistä runkosarjavoittoa Ilveksestä kolmen tuoreen miehen voimin
13:00
Kuvat Kanadan pääministeristä Trudeausta ruskeiksi meikatuissa kasvoissa saivat aikaan keskustelua rasistisista kokemuksista
49
Google investoi Haminaan 600 miljoonaa lisää sekä kahteen uuteen tuulivoimaprojektiin Suomessa – Pohjois-Suomi saa osansa historiallisesta investoinnista
39
Paikoin jäätyneet tienpinnat vaikeuttivat aamun liikennettä Pohjois-Pohjanmaalla, suola-autoja hälytettiin liikkeelle
23
Google jättikaupoilla Suomessa – yksi kohteista Pyhännän ja Kajaanin välillä
21
Siltatyömaa hidastaa liikennettä Pohjantiellä lähes kahden vuoden ajan – järjestelyn ensimmäisinä päivinä odotettavissa ruuhkaa
21
Jukka Jalonen avautuu IS:lle liigavalmentajille asennettavista mikrofoneista: ”SM-liiga ei saisi olla mikään BB-talo!” – Kirosanoja kuultiin jo Kärppien pelissä
20
"Moottoritie ihan jäässä" – Henkilöauto pyörähti aamulla kaiteeseen liukkaalla Pohjantiellä Tupoksen kohdalla
19
Nykykoulun tragikoomiset funktiot Lukijalta

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli muuttuu huonoksi aamupäivällä Keski-Pohjanmaan maakunnassa sekä Pohjois-Pohjanmaan maakunnassa lukuun ottamatta Pudasjärven, Taivalkosken ja Kuusamon kuntia tienpintojen jäätymisen vuoksi.

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Rahastoon sijoittaminen...

Aloittaja tietenkin sijoittaa omat rahansa valitsemallaan tavalla, vaikka aloitus onkin melko pahasti virheellinen. Bu... Lue lisää...
Pannarimies

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.

Naapurit

20.9.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image