Ulkomaat

G7-johtajat ratkoivat Iran-kiistaa iltamyöhään – Iranin ul­ko­mi­nis­te­rin saapuminen Ranskaan yllätti Donald Trumpin täysin

Ulkomaat 25.8.2019 21:31
Ida Kannisto

Iranin ulkoministerin saapuminen huippukokoukseen yllätti jopa Yhdysvaltojen presidentin Donald Trumpin.

G7-maiden huippukokouksessa nähtiin sunnuntaina yllätyskäänne, kun Iranin ulkoministeri Mohammed Zarif saapui Ranskan Biarritziin.

Saksan liittokansleri Angela Merkel kertoi Reutersin mukaan saaneensa tiedon Zarifin tulosta vain hiukan ennen kuin Iranin hallituksen käyttämä kone laskeutui Ranskaan iltapäivällä. Yhdysvaltojen presidentille Donald Trumpille asia tuli tiettävästi täytenä yllätyksenä.

Zarif kertoi sunnuntaina, ettei luvassa ole tapaamista Trumpin kanssa. Trump kieltäytyi kommentoimasta Zarifin saapumista medialle. Yhdysvaltojen ja Iranin välit ovat kiristyneet siitä saakka, kun Trump veti maansa Iranin ydinsopimuksesta. Hänen mukaansa hänen edeltäjänsä Barack Obaman neuvottelema sopimus oli "maailman huonoin diili ikinä".

Perillä Zarif neuvotteli ranskalaisen kollegansa kanssa siitä, miten jännitteitä Teheranin ja Washingtonin välillä voisi helpottaa. Merkelin mukaan keskustelu oli "rinnakkainen tapahtuma", mutta lisäsi, että G7-johtajien on tehtävä kaikkensa, jotta Iran-konfliktiin saadaan rauhanomainen ratkaisu.

Macron haluaa ratkaista Iran-kiistan

Zarifin saapuminen paikalle oli todellinen yllätys.

Ranskan presidentti Emmanuel Macron tapasi Zarifin jo aiemmin viikolla Pariisissa. Macron on viime viikkojen aikana pyrkinyt sovittelemaan Yhdysvaltojen ja Iranin happamia välejä ja suunnitteli G7-maiden yhteisiä toimia tilanteen ratkaisemiseksi. Macron kertoi etukäteen aikeistaan neuvotella Iranin kanssa sen jälkeen, kun tilanteesta on keskusteltu G7-johtajien kesken illallisella.

Trump kuitenkin sivuutti Macronin aikeet sunnuntaina sanomalla, että hän on ilahtunut Macronin sovitteluyrityksistä, mutta aikoo jatkaa omia toimiaan Iranin suhteen – joskin hän huomautti, ettei "voi estää ketään puhumasta". Sunnuntaina päivällä vaikutti jo siltä, että Macron oli perumassa suunnitelmiaan.

Zarifin tulo Ranskaan antoi ymmärtää, että Macron halusi nostaa Iran-kysymyksen myös G7-tapaamisessa neuvottelupyödälle. Maiden johtajat koittivat ratkoa Iran-kriisiä sunnuntaina myöhään yöhön.

Pohjois-Korea aiheutti erimielisyyksiä

Lauantaina käynnistyneen tapaamisen alkuasetelmat olivat vähintään hankalat. Huippukokouksesta ennakoitiin vaikeaa, sillä talousmahtien johtajien yhteisymmärrystä koettelevat monet kansainväliset kysymykset.

Sunnuntaina näytti siltä, että sopu Trumpin ja kuuden muun johtavan välillä alkoi rakoilla, vaikka Trump ehti sunnuntaiaamuna vakuutella, että johtajien välit ovat kunnossa.

– Meillä on erittäin hyviä tapaamisia, ja johtajat tulevat toimeen erinomaisesti, Trump sanoi Reutersin mukaan.

Iranin lisäksi välejä hiertävät Pohjois-Korea, Yhdysvaltojen ja Kiinan välinen kauppasota sekä se, pitäisikö Venäjä ottaa takaisin ryhmään.

Trump sanoi sunnuntaina, ettei ole iloinen Pohjois-Korean uusimmista ohjuslaukaisuista, mutta hänen mukaansa maa ei riko mitään sopimuksia. Trump sanoi lisäksi uskovansa, että Pohjois-Korean johtaja Kim Jong-un "tekee oikein" ja huomautti, että monet muutkin maat tekevät kokeita lyhyen matkan ohjuksilla.

Japanin pääministeri Shinzo Abe oli asiasta täysin eri mieltä ja sanoi, että kokeet rikkovat YK: päätöslauselmaa.

Trump katuu, ettei nostanut tulleja korkeammalle

Yhdysvaltojen ja Kiinan kauppasota ei viikonlopun aikana antanut lientymisen merkkejä. Kauppasodalla on pelätty olevan suuria vaikutuksia talouteen kansainvälisesti.

Kokouksen alla Trump ilmoitti uusista Kiinaa koskevista tulleista. Ranskassa hän kertoi harmittelevansa tullimaksuja koskevia päätöksiään ja tulleensa "toisiin ajatuksiin".

Toisin kuin aluksi tulkittiin, lausunnot eivät kuitenkaan tarkoittaneet, että Trump katuisi kauppasodan kiihtymistä. Valkoisen talon tiedottaja Stephanie Grishamin mukaan asia ymmärretiin täysin väärin.

– Presidentti Trump tarkoitti päinvastaista – hän katuu, ettei nostanut tulleja korkeammalle.

Viikonloppuna Trump väläytti mahdollisuutta julistaa Yhdysvaltoihin hätätila, minkä tarkoituksena olisi suoda hänelle lisää valtuuksia esimerkiksi yritysten ohjaamiseen. Presidentti muun muassa sanoi "määräävänsä" yrityksiä siirtämään tuotantoaan Kiinasta Yhdysvaltoihin.

Ennen Ranskaan lähtöä Trump tviittasi pohtivansa, kumpi on Yhdysvalloille pahempi vihollinen, keskuspankki Fedin johtaja Jeremy Powell vai Kiinan presidentti Xi Jinping. Vielä aiemmin tässä kuussa Trump kutsui Kiinan presidenttiä "ystäväkseen". Perjantaina hänen mielensä oli muuttunut.

– Emme tarvitse Kiinaa, ja suoraan sanottuna olisi parempi olla ilman heitä, Trump tviittasi perjantaina Kiinasta, joka on maailman toiseksi suurin talous.

MAINOS

Kommentoi

Tässäkin uutisoinnissa olettamuksia ilman totuuksia. Tosiasiassa Marcon soitti Iranin ulkoministerille ja pyysi visiitille mutta tunti sitä ennen kysyi oliko se OK Trumpille. Tässä totuutta ja suoraan Marconin suusta äskettäisessä haastattelussa jossa Trump oli myös läsnä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kiusaavat Trumppia, kun jättivät kertomatta. Trump on kuitenkin pääosassa tässäkin uutisessa. Maailmassa ei tunnu muuta enää olevankaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Onhan se Trumpin lisäksi koko maailman pahis Putin. Aina kun johonkin tarvitaan syyllinen niin Putin kortti vain esiin, ei tarvi sitten muita syyllisiä enää etsiäkään saati sitte vielä todisteita.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uskonnolisen diktatuurin saapuminen paikalle, EI varmasti päässyt yllättämään. Vain se voi yllättää, kuinka typeriä eurooppalaiset ovat, kun joustavat näiden kehitysmaiden julmien diktaattorien edessä. EU- ja Lähi-idän johtajilla taitaa olla yhteiset tavoitteet pistää tavalliset kansalaiset ahtaalle ja maksimoida OMA hyöty. Inhimillisellä hinnalla ei ole väliä. Menköön vaikka koko Eurooppa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Trump vaatinut, että Venäjä otettava takaisin G7:n jäseneksi. Oikein! Onhan se väärin, että Venäjällä on nyt G7:ssä vain yksi ääni. Se on niin iso että kaksi ääntä se tarvitsee. Yhdysvalloilla jatkossakin edelleen nolla.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

"Yllätti Donald Trumpin täysin"? Mistä moinen otsikko olikaan peräisin? Sitten heti toisessa virkkeessä sanotaan "tiettävästi täytenä yllätyksenä".

Katsokaas tämä on juurikin se syy miksi valtamediaa nimitetään nykyään valheuutisiksi tai kuten Trump itse sanoo "Fake News". Ei mitään lähteitä, ei videota, ei yhtään mitään ja silti Trump olisi muka yllättynyt. Valtamedia tekee hartiavoimin töitä saadakseen Trumpin näyttämään mahdollisimman huonolta ja samaan aikaan Trump tiimeineen tekee hartiavoimin töitä saadakseen maailmaan rauhan.

Ja kyllä me tiedämme miksi Zarif saapui Ranskaan. Asia liittyy Trumpin ja Marconin käymiin neuvotteluihin ja nyt viesti saatettiin myös Iranin tietoon ja Iran laskee aseensa ja lopettaa terrorismin tukemisen. Saattepas nähdä. Ei mitään ongelmia enää tule Iranin suunnalta. Eliitti on hävinnyt.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tämäkin oli valeuutinen sillä Trumpilta oli kysytty onko OK jos Zarif kutsutaan joten ei yllätys!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

13:32
Finnair uudistaa kotimaan lento-ohjelmaansa – vaikuttaa muun muassa Kajaanin ja Kemin lentoihin
12:33
Liike Nyt on kerännyt kannattajakortit puolueen perustamiseksi, luovuttaa kortit oikeusministeriöön ensi perjantaina
12:27
Oululaiset työttömät työnhakijat pääsevät liikkumaan maksutta
11:56
Mies ryöstettiin ja pahoinpideltiin puukepillä ja hehkuvalla terällä – oikeus antoi rangaistukseksi vuoden ja seitsemän kuukautta vankeutta
10:47
Uusi Suomi: Luksustuotteita myyvä oululainen Balmuir lopetti yhteistön kohutun intialaisyhtiön kanssa
10:30
Nivalalainen Teppo Polvi taisteli käsipyöräilyn MM-pronssia – "Aamulla en olisi uskonut"
10:28
Etlan ennuste: Hallituksen työllisyystavoite tuskin toteutuu – "Hallitusohjelmalta putoaa pohja, kun maailmantalouden kasvu hidastuu"
43
Pohjantien siltojen nopeusrajoitus laskee rajusti Oulujoen kohdalla – toinen vanhoista silloista jää pois käytöstä
41
Maatalouden fosforipäästöt ovatkin huomattavasti aiemmin luultua pienemmät – Johtava tutkija Ylelle: "On lakattava syyttämästä nautakarjatilojen lietekäsittelyä"
24
Lämpöpatterit päälle ja tulet uuniin: Alkava viikko on Oulun seudulla hyinen ja sateinen, viikon puolivälin kylmät yöt voivat tietää mustaa jäätä
20
Voiko työntekijä rakentaa sairauslomalla omakotitaloa? Kaupallinen yhteistyö
15
Trump: Yhdysvallat valmis vastaamaan Saudi-Arabiaa vastaan tehtyihin iskuihin – tämä öljyhyökkäyksistä tiedetään
12
Vaasalaisfanit riehuivat Raksilassa: Järjestyksenvalvoja joutui sairaalaan, poliisi kirjasi rikosilmoituksia pahoinpitelyistä
11
Bensan hinta voi nousta Saudi-Arabian öljyntuotantolaitoksiin kohdistuneiden iskujen seurauksena, mutta miten paljon?

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Kun sanotaan ettei palkka riitä elämiseen

128 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Kun sanotaan ettei palkka riitä elämiseen

Niin mikä on nyt sitä? Tämä nykyinen yltäkylläisyyskö? Ihmiset elävät pidempään ja rutiköyhien osuus on maailmassa pien... Lue lisää...
Taloudesta

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.

Naapurit

16.9.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image