Ulkomaat

Filippiinien entinen ensimmäinen nainen Imelda Marcos sai tuomion korruptiosta

Imelda Marcos, 89, tuli tunnetuksi ylellisestä elämäntyylistään ollessaan Filippiinien ensimmäinen nainen. KUVA: FRANCIS R. MALASIG
Ulkomaat 9.11.2018 10:55
Ilkka Timonen

89-vuotias nainen voi joutua loppuiäkseen vankilaan, mutta hänet on aiemminkin vapautettu vastaavasta tuomiosta korkeimmassa oikeudessa.

Filippiinien entinen ensimmäinen nainen, tuhansista kengistään tunnettu Imelda Marcos on saanut tuomion korruptiosta.

Marcos, 89, sai tuomion kaikkiaan seitsemästä eri korruptiojutusta, joista kukin tietäisi hänelle kuudesta 11 vuoteen pitkää vankeustuomiota.

Häntä vastaan nostetut korruptiojutut ehtivät olla oikeudessa pari vuosikymmentä. Ne liittyvät yksityisiin säätiöihin, jotka hän perusti Sveitsiin ollessaan julkisessa virassa vuosina 1968–1986.

Hänen todettiin siirtäneen 200 miljoonan dollarin edestä varoja sveitsiläisille säätiöilleen ollessaan Manilan kuvernöörinä.

Marcos ei ollut läsnä oikeuden istunnossa. Hänet määrättiin välittömästi pidätettäväksi. Hän saanee kuitenkin olla vapaalla sen ajan, kun hänen puolustuksensa vetoaa jutuissa korkeampaan oikeusasteeseen.

Marcosit haalivat yli 10 miljardin dollarin omaisuuden

Marcosin aviomies Ferdinand Marcos hallitsi Filippiinejä kovalla kädellä parikymmentä vuotta. Hän asetti vuonna 1972 maan poikkeustilaan, jonka aikana tuhansia hallinnon vastustajia pidätettiin, tapettiin tai he yksinkertaisesti vain katosivat.

Hänen sanotaan haalineen itselleen yli 10 miljardin dollarin omaisuuden. Hän kuoli maanpaossa Havaijilla vuonna 1989.

Presidentin rouvana ollessaan Imelda Marcos tuli tunnetuksi ylellisestä elämäntyylistään samaan aikaan kun iso osa kansaa eli köyhyydessä ja kurjuudessa.

Tuona aikana hän toimi asutusministerinä ja Manilan kuvernöörinä.

Perhe pakeni Havaijille vuonna 1986 armeijan kaapattua vallan. Heidän pakonsa jälkeen Imelda Marcosin 1 100 kengän kokoelma asetettiin kaiken kansan nähtäväksi presidentin palatsissa.

Imelda Marcos palasi Manilaan vuonna 1991 miehensä kuoltua. Hän on aiemminkin saanut tuomion korruptiosta, mutta korkein oikeus vapautti hänet vuonna 1998.

Hän on ollut kolme kautta maan kongressissa. Tuomion myötä häneltä otettiin oikeus toimia julkisessa virassa.

Marcosin dynastia on yhä erittäin suosittu Filippiineillä. Imeldan poika Ferdinand "Bongbong" Marcos Jr oli vähällä tulla valituksi presidentiksi vuonna 2016. Moni näkee Marcos juniorin, 61, luonnollisena seuraajana nykyiselle presidentille Rodrigo Dutertelle.

Dutertella on hyvät suhteet Marcosin perheeseen ja hän on usein ylistänyt edesmennyttä Ferdinand Marcosia.

Marcosien tytär Imee Marcos, 62, on Ilocos Norten kuvernööri.

MAINOS

Kommentoi

Imelda voi tehdä korkeintaa hyväntekäväisyysvierailun vankilaan, muttei ikinä istu siellä! Tapahtuuko oikeus tai ei, ei paina tässä vaakakupissa.
(Asuin vuosia melkein Imeldan naapurissa.)

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

11:18
Hongkongin demokratiaprotestia johtaneet joutuvat tuomiolle – keltaiset sateenvarjot avattiin syytteitä vastaan
10:34
Antti Rinnettä kuullaan tänään Kittilä-käräjillä – kuulusteluissa hän kommentoi potkuja käsitellyttä hotellitapaamista: "Tiedän, etten ollut humalassa"
10:32
Lumo valaisee Oulun viikonloppuna – valofestivaalille odotetaan ennätysyleisöä, järjestäjät kehottavat käyttämään joukkoliikennettä
10:24
Oulun kaupunki kysyy kaupunkilaisten kokemuksia päihteistä – tavoitteena parantaa ehkäisevää päihdetyötä
10:14
Osa Rautatienkatua suljetaan liikenteeltä kolmen päivän ajaksi
10:04
Taloyhtiön ja omakotiasujan annattaa tarkistaa poliisin rekisteristä, että lukituspalvelua tarjoavalla yrityksellä on lain edellyttämä lupa
10:00
Crown-sarjasta tuttu Claire Foy hyppäsi gootinmustiin saappaisiin ja rakastui talviseen Skandinaviaan: "Maailman kaunein kaupunki!" Tilaajille
46
Lappiin tulossa huima sesonki, satoja kausityöpaikkoja auki
37
HS: Peruskoululaisilta vaaditaan sellaisia taitoja, joihin lapsilla ei ole valmiuksia – professori tuoreesta tutkimuksesta: peruskoulun tasa-arvo vaarassa
18
Raahe väläyttää yt-neuvotteluja – konsultin selvityksen mukaan vähennysvaraa olisi erityisesti ateriapalveluissa ja päiväkodeissa
18
Pakkanen ja lumettomuus käänsivät ilmanlaadun huonoksi Oulussa – kaupunki aloitti pölynsidonnan
17
Hyvät ihmiset, arvostakaa suomalaista koulutusta Lukijalta
16
Trumpin puheet Suomen metsien haravoinnista ovat väärinkäsitys – Niinistö puhui metsänhoidosta ja metsäpalojen tarkkailujärjestelmästä
14
Puolustusvoimien entiset upseerit pääsevät konsultteina mukaan hävittäjäneuvotteluihin: "Ei meillä ole mitään syytä kieltää sitä"

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Kittilän kunta

Minä olen kuvitellut lahjukset toisinpäin ja Rinne lahjuksen saajaksi. Nyt kun esitit asian, saanen minäkin esittää oman... Lue lisää...
Sopotti

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

19.11.

Fingerpori

19.11.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image