Ulkomaat

Fidel Castro on poissa – "su­per­saa­vu­tuk­sia", virheitä ja pitkiä puheita

Fidel Castro vuonna 2005. KUVA: ALEJANDRO ERNESTO / EPA
Ulkomaat 26.11.2016 15:17
STT, Kaleva

Perjantai-iltana kuolleen Kuuban pitkäaikaisen johtajan Fidel Castron perintö on kaksijakoinen myös vasemmistopoliitikon silmin.

Entinen vasemmistoliiton ja SKDL:n kansanedustaja Esko-Juhani Tennilä kuvailee Castron vallankumousta ja sinnittelyä Yhdysvaltojen naapurissa "supersaavutukseksi". Tennilä on ollut eduskunnan Kuuba-ystävyysryhmän puheenjohtaja.

– Olihan se huikea juttu, että amerikkalaiset joutuivat sietämään Fidelin johtamaa Kuubaa, vaikka olivat hallinneet sitä niin totaalisesti (aiemmin), Tennilä kertoi.

Tennilä arvioi Castron saavutuksiksi myös kansan lukutaidon nostamisen ja terveydenhoidon järjestämisen. Myös entinen ulkoministeri Erkki Tuomioja (sd.) huomauttaa, että Kuuban terveydenhoito oli lähes maailman huippua.

– Hän lähetti myös erittäin paljon lääkäreitä muualle maailmaan, vaikka Kuuba itsekin oli vielä kehitysmaa, Tuomioja lisää.

Sekä Tuomioja että Tennilä kritisoivat Castroa siitä, että maan talous jumiutui. Yhdysvaltojen pakotteet ovat tosin haitanneet jo vuosikymmeniä.

Castro sikari suussaan 1970-luvulla. KUVA: ROGELIO MORE / EPA

– Sekään ei riitä selittämään sitä, miksi Kuuban talous jähmettyi, Tuomioja sanoo.

Valtaan takertuminen oli Tuomiojan mukaan iso virhe.

– Luulen, että jälkimaailma arvioisi häntä vielä toisella lailla, jos hän olisi jo hyvissä ajoin, viime vuosituhannella, jäänyt itse syrjään ja sallinut maansa avautumisen.

Yllätti puhumalla tasan viisi minuuttia

Castro tunnettiin tulisena ja perusteellisena puhujana. Esko-Juhani Tennilä pääsi kuulemaan hänen pauhaamistaan 1980-luvulla Kuubassa.

– Se oli tulinen puhe! Kansa oli valmis lähtemään heti vaikka mihin barrikadille.

Tennilä tovereineen huomautti puheen päätyttyä kuubalaisisännille, että puhuipa Fidel pitkään.

– Ei, tämähän oli tavanomaista lyhyempi, he vastasivat, Tennilä nauraa.

Tuomiojalla oli puolestaan päinvastainen kokemus kokouksesta Madridista Espanjasta noin 15 vuoden takaa.

– Kaikilla puhujilla oli viisi minuuttia aikaa. Ja Castro yllätti kaikki puhumalla juuri tasan viisi minuuttia. Kaikki pelkäsivät tai odottivat, että sieltä tulee tuntia pitkä puhe.

MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Castro nosti kansan lukutaidon huippuun ja loi yhden maailman edistyksellisimmistä terveydenhoitojärjestelmistä. Tähän eivät edes itseään maailman napana pitävät amerikkalaiset ole pystyneet. Kuuban talousjärjestelmä ja menestys olisi ollut vertaansa vailla jos jenkit eivät olisi estäneet sitä kauppasaarrollaan. Jos et leiki USA:n säännöillä niin et leiki kenenkään kanssa vaan sinut eristetään. Jos et suostu Maailmanpankin dollariorjaksi, niin jenkit vartioi ettet käy kauppaa kenenkään kanssa, olet totaalisessa kauppasaarrossa. Mihin Kuuba ja Castro olisivatkaan yltäneet jos jenkit olisivat huolehtineet omista asioistaan ja antaneet Kuuban hoitaa omansa?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

tosi asia jenkkien syytä. ettei castro päässyt vielä pitemmälle vaikka oliki pitkään vallassa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Laajan otoksen olette kommentoijia haastatelleet. Tennilä, Jaakko Laakso (!). Vielä Halosen kommentit, niin koko setti on koossa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Aikuset miehet ampuu sorsia niin kuin suuremmatkin sankarit

Joo, se on huvittavaa kun aikunen ukko tulee polleana jonkun sorsan rääpäleen kanssa. Aivan kuin olisi ollut jokin suuri... Lue lisää...
Tirsk

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.

Naapurit

21.8.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image