Ulkomaat

Facebookin tek­no­lo­gia­po­mo Britannian parlamentin grillattavana – voi luvata uudistuksia, pahoittelee tietovuotoa

Peräti 87 miljoonan Facebook-käyttäjän tiedot päätyivät analyysiyhtiö Cambridge Analytican käsiin. KUVA: MAURITZ ANTIN / EPA
Ulkomaat 26.4.2018 11:12
Siiri Welling

Facebookin teknologiapomo luvannee tänään Britannian parlamentille, että sosiaalisen median alusta tulee tekemään poliittisesta mainonnasta läpinäkyvämpää brittiläisille käyttäjille.

Maan kulttuuri-, media- ja urheilukomitea pyysi Facebookin toimitusjohtajaa ja perustajaa Mark Zuckerbergia vastaamaan sen kysymyksiin osana komitean valeuutistutkintaa. Se haluaa tietää, miten brittiläisten käyttäjien tietoja on voitu käyttää hyväksi maan vaaleissa ja erityisesti Brexit-kansanäänestyksessä. Zuckerberg tarjoutui lähettämään teknologiapomo Mike Schroepferin selventämään asiaa Britanniaan.

Schroepferin odotetaan sanovan, että yhtiö on valmis hyväksymään vaalimainoksia ennalta ennen Englannin ja Pohjois-Irlannin ensi vuoden toukokuun paikallisvaaleja. Lisäksi hän tulee esittämään parlamentille pahoittelunsa tietovuodosta ja kuvailee tapahtunutta luottamuksen särkymisenä.

Aiemmin huhtikuussa Zuckerberg esitti vastaavan pahoittelun Yhdysvaltain senaatissa, jossa häntä grillattiin tietovuotoasiassa. Peräti 87 miljoonan Facebook-käyttäjän tiedot päätyivät analyysiyhtiö Cambridge Analytican käsiin. Niitä käytettiin esimerkiksi presidentti Donald Trumpin vaalikampanjan hyväksi.

Schroepfer tulee myös lupaamaan, että uusi mainosten katselupainike julkaistaan brittiläisille käyttäjille kesäkuuhun mennessä. Katselupainike antaa käyttäjien nähdä kaikki mainokset, joita mikä tahansa sivu näyttää käyttäjille Facebookissa, Messengerissä tai Instagramissa. Samanlainen toiminto on julkaistu Kanadassa viime vuoden lokakuussa. Facebook on luvannut julkaista samanlaisen toiminnon Yhdysvalloissa.

Jatkossa poliittiset mainokset sallitaan Facebookissa vain silloin, kun ne on lähetetty varmennetuilta tileiltä. Mainokset luokitellaan poliittisiksi ja niiden yhteydessä kerrotaan myös niiden maksaja. Mainokset sijoitetaan arkistoon seitsemäksi vuodeksi, josta niitä voi etsiä jälkikäteen. Arkistosta voi katsoa, kuinka moni on nähnyt mainoksen ja kuinka paljon niihin on käytetty rahaa.

Alkuvuoden skandaali ei ole toistaiseksi näkynyt Facebookin tuloksessa. Ensimmäisen vuosineljänneksen aikana sosiaalisen median jätti kasvatti sekä tulostaa, mainostulojaan että käyttäjämääriään.

Päivittäisten ja kuukausittaisten käyttäjien määrä kasvoi noin 13 prosenttia. Viime vuoden ensimmäisen kvartaalin tulot olivat noin kahdeksan miljardia dollaria, mutta tänä vuonna samaan aikaan tulos oli 11,9 miljardia dollaria.

Mainostulos puolestaan nousivat 11,7 miljardiin dollariin. Viime vuonna tulot jäivät 7,8 miljardiin dollariin.

– Haasteista huolimatta yhtiömme ja liiketoimintamme aloittivat vahvasti vuonna 2018, totesi toimitusjohtaja Zuckerberg.

MAINOS

Kommentoi

Uutisvirta

21:50
Kiviharjuntien jatkeen rakentaminen alkaa vuoden alussa OYSin tuntumassa – uusi pysäköintitalo valmistuu keväällä
21:14
Jari Sailio iskee Kärppien kavennusmaalin
20:57
Sarjajumbo Sport näpäytti Kärppien varamiehistä joukkuetta – Jari Sailion kavennus jäi Vaasan perjantai-illassa laihaksi lohduksi
20:39
Insinööriliitto: Nokia purki luottamusmiehen työsopimuksen lakon jälkeen – ammattiliiton mukaan kyseessä oli kosto
19:34
Analyysi: Kulmunilta karkasi some-mopo käsistä – sosiaalisessa mediassa poliitikko voi mokata helposti ja pahoitella nopeasti
19:19
Ainakaan kaikkia al-Holin naisia ei voitaisi syyttää Isisin riveihin matkustamisesta – terrorismin edistämisestä voidaan tuomita jopa kahdeksan vuotta
19:00
Hovioikeus: Oulun seksuaalirikosvyyhden syytetyn saatava tutustua uhrin salaiseen kuulustelukertomukseen – "Hänen oikeus on joka tapauksessa painavampi" Tilaajille
82
Liikkuvan poliisin perinneyhdistys: peltipoliisien sijoittelulle ei suurelta osin järkeviä perusteita – "Kansan silmissä kameratolpista tullut sakotusautomaatteja"
76
Vaalivoittaja Boris Johnson: Saamme vihdoin brexitin tehdyksi
54
Britanniassa Boris Johnsonin konservatiiveille suuri vaalivoitto – tie aukeamassa brexitin nopealle toteuttamiselle
49
Foodora-kuljetuspalvelu kannustaa kilpailulla ruokalähettejään pitämään kuukaudessa alle 20 minuuttia taukoja – IL: "Moni joutuu ketjuttamaan vuoroja jopa 12-tuntisiksi"
48
Lapsiasiavaltuutettu: Lasten erottaminen huoltajistaan ulkomailla on mahdollista kiireellisellä sijoituksella
44
Näkökulma: Al-Holin leirin lapset kelpaavat nyt kaikille – pelko oppositioon valuvasta kannatuksesta on hidastanut poliittista päätöstä, jolla on jo kiire
22
Insinööriliitto: Nokia purki luottamusmiehen työsopimuksen lakon jälkeen – ammattiliiton mukaan kyseessä oli kosto

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Kerrostalo

OKT 250 neliöä omalla lähes hehtaarin tontilla lähellä palveluja, aah. Tarvittaessa palveluja saa rahalla, kun joskus se... Lue lisää...
VELATON NAUTISKELIJA

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

13.12.

Fingerpori

13.12.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Pohjoisen kattavimmat mediatilat ja monipuoliset markkinoinnin palvelut printtiin ja digiin.

Kaleva Media B2B asiakasratkaisut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityksille


stats-image