Ulkomaat

Ex-jal­ka­pal­lo­po­mo Michel Platinia kuulusteltiin tuntikausia – MM-kisojen 2022 jakaminen Qatarille kiinnostaa kor­rup­tio­vi­ran­omai­sia

Uefan entinen puheenjohtaja, ranskalainen Michel Platini laskettiin vapaalle jalalle keskiviikon vastaisena yönä. KUVA: Julien de Rosa
Ulkomaat 19.6.2019 14:50
Seppo Ylönen

Jalkapallomaailmaa hämmästyttänyt päätös jakaa vuoden 2022 MM-kisat pienelle Qatarille pysyy tapetilla.

Väliin puhutaan stadioneita rakentavien vierastyöläisten orjamaisista työoloista, väliin kisojen jakamiseen liittyvistä korruptioepäilyistä.

Jälkimmäinen on pari viimeistä päivää ollut uutisissa ranskalaisen Michel Platinin pidätyksen vuoksi. Hänet vapautettiin kelloviisareiden siirryttyä keskiviikon puolelle. Nanterressa, Pariisin lähellä pidetyt kuulustelut olivat kestäneet useita tunteja.

Platinia epäillään "aktiivisesta ja passiivisesta korruptiosta".

Platini on Ranskan kaikkien aikojen menestyneimpiä jalkapalloilijoita, jonka käsivarressaan oli kapteenin nauha, kun Ranska voitti EM-tittelin vuonna 1984. Platinista kruunattiin yhdeksällä täysosumalla kisojen maalikuningas.

Kaksi miljoonaa frangia tilille

Ripustettuaan nappulakengät naulaan Platini on tehnyt uraa urheilujohtajana. Hän valittiin Euroopan jalkapalloliiton Uefan puheenjohtajaksi vuonna 2007.

Uefaa Platini johti vuoteen 2015 saakka. Hän sai lähtöpassit, kun kansainvälisen jalkapalloliiton Fifan eettinen komissio määräsi hänelle kahdeksan vuoden toimintakiellon jalkapalloon liittyvissä asioissa. Myöhemmin rangaistus lyhennettiin neljään vuoteen.

Syynä Platanin saamaan punaiseen korttiin oli paljastus, jonka mukaan Fifan sveitsiläinen puheenjohtaja Sepp Blatter oli maksanut kaksi miljoonaa Sveitsin frangia (1,8 miljoonaa euroa) Platinin tilille. Blatter sanoo, että kyse oli palkkio Platinin työstä Fifan hyväksi vuosina 1998–2002.

Qatar osti jalkapalloseuran

Nyt siis on suurennuslasin alla se, miten toimelias Platini oli, kun Qatar sai vuoden 2022 kisat.

Ranskan korruptioviranomaisia kiinnosti Nanterren kuulusteluissa ennen muuta tapaaminen Élysée-palatsissa 23. marraskuuta 2010. Siihen osallistuivat Ranskan presidentti Nicolas Sarkozy, Tamim bin Hamad Al Thani joka on Qatarin nykyinen emiiri, ja Michel Platini.

Tapaamisessa sovittiin, että Qatarin valtion omistama sijoitusyhtiö Qatar Sports Investments (QSI) ostaa pariisilaisen jalkapalloseuran Paris Saint-Germainin. Vastapalvelukseksi Qatarin hallitsijan uskotaan pyytäneen Platinia edistämään Qatarin MM-kisahakua.

Pari viikkoa myöhemmin, 2. joulukuuta 2010 Fifa myönsi vuoden 2018 MM-kisat Venäjälle ja vuoden 2022 kisat Qatarille.

880 miljoonan dollarin lupaus

Qatarin voitto oli suuri yllätys, sillä sen taakse jäi ennakkosuosikki Yhdysvallat. Viimeisen kierroksen äänestystulos oli 14–8 Qatarin hyväksi.

Qatarin valinta herätti suurta hämmästystä, sillä pieni hiekkaerämaavaltio ei ole jalkapallon suurmaa missään mielessä. Sen maajoukkue ei ole menestynyt kummoisesti, sen peleissä käy vähän yleisöä ja sää on varsinkin kesällä tappavan kuuma.

Miten Qatar sitten sai tarvittavat äänet?

Sunday Times kertoi maaliskuussa dokumentista, jonka mukaan Qatar tarjoutui salaisesti maksamaan Fifalle 880 miljoonaa dollaria, jos se saa kisat.

Tutkimukset ovat jatkuneet vuodesta 2016, eikä loppua näy.

MAINOS

Kommentoi

Liitetäänpä tähän korruptiosotkuun vielä Airbus, jonka A350 koneita Qatar Airways kummasti osti kisojen myöntämisen jälkeen Sarcocy ja Platini olivat kauppamiehinä Qatarissa MM kisoja hyväksymässä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

22.7.
Henkilöauto romuttui lunastuskuntoon ulosajossa Sodankylässä, autossa olleet katosivat paikalta
22.7.
Inarijärvellä kuultu avunhuutoja – pelastuslaitos selvittää asiaa helikopterin avulla
22.7.
Lacrosse on hurja laji, jossa pallo viuhuu 180–190 kilometriä tunnissa – Arttu Ylilauri löysi lajin pariin 33-vuotiaana
22.7.
Eurooppaan odotetaan taas ennätyshelteitä: 40 astetta voi mennä rikki Saksassa saakka
22.7.
Britannia haluaa eurooppalaiset joukot turvaamaan merenkulkua Hormuzinsalmella
22.7.
Maailmalla megasuosiota nauttiva kriketti on pyristellyt itselleen jalansijan Oulussa – "Laji sekoitetaan krokettiin" Tilaajille
22.7.
Lokkisiimat pyritään saamaan Kauppurienkadulla valmiiksi ennen Qstock-viikonloppua – "Nyt on positiivisen odottava fiilis"

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Metsäpalovaroitus on voimassa Päijät-Hämeen, Kymenlaakson, Keski-Suomen ja Keski-Pohjanmaan maakunnissa, Pohjois-Pohjanmaan maakunnassa lukuun ottamatta Pudasjärven, Taivalkosken ja Kuusamon kuntia sekä seuraavissa Lapin kunnissa: Simo, Kemi, Keminmaa, Tornio, Tervola, Pello ja Rovaniemi.

Hellevaroitus: Lähivuorokauden aikana on odotettavissa tukalaa hellettä Uudenmaan, Kanta-Hämeen, Päijät-Hämeen, Kymenlaakson, Etelä-Karjalan, Pirkanmaan, Keski-Suomen, Etelä-Savon, Pohjois-Savon, Etelä-Pohjanmaan, Keski-Pohjanmaan, Pohjois-Pohjanmaan ja Kainuun maakunnissa sekä Lapin maakunnassa lukuun ottamatta Enontekiön kuntaa.

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Hakkaraisen Teuvo on kyllä aika äijä sanon minä

Ajatelkaapa tilannetta, että eduskunnassa olisi 100 Hakkaraista ja 100 Huhtasaarta, noin kuvaannollisesti. Kävisikö niin... Lue lisää...
Tenavatähti

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

23.7.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image