Ulkomaat

Ex-aluejohtaja Puigdemontin pidätys Saksassa toi mie­le­no­soit­ta­jat kadulle Barcelonassa

Carles Puigdemont oli Suomessa vierailulla muutama päivä sitten. KUVA: Juanjo Galan / EPA
Ulkomaat 25.3.2018 13:52 | Päivitetty 25.3.2018 21:08
STT

Katalonian ex-aluejohtajan Carles Puigdemontin pidätys Saksassa on saanut tuhannet ihmiset osoittamaan mieltään Barcelonassa. Mielenosoittajat kokoontuivat kaupungin pääbulevardilla Las Ramblasilla ja suuntasivat kohti Euroopan komission toimistoa.

Saksan poliisi pidätti Puigdemontin tänään sen jälkeen, kun hän oli saapunut Tanskasta Saksan puolelle. Puigdemontin suunnitelma oli palata Belgiaan. Espanja on antanut hänestä kansainvälisen pidätysmääräyksen ja luovutuspyynnön. Espanja syyttää entistä katalaanijohtajaa muun muassa kapinan lietsomisesta.

Puigdemontin asiaa on määrä käsitellä Saksan tuomioistuimessa huomenna.

Puigdemont vieraili loppuviikosta Suomessa. Hän saapui torstaina Suomeen eduskunnan Katalonia-ystävyysryhmän vieraana, ja hänen oli alun perin määrä olla täällä lauantai-iltapäivään asti. Hänen kerrottiin kuitenkin lähteneen Suomesta jo perjantai-iltana.

Hän ehti poistua maasta ennen kuin Suomen poliisi sai hänet kiinni.

Pidätys tehtiin kaksi päivää sen jälkeen, kun Espanjan korkein oikeus oli päättänyt asettaa yhteensä 13 katalonialaista poliitikkoa ja aktivistia syytteeseen kapinoinnista. Uutistoimisto AFP:n mukaan viisi on pidätetty ja kuudesta oikeus antoi kansainvälisen pidätysmääräyksen. Joukossa on myös Puigdemont. Rikoksesta tuomitulle voidaan langettaa 30 vuoden vankilatuomio.

Entinen katalaaniministeri Clara Ponsati puolestaan "tekee järjestelyjä" antautuakseen Skotlannin poliisille. Myös Ponsatia Espanja syyttää kapinoinnista.

- Olemme tehneet monia tiedusteluja ja yrittäneet saada häneen yhteyden. Nyt olemme olleet yhteydessä hänen (Ponsatin) asianajajaan, jonka mukaan Ponsati valmistautuu antautumaan poliisille, Skotlannin poliisi kertoo.

MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Saatiin eu:hun yksi poliittinen vanki lisää. Ei putinin toimintaa kummempaa, uhat kiinni ja linnaan. On se väärin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Maakuntien ja osavaltiiden Espanjassa pitäisi Katalonian katalaanien lisäksi vapauttaa Navarra, Leon ja Kastilia. Suomessakin voitaisiin mennä Ranskan ja Saksan kaltaisiin lääneihin ja maakuntien itsenäistymiseen ja autonomiaan. Saksan osavaltio käytäntö olisi hyvä ulkopolitiikan hoidossa, mutta monimutkaistaisi asioiden hoitoa. Ulkomaankaupan kannalta mahdolliset tullit voisi hoitua kätsästi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

kannanotto tämä Suomelta oli, mutta voiko yhteisestä pöydästä noukkia vain rusinoita ilman että järjestelmä mätänee aikaa myöten.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Täysin oletettava pakoreitti Suomesta, ensin Ruotsiin esim. lukuisilla laivayhteyksillä tai mahdollisesti yksityiskoneella (ei edes Tornio-Haaparanta reittiä tarvita). Avustajiahan meiltä vähemmistöoikeuksien puolustajille löytyy. Ruotsissa taas ketään ei pidätetä politiikan vuoksi. Mutta sitten Tanskaan päästyä luonnollisesti kiinni Saksan rajalla. Älkää luulkokaan, etteivätkö myös viranomaiset tienneet nämä yhteydet.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

En minä halua kuulua tällaiseen Eurooppaan, jossa ihmisä vainotaan heidän poliittisten mielipiteidensä vuoksi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ei mielipiteessä ole ongelmaa. Ongelma on että ei osaa toimia lakien pohjalta. Kyllä hän tiesi mitä lakia rikkoo.

Katalonian poliittinen eliitti ei oikeasti halua erota Espanjasta vaativat vain vielä enemmän etuja kuin muut alueet saavat. Neuvottelutaktiikkaa koko touhu. Kansasta ei piitata.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

En minäkään haluaisi asua täällä, joten katselen mahdollisuutta palata suomalaisten juurille Volgan mutkaan sampia narraamaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

22:47
Valtioneuvoston muistio ravintoloiden sulkemisesta kertoo: Koronaa tavattu Pohjois-Pohjanmaalla kuudessa kunnassa – "Oulussa on havaittu useita COVID-19 -tapauksia"
22:41
Haukiputaan yli 40-vuotias Jatulin liikuntakeskus kaipaa kipeästi isoa remonttia – vajaan yhdeksän miljoonan peruskorjaushanke on paraikaa selvityksessä
22:07
Messi piikitteli Barcelonan seurajohtoa – "Olemme aina olleet ensimmäisinä auttamassa seuraa, kun on ollut tarve"
22:01
Muhoksen kunta aloittaa yt-neuvottelut – vielä ei selvillä, kuinka suurta henkilöstömäärää lomautukset koskevat
21:53
Maaliskuun lukijakuva: Enkun tunti sujuu Iidalla kotona Kiimingissä pappakoiran kanssa
20:37
MTV Uutiset selvitti että enemmistö suurimmista pörssiyhtiöistä aikoo maksaa osinkoa koronaviruksen keskellä
20:14
Kaikkiin koululaisiin ei ole saatu yhteyttä etäopetuksen aikana – "Aika näyttää, tuleeko tästä isompi ilmiö"
96
SDP nosti hurjasti kannatustaan ja on nyt Suomen suosituin puolue, kertoo Alman kysely – Perussuomalaiset menetti suosiotaan ja putosi kärkipaikalta
61
Korona pelastaa Oulun yliopiston – jälkihoito tulee yhteiskunnalle niin kalliiksi, että tällä vuosikymmenellä rakennetaan vain ihan välttämättömiä Lukijalta
38
Koronakuolemia tuli neljä lisää, menehtyneiden kokonaismäärä on Suomessa nyt 17 – Oulussa kaksi potilasta pääsi sairaalasta
33
Koronahelvetti – olen taistellut ”punaista paholaista” vastaan laskujeni mukaan noin kolme viikkoa Lukijalta
25
Kaikkiin koululaisiin ei ole saatu yhteyttä etäopetuksen aikana – "Aika näyttää, tuleeko tästä isompi ilmiö"
19
Kysyimme, leviääkö korona Oysin yhteispäivystyksessä – "Hyvin meille uskaltaa tulla"
19
Yhdessä Euroopan maassa koronakriisin takia ei ole ryhdytty mihinkään varotoimiin – ”Parempi kuolla selkä suorana kuin elää polvillaan”

Etusivulla nyt

Mainos

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Etelä-Lapissa sekä seuraavissa Pohjois-Pohjanmaan kunnissa: Pudasjärvi, Taivalkoski ja Kuusamo jalkakäytävät ovat aluksi erittäin liukkaita, koska niillä olevan jään päällä on ohut lumipeite.

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

En ymmärrä yrittäjien "ahdinkoa"

Eikö samalla logiikalla työttömäksi jäävänkin pitäisi olla nillittämättä työttömyyttään ja kestää se puoli vuotta ilman ... Lue lisää...
Eikö työttömäksi

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jarin piirrokset arkistossa.

Naapurit

31.3.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu


Pohjoisen kattavimmat mediatilat ja monipuoliset markkinoinnin palvelut printtiin ja digiin.

Kaleva Media B2B asiakasratkaisut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityksille


stats-image