Ulkomaat

Ex-aluejohtaja Puigdemontin pidätys Saksassa toi mie­le­no­soit­ta­jat kadulle Barcelonassa

Carles Puigdemont oli Suomessa vierailulla muutama päivä sitten. KUVA: Juanjo Galan / EPA
Ulkomaat 25.3.2018 13:52 | Päivitetty 25.3.2018 21:08
STT

Katalonian ex-aluejohtajan Carles Puigdemontin pidätys Saksassa on saanut tuhannet ihmiset osoittamaan mieltään Barcelonassa. Mielenosoittajat kokoontuivat kaupungin pääbulevardilla Las Ramblasilla ja suuntasivat kohti Euroopan komission toimistoa.

Saksan poliisi pidätti Puigdemontin tänään sen jälkeen, kun hän oli saapunut Tanskasta Saksan puolelle. Puigdemontin suunnitelma oli palata Belgiaan. Espanja on antanut hänestä kansainvälisen pidätysmääräyksen ja luovutuspyynnön. Espanja syyttää entistä katalaanijohtajaa muun muassa kapinan lietsomisesta.

Puigdemontin asiaa on määrä käsitellä Saksan tuomioistuimessa huomenna.

Puigdemont vieraili loppuviikosta Suomessa. Hän saapui torstaina Suomeen eduskunnan Katalonia-ystävyysryhmän vieraana, ja hänen oli alun perin määrä olla täällä lauantai-iltapäivään asti. Hänen kerrottiin kuitenkin lähteneen Suomesta jo perjantai-iltana.

Hän ehti poistua maasta ennen kuin Suomen poliisi sai hänet kiinni.

Pidätys tehtiin kaksi päivää sen jälkeen, kun Espanjan korkein oikeus oli päättänyt asettaa yhteensä 13 katalonialaista poliitikkoa ja aktivistia syytteeseen kapinoinnista. Uutistoimisto AFP:n mukaan viisi on pidätetty ja kuudesta oikeus antoi kansainvälisen pidätysmääräyksen. Joukossa on myös Puigdemont. Rikoksesta tuomitulle voidaan langettaa 30 vuoden vankilatuomio.

Entinen katalaaniministeri Clara Ponsati puolestaan "tekee järjestelyjä" antautuakseen Skotlannin poliisille. Myös Ponsatia Espanja syyttää kapinoinnista.

- Olemme tehneet monia tiedusteluja ja yrittäneet saada häneen yhteyden. Nyt olemme olleet yhteydessä hänen (Ponsatin) asianajajaan, jonka mukaan Ponsati valmistautuu antautumaan poliisille, Skotlannin poliisi kertoo.

MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Saatiin eu:hun yksi poliittinen vanki lisää. Ei putinin toimintaa kummempaa, uhat kiinni ja linnaan. On se väärin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Maakuntien ja osavaltiiden Espanjassa pitäisi Katalonian katalaanien lisäksi vapauttaa Navarra, Leon ja Kastilia. Suomessakin voitaisiin mennä Ranskan ja Saksan kaltaisiin lääneihin ja maakuntien itsenäistymiseen ja autonomiaan. Saksan osavaltio käytäntö olisi hyvä ulkopolitiikan hoidossa, mutta monimutkaistaisi asioiden hoitoa. Ulkomaankaupan kannalta mahdolliset tullit voisi hoitua kätsästi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

kannanotto tämä Suomelta oli, mutta voiko yhteisestä pöydästä noukkia vain rusinoita ilman että järjestelmä mätänee aikaa myöten.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Täysin oletettava pakoreitti Suomesta, ensin Ruotsiin esim. lukuisilla laivayhteyksillä tai mahdollisesti yksityiskoneella (ei edes Tornio-Haaparanta reittiä tarvita). Avustajiahan meiltä vähemmistöoikeuksien puolustajille löytyy. Ruotsissa taas ketään ei pidätetä politiikan vuoksi. Mutta sitten Tanskaan päästyä luonnollisesti kiinni Saksan rajalla. Älkää luulkokaan, etteivätkö myös viranomaiset tienneet nämä yhteydet.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

En minä halua kuulua tällaiseen Eurooppaan, jossa ihmisä vainotaan heidän poliittisten mielipiteidensä vuoksi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ei mielipiteessä ole ongelmaa. Ongelma on että ei osaa toimia lakien pohjalta. Kyllä hän tiesi mitä lakia rikkoo.

Katalonian poliittinen eliitti ei oikeasti halua erota Espanjasta vaativat vain vielä enemmän etuja kuin muut alueet saavat. Neuvottelutaktiikkaa koko touhu. Kansasta ei piitata.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

En minäkään haluaisi asua täällä, joten katselen mahdollisuutta palata suomalaisten juurille Volgan mutkaan sampia narraamaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

15:07
Oululaiset valistuneita taiteen ostajia – halvan sijaan ostetaan teoksia, joissa raha pysyy tallessa
14:05
Kuusi Jehovan todistajaa vangittu Venäjällä – "Ketkä ovat vuorossa seuraavaksi?"
13:43
Aalto-yliopiston professori nimitti yliopistoa moittineita opiskelijoita "kaheleiksi" ja kehotti menemään muualle opiskelemaan – sanoo kommentteja nyt ironiaksi
13:26
Kilpisjärven Tsah­kal­jär­ven ret­kei­ly­ra­ken­nus­ten paloa epäil­lään tu­ho­pol­tok­si – poliisi pyytää ha­vain­to­ja paloyöltä
12:00
Analyysi: Saksan jättimäinen ilmastopaketti sai monet pettymään – Näin uudistus vaikuttaa Suomeen
11:59
Seurakuntatalon pakastin kärysi Haukiputaalla, palokunta kiirehti hätiin
11:42
Lukijoiden kuvia värikkäästä syysruskasta Pohjois-Suomessa
54
Kataiselle Sitran johtopaikan hävinnyt professori Markku Wilenius: "Kyllä tämä herättää kysymyksiä, minkälaista politikointia tässä maassa tehdään"
52
"Täyssähköinen rekkaveturi maksaa tuplat" – Onko tulevaisuus sittenkin kaasu- eikä sähkörekoissa? Raahelainen Korsu Oy hankkii kokemuksia kaasu-Scaniasta
26
Stora Enso sai yt-neuvottelut valmiiksi, yhteensä 365 irtisanotaan – paperin valmistus Oulussa jatkuu syksyyn 2020 saakka
19
Analyysi: Saksan jättimäinen ilmastopaketti sai monet pettymään – Näin uudistus vaikuttaa Suomeen
18
Opetusministeri Li Andersson ensi viikon ilmastolakosta: Kouluissa hyvä keskustella pelisäännöistä, jotta vapaus mielenilmaisuun toteutuu
15
Taivalkoskelta löytyi kaksi hirvenruhoa, asiaa tutkitaan metsästysrikoksena – kansalaisilta pyydetään havaintoja
10
Suomalainen Hanna Jauhiainen halusi vastustaa ilmaston lämpenemistä – päätyi slovakialaiseen vankilaan ja paikallisiin uutisiin

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli muuttuu yöllä pakoin huonoksi maan pohjoisosassa sekä Keski-Suomen, Pohjois-Savon, Pohjois-Karjalan, Etelä-Pohjanmaan, Pohjanmaan ja Keski-Pohjanmaan maakunnissa tienpintojen jäätymisen vuoksi.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Hallitus osti sotalaivoja 1300 miljoonalla!

134 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Miksi et halua maksaa veroja?

Jos elät työmarkkinatuella, sinun veroprosenttisi on -100. Kaikki, mitä saat, on toisten maksamia veroja. Itse et maksa ... Lue lisää...
Backstreet Boys

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.

Naapurit

21.9.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image