Ulkomaat

Ex-aluejohtaja Puigdemontin pidätys Saksassa toi mie­le­no­soit­ta­jat kadulle Barcelonassa

Carles Puigdemont oli Suomessa vierailulla muutama päivä sitten. KUVA: Juanjo Galan / EPA
Ulkomaat 25.3.2018 13:52 | Päivitetty 25.3.2018 21:08
STT

Katalonian ex-aluejohtajan Carles Puigdemontin pidätys Saksassa on saanut tuhannet ihmiset osoittamaan mieltään Barcelonassa. Mielenosoittajat kokoontuivat kaupungin pääbulevardilla Las Ramblasilla ja suuntasivat kohti Euroopan komission toimistoa.

Saksan poliisi pidätti Puigdemontin tänään sen jälkeen, kun hän oli saapunut Tanskasta Saksan puolelle. Puigdemontin suunnitelma oli palata Belgiaan. Espanja on antanut hänestä kansainvälisen pidätysmääräyksen ja luovutuspyynnön. Espanja syyttää entistä katalaanijohtajaa muun muassa kapinan lietsomisesta.

Puigdemontin asiaa on määrä käsitellä Saksan tuomioistuimessa huomenna.

Puigdemont vieraili loppuviikosta Suomessa. Hän saapui torstaina Suomeen eduskunnan Katalonia-ystävyysryhmän vieraana, ja hänen oli alun perin määrä olla täällä lauantai-iltapäivään asti. Hänen kerrottiin kuitenkin lähteneen Suomesta jo perjantai-iltana.

Hän ehti poistua maasta ennen kuin Suomen poliisi sai hänet kiinni.

Pidätys tehtiin kaksi päivää sen jälkeen, kun Espanjan korkein oikeus oli päättänyt asettaa yhteensä 13 katalonialaista poliitikkoa ja aktivistia syytteeseen kapinoinnista. Uutistoimisto AFP:n mukaan viisi on pidätetty ja kuudesta oikeus antoi kansainvälisen pidätysmääräyksen. Joukossa on myös Puigdemont. Rikoksesta tuomitulle voidaan langettaa 30 vuoden vankilatuomio.

Entinen katalaaniministeri Clara Ponsati puolestaan "tekee järjestelyjä" antautuakseen Skotlannin poliisille. Myös Ponsatia Espanja syyttää kapinoinnista.

- Olemme tehneet monia tiedusteluja ja yrittäneet saada häneen yhteyden. Nyt olemme olleet yhteydessä hänen (Ponsatin) asianajajaan, jonka mukaan Ponsati valmistautuu antautumaan poliisille, Skotlannin poliisi kertoo.

MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Saatiin eu:hun yksi poliittinen vanki lisää. Ei putinin toimintaa kummempaa, uhat kiinni ja linnaan. On se väärin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Maakuntien ja osavaltiiden Espanjassa pitäisi Katalonian katalaanien lisäksi vapauttaa Navarra, Leon ja Kastilia. Suomessakin voitaisiin mennä Ranskan ja Saksan kaltaisiin lääneihin ja maakuntien itsenäistymiseen ja autonomiaan. Saksan osavaltio käytäntö olisi hyvä ulkopolitiikan hoidossa, mutta monimutkaistaisi asioiden hoitoa. Ulkomaankaupan kannalta mahdolliset tullit voisi hoitua kätsästi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

kannanotto tämä Suomelta oli, mutta voiko yhteisestä pöydästä noukkia vain rusinoita ilman että järjestelmä mätänee aikaa myöten.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Täysin oletettava pakoreitti Suomesta, ensin Ruotsiin esim. lukuisilla laivayhteyksillä tai mahdollisesti yksityiskoneella (ei edes Tornio-Haaparanta reittiä tarvita). Avustajiahan meiltä vähemmistöoikeuksien puolustajille löytyy. Ruotsissa taas ketään ei pidätetä politiikan vuoksi. Mutta sitten Tanskaan päästyä luonnollisesti kiinni Saksan rajalla. Älkää luulkokaan, etteivätkö myös viranomaiset tienneet nämä yhteydet.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

En minä halua kuulua tällaiseen Eurooppaan, jossa ihmisä vainotaan heidän poliittisten mielipiteidensä vuoksi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ei mielipiteessä ole ongelmaa. Ongelma on että ei osaa toimia lakien pohjalta. Kyllä hän tiesi mitä lakia rikkoo.

Katalonian poliittinen eliitti ei oikeasti halua erota Espanjasta vaativat vain vielä enemmän etuja kuin muut alueet saavat. Neuvottelutaktiikkaa koko touhu. Kansasta ei piitata.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

En minäkään haluaisi asua täällä, joten katselen mahdollisuutta palata suomalaisten juurille Volgan mutkaan sampia narraamaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

11:47
Thaimaalaisten marjanpoimijoiden kolarissa loukkaantuneilla ei hengenvaaraa – poimijat työskentelevät lappilaisen yhtiön palveluksessa
10:45
Maajoukkuehiihtäjä Susanna Saapunki kilpailee kesäisin rankoissa skyrunning-kilpailuissa – "Kisa tuntuu alusta asti pahalta" Tilaajille
10:27
Kolea alkukesä väistyi ja lämmintä ilmaa on luvassa koko maahan – katso tästä vinkit puutarhaan hoitoon helteellä
10:24
Taivalkoskelta Posiolle johtava tie suljettiin pudonneen sähköjohdon vuoksi – liikenne kulkee normaalisti
10:21
Koirien päiväkoti aloittaa Oulun Talvikankaalla – uusi eläinlääkäriasema tulee naapuriin
9:28
Tulivatko helteet jäädäkseen? Pekka Pouta vastaa
9:23
Työttömyys laski Pohjois-Pohjanmaalla verrattuna viime vuoteen – katso tästä, millä aloilla on eniten avoimia työpaikkoja
100
Uimarantojen vähäiset parkkipaikat jokakesäinen ongelma Oulussa – "Aika hurjan näköistä, kun nurmikoilla on autoja miten sattuu"
68
Asuntosijoittaminen on vilkasta Oulun alueella – "Se on ihan hyvä tapa säästää, että nuorena ostaa yhden tai kaksi sijoitusasuntoa"
28
Asunnon liian korkea lämpötila helteellä voi oikeuttaa vuokranalennukseen – "10–20 prosenttia siltä ajalta, kun huoneiston lämpötila ylittää 32 astetta"
19
Työttömyys laski Pohjois-Pohjanmaalla verrattuna viime vuoteen – katso tästä, millä aloilla on eniten avoimia työpaikkoja
16
Qstockin liikennejärjestelyt huolettavat Pikisaaren asukkaita – aiemmin autoiluun saaressa vaadittiin festivaalin aikana ajolupa, nyt järjestelystä ollaan luovuttu
16
Lokkisiimat pyritään saamaan Kauppurienkadulla valmiiksi ennen Qstock-viikonloppua – "Nyt on positiivisen odottava fiilis"
11
Pakollisella ruotsilla on pitkä historia ylioppilaskokeissa – Henriksson: "Kouluja käydään, että opitaan jotain. Silloin kaikki ei voi olla vapaaehtoista"

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Metsäpalovaroitus annetaan tänään klo 12 Uudenmaan, Päijät-Hämeen, Kymenlaakson, Keski-Suomen, Etelä-Pohjanmaan ja Keski-Pohjanmaan maakuntiin, Pohjois-Pohjanmaan maakuntaan lukuun ottamatta Taivalkosken ja Kuusamon kuntia sekä seuraaviin Lapin kuntiin: Simo, Ranua, Kemi, Keminmaa, Tornio, Ylitornio, Tervola, Pello, Rovaniemi, Kolari, Sodankylä, Enontekiö ja Inari.

Hellevaroitus: Lähivuorokauden aikana on odotettavissa tukalaa hellettä Uudenmaan, Kanta-Hämeen, Päijät-Hämeen, Kymenlaakson, Etelä-Karjalan, Pirkanmaan, Keski-Suomen, Etelä-Savon, Pohjois-Savon, Etelä-Pohjanmaan, Keski-Pohjanmaan, Pohjois-Pohjanmaan ja Kainuun maakunnissa sekä Lapin maakunnassa lukuun ottamatta Enontekiön kuntaa.

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Hakkaraisen Teuvo on kyllä aika äijä sanon minä

Ajatelkaapa tilannetta, että eduskunnassa olisi 100 Hakkaraista ja 100 Huhtasaarta, noin kuvaannollisesti. Kävisikö niin... Lue lisää...
Tenavatähti

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

23.7.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image