Ulkomaat

Ex-aluejohtaja Puigdemontin pidätys Saksassa toi mie­le­no­soit­ta­jat kadulle Barcelonassa

Carles Puigdemont oli Suomessa vierailulla muutama päivä sitten. KUVA: Juanjo Galan / EPA
Ulkomaat 25.3.2018 13:52 | Päivitetty 25.3.2018 21:08
STT

Katalonian ex-aluejohtajan Carles Puigdemontin pidätys Saksassa on saanut tuhannet ihmiset osoittamaan mieltään Barcelonassa. Mielenosoittajat kokoontuivat kaupungin pääbulevardilla Las Ramblasilla ja suuntasivat kohti Euroopan komission toimistoa.

Saksan poliisi pidätti Puigdemontin tänään sen jälkeen, kun hän oli saapunut Tanskasta Saksan puolelle. Puigdemontin suunnitelma oli palata Belgiaan. Espanja on antanut hänestä kansainvälisen pidätysmääräyksen ja luovutuspyynnön. Espanja syyttää entistä katalaanijohtajaa muun muassa kapinan lietsomisesta.

Puigdemontin asiaa on määrä käsitellä Saksan tuomioistuimessa huomenna.

Puigdemont vieraili loppuviikosta Suomessa. Hän saapui torstaina Suomeen eduskunnan Katalonia-ystävyysryhmän vieraana, ja hänen oli alun perin määrä olla täällä lauantai-iltapäivään asti. Hänen kerrottiin kuitenkin lähteneen Suomesta jo perjantai-iltana.

Hän ehti poistua maasta ennen kuin Suomen poliisi sai hänet kiinni.

Pidätys tehtiin kaksi päivää sen jälkeen, kun Espanjan korkein oikeus oli päättänyt asettaa yhteensä 13 katalonialaista poliitikkoa ja aktivistia syytteeseen kapinoinnista. Uutistoimisto AFP:n mukaan viisi on pidätetty ja kuudesta oikeus antoi kansainvälisen pidätysmääräyksen. Joukossa on myös Puigdemont. Rikoksesta tuomitulle voidaan langettaa 30 vuoden vankilatuomio.

Entinen katalaaniministeri Clara Ponsati puolestaan "tekee järjestelyjä" antautuakseen Skotlannin poliisille. Myös Ponsatia Espanja syyttää kapinoinnista.

- Olemme tehneet monia tiedusteluja ja yrittäneet saada häneen yhteyden. Nyt olemme olleet yhteydessä hänen (Ponsatin) asianajajaan, jonka mukaan Ponsati valmistautuu antautumaan poliisille, Skotlannin poliisi kertoo.

MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Saatiin eu:hun yksi poliittinen vanki lisää. Ei putinin toimintaa kummempaa, uhat kiinni ja linnaan. On se väärin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Maakuntien ja osavaltiiden Espanjassa pitäisi Katalonian katalaanien lisäksi vapauttaa Navarra, Leon ja Kastilia. Suomessakin voitaisiin mennä Ranskan ja Saksan kaltaisiin lääneihin ja maakuntien itsenäistymiseen ja autonomiaan. Saksan osavaltio käytäntö olisi hyvä ulkopolitiikan hoidossa, mutta monimutkaistaisi asioiden hoitoa. Ulkomaankaupan kannalta mahdolliset tullit voisi hoitua kätsästi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

kannanotto tämä Suomelta oli, mutta voiko yhteisestä pöydästä noukkia vain rusinoita ilman että järjestelmä mätänee aikaa myöten.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Täysin oletettava pakoreitti Suomesta, ensin Ruotsiin esim. lukuisilla laivayhteyksillä tai mahdollisesti yksityiskoneella (ei edes Tornio-Haaparanta reittiä tarvita). Avustajiahan meiltä vähemmistöoikeuksien puolustajille löytyy. Ruotsissa taas ketään ei pidätetä politiikan vuoksi. Mutta sitten Tanskaan päästyä luonnollisesti kiinni Saksan rajalla. Älkää luulkokaan, etteivätkö myös viranomaiset tienneet nämä yhteydet.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

En minä halua kuulua tällaiseen Eurooppaan, jossa ihmisä vainotaan heidän poliittisten mielipiteidensä vuoksi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ei mielipiteessä ole ongelmaa. Ongelma on että ei osaa toimia lakien pohjalta. Kyllä hän tiesi mitä lakia rikkoo.

Katalonian poliittinen eliitti ei oikeasti halua erota Espanjasta vaativat vain vielä enemmän etuja kuin muut alueet saavat. Neuvottelutaktiikkaa koko touhu. Kansasta ei piitata.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

En minäkään haluaisi asua täällä, joten katselen mahdollisuutta palata suomalaisten juurille Volgan mutkaan sampia narraamaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

6:29
Kahden rekan nostotyöt haittaavat liikennettä Siikalatvalla – Ilmatieteen laitos varoittaa liukkaista väylistä Pohjois-Pohjanmaalla
6:07
Lumitaakka uhkaa taas sähkönjakelua Kainuussa – pelkona vuoden 2018 lumikriisin toistuminen, jolloin hätiin tuli myös puolustusvoimat
6:00
Kerrasta koukkuun ja kohti korkeuksia – Iin lukiolaisella Tuukka Simosella on kaikki edellytykset nousta kiipeilyssä maailman huipulle Tilaajille
6:00
Vuorovaikutuksen puute vaivaa Oulun vedenhankinnassa Lukijalta
6:00
Vasemmistoliitto äänestää varapuheenjohtajista ja puoluesihteeristä – Ydinvoimasta ja päihdepolitiikasta tulee vääntöä puoluekokouksessa
6:00
Näillä kymmenellä tavalla ilmastokriisi uhkaa tänään syntyvän lapsen terveyttä – kansainväliseltä tutkijaryhmältä hyytävä raportti Tilaajille
6:00
"Suomessa pitää voida ilmaista omaa uskontoa" – Eurooppaministeri Tytti Tuppuraisen mukaan sananvapaus on vaarassa kaventua Euroopassa

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli on huono Lapin maakunnassa lumi- tai räntäsateen vuoksi.
Ajokeli muuttuu huonoksi iltapäivästä alkaen Etelä-Pohjanmaan, Pohjanmaan, Keski-Pohjanmaan ja Pohjois-Pohjanmaan maakunnissa lumi- tai räntäsateen vuoksi.

Keski-Suomen, Pohjois-Savon, Pohjois-Karjalan, Keski-Pohjanmaan, Pohjois-Pohjanmaan ja Kainuun maakunnissa jalkakäytävät ovat erittäin liukkaita, koska niillä olevan jään päällä on vettä.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Sinun valintasi - eroa AY-liitosta!

258 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Sinun valintasi - eroa AY-liitosta!

Nyt, jos koska pitäisi liittyä ammattiliittoihin. Ammattiliitojen tulisi olla vähintään maanosan kattavia, silla globaal... Lue lisää...
Syke

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

14.11.

Fingerpori

14.11.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan kokonaistavoittavuus on 86 % Oulun markkina-alueen kuluttajista viikossa.

Kaleva Media Yrityspalvelut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityspalvelut/


stats-image