Ulkomaat

Eurovaalit pitäisi järjestää kuukauden päästä – vieläkään ei tiedetä, mitä Britanniassa tapahtuu

Brexitin viivästyminen on laskenut Theresa Mayn suosiota. KUVA: JULIEN WARNAND
Ulkomaat 24.4.2019 16:02
Daniel Wallenius

Britannian EU-eron ajankohta vaikuttaa siihen, montako europarlamenttipaikkaa Suomi saa kevään vaaleissa. Jos Britannia ei lähde ennen vaaleja, määrä pysyy 13:ssa.

Eurovaalien ehdokasasettelu päättyy joissain osissa Britanniaa jo tänään keskiviikkona, lopuissakin huomenna. Vaaleihin on aikaa vajaa kuukausi, mutta europarlamentaarikoiksi pyrkiville on tarjoilla lähinnä epävarmuutta.

Jos Britannian EU-eron tämänhetkinen takaraja pitää, istuntoaikaa tulee vain muutama kuukausi. Jos brexit toteutuu ennen tätä, sitä voi tulla joko viikkoja tai ei lainkaan.

Voi myös olla, ettei koko vaaleja järjestetä. Tämä olisi Britannian hallituksen ja pääministeri Theresa Mayn tahto, mutta aikaa on hyvin vähän.

Britannia välttyy vaalien järjestämiseltä, jos se saa hyväksyttyä brexit-lakinsa ennen niitä. Käytännössä vaalivalmistelut ovat jo täydessä vauhdissa. Parlamentilla on jäljellä enää 15 istuntopäivää ennen eurovaaleja, ja useimpien brexit-päätösten tekemiseen on mennyt yli 30 päivää.

May teki kuun alussa poikkeuksellisen liikkeen ja aloitti neuvottelut oppositiossa istuvan työväenpuolueen kanssa siitä, millä hallituksen neuvottelema brexit voitaisiin hyväksyä. Tähän mennessä ne eivät ole juuri edenneet.

Paikallisvaalit näyttävät suuntaa

Britanniassa järjestetään heti vapun jälkeen paikallisvaalit osassa maata. Sen, että brexit ei toteutunut alkuperäisessä aikataulussaan, uskotaan vaikuttavan vaalitulokseen.

Jos Mayn edustama konservatiivipuolue kärsii rökäletappion vaaleissa, se voi lisätä Mayhyn kohdistuvia eropaineita, joita eurovaaleihin joutuminen vain kasvattaa lisää.

Brittilehti Guardian kertoo, että viimeaikaisissa gallupeissa jopa 40–60 prosenttia konservatiivipuolueen äänestäjistä harkitsee äänestävänsä Nigel Faragen alkuvuoden aikana perustettua brexit-puoluetta eurovaaleissa. Aiemmin euroskeptistä UKIP-puoluetta luotsannut Farage vei vanhan ryhmänsä europarlamentaarikot uuteen puolueeseen mukanaan.

Guardianin mukaan samat mittaukset kertovat, että kaksi kolmasosaa konservatiivien äänestäjistä harkitsisi äänestävänsä omiaan, jos puolueen johdossa olisi Mayn sijasta Boris Johnson. Brexit-puoluetta harkitsisi tällöin vain viidennes.

MAINOS

Kommentoi

Iso-Britanniassa on nyt ehdolla muutama hyvinkin kiistanalainen ehdokas EU-vaaleissa. Esim. Stephen Yaxley-Lennon, Carl Benjamin ja Mark Meechan ovat ehdokkaita. Saa nähdä jos he voivat kampanjoida myös Twitterin, Youtuben ja Facebookin kautta tai jos heidän kampanjoita sensuroidaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Britannia on syöksymässä kaaokseen.

Ainoa varma asia siellä on se, että Brexitiä ei tule. Nimittäin jos se olisi tullakseen, niin se olisi jo tullut. Mitään uutta ei asian tiimoilta voi enää esiin tulla, sillä kaikki nurkat on jo moneen kertaan koluttu.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Joka nurkka on koluttu ja brexitiä ei ole peruttu eikä peruta, se ainakin on jo varmaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Miksi yksi EU:n jäsenvaltio voi sotkea poliittisia kuvioita ja aiheuttaa jahkailuillaan epävarmuutta maailmantalouteen. Brittien on päätettävä ennen vaaleja mitä tekevät, Brexit tai No-Brexit.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Se kuuluisa "savijalkainen jättiläinen" onkin angloamerikkalainen imperiumi, joka on kastellut jalkansa, ja on romahtamassa moraaliseen rappioon.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ennakko tapaus,ranska sekä saksa on nyt hylätty,uskottavuus on jäsen maiden tärkein solmu. Mikä on aukeamassa ,kun juoksu lähtee kansasta ei pankit pysty vaikuttaan myöskin eliitti on voimaton.Tulos sitä saa mitä tilaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Lyhyesti sanottuna eliitti on paniikissaan tehnyt emämokan. Nyt Britannia sitten osallistuu eurovaaleihin ja Faragen brexit-puolue on jo nyt Britannian suurin puolue, niin johan sen tietää mihin ne brittien paikat EU-parlamentissa menee. Todennäköisesti kaikki paikat menevät populisteille joka tulee keikauttamaan EU-parlamentin enemmistön populisteille ensimmäistä kertaa EU:n historiassa. Siitä tulee maailman dramaattisin kesä eliitille ja upein mahdollinen kesä meille populisteille ja rauhan sekä rakkauden ystäville.

Mutta tässä ei ollut vielä kaikki - ehei tämä on vasta alkua. Nimittäin Faragesta tulee Britannian seuraava pääministeri joko aikaistettujen parlamenttivaalien kautta tai sitten viimeistään 2022. Brexit-puolue nousi vain viikossa perustamisestaan maan suurimmaksi pulueeksi. Kaikki ymmärtävät mitä se tarkoittaa. Eliitti enemmän kuin tupla-mokasi tässä eli sama kun nimittää eliittiä megamokaksi. Näihin vuosiin asti eliitti onnistui aina näissä hommissa ja he tuntuivat voittamattomilta. Jotain todella erikoista on tapahtunut kun heillä ei onnistu enää mikään ja saivat töpeksittyä brexitinkin niin täysin, että nyt Faragesta on tulossa Britannian pääministeri. Aivan kuin joku olisi ottanut eliitiltä looking glass -laitteen pois tai jotain sen suuntaista.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Britit pelkäävät Brexit'in jälkeistä aikaa: taloudellinen ja poliittinen epävarmuus sekä todellisen poliittisen johtajuuden puuttuminen aiheuttavat epävarmuutta. Maailmantalouteen heijastuu brittien kyvyttömyys päätöksentekoon, se tulee kalliiksi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ellei Britannia peru koko eroa ja siten älytöntä Brexittiä niin se on suljettava ulos EU-vaaleista ja EU-toiminnasta.
Joutavat EU:n ulopuolelle '' Siperiaan '' opettelemaan mitä tarkoittaa yksinäisyys - kun myös USA ottaa oman etunsa EU etusijalla.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

EU:n ulkopuolella on muutakin kuin yksinäisyys. Siellä on hyvää yhteistyötä ja sopimiksia. Siellä on yhteistyöhaluisia ja kykyisiä poliitikkoja. Tällä hetkellä niitä ei ole Brysselissä yhtään sen enempää kuin Iso-Britanniassakaan. Kenenkään lähettäminen "siperiaan" ei ole tätä päivää.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Britit eivät saa rusinoita pullasta. Norja ja Sveitsi ovat erikoistapauksia, jotka eivät tule enää toistumaan. Britit tulevat vielä järkiinsä ja peruvat Brexitin, mutta itselleen saivat ison vahingon aikaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Mikä vika Norjan ja Sveitsin mallissa? Erikoistapauksia, jotka eivät tulee enää toistumaan. Miksi ei?
EU:n etu ei ole sulkeutuminen sisäänpäin vaan kaupankäynti EU:n ulkopuolelle. Kaupankäynti brittien kanssa on ihan ok vaikka he eivät halua kuulua Brysselin kerhoon. Suurin osa maailmasta ei kuulu Brysselin kerhoon ja silti matkustelu ja kaupankäynti toimii.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Norja ja Sveitsi EIVÄT ole erikoistapauksia. Ne ovat tunnetusti ETA-maita. Sveitsi tosin on sellainen yli 200:lla erilaisella sopimuksella, kun ETA-sopimus torpattiin siellä kansanäänestyksellä. Sama asia toteutettiin siksi toisin. Molemmat maat maksavat "jäsenmaksun" EU:lle.

Britanniakin voisi saada ETA-sopimuksen, jos se vain suostuisi sellaisen ottamaan. ETA-sopimuksessa maa suostuu noudattamaan pääosin EU-määräyksiä muutamin poikkeuksin. Valtaa näihin EU-määräyksiin ETA-mailla ei ole, joten ne ovat ns. äänettömiä yhtiömiehiä - EU:n vasallivaltioita. Arvonsa tuntevalle Britannialle vasallivaltion asema ei tietenkään sovi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

86
Mielikuvat, populismi ja politiikan ääripäät puhuttivat keskustalaisessa kesäillassa – Sipilä: "Maailmankirjat ovat eri asennossa kuin neljä vuotta sitten"
55
Puheenaihe: Tarvitaanko Suomeen kaivosvero?
52
Pääministeri Rinne uskoo, että sivu suun menneet johtopaikat edesauttavat Jutta Urpilaisen pääsyä komissaariksi
44
Lapsen ei tarvitse opettaa itseään, muistuttaa Opetushallitus – opetusneuvos teroittaa opettajien roolia: "Kaiken pitää olla suunniteltua"
30
Törkeästä veropetoksesta epäilty mies pakeni nuuskalastin kanssa, oli ajaa tullimiesten päälle Tervolassa – poliisi tutkii asiaa murhan yrityksenä
30
Vuodetut asiakirjat luovat karun kuvan sopimuksettoman brexitin vaikutuksista – Britanniaa saattaa uhata pula polttoaineesta, ruuasta ja lääkkeistä
19
Sammaltien muuttaminen yleiskaavassa työpaikka-alueeksi huolettaa asukkaita – "Uusia rakennuslupia voi nykytilanteessa saada, mutta hakijaa informoidaan yleiskaavasta, ympäröivästä alueesta ja siihen liittyvistä riskeistä"

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Tuulivaroitus maa-alueille: 
Maan pohjois- ja länsiosassa etelätuuli on voimakasta aamulla ja aamupäivällä, tuulen nopeus puuskissa 15 m/s.

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Hoitajien palkkoja pitää leikata

Tuollaisia juttuja tulee, kun tietyt ihmisrymät ei käytä kondomia Lue lisää...
Skeptikko

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

17.8.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image