Ulkomaat

Eu­roop­pa­mi­nis­te­ri Tytti Tuppurainen: Suomella on käsitys EU-budjetin komp­ro­mis­sis­ta

Eurooppaministeri Tytti Tuppurainen näkee yhtenäisessä Suomen esityksen vastustuksessa myös hyviä merkkejä. KUVA: OLIVIER HOSLET
Ulkomaat 18.10.2019 20:49
Jami Jokinen

Kansalliset intressit ovat vielä kärjessä, mutta sopu joulukuussa ei ole mahdoton, ministeri katsoo.

Suomi tekee yhä töitä, jotta EU:n monivuotisesta rahoituskehyksestä (2021-2027) voitaisiin saada päätös vielä tänä vuonna.

Puheenjohtajamaana Suomi esitteli alustavan esityksensä tänään Eurooppa-neuvostolle. Esitystä vastustetaan laajasti.

– Esitys on aiheuttanut lähes täydellisen yksimielisesti tyytymättömyyttä, kuvailee neuvotteluihin osallistunut diplomaatti uutistoimisto Reutersille.

Eurooppaministeri Tytti Tuppurainen (sd.) vahvistaa, että jäsenmaiden kannat ovat vielä kaukana toisistaan. Tähän on hänen mukaansa ymmärrettävä syy vielä tässä vaiheessa keskusteluja.

Kyseessä ensimmäinen kerta, kun maiden johtajat ovat vaihtaneet näkemyksiä rahoituskehityksestä näin aikaisessa vaiheessa.

– Tyytymättömyys kumpuaa siitä, että kukin esittää vielä omia kansallisia intressejään, ministeri kertoo Lännen Medialle.

Suomen esitys on muokattu komission ehdotuksen pohjalle, mutta sitä on viilattu kahdenkeskisissä neuvotteluissa kertyneen kokemuksen perusteella.

– Suomella on puheenjohtajamaana käsitys siitä, missä kompromissi voisi sijaita. Muilla jäsenmailla ei ole ollut pääsyä tällaisen tiedon ääreen, Tuppurainen huomauttaa.

Suomi esittää kehyksen katoksi 1,03-1,08 prosenttia EU:n bruttokansantulosta eli 1050-1100 miljardia euroa. Esitys on selvästi korkeampi kuin esimerkiksi Saksan ylärajana pitämä yksi prosentti, mutta pienempi kuin Euroopan komission esittämä 1,11 prosenttia ja parlamentin ehdottama 1,3 prosenttia.

Budjetti on hyväksyttävä yksimielisesti. Tuppurainen korostaa, että Suomen on puolueettomana puheenjohtajana huomioitava, mitä jäsenmaat ovat todellisuudessa valmiita maksamaan.

Budjetin koon ohella kiistaa aiheuttaa varojen kohdentaminen.

Osa jäsenmaista haluaa modernisoida varojen käyttöä ja suunnata niitä aiempaa enemmän esimerkiksi tutkimukseen, tuotekehitykseen, ilmastotoimiin ja rajavalvontaan. Suuri osa haluaa kuitenkin pitää kiinni panostamisesta aluepolitiikkaan ja maatalouteen.

Komissio esitti mittavia leikkauksia erityisesti maataloustukiin, mutta Suomi esitti selvästi pienempää leikkausta. Tuppuraisen mukaan tämä sai hyvän vastaanoton, sillä enemmistö jäsenmaista piti komission esitystä kohtuuttomana.

Maataloussektorin sisällä painotus tullee Suomen lopullisessa esityksessä kallistumaan suorien maataloustukien ja maaseudun kehittämisen välillä erityisesti jälkimmäiseen.

– Enemmistö jäsenmaista tuntuu painottavan, että ilmastonmuutokseen vastaaminen ja muu modernisaatio eivät ole irrallaan muista politiikan aloista, Tuppurainen selvittää.

Tämä tarkoittaa esimerkiksi ilmastotoimia, jotka on entistä voimakkaammin ulotettava myös maatalouteen.

Kokonaan uusille maksuille eli niin sanotuille omille varoille ei jäsenmaat eivät tunnu lämpenevän. Niinpä näillä ei saada kompensoitua Britannian EU-eron jättämää rahoitusaukkoa.

Laajempaa tukea löytynee vain muovijätemaksulle, joka riippuisi kierrätyksen ulkopuolelle jäävien muovipakkausten määrästä.

– Toivomukseni kyllä on, että jos tämä otetaan käyttöön, se myös hupenisi mahdollisimman pian, Tuppurainan sanoo viitaten kierrätyksen tärkeyteen.

Jos ja kun uusille maksuille ei tule vihreää valoa, on yritetty puuttua myös jäsenmaksupalautuksiin. Niiden poistamista vastustavat kuitenkin monet nettomaksajat, kuten Ruotsi.

– On ajateltu, että jos joskus, niin nyt palautuksista luovutaan. Se ei näytä kovin realistiselta.

Näiden syiden vuoksi Suomi on päätynyt esittämään alhaisempaa rahoituskattoa kuin komissio ja parlamentti esittivät.

Lopullinen niin sanottu neuvottelulaatikko jätetään Eurooppa-neuvoston uudelle puheenjohtajalle Charles Michelille joulukuussa.

– Suomi tekee, minkä voi, mutta ratkaisu ei riipu yksin Suomesta. Vain neuvoston puheenjohtaja voi vielä neuvottelulaatikon jäsenmaiden päämiehille, Tuppurainen painottaa.

Vaikka erimielisyydet ovat suuria, hän ei pidä sopua mahdottomana tehtävänä.

– Kun kritiikkiä esitetään tasaisesti eri puolilta, voidaan päätellä, että Suomi on osunut alustavalla esityksellään osunut oikeaan.

MAINOS

Kommentoi

joten onko syytä olla huolissaan ????????
Kukahan avaisi Tuppuraisen "käsityksen" tässä vakavassa asiassa??

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kuka suomen kansaa puolustaa kun sen omat ministeritkin haluaa poistaa kansalliset intressit?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Britit lähtee, Albania ja Montenegro tulevat ja me maksamme lähtevän osuuden sekä elätämme kahta uutta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

15:50
Kristi Raik Viron Nato-kiistasta: En näe mitään vaihtoehtoja sille, että lähtisimme luomaan korvaavaa järjestelmää Natolle tai Yhdysvaltojen roolille
15:39
Kärpät solmi luottopuolustaja Heshkan kanssa jatkosopimuksen – myös Huttula ja Järvitalo jatkavat
15:28
Kärnä haluaa hirviaseille, patruunoille ja hirvikoirille verovähennysoikeuden
15:23
Trumpin virkarikostutkinnassa kuullaan EU-suurlähettilästä – kertonut tapahtumista eri versioita
15:23
EK:n puheenjohtaja Lundmark Postin riidasta: "Valtio-omistajan ei pitäisi omilla toimillaan vaikeuttaa jo valmiiksi vaikeaa tilannetta"
14:25
Erno Saukko lähti elokuussa vuoden mittaiselle vaellukselle – talvi on näyttänyt jo ankaruutensa: "Olimme syysvarusteissa 30 asteen pakkasessa" Tilaajille
14:20
Raksilan K-Citymarket ja Jounin Kauppa äärioikeiston mainoksessa – ”Olihan se järkytys, koska emme missään nimessä ole tuommoisessa mukana”
54
Professori pyysi poistamaan Mannerheimin kuvan Oulun yliopiston opiskelijoiden kiltatilasta – "Esitin oman käsitykseni asiasta"
50
Postilakon purkuyritykset jatkuvat iltapäivällä – tukilakot jatkuvat, vaikka työnantaja syyttää niiden perusteita vanhentuneiksi
48
Oulun yliopiston hallitus: Kiinteistöselvityksen teko alkaa – "Joskus on järkevämpää rakentaa uutta kuin korjata vanhaa"
31
Huuhkajat varmuudella lohkossa A tai B: Tämä tiedetään jo nyt Suomen pelipaikoista, vastustajista ja ottelupäivistä
20
Metsästysrikoksia tutkitaan Kuhmossa: Susilauman kulkureitille oli asetettu polkurautoja ja myrkkyä – metsästäjän koira kuoli myrkkyyn
18
Oulun kouluissa ja päiväkodeissa juodaan jatkossa luomumaitoa, joka kerätään 120 kilometrin säteellä Oulusta
17
MTK:n Juha Marttila: Peltojen metsittäminen olisi täysin vastuutonta – "Jos kotimaan kulutus vähenee, Suomen on vietävä enemmän"

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Kainuun maakunnassa, seuraavissa Pohjois-Pohjanmaan kunnissa: Pudasjärvi, Taivalkoski ja Kuusamo sekä seuraavissa Lapin kunnissa: Simo, Ranua, Posio, Kemi, Keminmaa, Tornio, Ylitornio, Tervola, Pello, Rovaniemi ja Kemijärvi jalkakäytävät ovat erittäin liukkaita, koska niillä olevan jään päällä on vettä.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Sinun valintasi - eroa AY-liitosta!

239 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Sinun valintasi - eroa AY-liitosta!

Jos EK:on kuuluva miljonääri maksaa käytännössä muutaman prosentin tuloistaan veroa, siis paljon vähemmän mitä omat palk... Lue lisää...
Maailmanrannan Rellu

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

20.11.

Fingerpori

20.11.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan kokonaistavoittavuus on 86 % Oulun markkina-alueen kuluttajista viikossa.

Kaleva Media Yrityspalvelut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityspalvelut/


stats-image