Ulkomaat

Eurooppa on pysyvä tais­te­lu­tan­ner Britannian kon­ser­va­tii­veil­le – brexit pahensi puolueen jakolinjoja entisestään

Margaret Thatcher, John Major ja David Cameron kaatuivat puolueen sisäisissä EU-mittelöissä. Theresa May voi olla seuraava uhri. KUVA: FACUNDO ARRIZABALAGA / EPA
Ulkomaat 20.1.2019 21:32
Seppo Ylönen

Margaret Thatcher, John Major ja David Cameron kaatuivat puolueen sisäisissä EU-mittelöissä. Theresa May voi olla seuraava uhri.

Britannian konservatiivien Eurooppa-suhde on ristiriitojen repimä polku.

Se alkoi tasaisena taivalluksena mutta muuttui vähä vähältä yhä juurakkoisemmaksi. Matkan varrella siihen kompastuivat Margaret Thatcher, John Major ja David Cameron.

Pahalta näyttää myös Theresa Mayn kohtalo. Hän joutui jo lupaamaan brexit-kuohunnan keskellä ennen joulua, ettei johdata puoluetta seuraaviin parlamenttivaaleihin.

Britannian konservatiivipuolue oli alkujaan Eurooppa-myönteinen.

Konservatiivinen pääministeri Edward Heath johdatti Britannian EEC:n jäseneksi vuonna 1973. Puolueessa oli tuolloinkin itsenäisyyden menetystä surkutellut ja vanhaa suurvalta-aikaa muistellut Eurooppa-vastainen ryhmittymä, mutta se ei ollut kovin merkittävä.

Osat vaihtuivat

Pahemmin olivat työväenpuolueen rivit hajalla Eurooppaan liittyvissä kysymyksissä.

Heathia seurannut labour-pääministeri Harold Wilson järjesti vuonna 1975 kansanäänestyksen EEC-jäsenyydestä saadakseen työväenpuolueen sisäisen kapinan kuriin. 67,2 prosenttia äänesti jäsenyyden puolesta.

Myöhemmin osat vaihtuivat.

Konservatiivipuolueen euroskeptinen siipi alkoi toden teolla kasvaa 1980-luvun puolivälissä yhtä jalkaa EU-integraation tiivistämisen kanssa.

Maastricht oli käänne

Varsinkin ratkaisevalta käänteeltä näyttää Maastrichtin sopimus (1992). Sen yhteydessä alettiin puhua liittovaltiokehityksestä. Silloin yhteisön nimi muutettiin Euroopan unioniksi ja piirrettiin tie kohti yhteistä rahaa, euroa.

Margaret Thatcher oli halunnut Britannian mukaan EU:n sisämarkkinoihin ja neuvotellut Britannialle jäsenmaksualennuksen. Hänen seuraajansa, erittäin Eurooppa-mielinen John Major puolestaan neuvotteli oman puolueen paineessa Britannialle luvan jättäytyä euroalueen ja sosiaalipoliittisten ratkaisujen ulkopuolelle.

1990-luvun puolivälistä alkaen konservatiivien riveistä alkoi kuulua vaatimuksia, että Britannian tulisi jättää unioni.

Britannian konservatiivit olivat kyllä vapaakaupan ja suurelta osin myös EU:n sisämarkkinoiden ystäviä, mutta monien mielestä nyt oltiin menossa liian pitkälle. Valtaa keskitettiin Brysseliin kansallisvaltioiden kustannuksella.

Ukip-puolueesta tuli uhka

Vuonna 2005 konservatiivipuolueen suosion aallonpohjassa puolueen puheenjohtajaksi valittiin David Cameron, eliittikoulujen 39-vuotias kasvatti.

Cameron nousi pääministeriksi vuonna 2010. Samoihin alkoi voimistua Ukip-puolue (Britannian itsenäisyyspuolue), joka vaati Britannian lähtöä EU:sta. Vuoden 2014 EU-vaaleissa Ukip sai Britannian puolueista suurimman äänisaaliin maahanmuuttovastaisilla tunnuksillaan.

Ukipin nousu sai konservatiivipuolueen euroepäilijät vauhtiin. EU-eroa vaadittiin yhä äänekkäämmin.

Saadakseen oman puolueen ruotuun ja Ukipin kiidon pysähtymään Cameron lupasi EU-kansanäänestyksen, jos konservatiivipuolue voittaa vuoden 2015 parlamenttivaalit.

Konservatiivipuolue voitti vaalit.

Historiallinen erehdys

Cameron uskoi, että tämän jälkeen hän kykenee kiristämään EU:lta sellaiset myönnytykset, että brittiäänestäjät haluavat pysyä unionissa. Tämä oli historiallinen väärinarvio.

Cameron laki väärin myös oman puolueensa eurokriittisen siiven suuruuden. Leiriä vaihtoi joukko eturivin konservatiivipoliitikkoja kuten Boris Johnson ja Michael Gove.

Brexit-kansanäänestys merkitsi Cameronin poliittisen uran loppua. Mutta äänestystulos ei millään muotoa helpottanut konservatiivipuolueen tuskaa. EU jakaa puoluetta entistäkin pahemmin.

Uudeksi puheenjohtajaksi ja pääministeriksi valittiin Theresa May, joka oli ollut pitkään Cameronin hallituksen sisäministerinä.

May kertoi äänestäneensä jäsenyyden puolesta. Niinpä hänellä tuli tarve todistaa, että hän kunnioittaa kansanäänestyksen tulosta.

Helpotusta ei luvassa

May kuvitteli vahvistavansa asemiaan brexit-neuvotteluihin julistamalla keväällä 2017 yllättäen ennenaikaiset parlamenttivaalit. Tuloksena oli kirvelevä tappio. Pääministeripaikka säilyi vain Pohjois-Irlannin protestanttien DUP-puolueen tuella.

EU-erosopimus saatiin kansien väliin, mutta sen jälkeen meno on ollut entistäkin kivikkoisempaa.

Kovan linjan bret-väki yritti kaataa Mayn puolueen sisäisessä äänestyksessä ja hylkäsi brexit-sopimuksen parlamentin äänestyksessä.

Tilanne tuskin rauhoittuu hetkessä. Puolueen jakaantumistakin pidetään mahdollisena. EU:n vuoksi.

Vaikea EU-suhde

 • Britannian vei EU:hun (silloiseen EEC:hen) konservatiivinen pääministeri Edward Heath vuonna 1973.
 • Euroskeptinen ryhmä konservatiivipuolueessa alkoi kasvaa 1980-luvun puolivälissä samaa tahtia EU-integraation tiivistämisen kanssa.
 • Vuonna 1998 Britannian konservatiivien sisäisessä äänestyksessä 84 % sanoi "ei" EU:n yhteisvaluutalle.
 • Margaret Thatcher syrjäytettiin puoluejohtajan ja pääministerin paikalta EU:n talous- ja rahaliittovalmistelujen vuonna 1990.
 • Thatcherin seuraaja John Major lupasi pitää Britannian "Euroopan ytimessä". Tuloksena oli kaikkien aikojen vaalitappio vuonna 1997.
 • Vuoden 2001 vaaleihin konservatiivit lähtivät William Haguen johdolla "punnan puolustajana". Tuloksena oli uusi vaalitappio.
 • Konservatiivipuolue pysyi oppositiossa vuoteen 2010 saakka.
 • David Cameron yritti padota EU-vihamielisen Ukip-puolueen uhan ja tiivistää rivit omassa puolueessaan lupaamalla kansanäänestyksen EU-jäsenyydestä, jos konservatiivipuolue voittaa parlamenttivaalit vuonna 2015.
 • Cameron voitti. Brexit-kansanäänestys järjestettiin kesäkuussa 2016. 51,9 % äänesti EU-eron puolesta.
 • Cameron jätti paikkansa, Theresa May valittiin tilalle.
 • 15. tammikuuta 2019 Mayn brexit-sopimus kaatui parlamenttiäänestyksessä.
MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Britannian kon­ser­va­tii­vien takia pitää Suomen varustautua entistä enemmä, sillä he ilmeisesti elävät esikuvansa Winston Churchillin aikaa, jolloin tämä määräsi ns länsimaitte tutkintakomission rankaisemaan Suomea ja sen armeijan päällistöä siitä, kun Suomi piti pintansa ns Jatkosodassa ja mitä muita ilkeyksiä niitä olikaan ja ainakin se ehdotus Länsimaille, että anntetaan Suomi NL:lle.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Vain muutaman viikon kuluttua Britannian kansa vapautuu tuosta hirvittävän pitkästä painajaisesta ja palaavat jälleen upeaksi ja itsenäiseksi kansaksi. Globalismiin höyrähtäneet "professorit" sun muut kummajaiset pelottelevat vielä minkä ehtivät, että Britannian talous romahtaa jne. Ne teki samoin Trumpin kanssa, että jos Trump voittaa, niin kaikki romahtaa. No Trump voitti ja koko maailman talous lähti rakettimaiseen nousuun joka tuntuu myös Suomessa. Britanniassa tulee käymään samoin eli talous lähtee nousuun ja yleisten ongelmien määrä lähtee laskuun. Tätä se eliitti nyt pelkää, että kun Euroopan kansat näkevät kuinka upeaan nousukiitoon Britannia kohta lähtee, niin miten enää perustelet miksi kenenkään kannattaisi olla EU-hirttosilmukassa ja ankeassa ilmapiirissä.

EU:n loppu on nyt. Itse tulen asettamaan Britannian ja Yhdysvaltojen liput kotiini kunniapaikalle muisuttamaan minua aina siitä, että nämä kaksi mahtavaa kansakuntaa ovat pelastaneet koko ihmiskunnan demokratiaa aseena käyttäen eli äänestivät ensin itsensä vapaaksi ja siitä sitten seurasi, että myös me muut vapaudumme. Niinhän ne opastaa lentokoneessakin, että laita ensin hengitysnaamari itsellesi ja vasta sen jälkeen muille. Kiitos avusta rakkaat veljet ja siskot, todellakin kiitos.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Niinhän tuo on Putinlandiakin ollut EU:n ulkopuolella jo pitkään, vaan eipä ole taloudessa hurraamista. Huolimatta järkyttävän runsaista luonnonvaroista, siinä maassa ei ole muuta kuin eläkeläisiä ja mädäntyneet talot ja putket, joissa pesii bakteeereita niin ettei edes vettä voi juoda. Sama odottaa Britanniaakin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Täällä ei edes tarvi odottaa. Rahan puutteessa kaikki rapistuu ja ruostuu, homehtuu ja lahoaa pystyyn.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

23
Yhdysvallat antoi takavarikkomääräyksen iranilaistankkerista – Gibraltarin kanta asiaan yhä epäselvä
22
Yli neljä miljoonaa ihmistä on paennut Venezuelasta – Suomeen on tullut tänä vuonna vasta yhdeksän turvapaikkahakemusta
21
OAJ huolissaan: Lisääntyneet yo-uusinnat lisäävät opettajien töitä, vaikka rahoitusta on vähennetty
20
Oulun Radisson-hotellin työmaalta tehtiin mahdollisesti Pohjois-Suomen vanhimpiin kuuluva laivalöytö – Hahtiperän hylyksi nimetty laiva voi olla jopa 1600-luvulta
19
Alaikäisten seksikaupasta syytetyn Jeffrey Epsteinin kuolinsyy selvisi – Lakimiehet haluavat tutkia asiaa edelleen
17
Nelostiellä liikenneonnettomuus Oulussa Haarakankaan levähdyspaikan kohdalla – tilanteessa neljä loukkaantunutta, liikenne kulkee paikalla normaalisti
16
Maailmalla yritetään horjuttaa oikeusvaltiota – Korkeimman oikeuden uutta presidenttiä Tatu Leppästä viime aikojen ilmiöt mietityttävät

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Tuulivaroitus maa-alueille: Pohjois-Pohjanmaan ja Lapin maakunnissa etelätuuli on voimakasta huomenna, tuulen nopeus puuskissa 15 m/s.

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

No, sossuja äänestäneet, miltä nyt tuntuu

Kyllä maailma on paljon parempi paikka, kun meitä demareita on. Lue lisää...
Äärettömän hyvältä ä...

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

17.8.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image