Ulkomaat

Euroopan unionin pää­neu­vot­te­li­ja Barnier: Brexit-neuvotteluja pitää nopeuttaa

Yksinäinen brexitin vastustaja liehutti Britannian ja EU:n lippuja Britannian parlamentin edustalla Lontoossa helmikuun lopussa.
Ulkomaat 28.2.2018 14:32
Rami Nieminen

Euroopan unionin pääneuvottelija Michel Barnier patisti keskiviikkona Britanniaa kiristämään tahtia brexit-neuvotteluissa. Barnier muistutti, että Britannian ero astuu voimaan 13 kuukauden päästä. Tästä huolimatta EU ja Britannia eivät ole päässeet vielä sopuun eron ydinkysymyksistä. Barnier myönsi, että EU:n ja Britannian tulevan suhteen tarkempi määrittely jää siirtymäkaudelle.

– Neuvotteluja pitää nyt nopeuttaa, jotta voimme ensi huhtikuusta lähtien keskittyä hahmottelemaan tulevan kumppanuuden muotoja, Barnier totesi Brysselissä pidetyssä tiedotustilaisuudessa.

Euroopan komissio julkaisi keskiviikkona ensimmäisen virallisen luonnoksensa siitä, miltä Britannian erosopimus voisi näyttää. Barnier korosti tiedotustilaisuudessa, että kyseessä on vasta luonnos, jota tarkennetaan neuvotteluissa. Barnierin mukaan monilta osin luonnokseen on jouduttu kirjaamaan vain EU:n lähtökohdat, koska Britannia ei ole selvästi ilmoittanut kantaansa.

Barnierin mukaan sopimusluonnoksessa ei ole yllätyksiä, vaan siihen on kirjattu EU:n jo aiemmin ilmoittamia tavoitteita.

Barnierin mukaan EU pitää kiinni Pohjois-Irlannin erityisasemasta. EU:lta odotettiin keskiviikkona uusia avauksia Pohjois-Irlannin rajakysymyksestä, joka on noussut yhdeksi eroneuvottelujen keskeisimmistä kysymyksistä.

Barnier kuitenkin korosti, että neuvotteluissa kaikki mahdollisuudet ovat edelleen auki. EU ja Britannia sopivat jo joulukuuussa, että Irlannin ja Pohjois-Irlannin välille ei rakenneta ns. kovaa rajaa. Kaikki muu on kuitenkin auki.

Barnierin mukaan vaihtoehtoja on edelleen kolme. Ensimmäisessä tapauksessa Britannia solmisi kattavan tulliliiton EU:n kanssa, jolloin Pohjois-Irlannin raja pysyisi nykyisen kaltaisena. Toisena vaihtoehtona on, että Britannia esittää teknisiä ratkaisuja, joilla Pohjois-Irlannin asema turvataan.

Kolmas vaihtoehto on eräänlainen perälauta. Joulukuussa tehdyn sopimuksen mukaan Britannia huolehtii siitä, että Pohjois-Irlannin asema pysyy yhdenmukaisena EU:n sisämarkkinoiden kanssa. Se käytännössä tarkoittaisi, että EU:n sisämarkkinoiden raja kulkisi Irlanninmerellä, Britannian ja Pohjois-Irlannin välillä.

Barnierilta kysyttiin, yrittääkö EU pakottaa Britannian tekemään kattavan tullisopimuksen.

– Minä en halua pelotella ketään. Arvostan suuresti Britanniaa, sen kulttuuria, historiaa ja sen johtajia. Mutta hyvt ihmiset, meillä on vain 13 kuukautta aikaa, hän väisteli.

MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Uutisvirta

18:03
Rockmuusikko ja lauluntekijä Bob Seger ilmoitti viimeisestä kiertueestaan
18:00
Käytätkö rahaa enemmän kuin tienaat? Etla: Suomalaisten säästämisasteessa on käynnissä jotain, mitä ei ole nähty sitten 1970-luvun
17:43
Oliko piip-testeistä luopuminen liioittelua vai hyvä varotoimi kunnilta? Opetushallituksen ohjeistus tulee lähipäivinä
17:33
Finanssijätin muutto paisuttaa reilusti Suomen pankkisektoria –  "Nordea pysyy vähintään yhtä tiukan valvonnan piirissä"
17:32
Suomelta pyydetään tuntuvaa määrää rajavartioita EU:n yhteiseen rajavartiostoon
17:21
Orpo: Oikeuskanslerin lausunto Soinin toiminnasta otettava vakavasti
17:16
Ivalossa löytyneiden sodanaikaisten rasioiden sisältö selvisi – rasioiden lisäksi yksityisasunnosta löytyi sodanaikaisia räjähteitä ja aseiden osia
124
Oulun punaiset pyöräilybaanat löydettiin ja todettiin heti liian kapeiksi – väylien erottuvuus kerännyt kiitosta
87
Iltalehti: Jani Toivola nostaa korotettua kulukorvausta tyhjillään olevasta Riihimäen-asunnostaan, vaikka asuu Helsingissä
47
Polttoainesuuttimiin on muodostunut suolaa – Nesteen bensiinin Mercedes-Benzeihin aiheuttamaa vikaa tutkitaan yhä
43
Lippo Pesiksen sarjapaikka siirtyy Lippo Junioreille – uusi yhtiö vastaa sarjapaikasta
39
Koodareista on Suomessa huutava pula – helpotusta haetaan sieltä, missä pippuri kasvaa
34
Oulun kaupunki ei aio keskeyttää Move-testin tekemistä – sivistysjohtaja Mika Penttilä toivoo kuolemantapauksen avointa käsittelyä
32
Maatilojen kriisituen valtaosa suunnattiin kuivuudesta eniten kärsineeseen Etelä-Suomeen – mihin kriisituki riittää?

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Suomessa on 60 000 työssäkäyvää köyhää

Työssäkäyvät köyhät? Ei yhdellä paskaduunilla ole tarkoituskaan tulla toimeen! Kun työhaluja vaan löytyy (vaan eipä näil... Lue lisää...
hyvinvoiva

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla. 24.6. - 26.9.

Naapurit

18.9.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image