Ulkomaat

EU:n kär­ki­paik­ko­jen jako ensimmäinen testi – Komission seuraava puheenjohtaja voi olla selvillä jo ju­han­nus­vii­kol­la

Onko joku heistä EU-komission seuraava puheenjohtaja? Margrethe Vestager, Frans Timmermans ja Manfred Weber olivat vaaleissa ryhmiensä kärkiehdokkaita. Ei ole kuitenkaan varmaa, että komission puheenjohtaja valitaan kärkiehdokkaista, sillä kärkiehdokasmenettely on kohdannut jäsenmaissa vastustusta. KUVA: OLIVIER HOSLET
Ulkomaat 27.5.2019 6:00
Pekka Mauno

Uudet liittoutumat EU-parlamentissa vaikuttavat ensin parlamentin kärkitehtävien jakoon. Seuraavaksi on vuorossa EU-komission puheenjohtajan valinta.

EU-komission puheenjohtajan valinta on ensimmäinen testi, jossa eurovaalien tulos todella näkyy. Vaikka ehdotuksen tekee jäsenmaiden johtajista koostuva Eurooppa-neuvosto, EU-parlamentti valinnan viime kädessä hyväksyy.

– Komission puheenjohtajan valinnassa näkyy ensimmäisenä se dynamiikka, minkä vaalitulos EU:n toimintaan tuo, arvioi Ulkopoliittisen instituutin ohjelmajohtaja Juha Jokela.

Jäsenmaiden pääministereistä koostuva Eurooppa-neuvosto sopii mahdollisesti jo kesäkuussa juhannusviikolla huippukokouksessaan esityksestään komission puheenjohtajaksi. Silloin asia ehtisi heinäkuun puolivälissä parlamenttiin, joka Lissabonin sopimuksen perusteella valitsee komission puheenjohtajan. Valinnassa pitää ottaa huomioon eurovaalien tulos.

– Jos ehdotus menee ensimmäisellä yrityksellä läpi, EU-instituutioiden järjestäytyminen menee normaaleja suuntaviivoja. Jos niin ei tapahdu, uudesta ehdokkaasta sopiminen vaatii aikaa, sanoo Jokela.

Sitä ennen ratkotaan EU-parlamentin keskeiset tehtävät. Vanha parlamentti lopettaa ja uudet mepit ryhtyvät jakamaan parlamentin puheenjohtajien, varapuheenjohtajien ja valiokuntien kärkipaikkoja.

Vaalituloksen vaikutuksista parlamenttityöhön on monia spekulaatioita, joista yhden mukaan eurokriittiset eristettäisiin ulos parlamentin keskeisistä johtotehtävistä.

EU-parlamentissa paikat jaetaan täyden suhteellisuuden periaatteella, jolloin enemmistö voi käytännössä päättää, mitä se antaa vähemmistölle. Laaja vanhojen puolueiden liitto parlamentissa voisi estää EU-kriittisten asemien vahvistumisen. Sellainen voisi syntyä keskusta-oikeiston EPP:n, sosialidemokraattien PES:n ja keskustaliberaalien Alden varaan, varsinkin, jos Alde vahvistuu Ranskan Emmanuel Macronin En Marc­he! -puolueen mepeillä.

Tällä liittoutumalla voi olla myös vaikutuksensa EU-komission puheenjohtajan valitaan. Macron on ollut kärkiehdokasmenettelyä vastaan.

– Johtopaikkojen jaossa on valtavasti liikkuvia osia, mutta uudet liittoutumat tuovat dynamiikkansa myös EU-politiikan suuntaviivoihin sisältöön. Komission puheenjohtajavalinnan taakse asettuva liittouma ennakoi myös parlamentin lainsäädäntötyössä toteutuvia koalitioita, sanoo Jokela.

Miten sitten laitaoikeiston eurokriittiset puolueet käyttävät vaaleissa vahvistuvan asemansa? Todennäköisesti eri tavalla kuin yhteensä 78 paikkaa edellisessä parlamentissa hallinneet EFDD ja ENF. Ne käyttivät EU:ta pääasiassa sisäpoliittisiin tarkoituksiin omissa maissaan.

Edelliseen kuuluivat Italian Viiden tähden liikkeen ja brittien hajonneen Ukipin mepit. Jälkimmäiseen eurokriittiset puolueet muista EU-maista, paitsi perussuomalaiset.

Eroavan parlamentin eurokriittisen opposition muodosti ECR, Euroopan konservatiivien ja reformistien 77 mepin ryhmä. Se teki parlamentissa myös EU-politiikkaa.

Nyt kansallismieliset ja oikeistolaiset ryhmät yrittävät rakentaa laajaa yhteistyötä myös EU-parlamentin lainsäädäntötyötä silmällä pitäen.

– Jos ne kykenevät yhteistyöhön, vaikuttamisen halu myös EU-parlamentissa kasvaa. Silloin niiden syrjäyttäminen parlamentin keskeisten valiokuntien puheenjohtajapaikkojen jaossa aiheuttaisi varmasti keskustelua, Jokela sanoo.

MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Jos Suomi saa Euroopan keskuspankin pääjohtajan paikan, Liikanen saattaa olla vahvemmilla kuin Rehn.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

6:34
Ruoka-avun jakajien käytännöt taustojen kyselemisestä vaihtelevat Oulussa: "Jos hakee seitsemänä päivänä viikossa kassillisen, voimme kysyä, onko tarve todellinen"
6:00
Oulu muuttuu ja kaupunkiin tulee uusia maamerkkejä – Pikisaaressa katseen vangitsee entinen konepajan konttorirakennus: "Tuo tarvitsisi maalia pintaansa, vaikka on se kyllä hieno" Tilaajille
6:00
Otkes: "Jokelan ja Kauhajoen ampumisten turvallisuussuosituksia jätetty toteuttamatta Suomessa" – Kuopion kouluiskussa ei tarvetta turvallisuustutkinnalle
6:00
Kaikki kyytiin -kampanja aikoo uudistaa maaseudun kuljetukset yhdistelemällä jo olemassa olevia kyytejä tehokkaasti hyötykäyttöön
14.10.
Tero Pitkämäen pitkä ura keihäänheiton huipulla hakee vertaistaan – urheilija kertoi Kalevalle, kuinka pysyi kärjessä vuosia: "Keihäs on vaativa ja raju laji" Tilaajille
14.10.
Mielenosoittajat tukkivat Barcelonan pääteitä, polttivat renkaita rautateillä ja valtasivat lentokentän – 67 lentoa peruttu
14.10.
Sveitsiläislehti Blick: Kari Jalonen jatkaa SC Bernin valmentajana vuoteen 2021 saakka

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli on aluksi paikoin huono Uudenmaan, Päijät-Hämeen, Kymenlaakson ja Etelä-Karjalan maakunnissa tienpintojen jäätymisen vuoksi.
Ajokeli muuttuu huonoksi yöllä Kainuun maakunnassa sekä Pudasjärven, Taivalkoskosken ja Kuusamon kunnissa lumi- tai räntäsateen vuoksi.

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

takuueläke

Takuueläke on heille joita ei työnteko ole huvittanut.Vapaa matkustajia kyllä riittää. Lue lisää...
Löpö

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.

Naapurit

15.10.

Fingerpori

15.10.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan kokonaistavoittavuus on 86 % Oulun markkina-alueen kuluttajista viikossa.

Kaleva Media Yrityspalvelut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityspalvelut/


stats-image