Ulkomaat

EU:n kär­ki­paik­ko­jen jako ensimmäinen testi – Komission seuraava puheenjohtaja voi olla selvillä jo ju­han­nus­vii­kol­la

Onko joku heistä EU-komission seuraava puheenjohtaja? Margrethe Vestager, Frans Timmermans ja Manfred Weber olivat vaaleissa ryhmiensä kärkiehdokkaita. Ei ole kuitenkaan varmaa, että komission puheenjohtaja valitaan kärkiehdokkaista, sillä kärkiehdokasmenettely on kohdannut jäsenmaissa vastustusta. KUVA: OLIVIER HOSLET
Ulkomaat 27.5.2019 6:00
Pekka Mauno

Uudet liittoutumat EU-parlamentissa vaikuttavat ensin parlamentin kärkitehtävien jakoon. Seuraavaksi on vuorossa EU-komission puheenjohtajan valinta.

EU-komission puheenjohtajan valinta on ensimmäinen testi, jossa eurovaalien tulos todella näkyy. Vaikka ehdotuksen tekee jäsenmaiden johtajista koostuva Eurooppa-neuvosto, EU-parlamentti valinnan viime kädessä hyväksyy.

– Komission puheenjohtajan valinnassa näkyy ensimmäisenä se dynamiikka, minkä vaalitulos EU:n toimintaan tuo, arvioi Ulkopoliittisen instituutin ohjelmajohtaja Juha Jokela.

Jäsenmaiden pääministereistä koostuva Eurooppa-neuvosto sopii mahdollisesti jo kesäkuussa juhannusviikolla huippukokouksessaan esityksestään komission puheenjohtajaksi. Silloin asia ehtisi heinäkuun puolivälissä parlamenttiin, joka Lissabonin sopimuksen perusteella valitsee komission puheenjohtajan. Valinnassa pitää ottaa huomioon eurovaalien tulos.

– Jos ehdotus menee ensimmäisellä yrityksellä läpi, EU-instituutioiden järjestäytyminen menee normaaleja suuntaviivoja. Jos niin ei tapahdu, uudesta ehdokkaasta sopiminen vaatii aikaa, sanoo Jokela.

Sitä ennen ratkotaan EU-parlamentin keskeiset tehtävät. Vanha parlamentti lopettaa ja uudet mepit ryhtyvät jakamaan parlamentin puheenjohtajien, varapuheenjohtajien ja valiokuntien kärkipaikkoja.

Vaalituloksen vaikutuksista parlamenttityöhön on monia spekulaatioita, joista yhden mukaan eurokriittiset eristettäisiin ulos parlamentin keskeisistä johtotehtävistä.

EU-parlamentissa paikat jaetaan täyden suhteellisuuden periaatteella, jolloin enemmistö voi käytännössä päättää, mitä se antaa vähemmistölle. Laaja vanhojen puolueiden liitto parlamentissa voisi estää EU-kriittisten asemien vahvistumisen. Sellainen voisi syntyä keskusta-oikeiston EPP:n, sosialidemokraattien PES:n ja keskustaliberaalien Alden varaan, varsinkin, jos Alde vahvistuu Ranskan Emmanuel Macronin En Marc­he! -puolueen mepeillä.

Tällä liittoutumalla voi olla myös vaikutuksensa EU-komission puheenjohtajan valitaan. Macron on ollut kärkiehdokasmenettelyä vastaan.

– Johtopaikkojen jaossa on valtavasti liikkuvia osia, mutta uudet liittoutumat tuovat dynamiikkansa myös EU-politiikan suuntaviivoihin sisältöön. Komission puheenjohtajavalinnan taakse asettuva liittouma ennakoi myös parlamentin lainsäädäntötyössä toteutuvia koalitioita, sanoo Jokela.

Miten sitten laitaoikeiston eurokriittiset puolueet käyttävät vaaleissa vahvistuvan asemansa? Todennäköisesti eri tavalla kuin yhteensä 78 paikkaa edellisessä parlamentissa hallinneet EFDD ja ENF. Ne käyttivät EU:ta pääasiassa sisäpoliittisiin tarkoituksiin omissa maissaan.

Edelliseen kuuluivat Italian Viiden tähden liikkeen ja brittien hajonneen Ukipin mepit. Jälkimmäiseen eurokriittiset puolueet muista EU-maista, paitsi perussuomalaiset.

Eroavan parlamentin eurokriittisen opposition muodosti ECR, Euroopan konservatiivien ja reformistien 77 mepin ryhmä. Se teki parlamentissa myös EU-politiikkaa.

Nyt kansallismieliset ja oikeistolaiset ryhmät yrittävät rakentaa laajaa yhteistyötä myös EU-parlamentin lainsäädäntötyötä silmällä pitäen.

– Jos ne kykenevät yhteistyöhön, vaikuttamisen halu myös EU-parlamentissa kasvaa. Silloin niiden syrjäyttäminen parlamentin keskeisten valiokuntien puheenjohtajapaikkojen jaossa aiheuttaisi varmasti keskustelua, Jokela sanoo.

MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Jos Suomi saa Euroopan keskuspankin pääjohtajan paikan, Liikanen saattaa olla vahvemmilla kuin Rehn.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

19:50
Turun terrori-iskun vuosipäivän mielenilmaukset sujuivat rauhallisesti
19:47
"Siellä saa olla hoomoilasena jokainen" – Isä–lapsi-parkit antavat eväitä isyyteen, sanoo 50 vuotta täyttävä Kari Rekilä
19:00
Oulua merellistetään uusien asuinalueiden avulla, mutta pääsevätkö niistä nauttimaan muutkin kuin alueiden asukkaat? – merenrantatontti Pateniemenrannassa voi maksaa yli 300 000 euroa Tilaajille
18:24
Koiteli elää tuo festivaalin keskelle koskea
18:22
Susijengin Maxhuni siirtyy Espanjaan – aloittaa kolmostason joukkueessa
18:21
"What the pukk?" – Sanaleikeistä ja tilastoista ei tullut Pukin hattutempun jälkeen loppua, mutta fanipaidoista tuli
18:00
Samuli Edelmann tanssitti riehakkaalla folkilla, mutta pimeän mukana laskeutui haikeus – Tällainen on Koiteli elää -festivaali, joka myydään joka vuosi minuuteissa loppuun Tilaajille
99
Mielikuvat, populismi ja politiikan ääripäät puhuttivat keskustalaisessa kesäillassa – Sipilä: "Maailmankirjat ovat eri asennossa kuin neljä vuotta sitten"
86
Lapsen ei tarvitse opettaa itseään, muistuttaa Opetushallitus – opetusneuvos teroittaa opettajien roolia: "Kaiken pitää olla suunniteltua"
61
Puheenaihe: Tarvitaanko Suomeen kaivosvero?
55
Pääministeri Rinne uskoo, että sivu suun menneet johtopaikat edesauttavat Jutta Urpilaisen pääsyä komissaariksi
36
Vuodetut asiakirjat luovat karun kuvan sopimuksettoman brexitin vaikutuksista – Britanniaa saattaa uhata pula polttoaineesta, ruuasta ja lääkkeistä
32
Törkeästä veropetoksesta epäilty mies pakeni nuuskalastin kanssa, oli ajaa tullimiesten päälle Tervolassa – poliisi tutkii asiaa murhan yrityksenä
22
Sammaltien muuttaminen yleiskaavassa työpaikka-alueeksi huolettaa asukkaita – "Uusia rakennuslupia voi nykytilanteessa saada, mutta hakijaa informoidaan yleiskaavasta, ympäröivästä alueesta ja siihen liittyvistä riskeistä"

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Tuulivaroitus maa-alueille: Pohjois-Pohjanmaan ja Lapin maakunnissa etelätuuli on voimakasta aluksi, tuulen nopeus puuskissa 15 m/s.
Maan pohjois- ja länsiosassa etelätuuli on voimakasta aamusta alkaen, tuulen nopeus puuskissa 15 m/s.

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Hoitajien palkkoja pitää leikata

Et kyllä ole tosissasi, etkö tiedä kuinka monen alan tekijäksi esim. lähihoitaja on valjastettu, vaikka koulutus pitäisi... Lue lisää...
Vieläkö valitat.

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

17.8.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image