Ulkomaat

EU tarjoaa Britannialle kaup­pa­so­pi­mus­ta – lentoliikenne vaarassa katketa

Euroopan neuvoston puheenjohtaja Donald Tusk. KUVA: JULIEN WARNAND / EPA
Ulkomaat 7.3.2018 21:13
Rami Nieminen

EU tarjosi keskiviikkona Britannialle laajaa kauppasopimusta kahdelta suunnalta. Sekä Euroopan neuvoston puheenjohtaja Donald Tusk että Euroopan parlamentin brexit-ohjausryhmän koordinaattori Guy Verhofstadt antoivat julkilausumia tahoillaan.

Verhofstadtin mukaan parlamentti haluaa solmia brittien kanssa ennennäkemättömän laajan assosiaatiosopimuksen. Siihen kuuluisi ennen kaikkea laaja kauppasopimus.

Verhofstadtin sanamuodot ovat lähellä Britannian pääministeri Theresa Mayn viime perjantaina esittämää toivetta kauppasopimuksesta. Verhofstadt jopa sanoi kunnioittavansa brittien asettamia reunaehtoja.

Tuskin puheenvuoro sisälsi enemmän piikittelyä. Tusk ilmoitti, että brexit tulee väistämättä vaikeuttamaan kauppaa. Se käy kalliiksi sekä EU:lle että Britannialle, hän varoitti.

Hän myös edelleen paimensi brittejä luopumaan rusinat-pullasta-haaveilustaan.

– EU ei voi taata Britannialle Norjan oikeuksia ja Kanadan velvollisuuksia, Tusk piikitteli.

Viime perjantaina May sanoi puheessaan, että Britannia ei voi hyväksyä "Norjan velvollisuuksia, jos se saa vain Kanadan oikeudet".

Tuskin mukaan EU:n ja Britannian tuleva kauppasopimus on ensimmäinen, joka ei tiivistä vaan vähentää osapuolten välistä yhteistyöstä.

Tusk hoputti neuvottelijoita sopimaan välittömästi ilmailualan yhteistyön jatkumisesta.

– Haluan erityisesti välttää absurdin tilanteen, jossa Britannian ja EU:n välisiin lentoihin tulisi keskeytys brexitin vuoksi, hän totesi.

Varsinkin brittiläiset lentoyhtiöt ovat varoittaneet, että brexit voi todella keskeyttää Britannian ja muun Euroopan välisen lentoliikenteen. Lentokoneiden vapaa oikeus lentää Euroopan sisällä perustuu EU:n sisämarkkinoiden oikeuksiin. Tämä sopimus pitää korvata uudelle Britannian eron jälkeen. Toistaiseksi uutta sopimusta ei ole saatu tehtyä.

Verhofstadt esitti toivomuksen, että EU ja Britannia jatkavat brexitin jälkeenkin yhteistyötä muun muassa tieteellisen tutkimuksen suhteen. Hän mainitsi sekä Erasmus-ohjelman että Euroopan atomienergiajärjestö Euratomin.

MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

"Tuskin puheenvuoro sisälsi enemmän piikittelyä. "
EU:n pitäisi vaihtaa lapselliset piikittelijät pois neuvottelemasta. Asialle tarvitaan aikuisia, jotka käyttäytyvät kuin aikuiset.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Eu joutuu myöntymään ja perääntymään vaatimuksistaan. On vähä ääni muuttunut kellossa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

EU:n pitäisi lähtökohtaisesti olla vain kauppaliitto ja britit ovat ilmeisesti tajunneet tämän. Nykyinen paisunut virkamieskoneisto ei palvele ketään muuta kuin itseään kun se kuumeisesti yrittää pysyä vallassa keinolla millä hyvänsä. Vapaa demokratia on suurinta myrkkyä tälle sairaalle järjestelmälle, sillä kansalaisten etu käy eliitin intressejä vastaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Hyvä Britannia taistelkaa kunnolla! Britannian ja Yhdysvaltojen kansat ovat ne jotka äänestivät maapallon vapaaksi globalismista ja nyt silmiemme edessä näemme kuinka vanha poliittinen eliitti antautuu ja murenee pala kerrallaan joka päivä. EU:lla ei ole aitoa tulevaisuutta, koska ihmiset eivät halua elää tuollaisessa kontrollissa ja ahdistuksessa. Ihmiset haluavat vapautta ja sitä me kohta saamme kun EU siirtyy historiaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Mikäli britit saavat alennuksen kuluihinsa ja samat oikeudet kuin ennenkin, mielestäni seuraavaksi pitää järjestää YT-neuvottelut Unionissa ja lasketaan jäsenmaksut kolmasosaan joka maalta. -jotta nuo samat oikeudet olisivat halvempia tosiasiallisille jäsenmaille.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Miksi ihmeessä Britannialle pitäisi antaa mitään erikoisoikeuksia? EU:lla on olemassa hieno ohjelma tulleja ja muuta yhteistyötä varten. Sen nimi on EU. Siitä Britannia halusi eroon. Pitäköön sitten hyvänään. Tullit päälle ja passirajat kiinni.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kylla mielellaan annetaan erikoisoikeuksia mutta ei ilmaiseksi. Jos britit maksavat niista nii mikas siina.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Britit eivät ole vaatimassa mitään erikoisoikeuksia. He haluavat palata Euroopan maiden kanssa normaaleihin kauppasuhteisiin ilman miljarditason jäsenmaksuja, joilla vain pidetään yllä Brysseli-Strasbourg välistä älytöntä virkamiesarmeijaa. Suomikin luovuttaa Brysseliin noin kahdeksan miljardia euroa tullimaksuja. Mitä kaikkea sillä saataisiinkaan aikaan koulutuksessa, tiestön hoidossa ja terveydenhoidossa ja vaikka missä. Nyt se raha menee EU -nimisen paperinpyörityslaitoksen ylläpitoon, matkakuluihin ja MEP:ien eliittielämään. Kauppaa voidaan käydä ilman EU parlamenttia ja epädemokraattisessti valittua Komissiotakin. Kaupankäynti on vain sopimustekninen juttu.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Sinisilmäinen Suomi ja tonnttikaupat

167 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Venäläisiä syrjitään Suomessa.

Kaksoiskansalainen ei pääse venäjällä armeijan palvelukseen, korkeimpiin virkoihin eikä muuallakaan, paitsi suomessa täm... Lue lisää...
veteraanin jälkeläin...

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla. 24.6. - 26.9.

Naapurit

26.9.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image