Ulkomaat

EU on voimaton Turkin uhkausten edessä, myönsivät nimettömät EU-diplomaatit – Tutkija: "Pelko pakolaisista ohjaa eu­roop­pa­lais­ten poliitikkojen toimia"

Ras al-Ein kaupunki Pohjois-Syyriassa savusi Turkin tykkitulen seurauksena torstaina. KUVA: SEDAT SUNA
Ulkomaat 10.10.2019 21:46
Petteri Lindholm

Turkin presidentti Recep Tayyip Erdogan uhkasi EU:ta siirtolaisten päästämisellä Eurooppaan. Turkissa on yli 3,5 miljoonaa Syyrian pakolaista.

Euroopan unioni ei juuri kykene vaikuttamaan Turkin keskiviikkona aloittamaan hyökkäykseen Pohjois-Syyrian kurdeja vastaan.

– Pelko pakolaisista ohjaa eurooppalaisten poliitikkojen kommentointia ja toimia, eikä EU:lla ole johdonmukaista Lähi-idän politiikkaa, sanoo Lähi-idän tutkimuksen professori Hannu Juusola.

Unionin voimattomuus Turkin edessä johtuu ennen kaikkea pakolaissopimuksesta, jonka pakolaiskriisin säikäyttämä EU solmi Turkin kanssa vuonna 2016.

Sen mukaan EU maksaa Turkille siitä, että siirtolaiset eivät pääse etenemään Turkin kautta Eurooppaan. Sopimus vähensi Turkista Eurooppaan tulijoiden määrää merkittävästi.

EU:n hampaattomuudessa on kyse myös EU:n ulkopolitiikan "sisäänrakennetusta perusongelmasta", Juusola sanoo.

– Lähtökohtia yhtenäiselle ulkopolitiikalle ei oikein ole. Yhteisten kantojen aikaansaaminen on EU:lle vaikeaa, koska se ei ole valtio.

Nimettömät EU-diplomaatit: Voimasuhde on epäedullinen

Torstaina maansa parlamentille puhunut Turkin presidentti Recep Tayyip Erdogan esitti EU:lle suoran uhkauksen siitä, että Turkki avaa siirtolaisille tien Eurooppaan, jos EU alkaa kutsua Turkin hyökkäystä miehitykseksi.

Maassa on yli 3,5 miljoonaa Syyrian pakolaista.

EU-johtajat sekä jäsenmaiden ministerit ja presidentit ovat esittäneet operaation alettua tavanomaisia tuomitsevia lausuntoja, joissa Turkkia vaaditaan keskeyttämään sotatoimet.

Uutistoimisto Reutersille nimettömästi puhuneet EU-diplomaatit kuitenkin myönsivät, että EU:n on Turkin uhkausten vanki.

– Olemme asemassa, jossa Turkin ja EU:n suhde on yksisuuntainen ja perustuu vain yhteen asiaan (pakolaissopimukseen). Voimasuhde on meidän kannaltamme epäedullinen, diplomaatti sanoi.

Aiemminkin Eurooppaa pakolaissopimuksella kiristänyt Erdogan on vaatinut, että EU:n pitää tukea Turkkia rahallisesti sen suunnitteleman "turvavyöhykkeen" perustamisessa.

EU-komission puheenjohtaja Jean-Claude Juncker sanoi keskiviikkona, ettei EU aio antaa rahaa Turkin suunnitelmalle.

"Operaatio voi panna uuden pallon pyörimään"

Suomen ulkoministeri Pekka Haavisto (vihr.) ei osannut arvioida, voiko Turkki toteuttaa uhkauksensa pakolaisvyörystä.

– En osaa arvioida tämän uuden konfliktin skenaariota. Eniten olen huolissani siitä, että usein tällainen ehkä vain pieneksikin koettu sotilaallinen operaatio saattaa panna jonkin uuden pallon pyörimään.

Uhkakuvista Haavisto mainitsi äärijärjestö Isisin vahvistumisen sekä kurdialueella sijaitsevan al-Holin vankileirin suomalaisvankien kohtalon.

Yhdysvalloilla mahdollisuus vaikuttaa Turkkiin

Yhdysvallat, toisin kuin EU, pystyy osin hillitsemään Turkin toimia Syyriassa, Hannu Juusola arvioi.

– Vetäytymispyrkimyksistään huolimatta Yhdysvallat on yhä Lähi-idässä suurvalta, jolla on vaikutusvaltaa Turkin politiikkaan.

Juusola pitää Yhdysvaltain presidentti Donald Trumpin päätöstä joukkojen poisvetämisestä ennen kaikkea sisäpolitiikkana, jossa Trump pyrkii toteuttamaan lupauksiaan amerikkalaisjoukkojen kotiuttamisesta.

Samalla Trump yrittää korjata Turkin ja Yhdysvaltojen heikentyneitä suhteita ja saada asekaupan taas vauhtiin. Turkki on ostanut aseita viime vuosina Venäjältä Yhdysvaltojen sijaan.

Näistä syistä on epätodennäköistä, että Yhdysvallat vaarantaisi Turkki-suhteitaan liian jyrkillä toimilla.

Republikaani- ja demokraattisenaattorit esittelivät torstaiaamuna ehdotusta Turkin vastaisista pakotteista, mutta Juusola epäilee, että mahdollisissa pakotteissa kestäisi pitkään.

Asiantuntijat arvioivat, että Turkin hyökkäys kestää joistakin päivistä runsaaseen viikkoon.

Yhdysvaltojen rooli korostuu Juusolan mukaan sitten, kun Turkin hyökkäysvaihe on ohi.

– Silloin Turkki joutuu neuvottelemaan USA:n kanssa siitä, paljonko Turkilla on liikkumavaraa operaationsa jatkamisessa.

Pakolaissopimus kahlitsee EU:n

EU ja Turkki solmivat kesällä 2016 pakolaissopimuksen, jonka mukaan EU maksaa Turkille siitä, että maa ei päästä siirtolaisia rajojensa ohi Eurooppaan.

Sopimuksen voimaantulo vähensi siirtolaismääriä selvästi.

Turkin presidentti Recep Tayyip Erdogan on kiristänyt EU:ta useasti pakolaissopimuksen löyhentämisellä.

Sopimus on pehmentänyt EU:n Turkki-kantoja.

EU on ollut lausunnoissaan maltillinen esimerkiksi Turkin ihmisoikeusloukkauksista. Kesästä 2016 lähtien kahden vuoden ajan voimassa olleen poikkeustilan aikana valta keskitettiin Turkissa tiukasti presidentti Erdoganin käsiin ja tuhansia ihmisiä pidätettiin poliittisin perustein.

MAINOS

Kommentoi

Toivottavasti Trumppia kannatavt näkevät nyt viimeinkin syy seuraus suhteen tapahtumissa ja idolinsa tekosissa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Älkäät olko murheelliset tämän uutisen vuoksi! Suomella riittää kyllä rakkautta ja väittämistä sekä kaikenpuolista aineellistakin apua kaikille Turkista Suomeen tuleville syyrialaispakolaisille! Maamme tarvitsee kipeästi uutta työvoimaa ja uusia kansalaisia, koska syntyvyys on maassamme romahtanut jo nollaan!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

vaikuttaa siltä, että Turkki ja Venäjä tekevät mitä haluavat. Muut rypistelee otsanahkaa ja paheksuu, rohkeimmat tuhahtelevat äänekkäästi. Käytännössä ei tapahdukkaan muuta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ne 3 miljoonaa syyrialaista mahtuisi Suomeen.
Ei olisi Suomessa syrjäseuduilla tyhjiä asuntoja ja riittääisi marjanpoimijoita ja pizzanpaistajia pikkukyläänkin. Loppuisi työvoimapula seinään!

Näin ne kepulaiset ajattelevat, jos tämön viikon eduskuntaa seurasi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kertokaahan, milloin EU on pystynyt toteuttamaan lupauksensa ja päätöksensä. Direktiivejä kissanpissakaatikon muodosta ja sijainnista tulee päivittäin, mutta suurista kysymyksistä ei päästä yksimielisyyteen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

EU on vain tyhjä kuori, jonka tarkoitus on siirtää varallisuutta entistä enemmän parempiosaisille.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ennen oli rajavalvontaa. Nykyään saa kuleskella ihmiset miten haluavat. Jonkunlainen seinä tai tuho tulee väkisinkin vastaan tässä. Pitäisikö jo tajuta?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Eu haaksirikossa, ei yllätys kenellekään.
Paitsi Brysselin kuplassa puhujille.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Lisää valtaa pitäs Brysseliin antaa. Kylläpä se epädemokraattinen herrakerro tietää mikä on meikäläisten parhaaksi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Rahan ahneus voittaa tämänkin koska EU valtiot myyvät aseita Turkille. Onko olemassa mitään rajaa jossa eettisyys ja moraali voittaisi rahan ahneuden. Suomen kaksinaismoralismi on vailla vertaa, tykkejä ei haluta myydä mutta myydään laitteita jolla tykin ammukset osuvat paremmin kohteeseen. Pressa Niinistö arvostelee Turkin hyökkäystä mutta ei sanallakaan arvostele EU:n kaksinaismoralismia jossa EU myy aseita Turkkiin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Aivan, Turkki ollut suurin asevientimaa Suomelle ja siitä näkökulmasta on vain kuultu tekohurskasta puhetta Kaikkosen suusta.
Uusin asevientilupa allekirjoitettu vain kolme viikkoa sitten ja se kertoo paljon siitä, että mikä moraali Suomessa on.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Minä en enää ihmettele yhtään miksi Britannia jättää EU:n parin viikon kuluttua 31.10. EU on eliitin sosialistinen projekti joka on tullut päätepysäkilleen ja jäljellä on vain yksi suunta, pois.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

0:07
Kreikka järjesti myöhäisillan ottelussa yllätyksen – voitto Liechtensteinista riittää Suomelle EM-kisapaikkaan
15.10.
Kun yksi meni sisään, Teemu Pukki päätti tehdä toisen maalin samalla tavalla – Huuhkajat on nyt voiton päässä EM-kisapaikasta Tilaajille
15.10.
Mika Nurmela hehkui tyytyväisyyttä Huuhkajien voiton jälkeen, mutta kiisti tuhonneensa päävalmentaja Kanervan lippalakin
15.10.
Apuja ei tullut Ranskastakaan, Kärpät Skellefteå-voitosta huolimatta ulos Mestarien liigan pudotuspeleistä – Manner: ”Emme pystyneet parempaan, joten emme jatkopaikkaa ansainneetkaan”
15.10.
Oulun Kiviniemeen tulee pätkä uutta raidetta, jota pitkin malmijunat ajavat Kainuusta suoraan etelään – Heikkilänkankaalle rakennetaan kilometrin pituinen sivuraide
15.10.
Kärppien ja Skellefteån kohtaaminen ratkesi vasta voittolaukauskilpailussa – katso kuvia ottelusta
15.10.
Säveltäjäkonkari Kaj Chydenius: "Jos teen sata laulua, ja niistä vaikkapa neljä ovat hyviä, loput 96 huonoa eivät haittaa tippaakaan"

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli muuttuu huonoksi yön aikana Kainuun maakunnassa ja Koillismaalla sekä seuraavissa Lapin kunnissa: Posio, Kemijärvi, Salla, Pelkosenniemi ja Savukoski lumi- tai räntäsateen vuoksi.

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Kenelle ilmainen ruokakassi kuuluu ?

Ilmainen ruoka kuuluu jokaiselle joka kehtaa sellaisen käydä noutamassa. Se on kuitenkin selvää säästöä vaikka rahaa ruo... Lue lisää...
Dick Nordic

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.

Naapurit

15.10.

Fingerpori

15.10.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan kokonaistavoittavuus on 86 % Oulun markkina-alueen kuluttajista viikossa.

Kaleva Media Yrityspalvelut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityspalvelut/


stats-image