Ulkomaat

EU-maat hyväksyivät brexit-sopimuksen – Suomen pääministeri Sipilä saapuessaan Brysselin kokoukseen: ”Eihän tämä voi olla totta”

Eurooppa-neuvosto on kokoontunut käsittelemään luonnosta Britannian erosopimukseksi. Pääministeri Juha Sipilän mukaan Britannian pääministeri on nyt ensimmäistä kertaa sanonut, että vaihtoehtoina ovat ”sopimus, ei sopimusta tai sitten eroa ei tule.”
Ulkomaat 25.11.2018 12:15 | Päivitetty 25.11.2018 13:09
Visa Noronen

Kukaan ei ole varma, minne polku brexit-sopimuksen kanssa lopulta johtaa. Kiistassa Gibraltarista päästiin sopuun viime hetkellä.

EU-maiden johtajat hyväksyivät tänään sunnuntaina Brysselissä brexit-sopimuksen sisällön. Tässä Britannia ja EU sopivat Britannian EU-eron siirtymäaikaa koskevista järjestelyistä.

Kokouksessa hyväksyttiin myös poliittinen julistus, jossa hahmotellaan EU:n ja Britannian välistä suhdetta eron jälkeen.

Muodollisesti EU:hun jäävät 27 jäsenmaata hyväksyvät siirtymäaikaa koskevan sopimuksen vasta sen jälkeen, kun Britannian parlamentti ja Euroopan parlamentti ovat hyväksyneet sopimuksen osaltaan. Sopimuksen hyväksyntä Britannian parlamentissa on erittäin epävarmaa.

Kokouksen alkaessa EU-jäsenmaiden muodostaman neuvoston rakennuksen käytävillä vitsit olivat vähissä. Johtajien marssiessa kokoukseen ei nähty riemullisia poskisuudelmia. Yleensä hymyt Brysselin käytävillä ovat helpommassa.

Brysseliin saapunut Suomen pääministeri Juha Sipilä ei ole varma brexit-sopimuksen lopullisesta mallista. KUVA: PIROSCHKA VAN DE WOUW / POOL

Suomen pääministeri Juha Sipilä (kesk.) oli kokoukseen mennessään samoissa tunnelmissa muiden EU-johtajien kanssa.

– Kun poliittista julistusta ja muistiota luki, niin totesin, että eihän tämä voi olla totta. Tämä on lose-lose-tilanne. Ei missään tapauksessa tämä ole mikään juhlinnan paikka. Erittäin ikävä tilanne, Sipilä sanoi mennessään kokoukseen.

"Surullinen päivä"

Komission puheenjohtaja Jean-Claude Juncker oli samoilla linjoilla. Hän sanoi päivää surulliseksi.

– Tämä on paras mahdollinen sopimus Britannialle, hän kuitenkin totesi.

Ranskan presidentti Emmanuel Macron ei puolestaan pitänyt päivää ilon tai surun päivänä. Hänen mukaansa Britannia teki itsenäisen ratkaisun. Viimeiset Ranskalle tärkeät avoimet kysymykset eli kalastusasiat ratkaistiin vasta viime päivinä ennen kokousta.

Tosin kukaan ei ole varma, minne polku sopimuksen kanssa lopulta johtaa.

– Voi tämä tästä vielä muuttua, Sipilä totesi.

Britannian pääministeri Theresa May on myös julkaissut Britannian kansalle oman kirjeensä. Kirjeessä hän toivoo, että kansakunta tukee sopimusta.

Kokouksen onnistumista uhkasi viime hetkiin asti kysymys Gibraltarista. Espanja on vaatinut Britannialle kuuluvaa aluetta itselleen pitkään. Eilisten neuvottelujen jälkeen Espanjan pääministeri Pedro Sánchez kuitenkin ilmoitti, että Espanja tukee brexit-neuvottelutuloksen hyväksymistä tämän päivän kokouksessa.

MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (72)

Kyllä se nyt vain on Sipilänkin parasta alkaa uskomaan siihen että Eu tulee hajoamaan. Ei tuollainen hallintohirviö ansaitse pysyä pystyssä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Jokohan seuraavalla hallituskaudella suomalaiset uskaltavat ajatella itsenäisesti ja kertoa muillekin mitä EU:lta haluavat.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tämä on onnen ja ilon päivä!
Britit olivat aikoinaan mahtavia mutta nyt he osoittavat olevansa vielä mahtavampia kuin suuressa historiallisessa mullistuksessaan;luopuivat aiokoinaan ennennäkemättömästä maailmanherruudestaan.
Päättivät vetäytyä mannereurooppalaisesta eripuraisuuden kytkennästä ja päättivät vetäytyä saarelleen rauhalliseen kulttuuriympäristöönsä tekemään päätöksiä ...rauhassa hälinältä ja pullanmutustelulta.
Riitainen Manner-Eurooppa on nyt lukuisten ainaisesti erimielisten valtioiden temmellyskenttänä jäävä brittiläisen saavutusten jalokiveksi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Muut tulee perässä. Alkuperäiset säännöt, niistä ollaan poikettu jatkuvasti. Jos oltais alkuperäisillä säännöillä menty, oltais annettu periksi ajat sitten. No, nyt näyttää kuitenkin hyvälle.!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ei muut mihinkään perässä tule. Britit erosi koksa ei ollut valinnan varaa ja nyt Eu on vahvempi kuin koskaan voimistuu vain jatkuvasti.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Heikompi se on, tottakai. Iso nettomaksaja on pois pelistä. Suomikin joutuu maksamaan brittien osuuden. Tällä tavallako se muka vahvistuu. Höpsis.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ota huomioon, että myös nettosaaja on pois. Etkö sitä ymmärrä, että brittien saama raha jää nyt EUn käyttöön.
Et taida nyt oikein ymmärtää tätä kokonaisuutta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Britannia ei ole ollut EU:ssä mikään nettosaaaja vaan nettosaaaja kuten Suomikin. Britannia on maksanut vuosittain 5.6-7 Miljardia euroa enemmän rahaa Eu:lle mitä sieltä ovat takaisin saaneet! Stubbilaista matematiikkaa yrittää väittää että EU muka säästäisi jotain brexitin myötä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Älä valehtele, sillä britannia on koko ajan ollut nettosaaja eli saanut paljon enemmän mitä maksanut.
Sulla on stubbilainen, että oma matematiikka komeasti kartanolla ja EU todellakin tulee säästämään brittien eron myötä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Jos ei riitä ymmärrys siihen mikä on nettosaajan ja nettomaksajan ero EU:ssa niin ei varmaan kannata syyttää muita valehtelusta. Jokainen voi ihan itse tarkistaa mitkä maat ovat nettomaksajia EU:ssä ja ketkä saama puolella, mikset sinäkin tekisi niin? Jos annat minulle 1000€ ja annan siitä sinulle takaisin 100€ niin tienasitko juuri 100€ vai vai menetitkö 900€?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Eu,ssa käydään, ja on varmasti jo käyty neuvotteluita, että saadaan pehmeä lähtö, maille jotka aikovat lähteä, mutta kun eu, näyttää olevan taho, joka kovistelee lähtijöitä, sekä myös maita jotka eivät kurjuutusta halua. Eli, uskon hyvin vakaasti siihen, että kun maa, jossa on jo niin paljon sisäisiä ongelmia, nämä joutuvat lähtemään pakon sanelemana. Voi olla, että Suomi ei kestä omaan lähtöpäivään saakka, isompien ohjaamana, vaan pahojen ongelmien myötä ehdottaa nopeampaa ennenaikaisempaa aikataulua lähdölle. Suomi ei kestä siihen saakka, että isommat antaa luvan lähteä. Tässä on tarkka näkemys

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Jännää pilkun käyttöä. Meni koko huomio niihin, tekstistä en ymmärtänyt mitään.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Sopimusten synty on parasta, vaikka se ei niin hyvä olisikaan, se on pääasia, että jokainen maa pääsee irti eu,sta, sitten kun kaikki on irti, voivat tehdä kukin maa keskesä parempia suhteita/kauppasuhteita jne. Pääasia nyt on, että eu,sta pääsee kukin vuorollaan irti. Ja näen asian näin, että jos yksikään maa ei haaveilisi irtaantumista, talouden romahtaessa, ja sen myötä rikollisuuden saadessa otteen, olisi peli menetetty, ja hyvin vakava tilanne. Uskon, että nämä asiat on viisailla lähtijämailla tiedossa.! Suuret kiitokset.....

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Venäjä tulee romahtamaan ennen eu.n hajoamista. Venäjästä irtautuvat valtiot liittyvät eu nimiseen ryhmään ja siitä poistuvat maksavat valtiot.
Eu.sta tulee vain entisten venäjän valtioiden liittymä.
Sano selkäsi takana olevalle sergeille terveisiä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Eihän suomalaiset saa edes päättää siitä, luovutaanko kellojen siirtelystä. Tuokin asia pitää päättää Eu:ssa. Voitteko kuvitella mitä pelleilyä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kyllä. Ongelmia on eu,ssa jo niin paljon, että ne pursuavat laitojen yli. jokainen maa lähtee ulos eu,sta, jokaisella maalla on ns, lähtöjärjestys. Isommat lähtee ensin, pienet jotka ovat täysin isompien talutuksessa, ne lähtee kaikkein viimeisempinä. Johan tämän järjestyksen tietää kaikki, ei Suomi tässä vaiheessa uskalla vielä lähteä, se pelkää isompien kovistelua, joka eu,ssa hyvin tuttua. Suomi lähtee sitten kun isommat sanoo, että nyt on pienten vuoro. !!!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Britannia ampui itseään olempiin jalkoihin. Euroopan ainoa mahdollisuus menestyä itsenäisenä on EU - tai sitä vastaava järjestely.
Täysin erillisinä ei Euroopan mailla ole mitään mahdollisuutta vastustaa suurten (USA, Venäjä ja varsinkin Kiina) invaasiota.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Pohjoisilla mailla voi olla oma puolustus, ei mitään muuta yhteistä saa olla. Tällä oltais pärjätty tosi hyvin, mutta nyt on kokeiltu, ja ongelmia päästään ihan pian korjaamaan päivitettyyn oikeaan tilaan. Kyllä se tästä hyvin nyt menee...

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (72)

Uutisvirta

19:04
Metsänomistajille on suunnitteilla ensimmäinen valtiontuki täysin ja ainoastaan ilmastolähtökohdista – kompensaatioiden taustalla hiilinielujen vahvistaminen
19:00
Arvio: Televisio leviää Suomeen, mutta sopiiko se vanhoillislestadiolaisten uskovaisten olohuoneeseen? – SRK:n historiankirjoituksessa on edetty 1960- ja 1970-lukujen vaikeisiin kysymyksiin Tilaajille
19:00
Konsultin Oulun kaupungin pöytään lyömät madonluvut ihmetyttävät entisiä valtuutettuja – "Mihin on kadonnut se oululaisten poliittisten ryhmien yhdessä tekemisen malli" Tilaajille
18:42
Riskintorjunta voi mennä Suomessakin uusiksi, jos tieto Wuhan-viruksen tarttuvuudesta osoittautuu merkittäväksi
18:32
Omakotitalon yhteydessä olevassa automaalaamossa syttyi tulipalo Pateniemessä, paloa sammutetaan parhaillaan
18:16
Iijokea soudetaan ja melotaan ensi kesänä kahdessa tapahtumassa samaan aikaan – Perinteisen Iijokisoudun rinnalle nousee Elävä Iijoki -melonta- ja soututapahtuma
18:00
Oulujärven saarihakkuiden kiellolla voi olla ennakkopäätöksen luonne – "Aikaisemmin Metsähallitus ei juuri suojelijoita kuunnellut" Tilaajille
50
Onko juniorivalmentajien osaaminen heikkoa? "Liian moni lapsi kokee kiusaamista ja epäasiallista käyttäytymistä urheiluseurassa"
39
Metsäteollisuus vastaa lakkoon kolmen päivän työsululla, sovintoa haetaan valtakunnansovittelijan toimistolla
28
Kiina puolustautuu koronavirukselta: rajoituksia joukkoliikenteeseen, villieläinten kauppa seis – kuolonuhreja yli 50
27
Pohjantiellä jopa 160 kilometrin tuntivauhtia ajanut henkilöauto kiinnitti poliisin huomion – kortiton kuljettaja kaahasi humalassa
23
Manner tuskaili Kärppien johtoasemassa pelaamista – Kolmanneksen kauden tehopisteistään turkulaisia vastaan tehnyt Jokinen laittoi TPS-tehot sattuman piikkiin
22
Ulkoministeri Haavisto suunnitelmasta tuoda Al-Holin naiset oikeuden eteen Syyriassa: "Mielellään kuulemme, mitä kurdit suunnittelevat"
21
Kiinalaisryhmät peruvat Lapin matkoja tai etsivät niille uutta ajankohtaa – "Meillä on tietoja yksittäisistä nuorisomatkailuun liittyvistä ryhmistä"

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli muuttuu huonoksi aamuyöstä alkaen Satakunnan, Uudenmaan, Kanta-Hämeen, Päijät-Hämeen, Kymenlaakson, Etelä-Karjalan, Pirkanmaan, Keski-Suomen, Etelä-Savon, Pohjois-Savon, Etelä-Pohjanmaan, Pohjanmaan ja Keski-Pohjanmaan maakunnissa sekä Pohjois-Pohjanmaan maakunnassa lukuun ottamatta Pudasjärven, Taivalkosken ja Kuusamon kuntia lumisateen vuoksi.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Keskusta korottamassa lapsilisiä!

189 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Ay-liike mahdollistaa sen, että voin ylipäätään kulkea töissä

Onneksi monet tajuavat Ay-liikkeen tarkoituksen ja sen antaman todellisen suojan työntekijöille kuten aloittajakin. En ... Lue lisää...
Realismia

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

25.1.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Pohjoisen kattavimmat mediatilat ja monipuoliset markkinoinnin palvelut printtiin ja digiin.

Kaleva Media B2B asiakasratkaisut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityksille


stats-image