Ulkomaat

EU-komissio: Katalonian konfliktin ratkaisu espanjalaisten käsissä

Ulkomaat 4.10.2017 1:05 | Päivitetty 4.10.2017 18:08
STT, Kaleva

Euroopan komission varapuheenjohtaja Frans Timmermans puolusti voimakkaasti lainmukaisuutta, kun Euroopan parlamentti keskusteli Katalonian tilanteesta Strasbourgissa. Kataloniassa sunnuntaina järjestetty kansanäänestys itsenäistymisestä ei hänen mukaansa ollut laillinen.

- Toisen mielipide ei ole tärkeämpi kuin toinen, vaikka se esitettäisiin kovaäänisemmin, Timmermans sanoi.

Jokaisen hallituksen on hänen mukaansa huolehdittava niin lain noudattamisesta kuin siitä, että kansalaisilla on mahdollisuus osoittaa mieltään.

Komissio lähtee edelleen siitä, että kyse on Espanjan sisäisestä asiasta. Maanantaisen lausunnon tapaan Timmermans toisti, ettei väkivalta voi koskaan olla vastaus tai väline. Tämä tiedetään Euroopassa hyvin, hän muistutti.

Euroopan unionille on soviteltu välittäjän roolia Espanjan keskushallinnon ja Katalonian välille. Timmermansin mukaan avaimet kiristyneen tilanteen avaamiseen ovat kuitenkin espanjalaisilla.

- Ainoa mitä tarvitaan on poliittinen tahto, Timmermans sanoi noin tunnin mittaisen keskustelun päätteeksi.

Monissa puheenvuoroissa yli puoluerajojen tuomittiin poliisin suhteeton väkivallan käyttö ja rohkaistiin Espanjaa ja Kataloniaa vuoropuheluun.

Yhdysvallat pahoitteli väkivaltaa

Yhdysvallat pahoittelee väkivallan käyttöä Katalonian itsenäistymistä koskeneen neuvoa-antavan kansanäänestyksen yhteydessä.

- Meitä surettavat raportit monien ihmisten loukkaantumisesta viikonlopun tapahtumien yhteydessä Kataloniassa. Kehotamme kaikkia osapuolia ratkaisemaan poliittiset erimielisyytensä vailla väkivaltaa ja sellaisella tavalla, joka on sopusoinnussa Espanjan lain kanssa, sanoi ulkoministeriön edustaja Heather Nauert.

Espanjan poliisi puuttui sunnuntaina väkivalloin Barcelonassa ja muualla Kataloniassa äänestykseen, jota Espanjan hallitus piti laittomana. Poliisin toimien seurauksena lähes 900 ihmistä kävi hoidettavana. Ainakin kahden tiedetään loukkaantuneen vakavasti.

BBC:n mukaan lääkintäviranomaiset ovat kertoneet, että myös 33 poliisia loukkaantui sunnuntain väkivaltaisuuksissa.

Katalonian poliisijohtajaa epäillään kapinaan yllyttämisestä

Katalonian alueellista poliisijohtajaa epäillään kapinaan yllyttämisestä, kertovat oikeuslähteet. Poliisijohtaja Josep Luis Traperon lisäksi epäiltynä on kolme muuta ihmistä.

Madridilainen oikeusistuin on kutsunut Traperon ja muut epäillyt kuultavaksi perjantaina.

Epäilyt koskevat tapahtumia Barcelonassa kaksi viikkoa sitten, jolloin keskushallinnon turvallisuusviranomaiset tekivät ratsian Katalonian aluehallinnon tiloihin itsenäistymistä koskevan kansanäänestyksen estämiseksi.

Turvallisuusviranomaisten toimia vastaan protestoitiin raivokkaasti. Katalonian poliisia kritisoitiin siitä, että se ei puuttunut tapahtumiin.

Madridilaisen tuomioistuimen mukaan neljää epäiltyä epäillään yllyttämisestä kapinaan, jonka yhteydessä viranomaisia estettiin voimatoimin hoitamasta tehtäviään.

Kapinaan yllyttänyt viranomainen voi Espanjan lain mukaan saada toiminnastaan enimmillään 15 vuoden vankilatuomion.

Katalonia julistaa itsenäisyytensä tulevina päivinä

Katalonian aluehallinnon johtaja Carles Puigdemontin mukaan Katalonia julistaa itsenäisyytensä tämän viikon lopulla tai ensi viikon alussa. Hän kertoi asiasta BBC:lle.

Puigdemontilta kysyttiin haastattelussa, mitä hän tekisi, jos Espanjan hallitus puuttuu tilanteeseen ja ottaa Katalonian hallinnon hallintaansa. Puigdemont vastasi, että "se olisi virhe, joka muuttaa kaiken". Hän myös sanoi, ettei hallituksen ja Katalonian aluehallinnon välillä ole tällä hetkellä keskusteluyhteyttä.

Puigdemont kommentoi tilannetta hetkeä ennen kuin Espanjan kuningas Felipe kutsui tv-puheessa Katalonian itsenäisyyspyrkimyksiä laittomiksi ja epädemokraattisiksi. Kuningas myös sanoi, että Espanjan tulee puolustaa perustuslaillista järjestystä. Näin kuninkaan voi katsoa antaneen tukensa Espanjan keskushallinnon pyrkimyksille estää Katalonian itsenäistymisaikeet.

Barcelonan poliisin arvion mukaan jopa 700 000 katalonialaista kokoontui eilen osoittamaan mieltään kaupungissa viikonlopun poliisiväkivaltaa vastaan. Mielenosoituksia säesti yleislakko, joka muun muassa hiljensi alueen joukkoliikenteen.

- Miehitysjoukot pois! Kadut ovat aina meidän, mielenosoittajat huusivat.

Linkki juttuun

MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

"kävi hoidettavana, satutti silmänsä" Kyllä on niin vähätteleviä ilmaisuja että oikein pahaa tekee. Katsokaa niitä kuvia ja videoita, ja päättäkää sitten onko kyse vain jostain laastarin hakemisesta sormeen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

17:31
Kolumni: Kun pääministeri lupasi pelastaa Paavo Posteljoonin, on hänen pelastettava ensi keväänä myös Sari Sairaanhoitaja
16:51
Suomi ei saa rangaistusta "pitch invasionista" – UEFA armahti kannattajien kentälle ryntäyksen, joka johtui historiallisesta miesten EM-kisapaikasta
16:50
Yle: Rami Hietaniemen painiura päättyy itsenäisyyspäivän Ruotsi-otteluun –  "Se on vähän niin kuin yhden elämän hautaisi"
16:34
Pääministeri Antti Rinne: Työehtoshoppailun kitkeminen työryhmiin – "Tietenkin tämä on työmarkkinatoimijoiden asia"
16:34
Pohjantien rampin ja Poikkimaantien risteyksessä peräänajo – liikenne jonoutunut
15:10
Hallitus esittää kolmen miljoonan euron lisämäärärahaa Oulun pääpoliisiaseman väliaikaistilojen kustannuksiin
15:05
Kokoomuksen Talvitie: Hallituksen latauspistevaatimus kaatuu yritysten ja taloyhtiöiden niskaan
56
"Siihen loppui kasvilihan tarina" – Poutun käyttämä termi joutui pannaan, päätöksestä isot kulut ja toimitusjohtajalta kova purkaus
54
"Haastava, haastava" – Postilakon selvitysryhmällä on edessä hikinen viikonloppu, sillä maanantaina voi rysähtää tukilakkojen suma
33
Pääministeri Rinne: Postin pakettilajittelijoiden työehdot turvataan ja työehtoshoppailu loppuu
32
Oulun poliisi muuttaa suurilta osin Linnanmaalle – keskustaan tila asiakaspalvelulle, putkat pysyvät vielä Haukiputaalla
14
Rekat seisovat terminaaleissa ja jotkin aluksetkin satamissa – postilakon tukitoimet vaikuttavat varsinkin Pohjoismaiden ja Länsi-Euroopan liikenteeseen
13
Haapavedeltä lähtöisin oleva sketsiryhmä tekee paluun Yle Areenassa – Justimus lyö ronskisti sovinnaisuuden yli
13
Telian matkapuhelinverkossa perjantaina laajoja häiriöitä – ongelmat saatiin korjattua ennen viittä

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Sinun valintasi - eroa AY-liitosta!

194 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Sinun valintasi - eroa AY-liitosta!

Mistähän johtuu kaunasi oikeasti ay-liikettä kohtaan? Olet työnantaja joka on määrätty lakituvassa maksamaan lain mukais... Lue lisää...
tämä on jo vainoamis...

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

22.11.

Fingerpori

22.11.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan kokonaistavoittavuus on 86 % Oulun markkina-alueen kuluttajista viikossa.

Kaleva Media Yrityspalvelut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityspalvelut/


stats-image