Ulkomaat

EU-komissio: Katalonian konfliktin ratkaisu espanjalaisten käsissä

Ulkomaat 4.10.2017 1:05 | Päivitetty 4.10.2017 18:08
STT, Kaleva

Euroopan komission varapuheenjohtaja Frans Timmermans puolusti voimakkaasti lainmukaisuutta, kun Euroopan parlamentti keskusteli Katalonian tilanteesta Strasbourgissa. Kataloniassa sunnuntaina järjestetty kansanäänestys itsenäistymisestä ei hänen mukaansa ollut laillinen.

- Toisen mielipide ei ole tärkeämpi kuin toinen, vaikka se esitettäisiin kovaäänisemmin, Timmermans sanoi.

Jokaisen hallituksen on hänen mukaansa huolehdittava niin lain noudattamisesta kuin siitä, että kansalaisilla on mahdollisuus osoittaa mieltään.

Komissio lähtee edelleen siitä, että kyse on Espanjan sisäisestä asiasta. Maanantaisen lausunnon tapaan Timmermans toisti, ettei väkivalta voi koskaan olla vastaus tai väline. Tämä tiedetään Euroopassa hyvin, hän muistutti.

Euroopan unionille on soviteltu välittäjän roolia Espanjan keskushallinnon ja Katalonian välille. Timmermansin mukaan avaimet kiristyneen tilanteen avaamiseen ovat kuitenkin espanjalaisilla.

- Ainoa mitä tarvitaan on poliittinen tahto, Timmermans sanoi noin tunnin mittaisen keskustelun päätteeksi.

Monissa puheenvuoroissa yli puoluerajojen tuomittiin poliisin suhteeton väkivallan käyttö ja rohkaistiin Espanjaa ja Kataloniaa vuoropuheluun.

Yhdysvallat pahoitteli väkivaltaa

Yhdysvallat pahoittelee väkivallan käyttöä Katalonian itsenäistymistä koskeneen neuvoa-antavan kansanäänestyksen yhteydessä.

- Meitä surettavat raportit monien ihmisten loukkaantumisesta viikonlopun tapahtumien yhteydessä Kataloniassa. Kehotamme kaikkia osapuolia ratkaisemaan poliittiset erimielisyytensä vailla väkivaltaa ja sellaisella tavalla, joka on sopusoinnussa Espanjan lain kanssa, sanoi ulkoministeriön edustaja Heather Nauert.

Espanjan poliisi puuttui sunnuntaina väkivalloin Barcelonassa ja muualla Kataloniassa äänestykseen, jota Espanjan hallitus piti laittomana. Poliisin toimien seurauksena lähes 900 ihmistä kävi hoidettavana. Ainakin kahden tiedetään loukkaantuneen vakavasti.

BBC:n mukaan lääkintäviranomaiset ovat kertoneet, että myös 33 poliisia loukkaantui sunnuntain väkivaltaisuuksissa.

Katalonian poliisijohtajaa epäillään kapinaan yllyttämisestä

Katalonian alueellista poliisijohtajaa epäillään kapinaan yllyttämisestä, kertovat oikeuslähteet. Poliisijohtaja Josep Luis Traperon lisäksi epäiltynä on kolme muuta ihmistä.

Madridilainen oikeusistuin on kutsunut Traperon ja muut epäillyt kuultavaksi perjantaina.

Epäilyt koskevat tapahtumia Barcelonassa kaksi viikkoa sitten, jolloin keskushallinnon turvallisuusviranomaiset tekivät ratsian Katalonian aluehallinnon tiloihin itsenäistymistä koskevan kansanäänestyksen estämiseksi.

Turvallisuusviranomaisten toimia vastaan protestoitiin raivokkaasti. Katalonian poliisia kritisoitiin siitä, että se ei puuttunut tapahtumiin.

Madridilaisen tuomioistuimen mukaan neljää epäiltyä epäillään yllyttämisestä kapinaan, jonka yhteydessä viranomaisia estettiin voimatoimin hoitamasta tehtäviään.

Kapinaan yllyttänyt viranomainen voi Espanjan lain mukaan saada toiminnastaan enimmillään 15 vuoden vankilatuomion.

Katalonia julistaa itsenäisyytensä tulevina päivinä

Katalonian aluehallinnon johtaja Carles Puigdemontin mukaan Katalonia julistaa itsenäisyytensä tämän viikon lopulla tai ensi viikon alussa. Hän kertoi asiasta BBC:lle.

Puigdemontilta kysyttiin haastattelussa, mitä hän tekisi, jos Espanjan hallitus puuttuu tilanteeseen ja ottaa Katalonian hallinnon hallintaansa. Puigdemont vastasi, että "se olisi virhe, joka muuttaa kaiken". Hän myös sanoi, ettei hallituksen ja Katalonian aluehallinnon välillä ole tällä hetkellä keskusteluyhteyttä.

Puigdemont kommentoi tilannetta hetkeä ennen kuin Espanjan kuningas Felipe kutsui tv-puheessa Katalonian itsenäisyyspyrkimyksiä laittomiksi ja epädemokraattisiksi. Kuningas myös sanoi, että Espanjan tulee puolustaa perustuslaillista järjestystä. Näin kuninkaan voi katsoa antaneen tukensa Espanjan keskushallinnon pyrkimyksille estää Katalonian itsenäistymisaikeet.

Barcelonan poliisin arvion mukaan jopa 700 000 katalonialaista kokoontui eilen osoittamaan mieltään kaupungissa viikonlopun poliisiväkivaltaa vastaan. Mielenosoituksia säesti yleislakko, joka muun muassa hiljensi alueen joukkoliikenteen.

- Miehitysjoukot pois! Kadut ovat aina meidän, mielenosoittajat huusivat.

Linkki juttuun

MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

"kävi hoidettavana, satutti silmänsä" Kyllä on niin vähätteleviä ilmaisuja että oikein pahaa tekee. Katsokaa niitä kuvia ja videoita, ja päättäkää sitten onko kyse vain jostain laastarin hakemisesta sormeen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

9:44
Sisäministeri Ohisalo: ”Väkivaltaa yhteiskuntaa kohtaan” – Viikonlopun aikana jo kolmea poliisia ammuttu
9:17
Johnson ja Tusk näpäyttelivät toisiaan "herra sopimuksettoman" roolista G7-kokouksen alla – Trumpin mukaan tapaaminen Macronin kanssa oli paras tähän mennessä
9:00
Essee: Tv:n viihde-ekstaasin ylitarjonta turruttaa ja tylsistyttää – ja vie tilaa arvokkaammilta tunteilta Tilaajille
9:00
Suomalaisten maineella ratsastetaan maailmalla – monissa maissa toimii kouluja, jotka käyttävät Suomea nimessään
8:25
Savusauna tuhoutui tulipalossa Torniossa
8:10
Kaksi poliisia haavoittui ampumistapauksessa Porvoossa – Poliisi etsii tekijöitä edelleen, vaikka julkisuudessa esitettiin jo toisin
8:00
Ring-oopperasarja on niin suosittu, että "lentävät wagneriaanit" matkustavat elokuussa sen perässä Suomeen – Mistä Kansallisoopperan suurponnistuksessa oikein on kyse? Tilaajille
6
Puheenaihe: Pitäisikö rahapeliautomaatit poistaa kauppojen yleisistä tiloista ja siirtää esimerkiksi pelisaleihin?
4
Nopea sähköpyörä kulkee mopon vauhtia ja sen kuljettaminen ei käy ilman korttia – Pohjois-Pohjanmaalla niin sanotut S-pedelecit ovat vielä harvinaisia
3
Lastensuojelun tarve johtuu itsekkyydestä Lukijalta
3
Oulun joukkoliikenteen matkustajamäärät nousevat yhä, oululaiset tekivät alkuvuonna yli 5 miljoonaa bussimatkaa – syksyllä joukkoliikenteelle tulossa oma sovellus
2
Myllytullin uuden asuinkorttelin rakentaminen alkamassa lokakuussa – tältä ensimmäisenä valmistuva talo näyttää
2
Tuhannet lapset elävät konteissa ja entisissä toimistotaloissa Englannissa – osan koti on yöstä toiseen tuntemattomien sohvalla
1
Latitude 66 -kaivosyhtiö aikoo etsiä teknologiamineraaleja Lapista – yli 2000 neliökilometrin alue levittäytyy Rovaniemelle, Tervolaan, Ranualle ja Kemijärvelle

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Työeläkkeisiin on myös puututtava

165 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Itsensä peukuttavat ja itsensä kanssa keskustelut

Mistä sinä tiedät että joku itse peukuttaa juttuaan? Lue lisää...
eräs vaan

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

24.8.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image