Ulkomaat

Ete­lä­man­te­reen saarilta löytyi 1,5 miljoonaa pingviiniä - kakka näkyi avaruuteen asti

Ulkomaat 2.3.2018 10:31 | Päivitetty 2.3.2018 17:43
STT

Etelämantereen saarilta on löydetty suuri, tutkijoille aiemmin tuntematon pingviiniyhteisö. Tutkijoiden mukaan piskuisilla Danger-saarilla asuu yli 1,5 miljoonaa jääpingviiniä.

Tutkijat ovat löydöksestä riemuissaan, koska muualla Etelämantereella pingviinien kannat ovat olleet laskussa jäätiköiden sulamisen takia.

Danger-saaret sijaitsevat mantereen pohjoisimmassa kärjessä, yli tuhannen kilometrin päässä Etelä-Amerikasta. Tutkijat kiinnostuivat saarista, kun satelliittikuvissa niitä näytti peittävän linnunkakka.

Tarkemmat otokset osoittivat havainnon todeksi. Siitä huolimatta tutkijat eivät alkuun olleet uskoa, kun laskelmat kertoivat saarilla elelevän satojatuhansia pingviinejä.

- Oli yllätys, että pingviinejä löytyi niin paljon. Ensin ajattelimme, että se on virhe, kertoo kansainväliseen tutkijaryhmään kuulunut Heather Lynch.

Varmistaakseen laskelmansa tutkijat kuvasivat saaria lennokkikameroilla ja matkasivat paikan päälle lintuja laskemaan. Aiemmin saariryhmää ei ole juuri päästy tutkimaan, koska se on yleensä paksun jään saartama.

- Niitä kutsutaan Danger-saariksi (suom. Vaara-saaret) syystäkin. Aluetta peittää suurimman osan vuotta paksu merijää, ja keskikesälläkin sinne on vaikea päästä tekemään tutkimusta, Lynch kertoo.

Ilmastonmuutos vaikuttanut vähän

Jääpingviinit ovat yksi Etelämantereen viidestä pingviinilajista. Ne kasvavat noin 70-senttisiksi ja painavat kolmesta kuuteen kiloa. Ravinnokseen jääpingviinit syövät lähinnä krillejä, pieniä läpikuultavia äyriäisiä.

Tutkijoiden mukaan löydös on innostava siksikin, että Danger-saaret ovat toistaiseksi kärsineet verrattain vähän ilmastonmuutoksen vaikutuksista. Siksi on todennäköistä, että pingviinien elinolot pysyvät melko vakaina saarilla lähitulevaisuudessakin. Silti myös suojelua tarvitaan.

- Nyt kun tiedämme kuinka tärkeä tämä pieni saariryhmä on, sitä tulisi suojella ylikalastuksen vaikutuksilta, Lynch sanoo.

Tutkijaryhmään kuului tutkijoita Yhdysvalloista, Britanniasta ja Ranskasta. Tutkimus julkaistiin alun perin Scientific Reports -tiedejulkaisussa

Etelämantereen jääpeite vajosi taas

Australian viranomaiset puolestaan kertoivat perjantaina, että Etelämantereen jääpeite on vajonnut mittaushistorian toiseksi alhaisimmalle tasolle. Yli puolen vuosisadan mittaushistorian alhaisin taso saavutettiin viime vuonna.

Mittauksia tekevän viraston mukaan jääpeitettä oli satelliittikuvien mukaan 2,15 miljoonan neliökilometrin alalla, kun jäätä vuosi sitten oli 2,07 miljoonaa neliökilometriä.

- Elokuun 2016 jälkeen meren jääpeite on pysynyt huomattavasti keskiarvon alapuolella, sanoi meteorologi Phil Reid.

- Jääpeite on ensiarvoisen tärkeä paitsi koko maailman ilmastolle myös koko joukolle eliöstöä aina mikro-organismeista valaisiin saakka.

Etelämantereella on nyt kesä. Jääpeite alkaa syksyllä jälleen lisääntyä, kun Etelämannerta ympäröivä meri jäähtyy.

Linkki juttuun

MAINOS

Kommentoi

Pitihän se vanhan merimiehen tarkastaa missä DANGER islands sijaitsee. Ensimmäinen googlaus näytti sijainniksi Cocos-saaret Intian valtameressä, ja toisella haulla "Danger islands antarcti" ilmoitti paikaksi 63°25′S 54°40′W. Etelänavalta kohti Etelä Amerikan etelä kärkeä Tulimaata. Draken salmen eteläreunalla South Setland saarten joukossa. Niin siellähän ne Danger islands ovat.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Mitä tarkoittaa pohjoisin kärki. Etelämantereelta katsottuna kaikki on vain pohjoista kohti. Pituuspiiri olkaa hyvä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Pohjoisin kärki on eteläisin kärjen vastakohta. Sitä se tarkoittaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Jos noin on, niin tulos on,ettei sitä ole olemassakaan, kun vastakohdat nollaavat toisensa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Mielestäni olisi vähintään kohtuullista käyttää kakka -sanan tilalla huomattavasti yleisemmin käytettyä termiä. Kiitos.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

" jääpeitettä oli satelliittikuvien mukaan 2,15 miljoonan neliökilometrin alalla, kun jäätä vuosi sitten oli 2,07 miljoonaa neliökilometriä." Oikea otsikko olisi siis: "Jääpeite on kasvanut viime vuoteen verrattuna!"

Harhaanjohtavaa uutisointia!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

134
Oulun punaiset pyöräilybaanat löydettiin ja todettiin heti liian kapeiksi – väylien erottuvuus kerännyt kiitosta
88
Iltalehti: Jani Toivola nostaa korotettua kulukorvausta tyhjillään olevasta Riihimäen-asunnostaan, vaikka asuu Helsingissä
58
Lippo Pesiksen sarjapaikka siirtyy Lippo Junioreille – uusi yhtiö vastaa sarjapaikasta
51
Koodareista on Suomessa huutava pula – helpotusta haetaan sieltä, missä pippuri kasvaa
48
Polttoainesuuttimiin on muodostunut suolaa – Nesteen bensiinin Mercedes-Benzeihin aiheuttamaa vikaa tutkitaan yhä
41
Oulu hakee Hollannista vauhtia kulttuuripääkaupunkihankkeeseen – Leeuwardenin-matkalta toivotaan vinkkejä seudulliseen yhteistyöhön
40
Oulun kaupunki ei aio keskeyttää Move-testin tekemistä – sivistysjohtaja Mika Penttilä toivoo kuolemantapauksen avointa käsittelyä

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Suomessa on 60 000 työssäkäyvää köyhää

Mainitsemasi alat eivät ole pienipalkkaisten aloja, korkeintaan siivooja, en tiedä. Sunnuntait ja vuorotyöt nostavat tul... Lue lisää...
Varakas köyhä

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla. 24.6. - 26.9.

Naapurit

18.9.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image