Ulkomaat

Etelä-Carolinan esivaalit käydään lauantaina, mutta katseet on jo käännetty su­per­tiis­tai­hin – Saako Biden viimein voiton?

Yhdysvaltojen entinen varapresidentti Joe Biden on kirinyt kyselyissä viime päivinä. Torstaina julkaistussa mielipidemittauksessa Bidenin kannatus Etelä-Carolinan esivaalissa oli noussut korkeimmaksi. KUVA: JIM LO SCALZO
Ulkomaat 29.2.2020 8:00
Ida Kannisto

Gallupien mukaan entinen varapresidentti Joe Biden on saamassa voiton Etelä-Carolinan esivaaleissa tänään lauantaina. Esivaalikiertueen alku on ollut Bidenille pettymys.

Yhdysvaltojen entisen varapresidentin Joe Bidenin kampanja näyttää viimein saaneen tulta alleen.

Monmouthin yliopiston torstaina julkaiseman mielipidemittauksen mukaan Biden suuntaa Etelä-Carolinan esivaaleihin tänään lauantaina reilussa johdossa. Biden on kirinyt viime metreillä, sillä vielä muutama päivä sitten johtopaikkaa piti Vermontin senaattori Bernie Sanders.

Etelä-Carolinan esivaali mittaa ehdokkaiden suosiota erityisesti mustien äänestäjien keskuudessa. Etelä-Carolinan demokraattiäänestäjistä noin 60 prosenttia on mustia. Biden on ehdokkaista suosituin mustien äänestäjien keskuudessa.

Demokraatit äänestävät Etelä-Carolinan esivaaleissa tänään lauantaina, mutta katseet on jo käännetty ensi viikkoon. Ensi tiistaina vuorossa on odotettu supertiistai, jolloin esivaalit käydään 14 osavaltiossa samana päivänä.

Tuoreimmassa mielipidemittauksessa senaattori Bernie Sandersin kannatus Etelä-Carolinan esivaaleissa on pudonnut. Mittauksessa Sanders on toisella sijalla entisen varapresidentin Joe Bidenin jälkeen. Sanders on voittanut kaksi aikaisempaa esivaalia.

Presidenttiehdokkuutta tavoittelee yhä kahdeksan demokraattia.

Kärkipaikkaa pitää Vermontin senaattori Bernie Sanders, joka on saanut taakseen enemmistön delegaateista ja voittanut kaksi edellistä esivaalia. Indianan South Bendin entinen pormestari Pete Buttigieg voitti ensimmäisen esivaalin Iowassa ja sijoittui toiseksi New Hampshiressä.

Bidenille esivaalikertueen alku on ollut alavireinen. Ennakkosuosikkina pidetty Biden on toistaiseksi jäänyt kauas kärkikahinoista. Voitto Etelä-Carolinassa on Bidenille erityisen tärkeä, jotta hän saa kammettua itsensä takaisin kilpailuun.

Ehdokkuuteen on kaikilla demokraateilla yhä pitkä matka. Supertiistain toivotaan tuovan selvyyttä ehdokkaan valintaan.

Bloomberg astuu kehään

Neljästä ensimmäisestä esivaalista jaossa on yhteensä 155 delegaattia. Supertiistaina jaossa on yhteensä lähes kolmannes kaikista delegaateista, mikä tarkoittaa yli 1 300 delegaattia. Vaikka voittoa ei supertiistaina ratkaista, menestys ensi viikon vaaleissa voi taata ehdokkaalle ison askeleen lähemmäs presidenttiehdokkuutta.

Supertiistai on kiinnostava monesta syystä.

Maaliskuun 3. päivänä esivaalit käydään muutamissa isoissa osavaltioissa, esimerkiksi Kaliforniassa ja Teksasissa. Kaliforniassa on jaossa enemmän delegaatteja kuin missään muussa osavaltiossa. Vuoden 2016 presidentinvaaleissa Kalifornian esivaalit käytiin vasta kesäkuussa.

Supertiistain kiinnostavuutta lisää myös se, että miljardööri ja entinen New Yorkin pormestari Michael Bloomberg osallistuu silloin esivaaleihin ensimmäistä kertaa.

Bloomberg lähti mukaan kilpailuun viime hetkellä. Ilmoittautuessaan mukaan marraskuussa hän ilmaisi huolensa siitä, ettei muista demokraattiehdokkaista ole antamaan vastusta republikaanien Donald Trumpille marraskuun vaaleissa.

Bloomberg on jättänyt ensimmäiset osavaltiot väliin ja keskittynyt supertiistaihin. Vaikka Bloomberg päätti osallistumisestaan myöhään, hänellä on apunaan mittava omaisuus. The Washington Postin mukaan hän on käyttänyt kampanjaansa huiman määrän omia varojaan, noin 350 miljoonaa dollaria.

Yhtenä maailman rikkaimmista ihmisistä tunnettu Bloomberg on nimeään kantavan yhdysvaltalaisen mediayhtiön perustaja ja pääomistaja.

Vaikka tiistaihin on ladattu runsaasti odotuksia, esivaalikiertue jatkuu vielä pitkään sen jälkeen. Demokraattien viimeiset esivaalit käydään kesäkuussa. Puolue valitsee lopullisen ehdokkaansa puoluekokouksessa heinäkuussa.

Yhdysvaltojen presidentinvaalit käydään marraskuussa.

Etelä-Carolina

Etelä-Carolinan esivaalit käydään tänään lauantaina.

Lauantain jälkeen vuorossa on supertiistai ensi viikolla 3. maaliskuuta.

Supertiistaina esivaalit käydään 14 osavaltiossa.

Ennen supertiistaina on käyty neljät esivaalit. Niissä on jaettu yhteensä 155 delegaattia.

Supertiistaina jaossa on 1 357 delegaattia. Yksistään Kaliforniassa jaossa 415 delegaattia, mikä on esivaalikiertueen suurin määrä yhdestä osavaltiosta.

Ehdokasta ei ratkaista pelkästään tiistain vaaleissa, sillä supertiistain jälkeen esivaaleissa jaossa on vielä 2 467 delegaattia.

Viimeiset esivaalit käydään kesäkuussa. Ehdokas valitaan demokraattien puoluekokouksessa heinäkuussa.

Delegaattien määrä kolmen ensimmäisen esivaalin jälkeen:

Bernie Sanders: 45 delegaattia.

Pete Buttigieg: 25 delegaattia.

Joe Biden: 15 delegaattia.

Elizabeth Warren: 8 delegaattia.

Amy Klobuchar: 7 delegaattia.

 

MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Koko maailman ja varsinkin Yhdysvalloissa elävien ihmisten vuoksi olisi enemmän kuin toivottavaa, suorastaan välttämätöntä, että demokraattien ehdokas tulevaksi presidentiksi tulisi olemaan Elizabeth Warren. Hän olisi realistinen voittaja ja vaihtoehdoista ylivoimaisen osaava varsinkin arvojensa ja tavoitteidensa sekä esittämiensä menettelytapojen puolesta.

Jos - kuten todennäköiseltä vaikuttaa - Trump jatkaa on siitä suurta vahinkoa koko maailmalle.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tietää ketä äänestää ja kuka toimii kansalaistensa hyväksi. Warrenilla
ei pienintäkään mahdollisuutta yhtä sosialisti kuin Sanders.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Demokraateilla ei tule olemaan pienintäkään mahdollisuutta Trumpia vastaan marraskuun vaaleissa. Tämän demokraattien järjesteämän virkarikostutkinnan aikana Trumpin kannatus nousi peräti 10 prosenttiyksikköä eli 45:stä 55:een. Samaan aikaan tulee muistaa, että Obama valittiin toiselle kaudelle ylivoimaisesti hänen kannatuksensa ollessa noin 40%. Trump voi aivan hyvin tehdä marraskuussa Yhdysvaltojen historian kovimman tuloksen. Trumpin kannatus on eeppinen kansan keskuudessa.

Minun mielestäni valtamedia jälleen johtaa ihmisiä harhaan kuten tekivät vuoden 2016 vaaleissa ja osa eliittiin uskovista ihmisistä tulee taas pettymään karvaasti. Valtamedia kuten WashingtonPost ja CNN ennustivat Clintonin voittavat jopa 90% todennäköisyydellä. Muun maailman valtamediat toitottivat samaa ilman lähdekritiikkiä. Kun tulos aamuyöllä selvisi, niin Trump oli voittanut vaalit lukemilla 302 - 227. Tuo on niin massiivinen voitto, että jälkeenpäin tiedämme, että Trumpin todennäköisyys voittoon oli ollut jo pitkään 100%. Siitä huolimatta valtamedia toitotti lukemia, että Trumpilla on vain 0% tai parhaimmillaankin 10% mahdollisuus voittoon. Kuka tekee ylipäätään missään asiassa noin massiivista virhettä ellei sitten tahallaan levitä valheellista dataa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

7.4.
Britannian koronavauhti kiihtyy, lähes 800 kuoli vuorokaudessa – tuoreen tutkimuksen maassa voi kuolla jopa 66 000 ihmistä pandemian ensimmäisessä aallossa
7.4.
Muuttolinnut saapuivat Rommakonselälle Lukijalta
7.4.
Suomalaiset luottavat televisioon ja sanomalehtiin koronauutisissa – sanomalehtien suosio vahvaa etenkin nuorten aikuisten keskuudessa
7.4.
Julkinen sektori kieltäytyy lääkäriyhtiöiden koronatesteistä, edunvalvoja keskittäisi päätökset valtiolle – Ministeriö kiistää periaatteelliset syyt: Yhteistyötä harkitaan
7.4.
Päivän kotoiluvinkki: Pienet asiat pitävät yllä kodin siisteyttä – hommia kannattaa jakaa eri päiville
7.4.
Eurooppaa kiertävä kilpaesteratsastaja Mirella Lesonen-Hakola on kaaoksen hallinnasta nauttiva ison perheen äiti – "Karanteeni ei meillä juuri vaikuttanut, koska normaalistikin ehditään hädin tuskin käydä kaupassa" Tilaajille
7.4.
Suomen hoivakodeissa tapahtunut jo ainakin 20 koronakuolemaa – yhdessä yksikössä kahdeksan virukseen menehtynyttä

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Ville Tavion näkemykset

168 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Pääomavero 43% pian

Siitä vain lisää veroja. Loppuu sitten maksajat, sillä köyhemmätkin kuin Wahlroos muuttavat pois Suomesta. 43% nollasta ... Lue lisää...
pääomatulojakin

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jarin piirrokset arkistossa.

Naapurit

8.4.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu


Pohjoisen kattavimmat mediatilat ja monipuoliset markkinoinnin palvelut printtiin ja digiin.

Kaleva Media B2B asiakasratkaisut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityksille


stats-image