Ulkomaat

Essee: Donald Trumpista tulee historian paras pre­si­dent­ti...

Yhdysvaltain seuraava presidentti Donald Trump puhui New Yorkissa vaali-iltana. KUVA: SHAWN THEW / EPA
Ulkomaat 9.11.2016 12:44 | Päivitetty 9.11.2016 13:03
Matti Posio

Donald Trumpista tulee loistava presidentti tai fiasko. Yhteistä kaikille näkemyksille on, että kukaan ei tiedä millaista politiikkaa Donald Trump tosipaikan tullen toteuttaa.

Washingtonin konkarista, ammattipoliitikko Hillary Clintonista tiedämme tarkalleen hänen jokaisen julkisen tekonsa ja äänestysvalintansa vuosikymmenten ajalta. Trumpista todistusaineistona on pelkkiä puheita.

Hämmästyttävän vaalituloksen lohdullinen puoli on, että peli on nyt täysin auki. Donald Trumpista voi tulla aivan millainen Yhdysvaltojen presidentti tahansa.

Jos Trump toimii samoin kuin hänen vahvana johtajana ihailemansa Vladimir Putin, puheista ei voi lainkaan päätellä tekoja. Putinkin oli alkuvuosien puheidensa perusteella melkoinen eurooppalainen liberaali.

Puheiden savuverhojen suojassa on rauhaa toteuttaa päinvastaisia tekoja. Venäläisen vakoojan lisäksi sen tietää varmasti myös New Yorkin kiinteistöbisnesten koulima tosi-tv-hahmo.


Jos Trump haluaa, hän voi hyödyntää yllätyksen mahdollisuutta myös myönteiseen suuntaan.

Meille suomalaisille paras lahja olisi se, että Trump puheista huolimatta teoillaan varmistaisi, että Länsi on jatkossakin Länsi. Perusarvoilla ei populistinkaan ole hyvä pelata pingpongia. Muuten Amerikalla ei ole maailmassa monta ystävää, ja niistä harvoistakin rakastettavimmalta näyttää Putin.

Trump nousee presidentiksi suuren kulttuurimuutoksen aallonharjalla. Suurten sanomalehtien ja tv-kanavien sijasta äänestäjien enemmistö hankkii nykyään uutisensa mielipidesivustoilta ja blogeista. Faktojen sijasta äänestäjät saavat eteensä samanmielisten sepittämiä väittämiä ja tarinoita. Poliittisten puolueiden sijasta he uskovat sarjakuvamaiseen yksilöön.

Pätevistä pätevimmän Hillary Clintonin sysääminen syrjään on tämän ajan kuva. Kaikki instituutiot on syrjäytetty, ja perinteinen vakava maailma heittää häränpyllyä. Se on sosiaalisesta mediasta voimaantuneen kansan tahto.

Keitä me kaikki loputtoman väärässä olleet virallisten instituutioiden edustajat olemme Trumpia vähättelemään? Ehkä hän todella edustaa kansaa. Ehkä hän todella tekee Amerikasta suuren. Ehkä rakentaa sen muurin ja kähmii niitä naisiakin.

Neljän vuoden kuluttua äänestäjät saavat uudelleen ottaa kantaa. Silloin Trump voi saada äänivyöryn, sillä odotusten ollessa näin alhaalla niiden ylittämisestä ei tule vaikeaa.


Trumpin luonteelle on ominaista jyrkkä vastakohtaisuus ja ääripäiden nopea vaihtelu. Toisinaan Trump on vaihtanut poliittista kantaansa kesken virkkeen. Seitsenkymppisen miehen luonne tuskin muuttuu, mutta poliittisissa päätöksissään hän voi osoittautua toisenlaiseksi kuin kampanjassa nähty emotionaalinen tuittupää.

Vastuulla on tapana vakavoittaa ilmettä. Jos vastuuntunto ei siihen pysty, vastustajien mielipiteistä koostuva ahavoittava puhuri pystyy.

Trump saanee helposti tuekseen suuren osan republikaanipuoluetta, joka lähivuosina hallitsee kongressia. Aivan yhtä varmasti hän saa vastaansa oikeastaan maan kaikki eliitit suurista mediayhtiöistä tutkimuslaitoksiin ja suurteollisuudesta start up -yrittäjiin.

Fortune 500 -yhtiöiden eli maan tärkeimpien firmojen toimitusjohtajista yksikään ei tukenut näkyvästi Trumpia presidentiksi. Suuret mediat yksi toisensa jälkeen kertoivat pääkirjoituksissaan tukevansa Clintonia – ja nimenomaan vastustavansa Trumpia.

Yhdysvalloissa yksi mies ei kykene tukahduttamaan vastustajiaan ja määräämään kaikesta. Se antaa toivoa. Yli 200-vuotista demokratiaa ei manipuloida yhtä helposti kuin neuvostodiktatuurin raunioille rakennettua orastavaa vapautta, jollaisen Putin Venäjällä peri ja tukahdutti.


Yhdysvaltojen suurlähetystöön Helsingin Kaivopuistossa kokoontui keskiviikkona aamukuudelta vaalitulosta seuraamaan joukko eksperttejä ja Amerikan-tuntijoita. Kun Pennsylvania ja muut vaa’ankieliosavaltiot värjäytyivät ruudulla Trumpin punaiseksi, huone oli täynnä ällikällä lyötyä porukkaa.

Kukaan meistä ei etukäteen kyennyt näkemään kansan mieltä. Jos joku väittää nähneensä mielialan kantavan Trumpin aina presidentiksi asti, taatusti valehtelee. Mielipidemittauksia tekevien olisi syytä antaa itselleen potkut ensimmäiseksi.

Tuntui turhalta kysyä samoilta ihmisiltä, millainen presidentti Trumpista tulee. Heiltä – ja meiltä – oli vedetty matto alta. Viikkokausia myös suomalainen media oli toistanut mielipidemittausten tietoa, että Clintonilla on vakuuttava muutama prosenttiyksikön johto.

Miksi kukaan siis uskoisi ennustuksiamme siitä, miten Trump presidenttinä toimii? Totuus on, ettei siitä ole tietoa kenelläkään. Olimme siis enimmäkseen hiljaa.


Lähimpänä tietoa tulevasta on yksi mies, New Jerseyn kuvernööri Chris Christie. Hänen tehtävänään on valmistella Trumpin hallintoa ja ministerinimityksiä. Virallisesti Christie on vastuussa siirtymäkaudesta (transition).

Jos elettäisiin Yhdysvaltojen normaalissa poliittisessa päiväjärjestyksessä, siirtymä tarkoittaisi demokraattisten vaikuttajien siirtymistä ajatushautomoista ja tutkimuslaitoksista liittovaltion virastoihin – ja republikaanisten vaikuttajien siirtymistä päinvastaiseen suuntaan heidän paikoilleen. Monelle siirtymä olisi vain parin korttelin matka Washingtonin keskustasta Valkoiseen taloon.

Trumpin siirtymästä tulee erilainen. Ulkoministeriksi voidaan nimittää esimerkiksi republikaanien poliittinen älykkö Newt Gingrich. Viestintäjohtajaksi osuva ehdokas olisi oikeistolaisen puheradion vihanlietsoja Rush Limbaugh.

Varmaa on, että Trump tarvitsee tiimiinsä kovan luokan politiikan ja yhteiskunnan osaajia. Talouskasvua ei varmisteta rempseillä heitoilla. Turvallisuuspolitiikassa Trump tarvitsee ympärilleen sisäpiirin, joka ei voi koostua pelkästään George W. Bushin ajan republikaanisista haukoista tai muista puoluesotureista. Silloinhan Trumpista tulisi keulakuva eikä voimamies.

Trumpia ennen vaaleja kannattaneista asiantuntijoista ei ulko- ja turvallisuuspolitiikan tiimiä saa rakennettua. Heitä oli vain kourallinen. Kokoonpanosta tulee siis selkärangattomien ja takinkääntäjien kabinetti. Se ei lainkaan tarkoita, etteikö asiantuntemusta ja kunnianhimoa saataisi koolle runsaasti, jos päähenkilö niin haluaa.

Tästä päivästä lähtien Trump on poliitikko. Häntä on arvioitava puheiden sijasta tekojen perusteella.

Katso Trumpin voittopuhe:

Donald Trump piti voitonpuheensa kannattajilleen Hilton-hotellissa Manhattanilla.

 

MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (22)

Trumpia kannattavat suhtautuvat tunteellisesti asioihin, siksi heitä on helppo vedättää.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Paljon saa vihamiehiä noilla jutuillaan jos niitä ei ala pehmenteleen,sooloilulla ei pitkälle pötkitä!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tässä nähtiin, kuinka "tiedotus"välineet johtivat suomalaisten mielipiteen ylen johdolla eri suuntaan mitä oli tapahtumassa. Tästä lähtien ei uskota enään mitä toitotetaan, totuus on monesti juuri päin vastoin.
Kerta kaikkiaan mahtava homma, ei muuta kuin lisää vettä myllyyn.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Johan on katkeraa tekstiä. Media saa katsoa peiliin siinä asiassa, miksi ihmiset yhä vähenevissä määrin luottavat toimittajiin. Totuuden pitäisi olla toimittajan ainoa motiivi. Valitettavasti se on korvautunut ideologialla, jossa epämiellyttäviä totuuksia ei hyväksytä. Toimittajakunta on henkisessä alennustilassa länsimaissa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Oikea valinta. Ihminen, joka edes uskaltaa sanoa jotain. Vahva johtaja on parempi kuin harmaa-hiiri, joka sanoo kaikille kyllä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Oikea valinta. Kerrankin ihminen, joka uskaltaa puhua, eikä lässytä, hössötä ja kunnioittaa omaa maataan. Onnea Donald ja Usa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

hilarille kävi just oikein alusta asti hän vain mollas rumppia kansa katsoi varmaan että tuo on täys hullu ei mitään jären sanaa missään tilaisuudessa se kävi omaan nilkkaan aika varmaan osaa rumppi olla tosi mieskin se nähdään varmaan aika pian ..

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Toivotaan että jotenkin hän saisi tolkkua juttuihinsa. Pariisin ilmastosopimuksesta irtisanoutuminen yms. olisi hulluutta.
Ja toivottavasti puheistaan huolimatta jättää ydinaseet käyttämättä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

No, jospa pientä muutosta sentään syntyisi. Esim. velkaantumiseen: Obaman tullessa valtaan oli valtionvelka 10 biljoonaa, nyt 20 biljoonaa. Ehkä työttömyyteen: ikäryhmässä 25-54 (miehet) työskentelee nyt prosentuaalisesti laskien vähemmän amerikkalaisia, kuin suuren laman aikaan. Ehkä heikkoon kasvuun: Obaman aikaan BKT kasvoi noin 2% vuosivauhtia, heikoin tulos kaikista, Reaganinkin aikaan kasvu oli 5% luokkaa. Ehkä sotimiseen: jospa amerikkalaisten suorittama tappaminen - lennokeilla tai muuten - vähenisi edes jonkin verran. Tässä olisi jo tekoja, joihin monen toimittajan ylistämä, rauhannobelisti Obama ei pystynyt. Toivoa sopii jonkun pystyvän, se olisi toimittajallekin eduksi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tämä on täydellistä. Kerrassaan fantastista. Trumpista tulee historian paras presidentti ja parin vuoden päästä me olemme kaikki kollektiivisesti tätä mieltä. Hetki siihen menee kun valtamedian syöttämät valheet haihtuu ja sen jälkeen kaikki sen näkevät. Se on nyt siinä. Ihmiskunta tulee lopultakin pois pimeydestä ja eliitille on nyt sanottu bye bye.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

"Suurten sanomalehtien ja tv-kanavien sijasta äänestäjien enemmistö hankkii nykyään uutisensa mielipidesivustoilta ja blogeista. Faktojen sijasta äänestäjät saavat eteensä samanmielisten sepittämiä väittämiä ja tarinoita. Poliittisten puolueiden sijasta he uskovat sarjakuvamaiseen yksilöön.

Pätevistä pätevimmän Hillary Clintonin sysääminen syrjään on tämän ajan kuva. Kaikki instituutiot on syrjäytetty, ja perinteinen vakava maailma heittää häränpyllyä. Se on sosiaalisesta mediasta voimaantuneen kansan tahto."

En olisi itse Donald Trumpia äänestänyt, ja joitain hänen puheitaan/sanomisiaan kuultuani olen tuntenut kovastikin myötähäpeää. Silti tämä valtamedioitten itsensä korostaminen ja marmorijalustalle ylentäminen etoo minua suunnattomasti. Media on ihmisiä, rahaa, vaikuttimia, mielipiteitä, näkökulmia. Fysiikasta ja matematiikasta voi löytää absoluuttisia faktoja, yhteiskunnasta ja etenkään politiikasta harvemmin. Yliopiston asiantuntija tai dosentti ei ole kaikkitietävä ylijumala kun puhutaan toisista ihmisistä ja ihmisiä tutkivasta tieteestä. Journalisti on puolueellinen ja ymmärrykseltään vajavainen analysoidessaan tämän mittakaavan ilmiöitä noin liikuttavalla itsevarmuudella.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

juuri näin, ja lisään vielä joukkoon median harjoittaman kontrolloinnin, jolla vaiennetaan juuri tätä kansan ääntä...eli asioita saadaan näyttämään enemmän yksimielisiltä mitä ne ovat...toimittajat on usein sopulisakkia, jotka eivät uskalla kiistellä keskenään...ja tähän samaan seikkaan haksahti Trumpin kohdalla moni. Eli todellista kuvaa mielipiteiden laajuudesta ei saada kun toimittajat ajavat omia agendojaan, ja tähän liittyy moderoinnit, jatkuvat rasismin/vihapuheiden etsinnät paikoista joista ei niitä löydy jne..

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Millä perusteella Clinton on pätevistä pätevin ? Mitä hän on saanut aikaan, poliittisella urallaan? Amerikan kansa oli myös sitä mieltä, ettei Clintonista ole johtamaan maata !

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Johtuu aivottomuudesta käyttää omia aivojaan. Clinton olisi ollut täysin samanlaisen pressa, kuin Obama. Nyt Jenkit sai Presidentin minkälaista heillä ei ole ollut noin 100 vuoteen. Trump voi olla joko loistava pressa tai tosi surkea, mutta tylsää seuraavasta 4-vuodesta ei tule!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Äänihän muuttui kellossa kerta heitolla, pelätystä, pilkatusta,pahantekijästä tulikin yht ,äkkiä toivoa antava hyväntekijä, kenties kautta historian paras USA.n johtaja. On se kumma miten se tuo mieli muuttuu, on se niin mukava samaistua voittajan puolelle ja nähdäkkin asiat aivan eri tavalla kuin hetki sitten, miten se tuo oman pään pimeä puoli kirkastuu toivoa antavaksi voittajaan samaistuen!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tuoreessa muistissa tällä ns. kansalla on eräs Timo Soini.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (22)

Uutisvirta

8.4.
Päivän kotoiluvinkki: Pasha on perinteinen pääsiäisherkku, mutta tunnetko sen kaverin kulitsan
8.4.
Pääministeri Marin Ylellä: Uudenmaan sulku loppuu todennäköisesti 19. huhtikuuta
8.4.
Norjassa avattiin ilmasilta kymmenientuhansien nälkiintyvien porojen pelastamiseksi – kaikkien aikojen suurin pelastusoperaatio Ruijan ylängöllä Tilaajille
8.4.
Syöpä pelasti oululaisen Jenna Antinmaan työuupumukselta – yrityskuviot alkoivat mennä uusiksi jo "syöpälomalla" Tilaajille
8.4.
Koronarajoitteet ruuhkauttavat sairaaloiden kylmiöitä – vastaanottokeskuksen kellarissa sijaitsevaan kylmiöön siirrettiin keskiviikkona ensimmäiset vainajat
8.4.
Kymmenettuhannet lähtivät heti Wuhanista – koronaviruksen synnyinkaupungista pääsi pois kaksi ja puoli kuukautta kestäneen eristyksen jälkeen
8.4.
Historiallinen 4,1 miljardin lisäbudjetti on vasta alkusoittoa – tarvitaan lisää rahaa ja todennäköisesti uusia entistä tiukempia rajoituksia

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Hurmos loppumassa - paluu Sipilän linjoille?

226 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Pääomavero 43% pian

Ei sijoittaminen ole mitään veronkiertoa. Sijoityamisella osallistutaan yrityksen rahoittamiseen (esim. kun Musti&Mi... Lue lisää...
Yksityissijoittaja

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jarin piirrokset arkistossa.

Naapurit

9.4.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu


Pohjoisen kattavimmat mediatilat ja monipuoliset markkinoinnin palvelut printtiin ja digiin.

Kaleva Media B2B asiakasratkaisut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityksille


stats-image