Ulkomaat

Espanjan pääministeri: Katalonian nykyhallinto syrjään, uudet vaalit joulukuussa

Espanjan pääministeri Mariano Rajoy. KUVA: Juanjo Martin / EPA
Ulkomaat 27.10.2017 22:17
STT

Espanjan hallitus on määrännyt Katalonian aluehallituksen ja -parlamentin hajotettaviksi. Espanjan pääministeri Mariano Rajoy sanoo, että Kataloniassa järjestetään uudet aluevaalit 21. joulukuuta.

Espanjan senaatti päätti perjantaina, että Katalonian itsehallintoon puuttumisen mahdollistava perustuslain artikla 155 otetaan käyttöön. Ennen senaatin äänestystä Katalonian alueparlamentti hyväksyi alueen yksipuolisen itsenäistymisjulistuksen.

Rajoyn mukaan Katalonian aluejohtaja Carles Puigdemont, hänen kakkosmiehensä Oriol Junqueras sekä koko muu aluehallitus on erotettu. Aiemmin sanomalehti El Periodico laski, että kun kaikki hallituksen virkamiehet lasketaan mukaan, lähtöpassit on saamassa yli sata ihmistä.

Myös Katalonian poliisin johtaja on siirretty syrjään tehtävästään, Rajoy kertoi.

Artikla otettiin käyttöön ensimmäistä kertaa

Rajoyn mukaan kyse ei ole Katalonian itsehallinnon lakkauttamisesta tai siihen puuttumisesta, vaan siitä, että alueella palataan normaaliin järjestykseen mahdollisimman nopeasti.

–  Puigdemontilla oli mahdollisuus järjestää vaalit, ja nyt Espanjan hallitus järjestää ne antaakseen katalonialaiselle äänen, Rajoy sanoi.

Rajoyn mukaan hallitus ei halunnut joutua käyttämään artiklaa, jota ei ole koskaan aiemmin toimeenpantu Espanjassa. Pääministeri myös kehotti kaikkia espanjalaisia jälleen rauhallisuuteen.

MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Suomi ei ole riittävän rohkea Katalonian itsenäisyyden tunnustamisen suhteen. Hienoa olisi jos se pystyisi siihen. Kaikilla kansakunnilla pitäisi olla oikeus itsenäisyyteen. Suomi haluaa tukea fasistisia toimenpiteitä laillisesti valittujen hallintoelinten vallan kaappaamisessa diktatuuripykälän 155 avulla. Tällaista ei saisi tapahtua varsinkaan EUssa. Meiltä menee maine näissä ihmisoikeusasioissa. Jos sitä on kaikille ollutkaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Niinpä, Suomikin meni fasistien päsmäröimänä eu:n jäseneksi vain reilun 30%;n äänestäessä kyllä äänioikeutettujen kokonaismäärästä.. Sama se taitaa silti olla Kataloniassa-2014 mm. reilu 30% äänesti ja heistäkin vain 80% äänesti itsenäisyyden puolesta eli taisi jäädä alle 30%:n kannatus.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Suomen pitää olla rohkea ja tunnustaa Katalonia. 100 vuoden päästä Katalonia 100 ja Suomi 200 v.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

15:12
Iin Haapakosken smolttien alasvaellusväylän ja kiinniottolaitteen hankinta keskeytettiin, tarjouskilpailu avataan uudelleen syksyn aikana
15:00
Suomessa vieraileva Iranin ulkoministeri kritisoi USA:ta ja kutsui ydinsopimusta täydelliseksi
14:52
Gran Canarialla evakuoitu jo noin 8 000 ihmistä maastopalon tieltä
14:27
Oulussa löydetyn hylyn tutkimukset etenevät, mutta ongelmana on miten jäännös säilytetään – "Hylky tuhoutuu helposti nostettaessa kuiville"
14:08
Ylinopeuksia, suojatierikkeitä ja kiinnittämättömiä turvavöitä – poliisin valvonta koulujen lähistöllä johti muun muassa 900 rikesakkoon ja 123 väliaikaiseen ajokieltoon
13:36
Katri Kulmuni saa Pohjois-Pohjanmaan Keskustanaisten tuen puolueen puheenjohtajakisassa
12:45
Iranin ulkoministeri Zarif aloitti neuvottelut ulkoministeri Haaviston kanssa – "Dialogin ylläpitäminen on tärkeää", Haavisto sanoi ennakkoon
99
SDP:n Marin puolustaa avaustaan lyhyemmästä työajasta – "Tänään ehkä utopiaa, mutta voi olla tulevaisuudessa totta"
70
Työttömyys ei alene haastattelemalla Lukijalta
65
Perussuomalaiset ja kristillisdemokraatit eivät ole mielissään puoluetuen miljoonakorotuksista – Kysyimme puolueilta, miten lisäraha aiotaan käyttää
47
Pappi, toimittaja ja kansanedustaja – kotihoidon tuen puolustaminen sai Pekka Aittakummun toimimaan
46
Ministeri Kiuru torjuu lääkäreiden pakkotyön – kunnille luvassa lisää rahaa hoitojonojen purkuun
42
Lapsen ei tarvitse opettaa itseään, muistuttaa Opetushallitus – opetusneuvos teroittaa opettajien roolia: "Kaiken pitää olla suunniteltua"
25
Vuokrasopimus päättyy: Areena Oulu voi joutua lopettamaan toimintansa nykymuodossa

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Maan itäosassa sekä Varsinais-Suomen, Uudenmaan, Kanta-Hämeen, Päijät-Hämeen, Pirkanmaan, Keski-Suomen ja Kainuun maakunnissa kehittyy aamusta alkaen ukkoskuuroja, joiden yhteydessä esiintyy voimakkaita ukkospuuskia, yli 15 m/s.
Seuraavissa Lapin kunnissa: Simo, Kemi, Keminmaa, Tornio, Ylitornio, Tervola, Pello, Rovaniemi, Kemijärvi, Salla, Sodankylä, Pelkosenniemi ja Savukoski kehittyy aamusta alkaen ukkoskuuroja, joiden yhteydessä esiintyy voimakkaita ukkospuuskia, yli 15 m/s.
Tuulivaroitus maa-alueille: Maan pohjoisosassa etelätuuli on voimakasta, tuulen nopeus puuskissa 15 m/s.

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

19.8.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image