Ulkomaat

Espanjan pääministeri: Katalonian nykyhallinto syrjään, uudet vaalit joulukuussa

Espanjan pääministeri Mariano Rajoy. KUVA: Juanjo Martin / EPA
Ulkomaat 27.10.2017 22:17
STT

Espanjan hallitus on määrännyt Katalonian aluehallituksen ja -parlamentin hajotettaviksi. Espanjan pääministeri Mariano Rajoy sanoo, että Kataloniassa järjestetään uudet aluevaalit 21. joulukuuta.

Espanjan senaatti päätti perjantaina, että Katalonian itsehallintoon puuttumisen mahdollistava perustuslain artikla 155 otetaan käyttöön. Ennen senaatin äänestystä Katalonian alueparlamentti hyväksyi alueen yksipuolisen itsenäistymisjulistuksen.

Rajoyn mukaan Katalonian aluejohtaja Carles Puigdemont, hänen kakkosmiehensä Oriol Junqueras sekä koko muu aluehallitus on erotettu. Aiemmin sanomalehti El Periodico laski, että kun kaikki hallituksen virkamiehet lasketaan mukaan, lähtöpassit on saamassa yli sata ihmistä.

Myös Katalonian poliisin johtaja on siirretty syrjään tehtävästään, Rajoy kertoi.

Artikla otettiin käyttöön ensimmäistä kertaa

Rajoyn mukaan kyse ei ole Katalonian itsehallinnon lakkauttamisesta tai siihen puuttumisesta, vaan siitä, että alueella palataan normaaliin järjestykseen mahdollisimman nopeasti.

–  Puigdemontilla oli mahdollisuus järjestää vaalit, ja nyt Espanjan hallitus järjestää ne antaakseen katalonialaiselle äänen, Rajoy sanoi.

Rajoyn mukaan hallitus ei halunnut joutua käyttämään artiklaa, jota ei ole koskaan aiemmin toimeenpantu Espanjassa. Pääministeri myös kehotti kaikkia espanjalaisia jälleen rauhallisuuteen.

MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Suomi ei ole riittävän rohkea Katalonian itsenäisyyden tunnustamisen suhteen. Hienoa olisi jos se pystyisi siihen. Kaikilla kansakunnilla pitäisi olla oikeus itsenäisyyteen. Suomi haluaa tukea fasistisia toimenpiteitä laillisesti valittujen hallintoelinten vallan kaappaamisessa diktatuuripykälän 155 avulla. Tällaista ei saisi tapahtua varsinkaan EUssa. Meiltä menee maine näissä ihmisoikeusasioissa. Jos sitä on kaikille ollutkaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Niinpä, Suomikin meni fasistien päsmäröimänä eu:n jäseneksi vain reilun 30%;n äänestäessä kyllä äänioikeutettujen kokonaismäärästä.. Sama se taitaa silti olla Kataloniassa-2014 mm. reilu 30% äänesti ja heistäkin vain 80% äänesti itsenäisyyden puolesta eli taisi jäädä alle 30%:n kannatus.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Suomen pitää olla rohkea ja tunnustaa Katalonia. 100 vuoden päästä Katalonia 100 ja Suomi 200 v.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

23.10.
Virallista tai ei, Annunen on ennätysmies – "Ehkä ihan hyvä, että se maali tuli, niin asiaa ei tarvitse enää miettiä" Tilaajille
23.10.
Kärpät löysi vihdoin tehoja myös ykkösketjun takaa – Liigan vatulointi Annusen ennätysuutisoinnissa ihmetytti Manneria: ”Henkilökohtainen ennätys on nyt Justuksen, se on fakta”
23.10.
Huippuhetket: Kärpät-Pelicans
23.10.
Kärpät otti kotivoiton Raksilassa vaiherikkaan pelin jälkeen – katso kuvia ottelusta
23.10.
KuPSin mestariluotsi Jani Honkavaara valitsi potkuherkän SJK:n seuraavaksi osoitteekseen
23.10.
Kainuun ely-keskus: Nuasjärven ekologinen tila on hyvä, eikä happikato uhkaa järveä – "Laaja seuranta-aineisto ei tue Helsingin yliopiston tutkijoiden käsitystä"
23.10.
Julius Junttila iskee ottelun voittomaalin

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli muuttuu huonoksi aamupäivästä alkaen Lapin maakunnassa sekä seuraavissa Pohjois-Pohjanmaan kunnissa: Pudasjärvi, Taivalkoski ja Kuusamo lumisateen ja lumisten teiden vuoksi.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Sähköautot valtaavat vähitellen liikenteen

111 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

En käy töissä!

Ja sinun käytöskö on aikuismaista? Hoh hoijaa. Myötähäpeä. Lue lisää...
Heikki89

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.

Naapurit

24.10.

Fingerpori

24.10.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan kokonaistavoittavuus on 86 % Oulun markkina-alueen kuluttajista viikossa.

Kaleva Media Yrityspalvelut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityspalvelut/


stats-image