Ulkomaat

Espanjan päälehdet sättivät Katalonian aluejohtoa ää­nes­tys­päi­vän tragediasta - aluehallinnon mukaan 90 prosenttia äänesti itsenäisyyden puolesta

Katalonian aluehallinnon mukaan yli kaksi miljoonaa katalonialaista äänesti itsenäisyyden puolesta sunnuntaina. KUVA: SANTI DONAIRE / EPA
Ulkomaat 2.10.2017 0:15 | Päivitetty 2.10.2017 11:55
STT

Espanjalaiset sanomalehdet ovat urheilulehti Marcaa myöten puineet päivän pääkirjoituksissaan Katalonian eilistä, veriseksi muuttunutta kansanäänestystä.

Konservatiivinen El Mundo syytti Katalonian aluejohtoa eilisestä "tuhoisasta esityksestä".

- Suurimmat syylliset tähän hirvittävään näytökseen Katalonian kaduilla olivat he, jotka päättivät ottaa oman yhteisönsä panttivangikseen ja aloittaa isänmaalliseksi verhotun, yksipuolisen eroprosessin. He ovat Puigdemont, Junqueras, Forcadell sekä muut aluejohtajat, joiden toimia ei voida tuomita pääkirjoituksessa vaan tuomioistuimessa, El Mundo jyrisi.

El Mundo oli tyytymätön myös pääministeri Mariano Rajoyhin. Lehden mielestä Rajoyn strategia epäonnistui, kun hän ensin odotti liian kauan ja sen jälkeen määräsi poliisin estämään äänestyksen toteutumista.

Espanjan suurin päivälehti El Pais syytti niin ikään Katalonian aluejohtoa eilisen tapahtumista.

- On selvää, ketkä ovat vastuussa tästä monumentaalisesta tuhosta, josta palautumiseen demokratiallamme menee vuosia. Pääsyylliset ovat aluehallinnon johtaja (Carles Puigdemont) sekä alueparlamentin presidentti (Carme Forcadell), jotka aloittivat aikoja sitten prosessin, jossa katalaanit asetettiin toisiaan vastaan ja Katalonia muuta Espanjaa vastaan.

Rajoyta El Pais pitää eilisen vuoksi "poliittisesti lukutaidottomana".

- Rajoyn tulee tehdä selväksi, että Espanjalla ja sen 17 itsehallintoalueella on tulevaisuutta demokraattiselle ja rauhanomaiselle yhteiselolle.

Yli 700 000 ääntä kadonnut?

Katalonian aluehallinnon mukaan itsenäisyyden puolesta on alustavien tulosten mukaan äänestänyt 90 prosenttia äänensä antaneista ihmisistä. Vastaavasti 7,8 prosenttia äänestäneistä vastusti itsenäisyyttä. Pieni osa äänesti tyhjää tai heidän äänensä hylättiin.

Aluehallinnon tiedottajan Jordi Turullin mukaan äänestysprosentti oli 42,3 prosenttia. Hänen mukaansa 2,02 miljoonaa katalonialaista äänesti itsenäisyyden puolesta.

Guardianin mukaan Katalonian alueella on 5,3 miljoonaa rekisteröitynyttä äänestäjää.

Tilanne on kuitenkin edelleen varsin epäselvä. Turullin mukaan viranomaiset ovat laskeneet, että arviolta 770 000 kansanäänestyksessä annettua ääntä on hävinnyt. Hänen mukaansa 400 äänestyspaikkana käytettyä koulua suljettiin ja useita äänestyslappuja myös varastettiin, Guardian uutisoi. Espanjan poliisi sulki eilen äänestyspaikkoja ja takavarikoi vaaliuurnia kansanäänestyksen estämiseksi.

Arviolta 15 000 ääntä oli myös vielä laskematta Turullin kertoessa äänestyksen alustavista tuloksista, kertoo Guardian.

Yli 800 katalonialaista saanut hoitoa poliisiväkivallan vuoksi

Yli 800 ihmistä on ollut hoidettavina sairaaloissa tai terveyskeskuksissa Kataloniassa poliisiväkivallan vuoksi, kertovat alueen terveysviranomaiset Twitterissä. Hoidettavana on viimeisimmän tiedon mukaan ollut 844 ihmistä, joista 92:n on kerrottu loukkaantuneen.

Poliisi muun muassa pamputti ja ampui kumiluodeilla äänestämään tulleita ihmisiä.

Espanjan sisäministeriön mukaan 33 poliisia tarvitsi hoitoa yhteenottojen takia.

Useat liitot ja yhdistykset vaativat, että Kataloniassa järjestetään tiistaina yleislakko "vakavien oikeuksiin ja vapauteen kohdistuneiden rikkomusten takia", AFP kertoo. Lakkoa on vaatinut AFP:n mukaan jo yli 40 liittoa ja yhdistystä.

Linkki juttuun

Linkki juttuun

Linkki juttuun

MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Itsekin haluaisin oman valtion, maa on jo näkyvissä ja lippu valmiina salkoon!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ymmärretäänkö sitä, että Katalonian itsenäisyys on täysin epärealistinen ajatus?

Itsenäinen Katalonia eroaisi EU:sta ja rahaliitosta. Sille pitäisi luoda oma raha ja omaa lainsäädäntöä pitäisi pikaisesti luoda. Se jäisi hetkessä tullimuurin taakse maailman suurimmasta yhteismarkkinoista, joihin sen yritykset ovat jo sopeutuneet. Valtaosa yrityksistä siirtyisi Espanjan tai jonkin muun EU-maan puolelle. Työttömyys räjähtäisi käsiin ja pankit menisivät nurin. Ihmiset menettäisivät elinikäiset säästönsä ja lainojensa pantit. Asunnot menisivät uusjakoon... Lista tapahtuvista asioista on todella pitkä.

Haluavatko katalonialaiset tällaista itsenäisyyden vuoksi? Itsenäisessä Kataloniassa vallan ottaisivat kiihkonationalistiset voimat, joiden vastustajat joutuisivat vainon kohteeksi. Tässä ajatukset siirtyvät helposti nykyisen Krimin, Itä-Ukrainan tai Etelä-Ossetian tilanteisiin.

Katalonialaiset eivät pääosin ole sielullaan ajattelevia höyrypäitä. Järki voittaa, toivottavasti...

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tuossa Espanjan totalitaristisessa suhtautumisessa Katalonian itsenäistymisäänestykseen on mielestäni kaksi outoa piirrettä. Ensimmäinen on se, että jos äänestyksen tulos ei kuitenkaan ole legitiimi ja johda itsenäistymiseen, niin mitä väliä sillä on? Mitä sellaista hyötyä äänestyksen estämisestä saadaan, mitä Espanjan hallitus ei moninkertaisesti häviä niiden videoiden myötä, joissa poliisit pahoinpitelevät katalaaneja ja estävät demokratiaa toteutumasta?

Toinen outo piirre on EU:n, itsenäisten ja vapaiden eurooppalaisten demokratioiden rauhanprojektin, suhtautuminen tilanteeseen. Jos EU ei reagoi mitenkään jäsenvaltionsa hyökätessä rauhanomaisia kansalaisiaan kohtaan, niin herää kysymys, onko EU oikeasti rauhanprojekti vai tie kohti uutta tyranniaa?

Mitä muita kansalaisiinsa kohdistuvia epälegitiimejä viranomaisväkivallan muotoja EU hyväksyy? Voivatko eurooppalaiset valtiokoneistot EU:n hiljaisella tuella hyökätä kansalaistensa kimppuun vain silloin, kun kansa janoaa itsenäisyyttä ja demokratiaa, vai hyväksytäänkö muitakin syitä? Kirjataanko näistä jossain EU-pamfletissa vai onko vallankäytön rajat vain vallanpitäjien tiedossa?

En edelleenkään hyväksy mitään mikkokärnämäisiä yhden huomionkipeän kansanedustajan soolona ulkomaiden diplomaateille lähettämiä uhkailuviestejä. Mutta toivoisin kyllä Suomen ulkopoliittisen johdon reagoivan asiaan sillä vakavuudella, johon oma historiamme pienenä kielivähemmistönä tyrannin varjossa meidät mielestäni velvoittaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kyllähän tuo on Suomi ja Norjakin saaneet itsenäisyytensä "laittomasti." Ei ole kaikilta Venäläisiltä kysytty äänestykselle lupaa. Lakien vastaisesti on julistauduttu itse itsenäiseksi. Jos liitetään listaan vielä Kuubaa yms. niin Katalonia todellakin on itsenäisyytensä ansainnut.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Se on ihan oikein, että hallinto hakkaa alamaisiaan jos eivät ole mieliksi. Ei muuta kuin vihreää valoa "oikeamieliselle" väkivallalle?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Saadaan uusi maa minne lähettää poliitikkoja hillotolpalle kun asioiden hoito ei enään kiinnosta. Ja puhumattakaan EU-tuista. Espanja tuskin omaa osuuttaan pienentää vaan Katalonia tulee käsi ojossa uutena mukaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kun tämä on kaukana Suomesta niin voi kirjoituksissa kirjoitella mitä vaan, mutta jos äänestys olisi Suomessa esim. Lappi haluaisi Itsenäistyä niin mitä Sitten!
Maakunnat Itsenäisiksi ja niin edelleen.
Olisko tämä Itsenäisen Suomen pilkkomista ja muutaman ryhmän aikaan saannosta?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Mitäpä jos annettaisiin Suomi Katalonialaisille. Saisivat haluamansa itsehallinnon. Suomalaiset voisivat puolestaan siirtyä Kataloniaan nauttimaan Espanjan auringon lämmöstä ja Suomea huomattavasti alhaisemmasta verotuksesta. Katalonialaiset ovat valittaneet korkeaa veroastetta, mutta eivät huomaa samalla, että rahaa on käytetty nimen omaan heidän alueensa kehittämiseen.
Suomen virkamiehet jättäisimme tietysti Suomeen, koska tuntuvat presidentistä lähtien ymmärtävän Katalonialaisia paremmin kuin Espanjalaiset.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Onko tämän Katalonian "kevät"? Ja onko takana sama taho kuin arabikeväidenkin?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Laittomaan äänestykseen Espanjan laillisen hallituksen reagointi on näinollen tuomittava, koska laillinen hallitus on ollut tietoinen ettei Cataloniassa järjestetty kansanäänestys ole laillinen eikä näinollen tulos tule saamaan lainvoimaa. Katson että Espanian pääministeri toimi asiassa harkitsemattomasti käyttäen tekosyynä laittomuutta määrätessään valtiollisen poliisin tarvittaessa väkivalloin hyökkäämään ihmisjoukkoja vastaan Catalonissa. Poliisin toimet eivät millään muotoa perustunut tilanteen vaatimaan voimankäyttöön, vaan kaikki se kuvamateriaali poliisien toimista joita viikonlopun aikana somessa ja kansainvälisissä uutisissa on esitetty kertoo poliisin toimineen saadun mandariini mukaan joka on tullut maan johdon kautta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Oletetaan, että äänestys on laillinen. Kataloniassa asuu noin 8000 000 ihmistä. Äänesti eilen 2.3 miljoonaa. Luulisi, ettei ihan kaikki halua Espanjasta pois. Tulos ei kerro mitään.
Tästä päätetään, että eri äärikansallisliikkeet taas ovat hävinneet.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Äänestysprosentti =42 ja tulos =90% "kyllä itsenäisuudelle". Voi vain suhteessa kyllä/ei -kuvitella, mikä olis tulos jos äänestys olis voitu hoitaa normaalisti.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Äänestys on laiton. niin tuloksetkin, eikö asia ole näin? Muuttakaa perustuslakia ja äänestäkää sitten. Ei tartte tapella vaan voitte keskittyä olennaisiin asioihin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Eli Katalonian aistien pitää miehittää Katalonia ja odotella naapurimaiden tunnustusta. Vai riittäisikö itsenäiseksi julistautui unen? Miten Viro itsenäistyi tai kuinka Suomi itsenäistyi?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

"Äänestys on laitoin" - mitä sitten? Sen nojallako saa sitten piestä rauhallisesti käyttäytyviä ihmisiä. Fasismiahan tuo on puhtaimmillaan ja EU antaa hiljaisen hyväksyntänsä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli on huono maan pohjoisosassa sekä Keski-Suomen, Etelä-Savon, Pohjois-Savon, Pohjois-Karjalan, Etelä-Pohjanmaan ja Keski-Pohjanmaan maakunnissa lumi- tai räntäsateen vuoksi.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Sinun valintasi - eroa AY-liitosta!

239 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Husu persuihin

Se on joukkoomme liian älykäs, ei oteta. Me erottuisimme muut tolloina. Lue lisää...
PERSU

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

13.11.

Fingerpori

13.11.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan kokonaistavoittavuus on 86 % Oulun markkina-alueen kuluttajista viikossa.

Kaleva Media Yrityspalvelut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityspalvelut/


stats-image