Ulkomaat

Espanjan merivoimat järjesti vä­li­koh­tauk­sen Gibraltarilla – väitti Britannian merialueita omikseen

Gibraltarin vesialueilla ilmenee usein jännitteitä britti- ja espanjalaisalusten välillä. Britannian sukellusvene HMS Ambush pysähtyi Gibraltarilla rutiinikäynnillä 12. tammikuuta. Arkistokuva. KUVA: A. Carrasco Ragel
Ulkomaat 18.2.2019 14:55
Ilkka Hemmilä

Espanjan sota-alus purjehti Gibraltarin niemimaan edustalla aseet paljastettuina ja miehitettyinä.

Espanjan merivoimien alus järjesti välikohtauksen Gibraltarin satamassa eilen sunnuntaina, kertoo sanomalehti The Guardian.

Sota-alus komensi Britannian merialueelle ankkuroituneita kauppa-aluksia "siirtymään pois" merialueelta, jonka alus väitti kuuluvan Espanjalle.

Britannian merivoimat ratkaisi tilanteen lähettämällä paikan päälle pienen, ilmatäytteisen aluksen. Tämän jälkeen espanjalaisalus poistui paikalta hitaasti, purjehtien Gibraltarin rannikon suuntaisesti aseet paljastettuina ja miehitettyinä.

Gibraltarin hallinnon edustaja ihmetteli Espanjan merivoimien haluttomuutta kunnioittaa kansainvälistä lakia.

– Tällainen hölmöily on pelkkää kiusantekoa, jota harjoittavat eivät hyväksy Britannian kyseenalaistamatonta suvereeniutta Gibraltarin vesialueilla.

Brexit lisää jännitteitä Gibraltarilla

Britannian pääministeri Theresa Mayn edustaja vahvisti maanantaina, ettei espanjalaisalus ollut tunkeutunut Britannian alueelle, raportoi uutistoimisto Reuters.

Espanjan viranomaiset eivät ole toistaiseksi kommentoineet välikohtausta.

Gibraltarin vesialueilla nähdään usein välikohtauksia britti- ja espanjalaisalusten välillä. Jännitteet 30 000 asukkaan niemimaalla ovat lisääntyneet Britannian lähestyvän EU-eron myötä, Reuters kertoo.

Espanjassa on esitetty kannanottoja sen puolesta, että satamakaupunki siirtyisi sen hallintaan. Britannia on hallinnut Välimeren suulla sijaitsevaa niemimaata vuodesta 1713.

Espanja on vaatinut EU:ssa itselleen veto-oikeuden koskien sitä, pätevätkö tulevat brexit-järjestelyt myös Gibraltarin alueeseen. Maan pääministeri Pedro Sánchez ehdotti viime marraskuussa järjestelyä, jonka mukaan Espanja hallitsisi Gibraltaria yhdessä Britannian kanssa jälkimmäisen maan EU-eron jälkeen.

MAINOS

Kommentoi

Espanjan rankkolainen perustuslaki on sellainen että siihen voidaan vain liittää uusia alueita.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Samanllaista kiusantekoa on myös ollut kalastajia kohtaan puolin ja toisin.Sotilashelikoptereita ym.koptereita menee lentäen asuntoni yli joka päivä kohti Gipralttaria lähtien Malagan kentältä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kyllä nyt viimeistään pitäis liittyä Natoon, saatais suojaa meitin vesille mahdollisesti änkeevältä epsanjan uus-armaadalta.

Espanjassa on polittisia vankeja, johtuen Katalonia jupakasta. Mites polittiset vangit on mahdollisia EU-maassa? Ja miksi Suomen hallitus ei vieläkään ole tehnyt mitään Espanjan, kunnes ne polittiset vangit on vapautettu, joko toistaiseksi ulos sulkemiseksi tai erottamiseksi EUsta? Emmekö me olekkaan EUn kovassa ytimessä? Onko suomi-köyhä kärvistellyt suotta leipäjonoissa kun hallitukset täällä on aivan turhaan pitäneet kovaa jöötä talouspolitikassa ihan vain siksi että jospa sitten EUn isot pojat antaisivat meittienkin leikkiä heidän hiekkalaatikollaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Millä tavalla Englanti otti omakseen Gibraltterin ? Sotilaallinen kaappausko, vaikko korruptoituneen YK,n avulla sovittu miehitys, niin kuin palestiinankin. Tulee mieleen myös Malvinas (Falkland) saaret Argentiinan edustalla, samoin Diego Garcian saaret Intian valtameressä. Alueita vaan valloitellaan alkuperäisasukkailta lupia kyselemättä. Uusi-Seelanti maoreilta, Hawaii ja muut Tyynenmeren atollit ja saariryhmät Tyynenmeren aboriginaaleilta. Nyt "länsi meuhkaa" kurkku ruvella Mustanmeren helmen Krimin palautumista Venäjän hallintaan. Kommunisti Nikita Khrushchev aikoinaan lahjoitti Krimin Ukrainalle diktaattorin valtuudella.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ensimmäisen rivin perusteella olet nukkunut historian tunneilla.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Jos koulun historian oppituntien varaan käsityksensä maailmasta perustaa, se on kyllä hataralla pohjalla. Hyvä jos piintynyt historian harrastaja pysyy jotenkin kartalla.

Toisaalta mitään objektiivista, kokonaisnäkemykseen perustuvaa historiankirjoitusta ei edes ole. Niinpä aina voidaan kysyä, mikä on "totuus" jostakin maailmnhistorian tapahtumasta.

Olemme propagandan uhreja enemmän tai vähemmän.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Viimeksi espanjaa puhuvat yrittivät ryövätä Britannian alueita 1980-luvun alussa. Huonosti kävi siinä yrityksessä. Ei kannattaisi haastaa maailman toiseksi voimakkainta sotilasmahtia.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Asian voi esittää niinkin, että nuo espanjaa puhuvat yrittivät palauttaa Malvinas-saaret takaisin Argentiinalle, jolta Britannia ne vuonna 1833 kaappasi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Espanja vaatii Gibraltaria eroamaan Iso-Britanniasta mutta samaan aikaan vastustaa Katalonian eroa Espanjasta?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Jep... Katalonia ei voi erota koska espanjalaisten perustuslaki kieltää sen... Siis "espanjalaisten", ei Espanjan perustuslaki. Espanja pitäisi erottaa EUsta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Mullakin oli pentuna pieni ilmatäytteinen alus, auton sisäkumi. Sen avulla kolusin Vasikkasaaren rantoja omaa reviiriä valtaamassa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tässä tapauksessa kyseessä oli "rigid-hulled inflatable boat" eli kiinteärunkoinen vene, jonka reunoilla on ilmatäytteisiä kumiveneen materiaalia olevia putkia. Tällä saavutetaan se etu, että vaikka vene täyttyisi vedestä, se ei uppoa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Minun auton sisäkumi oli vielä parempi, siinähän ei ollut pohjaa lainkaan, joten se ei voinut täyttyä vedellä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

9:58
STUK on saanut niukasti lupa-aineistoa Fennovoimalta tänä vuonna – yhtiö oli aikonut lähettää suuren osan lupa-asiakirjoista tämän vuoden alussa
9:46
St. Louis Blues etenee Stanley Cupin finaaleihin – Joonas Donskoin San Jose lähtee kesälaitumille
9:43
USA:n osavaltio sallii ihmisruumiin kompostoinnin vaikka puutarhan lannoitteeksi
9:32
Kysely paljasti teattereiden työskentelykulttuurissa hälyttäviä piirteitä – Oulun teatterissa mittarit näyttävät nyt vihreää Tilaajille
9:27
Metsähallitus: Munarosvoja saattaa liikkua myös Suomessa – keräilijät ovat kansainvälisesti verkostoituneita
9:15
Oululaisprofessori Heli Jantunen sai naisten innovaatiopalkinnon
8:41
Kenkäjätit vaativat Trumpia lopettamaan kauppasodan – tullien nostaminen iskee kohtuuttomasti amerikkalaiseen työväenluokkaan
19
Talentia tyrmää Kelan ehdotuksen etuisuuksien hakemisesta asiakkaan puolesta: "Miksi hakemuksia pitäisi tehdä kunnan sosiaalitoimessa?"
19
Kasvihuonekaasujen päästöt kasvoivat Oulussa hieman – yhtä syytä kasvuun ei ole vaan kyse on monesta pienestä tekijästä
11
Oulun yliopiston rehtoriksi kuusi hakijaa
10
Liikennevalot saivat kyytiä – kaksi ajoneuvoa kolaroi Oulun keskustassa
7
Rinne: "Tämän hallituksen ei tarvitse leikata menoja, rahaa voi käyttää lisää sekä pysyviin menolisäyksiin että investointimenoihin"
7
Lapset puheeksi tukee opettajan työtä – se ei tee opettajasta psykoterapeuttia tai sosiaalityöntekijä, vaan opettaja pysyy ammattiroolissaan Lukijalta
7
Oulussa osataan sopia isoista asioista – ongelma on päätösten ja sitä kautta toimeenpanon viivästyminen Lukijalta

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Työvoimapula pötypuhetta

Töitä kyllä on. Niitä täytyy vain itse etsiä, pelkkä rekryfirmoissa käyminen ja hakemusten lähettäminen eivät riitä. Eli... Lue lisää...
Lukija Kempeleestä

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

22.5.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image