Ulkomaat

Espanja tekee kaikkensa estääkseen Katalonian it­se­näi­syy­sää­nes­tyk­sen – Barcelonaan lähetetty tuhansia poliiseja

Video perjantai-illan tukikonsertista.
Ulkomaat 29.9.2017 23:12
Maija Salmi/Lännen Media, Kaleva, STT

Tuhannet katalaanit kokoontuivat perjantai-iltana Barcelonassa sijaitsevalle Avinguda de la Reina Maria Cristinalle itsenäisyysäänestyksen puolesta järjestettävään tukikonserttiin.

Tilaisuudessa puhui myös Katalonian aluejohtaja Carles Puigdemont. Katalaanien viesti on selvä: täällä äänestetään sunnuntaina Espanjan keskushallinnon vastustuksesta välittämättä.

Moni tilaisuuteen tullut vertaa pääministeri Mariano Rallyn hallitusta Francon ajan diktatuuriin.

Tukikonsertti veti tuhansia katalaaneja. KUVA: Quique Garcia / EPA

Katukuva La Ramblalla ja muualla kaupungissa on muuttunut. Joka puolelle on liimattu itsenäisyysäänestystä puoltavia julisteita. 

Katalonian aluehallinto on ilmoittanut, että äänestys järjestetään Espanjan vastustuksesta huolimatta. Mikäli suurin osa katalaaneista äänestää itsenäisyyden puolesta, alue suunnittelee julistautuvansa itsenäiseksi yksipuolisesti.

EU on kehottanut Katalonian aluehallintoa kunnioittamaan Espanjan perustuslakia. Barcelonan pormestari Ada Colau on pyytänyt EU:n apua konfliktin ratkaisemisessa.

Poliisi on näkyvästi esillä katukuvassa. KUVA: JIM HOLLANDER / EPA

Espanja on lähettänyt Kataloniaan 16 000 poliisia, joiden on määrä estää äänestys. Poliisit ovat kuluneena viikolla takavarikoineet äänestysmateriaaleja ja pidättäneet Katalonian hallinnon virkamiehiä.

Poliisi myös takavarikoi sata vaaliuurnaa eräästä varastohallista. Vaaliuurnista vastaava yritys tosin väitti, että ne oli tarkoitettu jalkapalloseura FC Barcelonan sisäisiin vaaleihin.

AFP:n toimittajien mukaan itsenäistymisen kannattajat valtasivat perjantaina useita kouluja. Haastatellut kertoivat aikovansa olla perheineen viikonlopun koululla, jotta niitä voitaisiin käyttää äänestyspaikkoina.

Pääministeri Mariano Rajoy pelkää, että Katalonian itsehallintoalueen poliisijoukot eivät tottele käskyä yrittää estää sunnuntain äänestys. Mossos d'Esquadran tunnettujen joukkojen sisällä tiedetään olevan lukuisia itsenäisyysmielisiä poliiseja.

Muutama päivä sitten itsenäisyyden puolesta mieltä osoittavien joukossa nähtiin myös Katalonian palomiehiä.

MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Uutisvirta

17.2.
Kempeleläisellä maatilalla kasvanut Julia Heikkinen on Oulun 4H:n uusi toiminnanjohtaja – "Minä uskon uskaltamiseen, se on tavattoman mukavaa"
17.2.
Kaleva oikaisee
17.2.
Kaupunki perustaa säätiön Oulu2026-kulttuuripääkaupunkihankkeen toteuttamista varten – Kulttuurille myös oma pitchauskisa
17.2.
Kaupunginhallitus päätti: Oulun kaupungintaloa avataan jonkin verran yleisölle, mutta suurimmaksi osaksi käyttötarkoitus pysyy entisellään
17.2.
Kätilöiden huoli ei näy vahinkoilmoituksissa – Viime vuonna korvauksia maksettiin 18 tapauksessa, jotka liittyivät alatiesynnytyksiin tai keisarileikkauksiin
17.2.
Perhe jäi kahden tulen väliin: Oulun kaupunki vaatii Karjasillan suojeltuun hometaloon korjausta, 50 neliön talolle kustannusarvio jopa 365 000 euroa – purkulupa ei hevillä heltiä kulttuurisesti arvokkaalla alueella Tilaajille
17.2.
Norjassa sisarpuolensa surmasta epäiltyä miestä syytetään murhasta ja terrorismirikoksesta

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli muuttuu huonoksi ensi yönä Koillismaalla ja Etelä-Lapissa lumisateen vuoksi.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Miksi Perussuomalaisia pelätään?

291 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Miksi Perussuomalaisia pelätään?

Samasta syystä, kuin Natsejakin. He vetoavat ihmisten vietteihin ja syrjäyttävät moraalin. Silloin pintaan nousee ahneus... Lue lisää...
PSYKOPAATTIEN DIKTAT...

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

18.2.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu


Pohjoisen kattavimmat mediatilat ja monipuoliset markkinoinnin palvelut printtiin ja digiin.

Kaleva Media B2B asiakasratkaisut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityksille


stats-image