Ulkomaat

Espanja et­sin­tä­kuu­lut­ti Suomessa vierailevan ka­ta­laa­ni­joh­ta­jan – kutsun esittänyt kan­san­edus­ta­ja ei tiedä Puigdemontin olinpaikkaa

epa06620706 Former Catalonian President Carles Puigdemont speaks to the media during his visit to meet group of representatives of the Finnish Parliament, Helsinki, Finland, 22 March 2018. EPA/MAURI RATILAINEN BY: ALL OVER PRESS / EPA-PHOTO CODE: EPAXX8 KUVA: MAURI RATILAINEN / EPA
Ulkomaat 24.3.2018 9:35
Marjo Oikarinen

Katalonian entisen johtajan Carles Puigdemontin vierailu Suomessa sai dramaattisen käänteen, kun Espanjan poliisi etsintäkuulutti Puigdemontin. Keskusrikospoliisi on pyytänyt lisätietoja Espanjan poliisilta. Mahdollisesta pidättämisestä ja luovuttamisesta päättäisi Helsingin käräjäoikeus.

Espanjan etsintäkuuluttaman Carles Puigdemontin kutsui Suomeen kansanedustaja Mikko Kärnä (kesk.). Kärnä sanoo Lännen Medialle, ettei hän tiedä katalaanijohtajan nykyistä olinpaikkaa. Kärnä osallistui lounaalle Suomalaisella klubilla Helsingissä perjantaina ja erosi sen jälkeen Puigdemontista. He eivät ole pitäneet yhteyttä.

Ohjelman mukaan Puigdemont kiertää tänään Helsinkiä kulttuuriväen kanssa.

Kärnä ei aio antaa minkäänlaista apua, jos Puigdemont ottaa yhteyttä, koska ei halua syyllistyä avunantoon mahdollisesti rikoksesta nyt epäillylle henkilölle.

Suomen viranomaiset ovat pyytäneet Espanjan viranomaisilta tarkennuksia ja lisätietoja luovutuspyyntöä koskien. Puigdemontin mahdollisesta pidättämisestä ja luovuttamisesta päättäisi Helsingin käräjäoikeus.

Puigdemont sanoi Lännen Median haastattelussa tänään, ettei hän ole kovin luottavainen Espanjan oikeuslaitoksen suhteen.

– Mutta en pelkää, hän lisäsi.

Puigdemontin mielestä Espanjan oikeuslaitos ei kunnioita vallan kolmijako-oppia.

– Ei voi olla oikein, että espanjalainen tuomari tekee politiikkaa ja muuttaa katalonialaisten tahdon ja vaalien tuloksen, hän totesi.

Torstaina Suomeen saapunut Puigdemont asuu maanpaossa Brysselissä. Hänen elämisensä siellä rahoitetaan yksityishenkilöiden lahjoituksin.

Suomen-vierailun ohjelmaan on kuulunut muun muassa puhetilaisuuksia ja eduskunnan toimintaan tutustumista. Vierailun on määrä päättyä tänään.

Espanjan korkeimman oikeuden tuomari asetti perjantaina 13 katalonialaista aktivistia ja poliitikkoa syytteeseen. Puigdemont oli heidän joukossaan. Syytteen sai myös itsenäisyysmielisten viimeisin tarjokas aluejohtajaksi, Jordi Trulli. Neljä itsenäisyysaktivistia on ollut tutkintavankeudessa lokakuun lopusta saakka.

MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Kyllä suomalainen lammaskansa pidättää ja palauttaa miehen espanjaan. Muutenhan joku voisi luulla suomalaista jopa itse ajattelevaksi. Eihän semmoinen euroopan viimeisessä sosialistivaltiossa käy.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Espanja päästi etsintäkuulutuksen perusteella pidätetyn Ilja Janitskinin vapaaksi ja hän poistui Andorraan. Nyt Suomen olisi maksettava potut pottuina Espanjalle, vaikka periaatteessa lakeja pitäisi kunnioittaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

EU tukee vastustajiensa pidättämistä? Tästä ne noitavainot alkavat kirjaimellisesti. Netissähän noitavainot ovat suomessakin jo täydessä vauhdissa 200 nettipoliisin voimin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Palataan takaisin neuvostoaikaan ja luovutetaan kyselemattä ihmisoikeuksien ja -arvon perään Puigdemont Espanjaan. Suomalaiset ovat sen jälkeen Barcelonassakin tunnettuja ja tervetulleita turisteja.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Juuri näin. Ranska ja Belgia eivät pidättäneet ja luovuttaneet häntä, eikä niin tule tekemään Tanskakaan. Suomi myös pysykööt Espanjan sisäisistä asioita irti. Jokainen hoitakoot omat sotkunsa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Huonolta näyttää maailman meno nykypäivänä. Itäisen naapurimme toisinajattelijat päätyvät vankilaan tai arkkuun. Turkissa sama tilanne.
Yhdysvalloissa kaikilla hallituksen tasoilla käy ovi tiheään. Ja nyt espanjassakin alkaa vankiloissa olla useampi poliittinen vanki.
Diktatuurin mallimaassa Pohjois-Koreassa puuhataan ydinaseiden kanssa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Vankila on oikea paikka niille, jotka repivät valtiota hajalle.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Valtioita ei ole ilman ihmisiä. Vain ihmiset muodostavat valtion. Demokraattisessa valtiossa noudatetaan enemmistön tahtoa. Kansalla ei ole vankilatuomion uhalla pakko olla samaa mieltä kulloisenkin hallituksen kanssa. Niin on vain tyrannien hallitsemissa diktatuureissa. Jos hallitus ei kuuntele kansaa, niin kansa kapinoi. Kumpi kuuluu siis vankilaan, kansa vai hallitus? Siinäpä mietittävää.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Suomi noudattaa pykäliä, ei ihmisoikeuksia/arvoja. Ulkomailla tiedetään tämä, joten poliisi ottaa kiinni ja palauttaa hepun Espanjaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Jos suomi päätyy pidättämään ja luovuttaa Puidgemontin espanjaan, niin syyllistyy ihmioikeusloukkaukseen. Kyseessä on poliittinen ongelma espanjan ja katalonian välillä. Maailmassa on liikaa poliittisia vankeja.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Suomen läänit tai maakunnat itsenäisiksi. Sekä Katalonian ohella Navarra, Leon ja KASTILIA.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tämä on sitä EU:n tuomaa vapaata liikkumista, Rikolliset ja Rikoksentekiät kulkevat Maastatoiseen eikä ketäänkiinnosta? Joko olisi aika palauttaa rajatarkastukset?????

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

22.9.
Henkilöauto syttyi tuleen Intiössä – lämmitystolppa kärsi vahinkoja
22.9.
Tanssinopettaja Aurora Ylisellä on täsmälääke syksyn pimeyteen – Bollywood-tunneilla hymy nousee tanssijan huulille
22.9.
Reissusa: Risteilyllä Norjan Huippuvuorilla näki jäätiköllä käyskentelevän jääkarhun ja pääsi uimaan hyisessä meressä
22.9.
Syyspäiväntasausta vietetään koleissa merkeissä, mutta ilma lämpenee loppuviikkoa kohti – alkuviikosta kannattaa varautua liukkaisiin teihin
22.9.
Donald Trumpia saattaa uhata virkasyyte – Trumpin väitetään painostaneen Ukrainan presidenttiä sotilasavustusta panttaamalla
22.9.
Liki 70 hengen delegaatio Saksasta saapuu Ouluun – vieraat tutustuvat muun muassa paikallisiin yrityksiin
22.9.
Persianlahdella lientymistä: Iran lupaa YK:lle rauhansuunnitelmaa, kaapattu tankkeri määrä vapauttaa, huthikapinalliset puhuvat iskujen lopettamisesta

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli on huono aluksi koko maassa tienpintojen jäätymisen vuoksi.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Hallitus osti sotalaivoja 1300 miljoonalla!

122 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Älkää laittako vieraita nukkumaan lattialle

Pitäisi sanomatta ymmärtää, että varaa itselleen hotellista huoneen kun tulee yökuntiin vieraalle paikkakunnalle. Lue lisää...
Ymmärrä ensi kerrall...

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.

Naapurit

23.9.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image