Ulkomaat

Erotettu FBI-pomo kertoi puheista syrjäyttää presidentti Trump – re­pub­li­kaa­ni­joh­ta­ja vaatii totuuden selvittämistä

Republikaanivaikuttaja Lindsey Graham lupaa selvittää, onko maan hallituksessa laskettu ääniä presidentti Donald Trumpin poistamiseksi virasta. KUVA: CHRIS KLEPONIS / POOL
Ulkomaat 18.2.2019 11:20
Ilkka Hemmilä

Mikäli puheet presidentin syrjäyttämisestä pitävät paikkaansa, ne tarkoittavat Lindsey Grahamin mukaan käytännössä vallankaappauksen valmistelua.

Yhdysvalloissa yltyy keskustelu siitä, onko maan hallinnossa ollut pyrkimys syrjäyttää presidentti Donald Trump.

Puheiden keskiössä on FBI:n entisen vt. johtajan Andrew McCaben CBS:lle antama haastattelu. McCabe kertoi tv-kanavalle, että maan varaoikeusministeri Rod Rosenstein oli pohtinut mahdollisuutta syrjäyttää presidentti Trump perustuslain 25. lisäyksen turvin.

Lisäyksen mukaan maan presidentti voidaan erottaa, mikäli hänet katsotaan sopimattomaksi tehtävään. Tällöin maan varapresidentti ottaisi viran haltuun.

Päätös vaatii taakseen tuen varapresidentiltä, yli puolet Yhdysvaltain hallituksen ministereistä sekä kahden kolmasosan määräenemmistön kongressin jäseniltä.

McCaben mukaan Rosenstein keskusteli hänen kanssaan mahdollisuudesta turvautua lisäykseen ja kertoi avoimesti laskevansa "ääniä tai mahdollisia ääniä", jotka olisivat hallituksessa sen takana.

"Käytännössä vallankaappaus"

Yhdysvaltain senaatissa toimivan oikeusasioiden komitean puheenjohtaja, konkarirepublikaani Lindsey Graham on reagoinut McCaben väitteisiin. CBS:n Face the Nation -ohjelman haastattelussa hän sanoi haluavansa kutsua osalliset komitean kuulusteltavaksi:

– FBI:n virkaa tehnyt johtaja syyttää varaoikeusministeriä toimesta, joka käytännössä tarkoittaa vallankaappausta ja presidentin syrjäyttämistä 25. lisäyksen avulla. Varaoikeusministeri kiistää asian. Lupaan järjestää kuulemisen selvittääksemme, kuka kertoo totuuden ja mitä todella tapahtui.

McCabe esiintyi viime viikolla CBS:n 60 Minutes -ajankohtaisohjelmassa. Hän kertoi Rosensteinin esittäneen kommenttinsa toukokuussa 2017 sen jälkeen, kun presidentti Trump oli erottanut FBI-johtaja James Comeyn.

Ohjelmassa McCabe kertasi lyhyttä uraansa FBI:n johdossa. Trump nimitti pitkäaikaisen republikaanin McCaben FBI:n virkaatekeväksi johtajaksi, mutta erotti hänet alle kolme kuukautta myöhemmin elokuussa.

Presidentti syytti aikanaan McCabea epäluotettavaksi; McCabe puolestaan kertoi, että ensitapaamisessaan Trump yritti selvittää uuden johtajan henkilökohtaista uskollisuutta presidenttiä kohtaan.

Varaoikeusministeri kiistää syrjäyttämissuunnitelmat

Rod Rosensteinin ehdotuksesta liikkui tietoja jo viime vuoden puolella.

Syksyllä asiasta uutisoi The New York Times nimettömiin lähteisiin vedoten. McCaben haastattelu on kuitenkin ensimmäinen kerta, kun suunnitelman kuullut henkilö kommentoi asiaa julkisesti.

Rosenstein on kiistänyt häneen kohdistuvat syytökset.

MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Ennenkuin kukaan ehtii liittää Hillarya tähänkin soppaa muistutettakoon, että Rosenstein, Comey, McCabe ja Lindsay ovat kaikki republikaaneja.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tämä Trump-show on taruakin ihmeellisempää, jopa niin, että nipistän itseäni todistaakseni olevani hereillä. Joka päivä uutisoidaan mitä kummallisempia asioita.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tämä on jo vanha juttu mutta kun siellä Suomessa tullaan aina jälkijunassa kun jotain negatiivistä kerrottavaa Demokraattien klaanista.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Perustuslain mukaan mennään. Varmaan meikäläinen epäluottamuksen esittäminen hallituksellekin olisi noiden valeajattelijoiden mukaan vallankaappaus :-)

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

No jos se kerran on perustuslain mukaista, kyseessä ei tietenkään ole vallankaappaus ...

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Vallankaappaukset ja hallitusten vaihtamiset (nyt meneillään mm. Venezuelassa) ovat jenkeillä verissä.

Vaihteeksi tätä politiikkaa voisi tosiaankin kokeilla myös kotioiloissa.. Harjoitus tekee mestarin!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Miettikääpä kahdesti ketkä tämän suunnitelman ovat punoneet. Nyt alkaa puntti tutista ja usealla!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

165
"Sotkun munkkeja" myynyt yrittäjä Vesa Mustakangas: "Tavoitteena oli myydä puhdasta lähiruokaa" – Savilaakson leipomo lopetti munkkien toimituksen
83
Unkarin hallitusmedia kritisoi Suomen oikeusjärjestelmää ja mediaa – tutkija: "He pelkäävät nyt tosissaan"
65
Kaupunkipyörät pois käytöstä Kuusamossa – Puolet pyöristä pahoin särjetty tai kateissa: "Kaunis ajatushan tämä kaupun­ki­pyö­rä­jär­jes­telmä oli"
33
Porilaisvieras iski kuin salama – AC Oulun kurimus sai jatkoa
32
Missä lomapäivä sujuu aurinkoisimmin? – Kaleva etsii Oulun parasta kesäterassia, äänestä suosikkiasi!
30
Uudet kulutusverot ovat hankalia luoda vaikka planeetta ei kestä nykykulutusta – "Elämme kuin porsaat"
28
Pohjantiellä hirvikolari – hirvi kuoli, ei henkilövahinkoja

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Sotkun munkki.

98 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Paljonko sinä tienaat bruttona/kk ja montako vuotta on yläasteen jälkeen koulutusta ja paljonko työelämää?

Ei tietenkään ole mikään pakko tienata, jos elämän tarkoitus on lojua rahattomana ja mitään tekemättömänä mahdollisimman... Lue lisää...
Pannarimies

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

19.7.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image