Ulkomaat

Erkki Liikanen osallistui salaiseen Bilderberg-kokoukseen ainoana suo­ma­lai­se­dus­ta­ja­na: "Hyvä, että kokous alkaa avautua"

Suomen Pankin entinen pääjohtaja Erkki Liikanen oli tämän vuoden Bilderberg-kokouksen ainoa suomalaiskutsuttu. Kokous pidettiin Montreaux'n upeissa maisemissa.
Ulkomaat 3.6.2019 7:51
Kirsi Hyytiäinen

Sunnuntaina päättyneessä Bilderberg-kokouksessa ollut Erkki Liikanen sanoo, että Suomen pitää olla mukana mielipiteenvaihdossa. EKP:n pääjohtajavalinnasta Liikanen pitää suun supussa.

Politiikan ja talouden huippujen vuosittaista Bilberberg-kokousta on kuvattu salaseuraksi, koska sen keskusteluista ei ole juuri tihkunut tietoja ulospäin. Kokous päättyi sunnuntaina Sveitsissä, ja otimme ainoan suomalaisosallistujan haastatteluun paluumatkalla.

Onko tilanne salailun osalta muuttumassa?

– On hyvä, että tämä Yhdysvaltain ja Euroopan välinen kokous alkaa avautua julkisuuteen, sanoo Suomen Pankin entinen pääjohtaja ja entinen EU-komissaari Erkki Liikanen Lännen Medialle.

Liikanen oli Sveitsin Montreux'ssa viikonvaihteessa pidetyn Bilderberg-kokouksen ainoa suomalaisedustaja.

Montreux'n palatsihotelli Palace oli eristetty neljä päivää Liikaselle ja noin 130 osanottajalle 23 maasta.

Puheenaiheina ilmastonmuutos ja tekoäly

Poliitikot, yritysjohtajat ja tiedemiehet keskustelivat polttavista aiheista kuten tekoälystä, ilmastomuutoksesta ja verkkoyhteiskunnan vaaroista.

– Meidän on suomalaisina oltava tällaisessa mielipiteen vaihdossa mukana ja kerrottava näkemyksemme, Liikanen tuumii.

Kokoukseen oli kutsuttu kourallinen toimittajia. Muu lehdistö oli suljettu ulkopuolelle. Järjestelyillä halutaan taata ajatusten vapaa vaihto ja luottamuksellisuus.

Onko tällaisessa kokouksessa nykyisenä sosiaalisen median aikana enää järkeä?

Liikanen itse päivitti Facebook-tililleen Montreux'n pormestarin kommenttia, jossa tämä kertoi kaupungissa muistettavan joka vuosi puolustusvoimien lippujuhlapäivänä kaupungissa kuollutta marsalkka Mannerheimia.

– Aina parempi, että yritämme ymmärtää toistemme kantoja, Liikanen sanoo.

Kokouksen idea on keskustelun herättely. Siksi sen toimintamalli on, että osanottajat sitoutuvat olemaan kokouksessa läsnä koko ajan, maksamaan omat kulunsa, tulemaan ilman avustajia ja olemaan paljastamatta muiden osallistujien kommentteja.

Liikanen osallistui kokoukseen kolmatta kertaa. Bilderberg muistuttaa sveitsiläistä Davosin talouskokousta. Liikanen on kummankin kävijä. Mikä näitä erottaa?

– Davosissa on mukana osallistujia ympäri maailmaa. Siellä innostuttiin 2000-vuoden alussa internetistä. Nyt Bilderbergissa puhuttiin etenkin tietoturvasta eli olemme siirtyneet uuteen vaiheeseen. Ilmastomuutoskin on otettava huomioon yritysten riskeissä eri tavalla kuin aiemmin, Liikanen vertailee.

Liikanen on yhä vahva ehdokas EKP:n pääjohtajaksi

Brexit heikentää Euroopan taloutta Liikasen mukaan niin kuin mikä hyvänsä epävarmuus.

– Mehän olemme suomalaisina käyneet läpi samanlaiset neuvottelut Eftaan, Etaan ja lopulta EU:hun liittyessämme. Kyse on aina sisämarkkinoista hyötymisestä ja vaikutusvallan voittamisesta, Liikanen sanoo.

Liikasen nimi pysyy sitkeästi niiden joukossa, joista valitaan syksyllä uusi pääjohtaja Euroopan keskuspankille.

Nyt Liikanen on Kansainvälisen tilinpitostandardeja valvovan IFRS:n puheenjohtaja.

– EKP:n uudesta pääjohtajasta päättävät Euroopan hallitusten päämiehet, eikä minulla ole asiasta mitään kommentoitavaa, hän vastaa.

Suomen Pankin nykyinen johtaja Olli Rehn on toinen vahva nimi EKP:n pääjohtajaksi.

Liikaselta ilmestyy elokuun lopussa kirja Olin joukon nuorin, aikakuvaus Suomen tiestä Liikasen savolaisin silmin katseltuna.

– Nuorena kun aloittaa, ehtii moneen, Liikanen miettii lähes 50 vuoden urastaan Suomen ja Euroopan politiikassa.

Montreaux oli Mannerheimin asuinpaikka

Sveitsiläinen Montreux'n vuoristokaupunki Genevejärven rannalla on suomalaisille tuttu paitsi Kultaisen ruusun tv-ohjelmakisoista ja vuosittaisista jazzjuhlistaan, myös marsalkka C.G.E. Mannerheimin viimeisten vuosien elinpaikkana. Mannerheim otti vastaan vieraitaan tämänvuotisessa Bilderbergin kokoushotellissa Palacessa ja asui lähivuoren klinikalla, jonne pääsee yhä köysiratashissillä.

Mitä olisi Mannerheim sanonut tällaisesta istunnosta ?

- Hänhän oli kansainvälisesti ajatteleva, paljon matkustava johtaja, Liikanen tuumii Palace-hotellin terassilla.

Hän itse seuraa Mannerheimin jalanjälkiä matkatessaan Joensuun kautta Mikkeliin. Liikanen vihitään Joensuun yliopiston kunniatohtoriksi. Ja puhuu tärkeän puheen entisen huonetoverinsa, Namibian varapresidentin Nickey Iyambon muistotilaisuudessa.

"EKP:n uudesta pääjohtajasta päättävät Euroopan hallitusten päämiehet, eikä minulla ole asiasta mitään kommentoitavaa."

Erkki Liikanen

Bilderberg

Bilderberg-konferenssi on vuosittain järjestettävä epävirallinen kokous, johon kutsutaan vaikutusvaltaisia vieraita politiikan, talouden ja tiedemaailman huipulta.

Osanottajia on vuosittain noin 130. Tapaamisten ideana on edistää vuoropuhelua Pohjois-Amerikan ja Euroopan välillä.

Kokouksen perusti Hollannin prinssi Bernhard 1954 hollantilaisessa Bilderbergin hotellissa, josta siis nimi. Nyt Sveitsin Montreux'ssä pidetty kokous oli 67:s.

Mukana olivat muiden muassa Yhdysvaltain ulkoministeri Mike Pompeo, presidentti Donald Trumpin neuvonantaja Jared Kushner, Ranskan valtiovarainministeri Bruno Le Maire, Viron pääministeri Jüri Ratas, Hollannin pääministeri Mark Rutte ja Naton pääsihteeri Jens Stoltenberg.

Mukana ei ole kiinalaisia tai venäläisiä, vaikka näistä maista puhuttiinkin.

Yrityksiä edustivat LinkedIn-työelämäverkoston perustaja Reid Hoffmann, Microsoftin toimitusjohtaja Satya Nadella ja Ruotsista Skandinaviska Enskilda Bankenin puheenjohtaja Marcus Wallenberg,

Suomesta ovat olleet aiemmin mukana esimerkiksi Jorma Ollila ja Björn Wahlroos,

Kokous on suljettu ulkopuolisilta. Osanottajat antavat vaitiololupauksen. Myöskään kokouksen mediaedustajat eivät kirjoita keskusteluista.

MAINOS

Kommentoi

Jos ei ole muita ehdokkaita valita niin ennemmin Liikanenkin kuin Rehn. Sitä menneitten asioiden muistelijaa ja kertaajaa ei tarvita mihinkään. Päätä osaa jokainen nyökytellä ja olla tärkeän näköisenä sekä puhua kaikkea menneistä tapahtumista mutta kun pitäisi osata suunnitella tulevaisuuttakin ja siihen ei Rehnistä ole.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Liikanen oli paikalla salaseuran kokouksessa sen vuoksi, että sai tilaisuuden puhua itselleen työpaikan EKP:n johtajaksi. Täytyy seurata mitä tapaamisia tulee seuraavaksi. Kushner?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Salaseura! En ole kuullut tästä seurasta aikaisemmin. Voiko tämä ryhmä ratkaista maailman isot ongelmat? Varmaa on, että rahalla ei ole vaikutusta siihen miten ongelmat ratkeavat.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ehkäpä monelta on jäänyt katsomatta amerikklainen dokumetti kyseisestä kokouksesta kun vain yksi on ymmärtänyt kyseisen konklaavin tarkoituksen. Itseasiassa sitä me ulkopuoliset emme tiedä eikä sitä meille tulla kertomaan. Se että niinkin tärkeissä asemassa olevat suomen kansalaiset ovat osallistuneet sessioihin on niistä julkisesti visusti pidetty suu supussa. Tiedotuslehdissä on ainakin esitetty muutama muukin henkilö; Urpilainen, Elina Lepomäki,Anne Berner, Eero Heinäluoma, Ahtisaari, Vanhanen ja lipponen ja hyvin monet muut .Lista löytyy Wikipediasta, jos kiinnostaa. Mieleen tulee kuinkahan isänmaallista homma on?

Kyseisessä dokkarissa esitettiin aika hurjiakin väitteitä kyseisen kokouksen tarkoituksesta, olisi todella mielenkiintoista nähdä tuo dokkkari uudestaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tutustumisen arvoinen lista. Mikä tämän konferenssin tarkoitus on? Vaikuttaa oudolta tällainen salailu!
Täytyy tutkia!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Hienoa että edes joku Suomesta pääsee paikalle. Tuolla saa Suomen kannalta hyödyllisiä verkostoja, kun isot nimet voivat puhua asioista rennosti ja suoraan ilman että jokaista sanaa ovat toimittajalaumat vääntämässä omaan näkemyksensä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Bilderberg on kaikkea muuta kuin avautumassa.
Kokouspaikka ilmoitetaan vain muutama vuorokausi ennen tapahtumaa.
Osallistujat vaikenevat kuin muuri. Edes kysymys onko paikalla ensikerran on liian vaikea.
Ne jotka yrittävät raportoida paikan päältä pidätetään tekaistuin verukkein.

En luota keneenkään, joka osallistuu ko. kokoukseen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Viesti poistettu

Nuo pelot/käsitykset ovat Savuskininkatu 55:sta lähtöisin. Olet tainnut nielaista täkyn.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kysykää joskus asiaakin. Esim. miten Suomen pohjavesien myynti on edennyt, herra liikanen?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Pohjavedet säilyvät toistaiseksi, kun Berner siirtyi ruotsalaisten kiusaksi. Toisaalta vesimonopolit ovat totisinta totta eri puolilla maailmaa. Jopa asetuksella määrätty, että sadevettä ei saa varastoida omalle kiinteistölle puutarhan ja viljelysten kastelua varten, vaan täytyy käyttää mittarin kautta virtaavaa monopoli vettä. Tämmöistä on amerikan ihannevaltiossa.
Onko Oulun Vesi osakeyhtiö ? Jos ei vielä, milloin on tarkoitus yhtiöittää se pienten kunnallisten sähköosuuskuntien tapaan ?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

26.1.
Anita Korva näki valonpilkahduksia Rokualla OHS:n kansallisissa kisoissa
26.1.
Pysähtyvätkö paperitehtaat ja seisahtuvatko sellutehtaat? Metsäteollisuuden sovittelusta ei ole tihkunut tietoja, lakko uhkaa alkaa keskiyöllä
26.1.
OLS pullotti pinkin pyörremyrskyn – Pitkä tappioputki katkesi, kun huippujoukkue Classic kaatui Kastellissa
26.1.
Mediat: Ex-koripallotähti Kobe Bryant on kuollut helikopterionnettomuudessa – pidetään yhtenä kaikkien aikojen NBA-pelaajista
26.1.
Ynni otti voiton Kristika Turusta vuoristoratamaisen esityksen jälkeen, katso kuvia ottelusta
26.1.
Talvinen sää palaa Ouluun: Ensi viikolla taivaalta tulee lunta useampana päivänä, lämpötila pysyy pakkasen puolella
26.1.
Kapteeni täynnä tahdonvoimaa – Vili Hautala laittaa kroppaa peliin Ynnin puolesta

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli on huono Satakunnan, Uudenmaan, Kanta-Hämeen, Päijät-Hämeen, Kymenlaakson, Pirkanmaan, Keski-Suomen, Etelä-Pohjanmaan, Pohjanmaan ja Keski-Pohjanmaan maakunnissa sekä Pohjois-Pohjanmaan maakunnassa lukuun ottamatta Koillismaata jäätävän tihkusateen ja lumisateen vuoksi.
Ajokeli muuttuu huonoksi yöllä maan itäosassa, Kanta-Hämeen, Päijät-Hämeen, Pirkanmaan, Keski-Suomen, Etelä-Pohjanmaan, Pohjanmaan, Keski-Pohjanmaan, Pohjois-Pohjanmaan ja Kainuun maakunnissa sekä Etelä- ja Länsi-Lapissa lumisateen vuoksi.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Keskusta korottamassa lapsilisiä!

210 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Paras asumismuoto?

Kun ei tarvi miettiä raha-asioita, vaan voi keskittyä pelkästään tuohon viihtyvyyteen, niin sehän on tottakai oma OKT, s... Lue lisää...
ESIMERKKI TODELLISUU...

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

27.1.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Pohjoisen kattavimmat mediatilat ja monipuoliset markkinoinnin palvelut printtiin ja digiin.

Kaleva Media B2B asiakasratkaisut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityksille


stats-image