Ulkomaat

Eri­mie­li­syy­det koettelevat Naton yhtenäisyyttä – Trump ja Macron sanailivat toisilleen yhteisessä leh­dis­tö­ti­lai­suu­des­sa

Yhdysvaltojen presidentin Donald Trumpin tapaamista vastustavat ihmiset osoittivat mieltään tiistaina Buckinghamin palatsin läheisyydessä. Tiistai oli Nato-kokouksen ensimmäinen päivä.
Ulkomaat 3.12.2019 22:03
Ida Kannisto

Nato-maiden johtajat kokoontuivat Lontooseen tiistaina. Juhlakokous on vuorossa keskiviikkona.

Juhlavuoden Nato-kokous alkoi jännittyneissä tunnelmissa tiistaina Lontoossa.

Yhdysvaltojen presidentti Donald Trump aloitti vierailunsa yhteisellä aamiaisella Naton pääsihteerin Jens Stoltenbergin kanssa. Aamiaisen jälkeen Stoltenberg tviittasi, että Lontoon Nato-tapaaminen alkoi erinomaisesti presidentti Trumpin kanssa. Sen jälkeen loppupäivän tunnelma muuttui toisenlaiseksi.

Sotilasliiton yhtenäisyyttä koettelevat monet kiistakysymykset. Jännitteet Naton sisällä ovat kasvaneet etenkin Trumpin kaudella.

Natoa horjuttavat muun muassa erimielisyydet siitä, miten puolustusmenot pitäisi jakaa. Trump on useaan otteeseen ilmaissut tyytymättömyytensä siitä, että Euroopan Nato-maat eivät osallistu menoihin riittävästi.

Tiistaina Trump esitti kritiikkiä eurooppalaisia Nato-liittolaisiaan jo ennen kuin Lontoossa järjestetty tapaaminen oli ehtinyt edes alkaa.

Hän sanoi Ranskan presidentin Emmanuel Macronin kommenttien sotilasliitosta olleen ”erittäin häijyjä ja loukkaavia”. Macron nimitti viime kuussa Natoa ”aivokuolleeksi” The Economist -lehden haastattelussa. Lisäksi Trump sanoi Saksan käyttävän liian vähän rahaa puolustukseen, kertoo uutistoimisto Reuters.

Istuessaan presidentti Trumpin rinnalla yhteisessä tiedotustilaisuudessa tiistaina Macron ei kuitenkaan suostunut perääntymään, vaan seisoi tiukasti sanojensa takana. Hänen mukaansa sotilasliiton on oltava selvillä ydintarkoituksestaan.

– Tiedän, että lausuntoni saivat aikaan joitakin reaktioita. Seison niiden takana, Macron sanoi CNN:n mukaan.

– Kukaan ei tarvitse Natoa enemmän kuin Ranska, Trump puolestaan sanoi toimittajille.

Erimielisyydet viilensivät ystävyyden

Jopa kiusallista tapaamista Trumpin ja Macronin välillä voi CNN:n mukaan pitää todisteena kahden johtajan välien happanemisesta. CNN kertoo, että Trumpin ja Macronin välillä vallitsi aikaisemmin läheinen ystävyys. Erimielisyydet ovat viimeisten kahden vuoden aikana kuitenkin viilentäneet presidenttien välejä.

Trump ja Macron ovat eri linjoilla muun muassa puolustuksesta, ulkopolitiikasta ja ilmastonmuutoksesta.

Erimielisyyksiä oli juhlakokouksen alla ilmassa laajemminkin. Niin ikään Macronilla ja Turkin presidentillä Recep Tayyip Erdoganilla on vaikeuksia löytää yhteisymmärrystä.

Ennen kuin suuntasi Lontooseen, Erdogan sanoi, ettei Turkki hyväksy puolustussuunnitelmaa, jonka mukaan Nato puolustaisi Puolaa, Liettuaa, Latviaa ja Viroa tarvittaessa Venäjän hyökkäykseltä, jos Nato ei tunnusta YPG-kurdijoukkoja terroristeiksi, kertoo BBC.

Viime viikolla Erdogan hyökkäsi Macronia vastaan sanoen, että itse asiassa Nato ei ole aivokuollut, vaan Macron itse. Erdogan syytti Macronia terrorismin ymmärtämisestä.

Macron taas sanoi, että sotilasliitto ei kykene tällä hetkellä olemaan yhä mieltä edes terrorismin määritelmästä.

Trump tuki Johnsonia

Vaikka Nato-kokouksen tunnelmaa voi kuvata jännittyneeksi, samankaltainen tilanne vallitsee myös osassa Nato-maista. Samaan aikaan, kun tapaaminen alkoi Lontoossa, Trump on virkarikostutkinnan kohteena kotimaassaan ja isäntämaa Britannia valmistuu ensiviikkoisiin parlamenttivaaleihin.

Britannian pääministeri Boris Johnson ehti jo viime viikolla esittää toiveen, ettei Trump puutu Britannian parlamenttivaaleihin vierailunsa aikana. Reutersin mukaan Trump sanoi tiistaina, ettei hän halua vaikeuttaa vaaleja, mutta lisäsi kuitenkin uskovansa, että Johnson olisi "erittäin kyvykäs" ja tekisi hyvää työtä.

Naton perustamisesta tulee tänä vuonna kuluneeksi 70 vuotta. Tiistaina Nato-johtajat kokoontuivat kuningatar Elisabet II:n emännöimään tilaisuuteen Buckinghamin palatsiin juhlavuoden kunniaksi.Varsinainen kokous käydään keskiviikkona.

MAINOS

Kommentoi

Uutisvirta

105
Antti Rinne nousemassa hallitustunnustelijaksi – "Ensin on epäluottamusta pääministeri-Rinnettä kohtaan, mutta ei hallitustunnistelija-Rinnettä kohtaan, onhan tämä erikoista"
70
Iin kunta voitti ison eurooppalaisen kilpailun ilmastohankkeellaan – "Koska Ii pystyy tähän, siihen pystyy koko Eurooppa", sanoi Micropoliksen Leena Vuotovesi
61
Teollisuusliitto aloittaa laajat lakot – Pohjois-Suomessa lakkoillaan muun muassa Nokialla, SSAB:lla ja isoilla kaivoksilla
25
Keskustan sisäinen WhatsApp-ryhmä suljettiin vuotojen takia jo lauantaina – Ryhmäjohtaja Kurvinen: "Tällainen toiminta vie luottamusta, pidän sitä suorastaan törkeänä"
21
HS: Teollisuutta uhkaavien lakkojen vuoksi Fermionin lääketehtaalla Oulussa aloitettu alasajo – muun muassa syöpälääkkeen valmistus keskeytyy
20
Lännen Median kysely: Sanna Marin sdp:n puoluevaltuutettujen kärkiehdokas pääministeriksi – joka kolmas valtuutettu ei osaa tai halua nimetä suosikkiaan
14
Pääministerin valinta etenee: Sdp:n puoluehallitus kokoontuu ja valitsee hallitustunnustelijan – Miten ja milloin Suomi saa uuden pääministerin?

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Venäjän uhkaa ei ymmärretä!

328 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Puolison puute voi tappaa miehen!

Eihän se uutinen noin ollut. Yksinäisyyteen mies ottaa viinaa ja sairastuu haimatulehdukseen ja sitten poks. Lue huomise... Lue lisää...
no,

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

5.12.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan kokonaistavoittavuus on 86 % Oulun markkina-alueen kuluttajista viikossa.

Kaleva Media Yrityspalvelut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityspalvelut/


stats-image