Ulkomaat

Eri­kois­syyt­tä­jä Mueller todistamaan raportistaan USA:n kongressin komiteoiden eteen 17. heinäkuuta

Erikoissyyttäjä Robert Mueller sanoi, että ei ole hänen asiansa esittää rikossyytteitä presidentti Donald Trumpia vastaan. KUVA: JIM LO SCALZO
Ulkomaat 26.6.2019 9:37
Ilkka Timonen, Reuters

Muellerin raportti kertoi Venäjän sekaantuneen presidentti Donald Trumpin vaalikampanjaan.

Erikoissyyttäjä Robert Mueller saapuu Yhdysvaltain kongressin komiteoiden eteen 17. heinäkuuta todistamaan tekemästään raportista, joka koskee Venäjän sekaantumista Yhdysvaltain presidentinvaalien kampanjointiin vuonna 2016.

Edustajainhuoneen oikeuskomitean puheenjohtaja Jerrold Nadler ja tiedustelukomitean puheenjohtaja Adam Schiff kertoivat asiasta yhteisessä lausunnossaan. Muellerin edustaja ei heti kommentoinut tietoa.

Muellerin huhtikuussa valmistunut 448-sivuinen raportti totesi Venäjän sekaantuneen vaalikampanjaan. Raportin mukaan presidentti Donald Trumpin kampanjaväellä oli lukuisia kontakteja Venäjän virkailijoiden kanssa.

Raportti ei kuitenkaan löydä riittäviä todisteita siihen, että kampanjan ja Moskovan välillä olisi ollut rikollinen salaliitto.

Yrittikö Trump estää oikeuden toteutumisen?

Osittain julkaisematta jäänyt raportti kertoi Trumpin yrittäneen sekaantua Muellerin tutkimuksiin. Raportissa ei kuitenkaan tehty päätelmiä sen suhteen, yrittikö Trump tällä estää oikeutta toteutumasta.

Mueller kommentoi raporttiaan ensi kerran julkisuudessa 29. toukokuuta. Hänen mukaansa tutkimuksen tarkoitus ei ollut esittää rikossyytteitä Trumpia vastaan, vaan oli kongressin asia, joutuisiko presidentti virkarikossyytteeseen.

– Mikäli me olisimme olleet vakuuttuneita siitä, että presidentti ei selvästi tehnyt rikosta, olisimme sanoneet niin, Mueller sanoi.

– Me emme kuitenkaan päätelleet tekikö presidentti rikoksen.

Oikeusministeri William Barrin mukaan todisteita ei ollut riittävästi siitä, että Mueller olisi raportissaan todennut Trumpin yrittäneen estää oikeutta toteutumasta.

Trump: Raportti vapautti minut syytteistä

Trumpin mukaan raportti vapautti hänen syytteistä. Hän kuvasi demokraattien vaalitappion jälkeen käynnistämää Venäjä-tutkimusta "noitavainoksi" häntä kohtaan.

Jotkut demokraatit ovat kuitenkin sitä mieltä, että presidentti pitäisi asettaa virkarikossyytteeseen Muellerin havaintojen perusteella.

"Amerikkalaiset ovat vaatineet saada kuulla suoraan erikoissyyttäjää, jotta he voivat ymmärtää mitä hän ja hänen tiiminsä tutkivat, löysivät ja päättelivät Venäjän hyökkäyksestä demokratiaamme vastaan, miten Trumpin kampanja hyväksyi sen ja käytti tätä apua ja miten presidentti Trump ja hänen avustajansa estivät hyökkäykseen kohdistuvaa tutkimusta", sanoivat Nadler ja Schiff lausunnossaan.

Demokraattien lainlaatijat ovat turhaan yrittäneet saada oikeusministeriötä julkaisemaan Muellerin tutkimuksen kokonaisuudessaan.

MAINOS

Kommentoi

Mueller on kunnioitettava vanhan koulun virkamies ja huippuammattilainen. Hän ei tutkimustensa aikana hölissyt lehdistölle eikä ulostanut Twitterissä, vaan hoiti tiukasti tehtävänsä loppuun. Raportti puhuu puolestaan, ja sehän ei kaikkia miellytä. Tosin kehuja taisi tulla Moskovastakin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Onko kanssalukijani teidän mielestänne Yhdysvallat sivistysvaltio? Kaiken aikaa, mitä vaaleilla valittu presidentti Trump on ollut virassaan, on hänet yritetty kammeta virasta. Ja syy, että onko puhunut tai onko nähnyt jonkun venäläisen vaalikamppanjansa aikana?
Ajatelkaapa samaa jossain muussa valtiossa. Onko siis mielestänne Yhdysvallat sivistysvaltio, minun mielestäni ei.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Sivistysvaltiossa on sivistynyt presidentti. USA:n hallinto on tällä hetkellä banaanivaltion tasoa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Venäjä sitä ja Venäjä tätä. Tätä narratiivia riittää päivästä, kuukaudesta ja vuodesta toiseen. Kannattaa kuunnella esim. Ylen ykkösaamua.

Se, että joillakin amerikkalaisilla oli kontakteja venäläisiin, on tietenkin Venäjän syy ja kyse sen sekaantumista jenkkien asioihin. Sitten todetaan, ettei näyttöä ole V:n vaikuttamisesta. Otsikko on luonnollisesti saatu poliittisesti korrektiksi (..raportti kertoi Venäjän sekaantuneen..).

(Tätä tarinaa komppasi surkuhupaisesti myös EU:n komissio: Venäjä on sekaantunut EU-vaaleihin, tosin näyttöä ei ole..)

Kaiken lisäksi taho, joka sekaantuu kaikkien asioihin kaikkialla maailmassa osoittaa sormella länsinaapuriaan. Tulee mieleen rysän päältä yllätetty varas, joka huutaa: Ottakaa varas kiinni! Tässä on onnistuttu varsin hyvin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

8:47
Amnesty: Siirtotyöläiset Qatarissa kuukausia ilman palkkaa – MM-kisojen rakennustöiden kuolonuhrit ja boikotit eivät ole vaikuttaneet epäkohtiin
8:00
Näin syntyvät kasvissyöjän kampasimpukat – Herkuttele hyvin myös pihlajanmarjoilla, palsternakalla ja syyssipuleilla Tilaajille
8:00
Sofi Oksasen odotettu uutuusromaani kertoo rumasta bisneksestä – kävimme kirjailijan kanssa hedelmöitysturismin tapahtumapaikoilla Ukrainan suljetussa kaupungissa Tilaajille
7:00
Kalen! kalluppi: Näytäkkö nää hyvältä?
7:00
Uotinen johdattaa sinkut pöytään – sokkotreffeillä vaivaava jännitys välittyy kotikatsomoon
7:00
Päivän leffapoiminnat: Kookospähkinälaukkaa päin historiaa – Monty Pythonin elokuva tipauttaa katsojan jakkaralta
7:00
Latitude 66 Cobalt ei tavoittele lupaehtojen heikentämistä Lukijalta
37
Sekasyöjälle on tarjolla helppoja keinoja vähentää lihan osuutta ruokavaliossaan – katso tästä kotitalousopettajan vinkit
27
Caruna nostaa sähkönsiirtomaksuja lähes neljä prosenttia, Omakotiliitto pöyristyi: ”Eikö verkkoyhtiöille mikään riitä?"
17
Toimittaja Sanna Ukkola irtisanoutui Yleltä, ilmoitti päätöksestään Twitterissä
16
Korkeiden talojen ja pienten asuntojen rakentaminen johtaa siihen, että Oulun väestörakenne muuttuu yksipuoliseksi Lukijalta
14
Harvalukuiselle yleisölle virkamiesmäinen esitys – Kärppien nihkeän voiton pääarkkitehti Heshka selitteli vaikeaa alkua: ”Jokainen joukkue tulee pelaamaan tänne aina täysillä”
11
Näin budjetti vaikuttaa arkeesi: Keskituloisen palkasta tippuu 160 euroa, autoilu kallistuu ja kotitalousvähennys laskee
7
Uskomaton ihmenousu! Suomen lentopallomaajoukkue taisteli lähes toivottomasta tilanteesta tiensä EM-kisojen neljännesvälieriin

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Eurojackpot voittaja osti Toyota yariksen

Kerran olen toyotan koeajanut ja jäi myös viimeiseksi. Miksi noin huonoja autoja edes tehdään. Lue lisää...
Jalmari100

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.

Naapurit

19.9.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image