Ulkomaat

Eri­kois­syyt­tä­jä Mueller todistamaan raportistaan USA:n kongressin komiteoiden eteen 17. heinäkuuta

Erikoissyyttäjä Robert Mueller sanoi, että ei ole hänen asiansa esittää rikossyytteitä presidentti Donald Trumpia vastaan. KUVA: JIM LO SCALZO
Ulkomaat 26.6.2019 9:37
Ilkka Timonen, Reuters

Muellerin raportti kertoi Venäjän sekaantuneen presidentti Donald Trumpin vaalikampanjaan.

Erikoissyyttäjä Robert Mueller saapuu Yhdysvaltain kongressin komiteoiden eteen 17. heinäkuuta todistamaan tekemästään raportista, joka koskee Venäjän sekaantumista Yhdysvaltain presidentinvaalien kampanjointiin vuonna 2016.

Edustajainhuoneen oikeuskomitean puheenjohtaja Jerrold Nadler ja tiedustelukomitean puheenjohtaja Adam Schiff kertoivat asiasta yhteisessä lausunnossaan. Muellerin edustaja ei heti kommentoinut tietoa.

Muellerin huhtikuussa valmistunut 448-sivuinen raportti totesi Venäjän sekaantuneen vaalikampanjaan. Raportin mukaan presidentti Donald Trumpin kampanjaväellä oli lukuisia kontakteja Venäjän virkailijoiden kanssa.

Raportti ei kuitenkaan löydä riittäviä todisteita siihen, että kampanjan ja Moskovan välillä olisi ollut rikollinen salaliitto.

Yrittikö Trump estää oikeuden toteutumisen?

Osittain julkaisematta jäänyt raportti kertoi Trumpin yrittäneen sekaantua Muellerin tutkimuksiin. Raportissa ei kuitenkaan tehty päätelmiä sen suhteen, yrittikö Trump tällä estää oikeutta toteutumasta.

Mueller kommentoi raporttiaan ensi kerran julkisuudessa 29. toukokuuta. Hänen mukaansa tutkimuksen tarkoitus ei ollut esittää rikossyytteitä Trumpia vastaan, vaan oli kongressin asia, joutuisiko presidentti virkarikossyytteeseen.

– Mikäli me olisimme olleet vakuuttuneita siitä, että presidentti ei selvästi tehnyt rikosta, olisimme sanoneet niin, Mueller sanoi.

– Me emme kuitenkaan päätelleet tekikö presidentti rikoksen.

Oikeusministeri William Barrin mukaan todisteita ei ollut riittävästi siitä, että Mueller olisi raportissaan todennut Trumpin yrittäneen estää oikeutta toteutumasta.

Trump: Raportti vapautti minut syytteistä

Trumpin mukaan raportti vapautti hänen syytteistä. Hän kuvasi demokraattien vaalitappion jälkeen käynnistämää Venäjä-tutkimusta "noitavainoksi" häntä kohtaan.

Jotkut demokraatit ovat kuitenkin sitä mieltä, että presidentti pitäisi asettaa virkarikossyytteeseen Muellerin havaintojen perusteella.

"Amerikkalaiset ovat vaatineet saada kuulla suoraan erikoissyyttäjää, jotta he voivat ymmärtää mitä hän ja hänen tiiminsä tutkivat, löysivät ja päättelivät Venäjän hyökkäyksestä demokratiaamme vastaan, miten Trumpin kampanja hyväksyi sen ja käytti tätä apua ja miten presidentti Trump ja hänen avustajansa estivät hyökkäykseen kohdistuvaa tutkimusta", sanoivat Nadler ja Schiff lausunnossaan.

Demokraattien lainlaatijat ovat turhaan yrittäneet saada oikeusministeriötä julkaisemaan Muellerin tutkimuksen kokonaisuudessaan.

MAINOS

Kommentoi

Mueller on kunnioitettava vanhan koulun virkamies ja huippuammattilainen. Hän ei tutkimustensa aikana hölissyt lehdistölle eikä ulostanut Twitterissä, vaan hoiti tiukasti tehtävänsä loppuun. Raportti puhuu puolestaan, ja sehän ei kaikkia miellytä. Tosin kehuja taisi tulla Moskovastakin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Onko kanssalukijani teidän mielestänne Yhdysvallat sivistysvaltio? Kaiken aikaa, mitä vaaleilla valittu presidentti Trump on ollut virassaan, on hänet yritetty kammeta virasta. Ja syy, että onko puhunut tai onko nähnyt jonkun venäläisen vaalikamppanjansa aikana?
Ajatelkaapa samaa jossain muussa valtiossa. Onko siis mielestänne Yhdysvallat sivistysvaltio, minun mielestäni ei.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Sivistysvaltiossa on sivistynyt presidentti. USA:n hallinto on tällä hetkellä banaanivaltion tasoa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Venäjä sitä ja Venäjä tätä. Tätä narratiivia riittää päivästä, kuukaudesta ja vuodesta toiseen. Kannattaa kuunnella esim. Ylen ykkösaamua.

Se, että joillakin amerikkalaisilla oli kontakteja venäläisiin, on tietenkin Venäjän syy ja kyse sen sekaantumista jenkkien asioihin. Sitten todetaan, ettei näyttöä ole V:n vaikuttamisesta. Otsikko on luonnollisesti saatu poliittisesti korrektiksi (..raportti kertoi Venäjän sekaantuneen..).

(Tätä tarinaa komppasi surkuhupaisesti myös EU:n komissio: Venäjä on sekaantunut EU-vaaleihin, tosin näyttöä ei ole..)

Kaiken lisäksi taho, joka sekaantuu kaikkien asioihin kaikkialla maailmassa osoittaa sormella länsinaapuriaan. Tulee mieleen rysän päältä yllätetty varas, joka huutaa: Ottakaa varas kiinni! Tässä on onnistuttu varsin hyvin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

21.7.
Oululainen Tommi Kostekivi nappasi Iskelmämestarin tittelin Kiuruvedellä – "Onhan tämä hassua, koska kilpailussa oli kova taso"
21.7.
Presidentti Volodymyr Zelenskyin puolue otti parlamentin hallintaansa Ukrainan sunnuntaisissa vaaleissa
21.7.
Alkava viikko voi tuoda Ouluun jopa 30 asteen helteet – odotettavissa hellevaroitus
21.7.
Siirtolapuutarhan mökkien ovet avautuivat vierailijoille, katso kuvia
21.7.
Äimäraution siirtolapuutarhassa oli sunnuntaina avoimien ovien päivä – siskosten mökissä värimaailma rakentuu turkoosin lipaston ympärille
21.7.
Irlannin Lowry tuuletti tuulisessa Pohjois-Irlannissa golfin major-voittoa, Korhonen 63. sijalle
21.7.
Keskittymisen mestari Lasse Virén elää vapaaherrana – "Suhteeni liikuntaan on huono", toteaa nelinkertainen olympiavoittaja

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Metsäpalovaroitus on voimassa Päijät-Hämeen ja Keski-Suomen maakunnissa, Pohjois-Pohjanmaan maakunnassa lukuun ottamatta Pudasjärven, Taivalkosken ja Kuusamon kuntia sekä seuraavissa Lapin kunnissa: Simo, Kemi, Keminmaa, Tornio ja Tervola.

Hellevaroitus: Lähivuorokauden aikana on odotettavissa tukalaa hellettä Varsinais-Suomen, Satakunnan, Uudenmaan, Kanta-Hämeen, Päijät-Hämeen, Pirkanmaan, Keski-Suomen, Etelä-Pohjanmaan, Pohjanmaan, Keski-Pohjanmaan ja Pohjois-Pohjanmaan maakunnissa sekä Etelä-Lapissa.

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Koominen sijoitusneuvoja

Aika rankka yleistys tuo, että uuden auton ostaminen ilman, että vastaavaa käytettyä on saatavilla, olisi pelkkää näyttä... Lue lisää...
Autokaupoille

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

22.7.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image