Ulkomaat

Erdogan uhkaa päästää syy­ria­lais­pa­ko­lai­set Eurooppaan, jos sen operaatio nähdään miehityksenä – Tämä Turkin sotatoimista Syyriassa tiedetään nyt

Turkin armeija ampui kohti Pohjois-Syyriaa keskiviikkona Turkin ja Syyrian rajan lähellä. KUVA: Xinhua
Ulkomaat 10.10.2019 15:32
Taneli Koponen, Petteri Lindholm, Daniel Wallenius

Turkki käynnisti hyökkäyksensä Pohjois-Syyrian kurdijoukkoja vastaan Suomen aikaa noin kello 16 keskiviikkona. Turkin armeija lisäksi mukana on Turkin syyrialaisia liittolaisia.

Turkin presidentti Recep Tayyip Erdogan on uhannut päästää 3,6 miljoonaa syyrialaispakolaista Eurooppaan, jos Eurooppa kohtelee sen sotatoimia Syyriassa miehityksenä. Suurin osa Euroopan maista ja Euroopan unioni ovat kritisoineet voimakkaasti edelleen jatkuvaa hyökkäystä.

Turkki käynnisti hyökkäyksensä Pohjois-Syyrian kurdijoukkoja vastaan Suomen aikaa noin kello 16 keskiviikkona. Turkin puolustusministeriö on kertonut iskujen kohdistuneen 181 sotilaskohteeseen. Turkin armeijan lisäksi mukana on Turkin syyrialaisia liittolaisia. Erdogan on sanonut Turkin tavoitteeksi perustaa Syyrian rajaseudulle noin 30 kilometriä leveä "turvavyöhyke", josta maa ajaa uhkana pitämänsä kurdit loitolle.

Turkin tarkoitus on myös siirtää turvavyöhykkeelle noin 1,5–2 miljoonaa Syyrian sodan pakolaista, jotka ovat tällä hetkellä Turkissa. Yhteensä maa on ottanut vastaan lähes neljä miljoonaa pakolaista Syyriasta. Kurdijoukot taas pyrkivät pitämään kiinni alueistaan, joita he pitävät hallussaan Pohjois-Syyriassa.

Hyökkäys mahdollistui käytännössä sen jälkeen, kun Yhdysvaltain presidentti Donald Trump ilmoitti sunnuntaina, että Yhdysvallat vetää joukkonsa pois Syyrian pohjoisrajalta Ras al-Aninin rajakaupungista.

Myös Turkin tukemat Syyrialaiskapinalliset osallistuvat hyökkäykseen.

Ilmaiskuja seurasi maaoperaatio

Turkki aloitti hyökkäyksen ilmaiskuilla ja tykistötulella. Kurdijohtoisen SDF:n mukaan yksi iskuista osui vankilaan, jossa oli Islamilainen valtio -äärijärjestön taistelijoita. Yhdysvallat on siirtänyt osan vaarallisimmista taistelijoista pois alueelta. Siirtojen taustalla oli pelko siitä, että kurdit eivät enää pysty vartioimaan leirejä, joilla taistelijoita on.

Myöhään keskiviikkoiltana Turkin puolustusministeriö twiittasi Turkin armeijan käynnistäneen maaoperaation yhdessä syyrialaisten liittolaistensa kanssa, kertoo uutistoimisto Reuters. Turkin media on uutisoinut joukkojen edenneen Syyriaan neljästä eri pisteestä. Kaksi niistä sijaitsee Tel Abyadin kaupungin lähellä ja kaksi muuta lähellä Ras al Ain kaupunkia rajaseudulla.

Tuhannet ihmiset ovat paenneet Ras al Ain kaupungista kohti Hasakan maakuntaa, joka on kurdijohtoinen. Turkin ilmaiskut ovat tappaneet ainakin viisi siviiliä ja kolme taistelijaa kurdijohtoisista SDF-joukoista, kertovat joukot itse. Lukuisia siviilejä on haavoittunut. Kansalaisjärjestö Syrian Observatory of Human Rightsin mukaan kuolleita olisi 15. Turkin mukaan kuolleita SDF-sotilaita olisi yli 100.

Hyökkäys tuomittiin laajasti

Egyptin valtion televisiokanava kertoi torstaiaamuna Irakin presidentin Barham Salihin käyneen puhelinkeskustelun Syyrian tilanteesta Egyptiä johtavan Abdel Fattah al-Sisin kanssa.

Egypti on varhain keskiviikkoaamuna kutsunut Arabiliiton hätäkokoukseen Turkin hyökkäyksen vuoksi. Suuri osa muista arabimaista on tuominnut hyökkäyksen.

Reuters on nähnyt Turkin YK:n turvallisuusneuvostolle lähettämän kirjeen. Siinä sotilasoperaation kerrotaan olevan muun muassa harkitun ja vastuullisen. Turvallisuusneuvosto kokoontuu torstaina keskustelemaan Syyrian tapahtumista viiden eurooppalaisen jäsenensä eli Britannian, Ranskan, Saksan, Belgian ja Puolan pyynnöstä.

Myös Yhdysvalloissa isku on tuomittu laajasti. Republikaanien senaattori ja usein Trumpin politiikkaa puolustava Lindsey Graham ja demokraattisenaattori Chris van Hollen ehdottivat yhdessä pakotteita Turkille. Niiden kohteena olisivat presidentti Erdoganin varat, viisumirajoitukset sekä aseellisen avun kieltäminen Turkille.

Republikaanien joukoista on kuulunut niin kriittisiä äänenpainoja, että on mahdollista, että lait saavat taakseen kahden kolmasosan enemmistön sekä senaatissa että edustajainhuoneessa. Tällöin ne on pakko vahvistaa, vaikka presidentti Trump vastustaisi niitä.

MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Pitäisi keksiä sellainen uusi asia kuin rajavalvonta. Mutta aijai kun se on kallista. EU on kohta kuin muinainen Rooma, jonka kansainvaellukset lopulta nitistivät. Liian iso ja sekava sisältä. Kun sekasorron annetaan lisääntyä, tehdään tilaa vallan keskittymiselle harvojen käsiin. Nyt pitäisi puolustaa demokratiaa!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ja EU on selkä seinää vasten! Milloin aletaan ottaa käyttöön rajatarkastukset joka rajalla?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kylläpäs olet ajastasi jäljessä! Rajatarkastukset eivät ole tätä päivää, mutta rajatarkistukset ovat alkaneet ja ulottuvat kyllä Suomeenkin, siitä voit olla varma!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Se mikään kranaatti ole, se on rauhankyyhky joka siinä lentelee. Tuolla peltilootassa on niiden pesä ja putkesta niitä tulla tupsahtaa aina tarvittaessa lentelemään.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Mutta Suomihan tuomitsi Turkin sotatoimet. Eikö ne vetäytyneet takaisin turkkiin?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

On kyllä melkoinen tolvana tuo Erdogan. Jos hyökkää toiseen maahan, mitä muuta se on kuin miehitystä??

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Heh heh :)

On ne EU:n johtajat viisaita, kun jättivät rajavalvonnan turkkilaisten käsiin :) Halpaakin on kuin saippua, ei maksa kuin muutaman miljardin vuodessa.

Voisi tietenkin ukkeilla sitä, että miksi yksittäiselle ulkovallalle annetaan valta päättää ketä EU:n alueelle tulee, mutta olkoon. Vaikka jotkut väittävätkin, että noilla miljardeilla olisi aika pitkästi rakennellut EU:n omaakin rajavalvontaa.

Luottakaamme vain EU:hun, kyllä siellä tiedetään paremmin. Suomikin on EU-käytännön mukaisesti ulkoistanut ulkorajavalvontansa Venäjälle.

Ei tässä voi käydä kuin hyvin tai tosi hyvin :) Joka muuta väittää on pölhöpopulisti ;)

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Eurooppaan pääsee ilman lupaa vain, jos EU-maiden valtiot armeijoineen niin haluavat. Turha uhkailla.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Olisiko EU aika lastata taasen miljardeja tälle diktaattorille, että se ei suutu ja pistä pakolaisrajaa auki? Vai voisiko olla viisasta laittaa tukimiljardit rajavyöhykkeen rakentamiseen ja kulun estämiseen?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Törkeää uhkailua johon EU:n ja Suomen puheenjohtajamaana vastattava samalla mitalla.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tämmöistäkin maata oltiin EU:hun kovasti tuomassa. Muistan kun Stubb tätä kovasti ajoi. Ajattelin, että kylläpä on "näkemystä" asioihin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kyseessähän ei ole pelkästään miehitys vaan etninen puhdistus. Kaukana ei ole kansanmurhakaan. Turkilla riittää osaamista ja kokemusta näistä kaikista.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kerropa miksi kurdit estävät syyrialaisten paluun kotimaahansa? Mikä on kurdien PKK-järjestö? Siinäpä pari asiaa pohdittavaksi, kun puhutaan murhista ja etnisestä puhdistuksesta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Näitä kansanmurhia on ollut iät ja ajat eivätkä ne ole aiheuttaneet kenenlekään sielunrauhaa eikä kukaan ole mennyt väliin puolustamaan.heikompiosaista.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

On se käsittämätöntä ettei tämmösiä erdogaanoja saada kuriin. Kauppasaartoon koko turkki.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Laittakaahan tuo kukkoilija nyt ojennukseen hyvät Euroopan päättäjät. Ärdögään ei päästä yhtään ketään Eurooppaan, kun rajalle laitetaan tarpeeksi rautaa vastaan. On se kumma, ettei tuollaista häirikköä ja kukkoilijaa saada ojennukseen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Suomaliset ainakin voisivat olla matkustamasta Turkkiin ! Vastineeksi mielivallalle ! ! ?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

15:25
Kokoomuksen Janne Heikkinen: Pääradan suunnittelu pitää laajentaa Ouluun asti, Limingan ja Oulun välille tarvitaan kaksoisraide
15:11
Stora Enson kunnossapitoyhtiön yt-neuvottelut päättyivät Oulussa – 24 työntekijää irtisanotaan
14:28
Pudasjärven lentokentän vuokraamisesta tehty päätös peruttiin – Suviseurat järjestetään alueella joka tapauksessa
13:40
Köllöttely sai riittää – ulkomailta sopimusta hamunnut Julius Junttila tuo ratkaisuvoimaa Kärppien hyökkäykseen jo torstain HIFK-ottelussa Tilaajille
13:37
Toimittajamme Etiopiassa: Niinistö vieraili paikallisessa koulussa – "Vaikka Suomi on kaukana, olemme ystäviä"
13:24
Rovaniemelle suunnitellulla miljardin euron Joulupukin valtiolla on pitkä matka tarusta todeksi – hankeyhtiöltä loppuivat rahat jo heti alussa, mutta toivoa on taas Tilaajille
13:08
Virolainen Operail aloittaa rautatiekuljetukset Suomessa – liikennealueeksi tulee koko maa
98
Pohjantiellä sattui kolmen auton peräänajokolari – onnettomuus ruuhkautti aamuliikennettä
46
Kärpät helpotti CHL-putoamisen tuskaa pelaajahankinnalla – Julius Junttila palaa oululaisjoukkueen riveihin
38
Apuja ei tullut Ranskastakaan, Kärpät Skellefteå-voitosta huolimatta ulos Mestarien liigan pudotuspeleistä – Manner: ”Emme pystyneet parempaan, joten emme jatkopaikkaa ansainneetkaan”
36
Näyttelijä Joose Mikkonen vastaa Merja Larivaaran syytöksiin työpaikkakiusaamisesta Oulun Teatterissa – "Puhelun soittaja hoiti luottamustehtäviään. Asiaa ei koskaan annettu anteeksi"
22
Uusi miljoonien eurojen kädenojennus Taidetestaajille – kaikki Suomen kahdeksasluokkalaiset halutaan jatkossakin mukaan testaamaan taidetta
22
Suomalaisten mielestä Euroopan unionissa on hyvä olla – eniten tavalliset kansalaiset arvostavat vapaata liikkuvuutta
19
Kaivosyhtiö Latitude 66 Cobalt jätti kolme varausilmoitusta laajoista alueista Pohjois-Suomessa – yhteenlaskettu pinta-ala 3700 neliökilometriä

Etusivulla nyt

Paikallissää

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.

Naapurit

16.10.

Fingerpori

16.10.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan kokonaistavoittavuus on 86 % Oulun markkina-alueen kuluttajista viikossa.

Kaleva Media Yrityspalvelut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityspalvelut/


stats-image