Ulkomaat

Erdogan: Turkki ei aio taipua tulitaukoon Koillis-Syyriassa

Turkin presidentti Recep Tayyip Erdogan ei aio lopettaa sotaa Koillis-Syyriassa ennen kuin hyökkäyksen tavoitteet on saavutettu. KUVA: STR
Ulkomaat 16.10.2019 8:32
Ilkka Timonen, Reuters

Yhdysvaltain varapresidentti Mike Pence ja ulkoministeri Mike Pompeo matkustavat tänään Turkkiin taivuttelemaan Erdogania.

Turkin presidentti Recep Tayyip Erdogan sanoi myöhään tiistaina, että Turkki ei aio koskaan julistaa tulitaukoa Koillis-Syyriaan eikä se aio neuvotella kurdijoukkojen kanssa.

Turkki jatkoi hyökkäystään Syyriassa olevia kurdien YPG-joukkoja vastaan Yhdysvaltain pakotteista huolimatta. Samaan aikaan Venäjän tukemat Syyrian joukot siirtyivät keskeiseen Manbijin kaupunkiin, josta amerikkalaisjoukot olivat lähteneet.

YPG oli keskeinen voima kun Islamilainen valtio (Isis) -järjestö kukistettiin. Ankara näkee YPG:n terroristiryhmänä, joka on liittoutunut Turkin kurdiseparatistien kanssa.

Yhdysvaltain presidentti Donald Trump ilmoitti maanantaina pakotteista Turkille tämän hyökkäyksen vuoksi. Tiistaina Yhdysvallat uhkasi lisäpakotteilla saadakseen Turkin taipumaan tulitaukoon ja pysäyttämään hyökkäyksensä.

"Me emme koskaan julista tulitaukoa"

Azerbaidzhanin Bakusta takaisin kotiin lentänyt Erdogan sanoi kuitenkin toimittajille, että Turkin hyökkäys jatkuu kunnes se saavuttaa tavoitteensa. Hän ei ollut huolissaan pakotteista.

– He kehottavat julistamaan tulitauon. Me emme koskaan julista tulitaukoa, Erdogan sanoi.

– He pakottavat meitä lopettamaan operaation. He ilmoittavat pakotteista. Meidän tavoitteemme on selvä. Me emme ole huolissamme mistään pakotteista, hän sanoi.

Erdoganin kommentit tulivat samaan aikaan kun Yhdysvaltain varapresidentti Mike Pence ja ulkoministeri Mike Pompeo valmistautuivat lentämään Turkkiin tavoitteenaan saada aikaan tulitauko.

Venäjä puolestaan varoitti tiistaina, että se ei aio sallia yhteenottoja Turkin ja Syyrian joukkojen välillä.

Trumpin päätös vetää Yhdysvaltain joukot pois Pohjois-Syyriasta teki Turkille mahdolliseksi hyökätä Syyriaan. Samalla Yhdysvaltain vastustajat maailman tuhoisimmassa parhaillaan jatkuvassa sodassa saivat vapaat kädet toimia: Syyrian presidentti Bashar al-Assad venäläisine ja iranilaisine liittolaisineen.

Syyrian armeijan lähettäminen kurdialueille oli voitto Assadille ja Venäjälle antaen näille jalansijan alueille, joille näillä ei juuri ole ollut menemistä kahdeksan vuotta kestäneen sisällissodan aikana.

MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Melko vaarallinen tilanne on jälleen kehittymässä Lähi-Idässä. Taas käydään täysin turhaa sotaa, jonka pääsyynä näyttää olevan lähinnä eri osapuolten johtajien suuret egot, jotka eivät kestä toisille joustamista. Yritetään vain näyttää muille kuinka itse ollaan niin vahvoja johtajia, mutta jokaisella riidanhakuisella vastalausunnolla saadaan aikaan ainoastaan satoja kuolleita sotilaita ja tuhansia kotinsa menettäviä siviilejä. Mielestäni tämä ei ole kovin vahvaa johtamista. Helppo on vielä näillä diktaattoreilla toisilleen uhota, mutta mitä sitten kun tapahtuu jotain oikeasti peruuttamatonta? Kuka sitten ottaa vastuun miljoonien kuolemista? Kovin monta kertaa on ollut suuri sota liian lähellä Lähi-Idässä, enkä usko, että tämä nykyinen tasapainottelu voi jatkua ikuisesti.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Viesti poistettu

Onpas jännä kysymys! Voisitko hieman avata termiä "sensduroiminen"?. Vähempikin herättää epäilyksiä, että....

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kirjoitin vain, että Erdoganin valloitusretki ei näytä onnistuvan. Hän on yksinäisempi kuin koskaan. Hänellä on vastassa EU, USA ja yhä enemmän Putin, joka päätti alueista, joihin Erdogan ei saa mennä. Venäjä ei näe kovin hyvällä silmällä Turkin sotaretkeä Syyriaan. Epäpuhä liitto Iran/Venäjä/Turkki on hajoamaisillaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Itseltäni jätettiin tässä yhteydessä julkaisematta viesti jossa kyseenalaistin, onko hyökkääjä se jolla on oikeus julistaa tulitauko sitten kun sitä huvittaa tehdä se. Välillä tuntuu siltä että moderoinnissa järjestetään arpajaiset julkaistavista viesteistä, ja tänään taitaa olla sellainen päivä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Suurin hyökkäysinto näyttää kuitenkin laantuneen. ehkä tästä tulee samanlainen vuosia jatkuva kärhämöinti kuin ukrainassa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Turkissa on kuitenkin oppositio, jota ei ole saatu nujerrettua kuten Venäjällä.

Erdoganille tästä tulee pahanlainen kasvojen menetys.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Aika vaarallinen tilanne jos Trump/Putin ovat vaarassa menettää kasvonsa suorina toimijoina.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

EU-maat lahjoitti satoja miljoonia ja myivät aseita.Sinne meni Suomalaisten verorahatkin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

21.11.
Henkilöauto suistui tieltä Siikalatvalla, kuljettaja vietiin tarkastukseen
21.11.
Fluorivoiteet kielletään maastohiihdossa ja Suomessa kehitetään korvaavia tuotteita
21.11.
Moottoripyöräilijä loukkaantui vakavasti Kajaanissa, pakeni poliisia hurjaa ylinopeutta ja törmäsi lopulta autoon
21.11.
Oululainen Veronica Helanen taisteli tiensä ylioppilaaksi – maksansiirrot pakottivat nuoren lukiolaisen lopettamaan koulun hetkeksi kokonaan
21.11.
Vanhan kou­lu­ra­ken­nuk­sen asunnossa syttyi tulipalo Tervolassa, viisi henkilöä vietiin tarkastukseen
21.11.
Laservalojen ja höyrykoneiden Slushissa värikyltit vievät yrittäjät ja sijoittajat yhteen – Huippukalliista lipuista huolimatta tapahtuma tekee kävijäennätyksen
21.11.
Oulun amatöörinyrkkeilyn ykkösiskijä Aydin Behruz loukkasi kätensä työtapaturmassa, Tammer-turnaus jää väliin: "Henkisesti tämä on kovempi pala kuin itse vamma"

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Sinun valintasi - eroa AY-liitosta!

197 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Sinun valintasi - eroa AY-liitosta!

Ay-liitot paras työntekijän turva,ajaa varmasti Posti kiistan niin,että ei tule työntekijöiden palkkoihin leikkauksia.AY... Lue lisää...
Tämä aloitus roskako...

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

22.11.

Fingerpori

22.11.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan kokonaistavoittavuus on 86 % Oulun markkina-alueen kuluttajista viikossa.

Kaleva Media Yrityspalvelut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityspalvelut/


stats-image