Ulkomaat

Epäkohtien esiin nostaminen johti uhkailuun ja potkuihin – uutuuskirja maalaa karua kuvaa Ruot­si­de­mok­raat­tien kulttuurista

Ruotsissa kuohuttaa tuore paljastuskirja, jossa neljä naispuolista Ruotsidemokraattia kertoo puolueesta.
Ulkomaat 10.9.2019 15:57
Daniel Wallenius

Ruotsissa ilmestyneessä kirjassa ääneen pääsee neljä Ruotsidemokraattinaista, joista kolme on eronnut tai erotettu puolueesta.

Kiusaamista ja häirintää, mutta kova puoluekulttuuri, jossa puolueelle on oltava lojaali tai siitä lentää ulos.

Tällainen kuva syntyy ruotsidemokraateista uutuuskirjassa, jossa neljä naista kertoo, millaista on kuulua puolueeseen, jossa sekä puolueaktiivien että kannattajien enemmistö on miehiä. Ruotsalaislehti Expressen tutustui kirjaan ennakkoon.

Yksi kirjan haastatelluista on puolueen varapuheenjohtaja Julia Kronlid. Muut kolme, entinen europarlamentaarikko Kristina Winberg, entinen kunnanvaltuutettu Maddelen Larsson ja muutetulla nimellä Lena esiintyvä nainen on eronnut puolueesta tai tullut suljetuksi ulos sen toiminnasta.

Expressen kysyi Ruotsidemokraattien viestintäpäällikkö Henrik Gustafssonilta kommentteja kirjan väitteisiin.

– On vaikea kommentoida jotain, joka näin selvästi rakentuu juorujen ja subjektiivisten analyysien varaan, Gustafsson sanoo.

Hän myös syytti kirjan kirjoittanutta Sara Recabarrenia objektiivisuuden puutteesta Ruotsidemokraattien käsittelyssä.

Väärinkäsityksistä raportointi maksoi jäsenyyden

Winbergin ja Larssonin tarinat ovat sikäli samankaltaisia, että molemmat sysättiin sivuraiteille puolueessa sen jälkeen, kun he olivat raportoineet väärinkäsityksiä.

Puolueen historian ensimmäisen europarlamentaarikon, Winbergin, ongelmat alkoivat, kun Expressen-lehti paljasti, että puoluetoveri Peter Lundgren oli kähminyt puolueen naisedustajaa ja Winberg oli nauhoittanut puhelun, jossa nainen kertoi häirinnästä.

Sen jälkeen Winberg sysättiin ehdokaslistalla sijalle, jolta hän ei voinut tulla valituksi, ja juuri ennen eurovaaleja erotettiin kokonaan. Puolue perusteli erottamista tuomittavalla ja harkitsemattomalla käytöksellä.

Larsson puolestaan oli yksi johtavista kunnallispoliitikoista Falköpingissä vuoteen 2017 saakka. Hänen riitansa puolueen kanssa käynnistyivät, kun hän paljasti, että toinen aktiivi kavalsi rahaa puolueelta.

Paljastuksen jälkeen hän koki asemansa muuttuneen mahdottomaksi ja erosi puolueesta itse. Hänen kavalluksesta ilmoittamansa mies sai kyllä tuomion kavalluksesta, mutta puolue käytti miestä tämänkin jälkeen konsulttina.

Tämän jälkeen Larsson sai autonsa tuulilasiin lapun. "Sait tilaisuutesi, pidä lapsiasi silmällä", siinä luki. Larssonilla on seitsemän lasta.

Ero puolueesta johti loanheittoon

Uhkauksen lisäksi Larsson kertoi myös joutuneensa puoluekokouksessa seksuaalisen häirinnän kohteeksi. Häiritsijä oli korkeassa asemassa puolueessa oleva mies, joka joutui myöhemmin jättämään tehtävänsä sen jälkeen, kun useat muutkin naiset valittivat hänen käytöksestään.

Mies sai kuitenkin myöhemmin uuden huipputehtävän Ruotsidemokraateissa samalla, kun puolueessa alkoi sisäinen keskustelu siitä, oliko naisilla oikeutta kritisoida miestä julkisesti ja aiheuttaa huono maine puolueelle.

Lenan tarina puolestaan oli päinvastainen. Kun hän jätti paikkansa Ruotsidemokraateissa, syytti puolue häntä kavalluksesta. Hän ja koko kaupunki saivat lukea paikallislehdestä rikosepäilyistä.

Puolue ei koskaan tehnyt rikosilmoitusta julkisuuteen nostamistaan rikoksista.

MAINOS

Kommentoi

Miten tämä muistuttaa erästä kotimaista puoluetta. Kovasti villaisella painetaan saatuja tuomioita seksuaalisesta häirinnästä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tarkoitat varmaan sdp:tä....siellähän on painettu villaisella juutalaisvastaisia puheita, lelujen salakuljettamista, suomalaisten haukkumista rasisteiksi jne.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ruotsin toiseksi suurin puolue 22, 4 prosentin kannatuksella. Sdp on vielä prosenttiyksikön verran suurempi 23,6 prosentin kannatuksella. Kannatuksen nousu on ollut nopeaa ruotsidemokraateilla tänä kesänä etenkin. Kauhean vähän heidän linjastaan saa kuitenkin Suomessa lukea. Ois kiva tietää mitä naapurimaassa tapahtuu, tehkääpä Kalevaan teemanumero ruotsista tai edes laaja juttu missä tätäkin ruotsi demokraattien nousua avattaisiin, ihan on oltu uutispimennossa ruotsin suhteen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

7:19
Suomalaiset harrastajat ja avaruustutkijat löysivät uuden revontulimuodon - uutta ilmiötä kutsutaan "dyyneiksi"
7:00
Näin kantapääkipuja voi helpottaa kotona pohjelihaksen venytyksellä
7:00
Japani avautuu matkailijalle myös oluttuopin takaa – olutharrastaja löytää haaveilemansa hanarivistön taproomista Tilaajille
7:00
Limingassa puhaltaa kehityksen myötätuuli, mittarit ovat parhaalla puolella Lukijalta
7:00
Al-Holin leirin suomalaisten tilanteeseen uutta selvyyttä? – Koillis-Syyrian itsehallintoalueen "ulkoministerin" Suomen-vierailu alkaa
7:00
Unirytmin voi saada kuntoon helpoilla ohjeilla – Tiededokumentissa tavataan ihmisiä, joiden elämä on ristiriidassa sisäisen kellon kanssa
7:00
Päivän leffapoiminnat: Hiljainen mies saa kyytiä – tarjoilija tempautuu tapahtumien keskiöön kreikkalaisessa jännityselokuvassa
7
Analyysi: Nyt on siirryttävä poseerauksesta tekoihin – työllisyystoimet tänään hallituksen pöydällä
6
Oulun ammattikorkeakoulussa ultralujasta teräksestä rakennetulla autolla pyritään parantamaan autojen energiatehokkuutta – "Tavoitteena oli suunnitella mahdollisimman luja ja kevyt auton runkorakenne"
5
Kiinalainen matkailija on tuotu eristykseen Lapin keskussairaalaan koronavirusepäilyn vuoksi – potilas oli tullut Wuhanista
2
Hyyde hiljensi hetkeksi Hupisaarten purot Oulussa – vahingot taimenille selviävät vasta kesällä
2
Lapti irtisanoo 30 työntekijää – ratkaisujen taustalla on muuttunut markkinatilanne, yhtiö kertoo
2
Oulun keskustan Snellmaninpuistolle laadittiin rakennussuunnitelma – puistoon suunnitellaan oleskelumahdollisuuksia ja taidepolkua
1
Suomen pääministeri kerää ennennäkemätöntä mediahuomiota Davosissa – joutuu torppaamaan osan haastattelupyynnöistä

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli on huono maan etelä- ja keskiosassa lukuunottamatta Ahvenanmaan maakuntaa 
jäätävän tihkusateen ja lumi- tai räntäsateen vuoksi.
Ajokeli muuttuu huonoksi yöllä maan pohjoisosassa lumisateen vuoksi.

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Hinnoittelevatko selluköpit itsensä työttömäksi?

Ei mitään rajaa taas suomalaisen työntekijän haukkumisella. Ylen telkemän tutkimuksen , Yle uutiset Politiikka 28.2.201... Lue lisää...
taas aivan bullshitt...

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

29.1.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Pohjoisen kattavimmat mediatilat ja monipuoliset markkinoinnin palvelut printtiin ja digiin.

Kaleva Media B2B asiakasratkaisut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityksille


stats-image