Ulkomaat

Entisen ka­ta­laa­ni­joh­ta­jan tarkoitus mennä Suomesta Tanskaan – Hanna Sarkkinen toivoo, että annettaisiin lähteä maasta vapaasti

Lännen Media haastatteli Carles Puigdemontia perjantaina. Hänet on kutsuttu Suomen jälkeen kolmeen maahan, mutta hän ei kertonut mihin. KUVA: Joel Maisalmi
Ulkomaat 24.3.2018 12:59 | Päivitetty 24.3.2018 15:25
Marjo Oikarinen, STT

Carles Puigdemont on tiettävästi edelleen Suomessa, ja espanjalaislähteiden mukaan hänen suunnitelmansa oli lentää täältä Tanskaan. Keskusrikospoliisi harkitsee, miten Espanjan luovutuspyyntöön suhtaudutaan.

Entinen katalaanijohtaja Carles Puigdemont on tiettävästi edelleen vierailulla Suomessa ja tutustumassa kulttuuriin Helsingissä. Vierailun on määrä loppua tänään. Espanjalaismedian mukaan hänen seuraava kohteensa on Tanska, jonne hänellä olisi lentoliput iltapäiväksi Suomesta.

Espanjan poliisi antoi eilen Pugdemontista etsintäkuulutuksen ja kansainvälisen pidätysmääräyksen. Suomen viranomaiset ovat pyytäneet Espanjan viranomaisilta tarkennuksia ja lisätietoja luovutuspyyntöä koskien. 

Katalaanijohtaja Carles Puigdemontin olinpaikka ei ole Suomen viranomaisten tiedossa, tiedottaa keskusrikospoliisi. Hänestä aloitetaan KRP:n mukaan normaali luovuttamisprosessi, kunhan hänet tavoitetaan. KRP:ltä kerrottiin aiemmin, että Puigdemontin mahdollisesta pidättämisestä ja luovuttamisesta päättäisi Helsingin käräjäoikeus.

Suomi on saanut eurooppalaisen pidätysmääräyksen Suomessa vierailleesta Puigdemontista. Espanjalta pyydettiin asiasta lisätietoja, jotka saatiin tänään.

Rikostarkastaja Hannu Kautto keskusrikospoliisista kertoi aiemmin STT:lle, että harkinta Puigdemontin mahdollisesta kiinniotosta tehdään syyttäjän johdolla.

Kansanedustaja Hanna Sarkkisen (vas.) mielestä on selvää, ettei Suomen pidä luovuttaa Puigdemontia Espanjaan, jossa tämä joutuisi tutkintavankeuteen poliittisista syistä.

– Hän on ollut Brysselissä maanpaossa jo pitempään. Suomen on mahdollista tehdä oma päätöksensä, ettemme osallistu poliittiseen vangitsemiseen.

Sarkkinen ei ehtinyt tavata eduskunnassa torstaina vieraillutta Puigdemontia henkilökohtaisesti. Sarkkisen tietojen mukaan Puigdemontin on ollut tarkoitus palata Brysseliin, jossa hän on asunut viime kuukaudet.

– Euroopan unionin alueella on vahva liikkumisvapaus. En usko, että hän on jäämässä Suomeen, mutta jos olisi, ei tarvittaisi mitään turvapaikan hakemista. Toivon, että siinä vaiheessa, kun hän on poistumassa, hänen annetaan mennä vapaasti.

Schengen-alueella matkustajilta ei välttämättä kysytä henkilöllisyystodistusta. Rajaviranomainen tekee ulkomaalaisvalvontaa, mutta sillä ei ole velvollisuutta pysäyttää matkustajaa, ellei ole tullut virallista määräystä.

Luovutuspyyntöä ei tarvitse panna täytäntöön, jos on epäily, että henkilö saattaisi joutua luovutuksen jälkeen poliittisen vainon kohteeksi.

Espanjan kehitys huolettaa suomalaispoliitikkoja

Puigdemontin kutsui Suomeen kansanedustaja Mikko Kärnä (kesk.), joka pitää kansainvälistä pidätysmääräystä käsittämättömänä. Hän ei voi uskoa, että Suomi voisi luovuttaa Puigdemontia.

– Presidenttiä uhkaa Espanjassa vuosikymmenien vankeustuomio siitä, että hän on toteuttanut demokraattisesti ja väkivallattomasti äänestäjiltään saamaansa mandaattia. 

Sarkkisen mielestä tilanne on erikoinen. Espanjan kehitys huolettaa häntä, sillä vangittuina on useiden katalaanipoliitikkojen lisäksi baskeja.

– Vaikka olisi mitä mieltä itsehallinnosta, tämä on surullista.

MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Suomella on vastuu kansainvälisistä sopimuksista. Meillä asiat hoidetaan pykälien mukaan eikä päästetä etsintäkuulutettuja pakoon.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Hanna Sarkkinen on täysin väärässä. Suomalaisen kansanedustajan ei ole syytä sekaantua Espanjan ja Katalonian välisiin asioihin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Päästetään menemään, voidaan viitata kintaalla muillekin joutaville kansainvälisille sopimuksille, varsinkin niille, joiden kanssa Hanna tärkeilee.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kyllähän suomaan päättäjät saavat tämänkin asian niin lujaa ryssittyä, että Barcelonassa ja Kataloniassa asuvat suomalaiset joutuvat pois lähtemään alueelta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Hehheh... Ja jos oikein huonosti menee, Portugaliinkin paenneet suomalaiset joutuvat vielä samaan veneeseen palaamaan Suomeen maksamaan veronsa niin kuin muutkin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Miksi Portugalista pitäis kenenkään joutua palaamaan, ei todellakaan? Portugalissa on hyvä systeemi ja Suomen verottaja tulee jäämään häviölle, ei tarvitse maksaa eläkeläisen veroja, kunhan hiukan osaa kikkailla.
Mutta sinä ole vain kateellinen, sillä se on sinulle oikein.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Täysiä torpeja nämä Suomen politikot. Ei ole poliittinen vanki. Kysymyksessä henkilö joka on rikkonut Espanjan lakia. Sattuu olemaan myös politikko. Ei muuta kuin pallo jalkaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Eiköhän tehdä samoin kuin mitä Suomi toivoo tehtäväksi sen andorrassa piilottelevan huijarin kanssa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Meillä lakia luetaan aina herroille edullisella tavalla.
Tämä on maan tapa.
Vain matti ja maija saa helposti rangaistuksen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

On Sarkkinen sitten mitä mieltä tahansa, niin kyllä rikolliset pitää ottaa heti tavattaessa kiinni ja passittaa kärsimään tuomionsa. Tässä tapauksessa tämä heppu on ilman muuta otettava kiinni ja toimitettava espanjaa, jossa rikoksetkin on tehty. Mitä virkaa lailla muuten on.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Eikö etsintäkuulutetut yleensä pidätetä löydettäessä eikä vain hyysätä ja piiloteta viranomaisilta. Rautoihin vain ja kotiinsa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Espanjan ja Katalonian tapahtumista vaikeneminen on häpeällistä koko EU:lle. Tämän jälkeen ei kannata yhtään moittia Venäjän tai Ukrainan väkivaltaisuuksia. Lehdistökin, tuo vallan vahtikoira, on ollut hiljaa kuin susi kukassa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Häpeällistä, mutta Suomessa niin normaalia. Onhan meidän ja suuren parjatun naapurimaamme presidenteilläkin lähes saman suuruinen kannatus presidentin vaaleissa. Mutta me emme tee koskaan mitään väärin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Mikään muu niissä vaaleissa ei sitten ollutkaan samalla tavalla.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

112
Polttoainetta 100 litraa tunnissa ja noin 4000 katsojaa – Tractor Pullingin SM-sarjan viides osakilpailu pidettiin Tyrnävällä
66
IS: Tuomas Enbuske kertoo, miksi kolaroi sähkötolppaan Sievissä
58
Puheenaihe: Onko Suomi kallis matkailumaa suomalaisille? Matkailu- ja ravintolapalvelujen edusmies Timo Lappi: Alkoholin verotus suomalaisissa ravintoloissa on EU-maiden kireintä
46
Miksi ihmiset nousivat henkilöautosta keskellä tietä? – Poliisi kertoo tänään lisää Luumäen kolarista, jossa kaksi jäi rekan alle ja kuoli
37
HS: Venäjä pohti Karjalan palauttamista Suomelle vuonna 1991 – "Venäjän mukaan alueellisia ongelmia oli niin Krimillä kuin Karjalassakin"
36
Vain kuningatar Elisabet saa syödä joutsenia Britanniassa – hovi pitää tiukasti kiinni hullunkurisista perinteistään
21
Pakkausjätteen kierrätyksessä huimia eroja kunnittain vertailtuna – Oulussa muovia ei ole pakko kerätä erikseen

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Metsäpalovaroitus on voimassa Päijät-Hämeen ja Keski-Suomen maakunnissa, Pohjois-Pohjanmaan maakunnassa lukuun ottamatta Pudasjärven, Taivalkosken ja Kuusamon kuntia sekä seuraavissa Lapin kunnissa: Simo, Kemi, Keminmaa, Tornio ja Tervola.

Hellevaroitus: Lähivuorokauden aikana on odotettavissa tukalaa hellettä Varsinais-Suomen, Satakunnan, Uudenmaan, Kanta-Hämeen, Päijät-Hämeen, Pirkanmaan, Keski-Suomen, Etelä-Pohjanmaan, Pohjanmaan, Keski-Pohjanmaan ja Pohjois-Pohjanmaan maakunnissa sekä Etelä-Lapissa.

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Hakkaraisen Teuvo on kyllä aika äijä sanon minä

Ei varmaankaan löydy.. Jos Teuvon varassa on yhteiskunnan ja eduskunnan päätökset niin sama lähteä ruotsiin. Miehellä o... Lue lisää...
Vanhus48

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

20.7.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image