Ulkomaat

Entisen ka­ta­laa­ni­joh­ta­jan tarkoitus mennä Suomesta Tanskaan – Hanna Sarkkinen toivoo, että annettaisiin lähteä maasta vapaasti

Lännen Media haastatteli Carles Puigdemontia perjantaina. Hänet on kutsuttu Suomen jälkeen kolmeen maahan, mutta hän ei kertonut mihin. KUVA: Joel Maisalmi
Ulkomaat 24.3.2018 12:59 | Päivitetty 24.3.2018 15:25
Marjo Oikarinen, STT

Carles Puigdemont on tiettävästi edelleen Suomessa, ja espanjalaislähteiden mukaan hänen suunnitelmansa oli lentää täältä Tanskaan. Keskusrikospoliisi harkitsee, miten Espanjan luovutuspyyntöön suhtaudutaan.

Entinen katalaanijohtaja Carles Puigdemont on tiettävästi edelleen vierailulla Suomessa ja tutustumassa kulttuuriin Helsingissä. Vierailun on määrä loppua tänään. Espanjalaismedian mukaan hänen seuraava kohteensa on Tanska, jonne hänellä olisi lentoliput iltapäiväksi Suomesta.

Espanjan poliisi antoi eilen Pugdemontista etsintäkuulutuksen ja kansainvälisen pidätysmääräyksen. Suomen viranomaiset ovat pyytäneet Espanjan viranomaisilta tarkennuksia ja lisätietoja luovutuspyyntöä koskien. 

Katalaanijohtaja Carles Puigdemontin olinpaikka ei ole Suomen viranomaisten tiedossa, tiedottaa keskusrikospoliisi. Hänestä aloitetaan KRP:n mukaan normaali luovuttamisprosessi, kunhan hänet tavoitetaan. KRP:ltä kerrottiin aiemmin, että Puigdemontin mahdollisesta pidättämisestä ja luovuttamisesta päättäisi Helsingin käräjäoikeus.

Suomi on saanut eurooppalaisen pidätysmääräyksen Suomessa vierailleesta Puigdemontista. Espanjalta pyydettiin asiasta lisätietoja, jotka saatiin tänään.

Rikostarkastaja Hannu Kautto keskusrikospoliisista kertoi aiemmin STT:lle, että harkinta Puigdemontin mahdollisesta kiinniotosta tehdään syyttäjän johdolla.

Kansanedustaja Hanna Sarkkisen (vas.) mielestä on selvää, ettei Suomen pidä luovuttaa Puigdemontia Espanjaan, jossa tämä joutuisi tutkintavankeuteen poliittisista syistä.

– Hän on ollut Brysselissä maanpaossa jo pitempään. Suomen on mahdollista tehdä oma päätöksensä, ettemme osallistu poliittiseen vangitsemiseen.

Sarkkinen ei ehtinyt tavata eduskunnassa torstaina vieraillutta Puigdemontia henkilökohtaisesti. Sarkkisen tietojen mukaan Puigdemontin on ollut tarkoitus palata Brysseliin, jossa hän on asunut viime kuukaudet.

– Euroopan unionin alueella on vahva liikkumisvapaus. En usko, että hän on jäämässä Suomeen, mutta jos olisi, ei tarvittaisi mitään turvapaikan hakemista. Toivon, että siinä vaiheessa, kun hän on poistumassa, hänen annetaan mennä vapaasti.

Schengen-alueella matkustajilta ei välttämättä kysytä henkilöllisyystodistusta. Rajaviranomainen tekee ulkomaalaisvalvontaa, mutta sillä ei ole velvollisuutta pysäyttää matkustajaa, ellei ole tullut virallista määräystä.

Luovutuspyyntöä ei tarvitse panna täytäntöön, jos on epäily, että henkilö saattaisi joutua luovutuksen jälkeen poliittisen vainon kohteeksi.

Espanjan kehitys huolettaa suomalaispoliitikkoja

Puigdemontin kutsui Suomeen kansanedustaja Mikko Kärnä (kesk.), joka pitää kansainvälistä pidätysmääräystä käsittämättömänä. Hän ei voi uskoa, että Suomi voisi luovuttaa Puigdemontia.

– Presidenttiä uhkaa Espanjassa vuosikymmenien vankeustuomio siitä, että hän on toteuttanut demokraattisesti ja väkivallattomasti äänestäjiltään saamaansa mandaattia. 

Sarkkisen mielestä tilanne on erikoinen. Espanjan kehitys huolettaa häntä, sillä vangittuina on useiden katalaanipoliitikkojen lisäksi baskeja.

– Vaikka olisi mitä mieltä itsehallinnosta, tämä on surullista.

MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Suomella on vastuu kansainvälisistä sopimuksista. Meillä asiat hoidetaan pykälien mukaan eikä päästetä etsintäkuulutettuja pakoon.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Hanna Sarkkinen on täysin väärässä. Suomalaisen kansanedustajan ei ole syytä sekaantua Espanjan ja Katalonian välisiin asioihin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Päästetään menemään, voidaan viitata kintaalla muillekin joutaville kansainvälisille sopimuksille, varsinkin niille, joiden kanssa Hanna tärkeilee.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kyllähän suomaan päättäjät saavat tämänkin asian niin lujaa ryssittyä, että Barcelonassa ja Kataloniassa asuvat suomalaiset joutuvat pois lähtemään alueelta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Hehheh... Ja jos oikein huonosti menee, Portugaliinkin paenneet suomalaiset joutuvat vielä samaan veneeseen palaamaan Suomeen maksamaan veronsa niin kuin muutkin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Miksi Portugalista pitäis kenenkään joutua palaamaan, ei todellakaan? Portugalissa on hyvä systeemi ja Suomen verottaja tulee jäämään häviölle, ei tarvitse maksaa eläkeläisen veroja, kunhan hiukan osaa kikkailla.
Mutta sinä ole vain kateellinen, sillä se on sinulle oikein.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Täysiä torpeja nämä Suomen politikot. Ei ole poliittinen vanki. Kysymyksessä henkilö joka on rikkonut Espanjan lakia. Sattuu olemaan myös politikko. Ei muuta kuin pallo jalkaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Eiköhän tehdä samoin kuin mitä Suomi toivoo tehtäväksi sen andorrassa piilottelevan huijarin kanssa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Meillä lakia luetaan aina herroille edullisella tavalla.
Tämä on maan tapa.
Vain matti ja maija saa helposti rangaistuksen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

On Sarkkinen sitten mitä mieltä tahansa, niin kyllä rikolliset pitää ottaa heti tavattaessa kiinni ja passittaa kärsimään tuomionsa. Tässä tapauksessa tämä heppu on ilman muuta otettava kiinni ja toimitettava espanjaa, jossa rikoksetkin on tehty. Mitä virkaa lailla muuten on.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Eikö etsintäkuulutetut yleensä pidätetä löydettäessä eikä vain hyysätä ja piiloteta viranomaisilta. Rautoihin vain ja kotiinsa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Espanjan ja Katalonian tapahtumista vaikeneminen on häpeällistä koko EU:lle. Tämän jälkeen ei kannata yhtään moittia Venäjän tai Ukrainan väkivaltaisuuksia. Lehdistökin, tuo vallan vahtikoira, on ollut hiljaa kuin susi kukassa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Häpeällistä, mutta Suomessa niin normaalia. Onhan meidän ja suuren parjatun naapurimaamme presidenteilläkin lähes saman suuruinen kannatus presidentin vaaleissa. Mutta me emme tee koskaan mitään väärin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Mikään muu niissä vaaleissa ei sitten ollutkaan samalla tavalla.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

19:15
Tupoksen ABC:n pihalla voi olla yöllä parkissa jopa 70 rekkaa – hyville taukopaikoille on Oulun seudulla kysyntää: "Kuljettajat ajavat koko ajan kelloa vastaan" Tilaajille
19:13
Kerrostalon kellarissa syttyi tulipalo Kuhmossa – asukkaita jouduttu evakuoimaan
18:58
Migrin ylijohtaja: Välimereltä tulevilla turvapaikanhakijoilla räätälöidään apua – yksin tuleville lapsille tarvitaan riittävästi ohjaajia
18:53
Ettan tuska kasvaa, viikon sisään jo toinen tyly 0–3-tappio kotipelissä – kapteeni Markus Väisänen vaatii joukkueeltaan parempaa valmistautumista peliin
18:43
Kulkuväylät ja pihat ovat nyt peilijäällä – lähetä kuvia talvisateen tekemästä liukkaudesta
18:07
Osallistu kyselyyn: Mitä laitat laskiaispullan täytteeksi – vihreitä kuulia, mantelimassaa, hilloa vai salmiakkia?
18:00
Timo Reinikka näyttelee Oulussa muistisairaan isän roolin – Sir Anthony Hopkins esittää saman roolin Florian Zellerin näytelmästään itse ohjaamassa The Father -elokuvassa Tilaajille
160
Vihreät lupaa korvata maaseudulla bensan hinnan korotukset – "Jos ei joukkoliikennettä, jollain tavalla pitää kompensoida"
71
Näkökulma: Suomi ostaa kymmenen miljardin euron palovakuutuksen, jonka pitää olla voimassa pitkälle 2060-luvulle – nämä ovat hävittäjäehdokkaiden näkymät
65
Vihreiden puheenjohtajan uudet ilmastoesitykset: 16-vuotiaille äänioikeus ja hallituksen kanssa samaan pöytään päättämään ilmastotoimista
55
Vorot iskivät Oulun Verkkokauppa.comiin ja veivät huomattavan määrän elektroniikkaa – poliisi kertoi tuntomerkkejä paikalta poistuneesta henkilöstä
28
Presidentti Niinistö ulkoministeri Haaviston esitutkinnasta Ylellä: "Voi olla hänen itsensä kannalta kiusallinen tilanne"
25
Lastenpsykiatriaan ohjataan yhä enemmän psyykkisestä häiriöstä kärsiviä lapsia ja nuoria – Oulun yliopiston professori: "Potilaiden määrä on selkeästi lähtenyt kasvuun"
25
Elina Lepomäki ei haasta Orpoa, mutta saattaa pyrkiä kokoomuksen varapuheenjohtajaksi – "Oppositiotyössä aletaan niittää tulosta, siitä ei ole kahta sanaa"

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli on huono Etelä-Karjalan, Pirkanmaan, Keski-Suomen, Etelä-Savon, Pohjois-Savon, Pohjois-Karjalan, Etelä-Pohjanmaan, Pohjanmaan, Keski-Pohjanmaan, Pohjois-Pohjanmaan ja Kainuun maakunnissa sekä Etelä-Lapissa lumi- tai räntäsateen vuoksi.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Milloin Marinin hallitus kaatuu?

242 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Eläkkeet

Vähän väliä joku välittää ettei eläkerahat riitä. Kuitenkin sen jälkeen kun taitettu indeksi tuli vuonna 1995 ovat eläke... Lue lisää...
Pekkaxy

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

22.2.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu


Pohjoisen kattavimmat mediatilat ja monipuoliset markkinoinnin palvelut printtiin ja digiin.

Kaleva Media B2B asiakasratkaisut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityksille


stats-image