Ulkomaat

Entisen ka­ta­laa­ni­joh­ta­jan tarkoitus mennä Suomesta Tanskaan – Hanna Sarkkinen toivoo, että annettaisiin lähteä maasta vapaasti

Lännen Media haastatteli Carles Puigdemontia perjantaina. Hänet on kutsuttu Suomen jälkeen kolmeen maahan, mutta hän ei kertonut mihin. KUVA: Joel Maisalmi
Ulkomaat 24.3.2018 12:59 | Päivitetty 24.3.2018 15:25
Marjo Oikarinen, STT

Carles Puigdemont on tiettävästi edelleen Suomessa, ja espanjalaislähteiden mukaan hänen suunnitelmansa oli lentää täältä Tanskaan. Keskusrikospoliisi harkitsee, miten Espanjan luovutuspyyntöön suhtaudutaan.

Entinen katalaanijohtaja Carles Puigdemont on tiettävästi edelleen vierailulla Suomessa ja tutustumassa kulttuuriin Helsingissä. Vierailun on määrä loppua tänään. Espanjalaismedian mukaan hänen seuraava kohteensa on Tanska, jonne hänellä olisi lentoliput iltapäiväksi Suomesta.

Espanjan poliisi antoi eilen Pugdemontista etsintäkuulutuksen ja kansainvälisen pidätysmääräyksen. Suomen viranomaiset ovat pyytäneet Espanjan viranomaisilta tarkennuksia ja lisätietoja luovutuspyyntöä koskien. 

Katalaanijohtaja Carles Puigdemontin olinpaikka ei ole Suomen viranomaisten tiedossa, tiedottaa keskusrikospoliisi. Hänestä aloitetaan KRP:n mukaan normaali luovuttamisprosessi, kunhan hänet tavoitetaan. KRP:ltä kerrottiin aiemmin, että Puigdemontin mahdollisesta pidättämisestä ja luovuttamisesta päättäisi Helsingin käräjäoikeus.

Suomi on saanut eurooppalaisen pidätysmääräyksen Suomessa vierailleesta Puigdemontista. Espanjalta pyydettiin asiasta lisätietoja, jotka saatiin tänään.

Rikostarkastaja Hannu Kautto keskusrikospoliisista kertoi aiemmin STT:lle, että harkinta Puigdemontin mahdollisesta kiinniotosta tehdään syyttäjän johdolla.

Kansanedustaja Hanna Sarkkisen (vas.) mielestä on selvää, ettei Suomen pidä luovuttaa Puigdemontia Espanjaan, jossa tämä joutuisi tutkintavankeuteen poliittisista syistä.

– Hän on ollut Brysselissä maanpaossa jo pitempään. Suomen on mahdollista tehdä oma päätöksensä, ettemme osallistu poliittiseen vangitsemiseen.

Sarkkinen ei ehtinyt tavata eduskunnassa torstaina vieraillutta Puigdemontia henkilökohtaisesti. Sarkkisen tietojen mukaan Puigdemontin on ollut tarkoitus palata Brysseliin, jossa hän on asunut viime kuukaudet.

– Euroopan unionin alueella on vahva liikkumisvapaus. En usko, että hän on jäämässä Suomeen, mutta jos olisi, ei tarvittaisi mitään turvapaikan hakemista. Toivon, että siinä vaiheessa, kun hän on poistumassa, hänen annetaan mennä vapaasti.

Schengen-alueella matkustajilta ei välttämättä kysytä henkilöllisyystodistusta. Rajaviranomainen tekee ulkomaalaisvalvontaa, mutta sillä ei ole velvollisuutta pysäyttää matkustajaa, ellei ole tullut virallista määräystä.

Luovutuspyyntöä ei tarvitse panna täytäntöön, jos on epäily, että henkilö saattaisi joutua luovutuksen jälkeen poliittisen vainon kohteeksi.

Espanjan kehitys huolettaa suomalaispoliitikkoja

Puigdemontin kutsui Suomeen kansanedustaja Mikko Kärnä (kesk.), joka pitää kansainvälistä pidätysmääräystä käsittämättömänä. Hän ei voi uskoa, että Suomi voisi luovuttaa Puigdemontia.

– Presidenttiä uhkaa Espanjassa vuosikymmenien vankeustuomio siitä, että hän on toteuttanut demokraattisesti ja väkivallattomasti äänestäjiltään saamaansa mandaattia. 

Sarkkisen mielestä tilanne on erikoinen. Espanjan kehitys huolettaa häntä, sillä vangittuina on useiden katalaanipoliitikkojen lisäksi baskeja.

– Vaikka olisi mitä mieltä itsehallinnosta, tämä on surullista.

MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Suomella on vastuu kansainvälisistä sopimuksista. Meillä asiat hoidetaan pykälien mukaan eikä päästetä etsintäkuulutettuja pakoon.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Hanna Sarkkinen on täysin väärässä. Suomalaisen kansanedustajan ei ole syytä sekaantua Espanjan ja Katalonian välisiin asioihin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Päästetään menemään, voidaan viitata kintaalla muillekin joutaville kansainvälisille sopimuksille, varsinkin niille, joiden kanssa Hanna tärkeilee.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kyllähän suomaan päättäjät saavat tämänkin asian niin lujaa ryssittyä, että Barcelonassa ja Kataloniassa asuvat suomalaiset joutuvat pois lähtemään alueelta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Hehheh... Ja jos oikein huonosti menee, Portugaliinkin paenneet suomalaiset joutuvat vielä samaan veneeseen palaamaan Suomeen maksamaan veronsa niin kuin muutkin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Miksi Portugalista pitäis kenenkään joutua palaamaan, ei todellakaan? Portugalissa on hyvä systeemi ja Suomen verottaja tulee jäämään häviölle, ei tarvitse maksaa eläkeläisen veroja, kunhan hiukan osaa kikkailla.
Mutta sinä ole vain kateellinen, sillä se on sinulle oikein.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Täysiä torpeja nämä Suomen politikot. Ei ole poliittinen vanki. Kysymyksessä henkilö joka on rikkonut Espanjan lakia. Sattuu olemaan myös politikko. Ei muuta kuin pallo jalkaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Eiköhän tehdä samoin kuin mitä Suomi toivoo tehtäväksi sen andorrassa piilottelevan huijarin kanssa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Meillä lakia luetaan aina herroille edullisella tavalla.
Tämä on maan tapa.
Vain matti ja maija saa helposti rangaistuksen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

On Sarkkinen sitten mitä mieltä tahansa, niin kyllä rikolliset pitää ottaa heti tavattaessa kiinni ja passittaa kärsimään tuomionsa. Tässä tapauksessa tämä heppu on ilman muuta otettava kiinni ja toimitettava espanjaa, jossa rikoksetkin on tehty. Mitä virkaa lailla muuten on.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Eikö etsintäkuulutetut yleensä pidätetä löydettäessä eikä vain hyysätä ja piiloteta viranomaisilta. Rautoihin vain ja kotiinsa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Espanjan ja Katalonian tapahtumista vaikeneminen on häpeällistä koko EU:lle. Tämän jälkeen ei kannata yhtään moittia Venäjän tai Ukrainan väkivaltaisuuksia. Lehdistökin, tuo vallan vahtikoira, on ollut hiljaa kuin susi kukassa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Häpeällistä, mutta Suomessa niin normaalia. Onhan meidän ja suuren parjatun naapurimaamme presidenteilläkin lähes saman suuruinen kannatus presidentin vaaleissa. Mutta me emme tee koskaan mitään väärin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Mikään muu niissä vaaleissa ei sitten ollutkaan samalla tavalla.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

19.9.
Lukijat kuvasivat torstai-illan upeaa auringonlaskua ja raekuuroa enteilleitä muhkeita pilviä
19.9.
Kelohirsinen mökki tuhoutui tulipalossa Inarissa, ei tietoa henkilövahingoista
19.9.
Riita pelin säännöistä tuli kalliiksi: Mies huitaisi toista biljardikepillä, oikeus määräsi maksamaan yli 10 000 euroa korvauksia
19.9.
Tuukka Kivioja on OLS:n 22-vuotias ykköstykki, jonka harteilla painaa iso vastuu – "Haluan olla joukkueen paras pistemies ja tärkein pelaaja" Tilaajille
19.9.
Satavuotiasta steinerpedagogiikkaa juhlittiin Oulussa – "Meillä menee oikein mukavasti, ja koulussa on tekemisen tunnelma"
19.9.
Oamkiin haki syksyn yhteishaussa 1601 ensisijaista hakijaa – sosionomikoulutukseen eniten hakijoita
19.9.
Puuhun sidottu ja ammuttu koira kuohutti Enontekiöllä – eläimen lopettanut omistaja ilmoittautui poliisille: "Eläinrääkkäyspuheet voi lopettaa" Tilaajille

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli on paikoin huono Keski-Suomen, Pohjois-Savon, Pohjois-Karjalan ja Kainuun maakunnissa, Pohjois-Lapissa sekä Koillismaalla tienpintojen jäätymisen vuoksi.

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Juttutupa täynnä hankalia ihmisiä

Kaikki jotka ei ole samaa mieltä on joidenkin mielestä hankalia? Lue lisää...
Kritiikkiä tarvitaan

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.

Naapurit

20.9.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image