Ulkomaat

Entisen kak­soi­sa­gen­tin murhayritys voi hyydyttää Britannian ja Venäjän välit entistä enemmän pakkasen puolelle

Poliisit partioivat Salisburyssa talon edessä, jossa Sergei Skripal asui. KUVA: NEIL HALL / EPA
Ulkomaat 8.3.2018 9:49 | Päivitetty 8.3.2018 10:33
STT, Kaleva

Venäjän sotilastiedustelun entisen tiedustelu-upseerin Sergei Skripalin murhayritys voi kiristää Britannian ja Venäjän jo entisestään viileitä välejä. Britannialla on huomattavasti kireämmät välit Venäjään kuin esimerkiksi Ranskalla ja Saksalla.

Britannian ulkoministeri Boris Johnson nosti parlamentille pitämässään puheessa esille entisen venäläisagentin Aleksandr Litvinenkon tapauksen, josta Britannia syytti Venäjää. BBC:n mukaan Johnson sanoi Skripalin tapauksen muistuttavan Litvinenkosta, joka kuoli Lontoossa vuonna 2006 juotuaan myrkytettyä teetä.

Entisen venäläisagentin ruumiinavauksessa löytyi radioaktiivista poloniumia. Tapaus heikensi vakavasti Britannian ja Venäjän suhteita.

Financial Timesin mukaan Johnson kertoi parlamentille, että Britannia vastaa "jämäkästi", jos Venäjän todetaan liittyvän Skripalin tapaukseen. Mahdollisia toimenpiteitä voisivat olla esimerkiksi joidenkin venäläisten diplomaattien karkottaminen, kuten Litvinenkon tapauksen jälkeen tehtiin. Britannia voisi myös asettaa pakotteita venäläisille sekä venäläisille yrityksille.

Johnson väläytti tiistaina jopa mahdollisuutta, että maa jättäisi väliin ensi kesän jalkapallon MM-kisat Venäjällä, jos Venäjän osoitetaan olleen Skripalien myrkyttämisen takana.

Venäjän ulkoministeriön tiedottaja Maria Zaharova puolestaan syytti niin brittipoliitikkoja kuin mediaa venäläisvastaisuuden levittämisestä.

- Tätä tapausta käytettiin mediassa välittömästi Venäjää vastustavan kampanjan aloittamiseen. On vaikeaa nähdä tässä mitään muuta kuin provokaatiota, jolla tähdätään maiden suhteiden vahingoittamiseen, Zaharova sanoi keskiviikkona.

Useat asiat hiertävät välejä

Valtioiden väliset suhteet ovat olleet viileät jo kauan, mutta eriäviä näkemyksiä riittää myös tänä päivänä. Britannia on esimerkiksi vastustanut Venäjän sotilaallista tukea Syyrian presidentti Bashar al-Assadin hallinnolle. Britannia on myös puoltanut voimakkaasti Venäjän vastaisia pakotteita, jotka määrättiin Venäjälle Itä-Ukrainan separatistien tukemisesta ja maan liitettyä Ukrainalle kuuluneen Krimin alueeseensa.

Britannia on myös esittänyt useaan otteeseen huolensa Venäjän mahdollisesta sekaantumisesta länsivaltojen vaaleihin.

Valtiot lupailivat parantaa suhteitaan, kun Johnson vieraili Venäjällä joulukuussa ja tapasi Venäjän ulkoministeri Sergei Lavrovin. Ulkoministerin virallinen vierailu Venäjälle oli ensimmäinen viiteen vuoteen. Vierailu sujui kuitenkin jokseenkin jäätävissä tunnelmissa.

Lavrov sanoi jo ennen tapaamista, etteivät maiden erittäin huteralla tolalla olevat suhteet ole mikään salaisuus.

Johnson puolestaan varoitti, että Britannia on valmis ja kykenevä tekemään kostoksi kyberiskuja, jos Venäjän hakkerit jatkavat muun muassa länsimaiden vaalien häirintää.

Skripal pelkäsi hyökkäystä

Britannian poliisin mukaan Skripal ja hänen tyttärensä yritettiin murhata hermomyrkyllä ja tapausta tutkitaan murhayrityksenä. Skripal ja hänen tyttärensä löydettiin tiedottomina Maltings-ostoskeskuksen penkiltä Etelä-Englannin Salisburyssa sunnuntaina.

Skripalin sukulaiset ovat kertoneet BBC:lle, että Skripal oli sanonut heille uskovansa Venäjän tiedustelupalvelun hyökkäävän hänen kimppuunsa hetkenä minä hyvänsä.

Skripal tuomittiin Venäjällä 13 vuodeksi vankilaan vakoilusta Britannian hyväksi vuonna 2006. Turvallisuuspalvelu FSB:n mukaan Skripal oli paljastanut Euroopassa olevia venäläisagentteja Britannian tiedustelulle ja saanut korvaukseksi 100 000 dollaria.

Linkki juttuun

Linkki juttuun

MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Venäjä nimenomaan halusi että tiedetään Kremlin olevan tämän takana. Muuten ei olisi käytetty harvinaista hermomyrkkyä. Tällä tempulla Putin pyrkii pelotevaikutuksen luomiseen. Sama taktiikka näkyi myös Putinin ydinaseuhoisessa puheessa.

Todellisuudessa Venäjän heikkous on ajanut Putinin pullistelun tielle.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Vaan jos ne asiat eivät olekaan niin miltä ne näyttävät, tai jostain syystä halutaan näyttävän?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

ne asiat kun ovat paljon, paljon pahemmin kuin miltä näyttää.
monta, monta kertaa pahemmin kuin luulet, tai edes kuvitellaan.
heitä on joukoissamme tuhansia ja taas tuhansia, ympäri maailman.
koskaan ei voi tietää milloin seuraava uhrinsa löydetään ja uhriksi tajutaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Eikö se olisi niin Venäjälle kuin läntiselle maailmalle kaikista paras, kun rakennetaan muuri Venäjän vastaiselle rajalle, lopetetaan aivan kaikki kanssakäyminen puolin ja toisin ja ei työnnetä nokkaa toisten asioihin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tunnettu tosiasia jäämistä on että pelkäämättä , että he havaitsevat itse ottaneensa nämä hermomyrkyt ja sen jälkeen hukanneet aineet yli 40 000 tonnin joukosta ja Tarvitaan vain pieni hippunen kyseistä ainetta tappamaan jälleen viattomia ihmisiä

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Sinisilmäinen Suomi ja tonnttikaupat

161 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Miksi aina puhutaan köyhyydestä.

Oletko käynyt missään Afrikan maassa? Minä olen 26:ssa. Afrikassa taitaa olla nykyään 55? valtiota niin suosittelen ystä... Lue lisää...
Sad but true...

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla. 24.6. - 26.9.

Naapurit

25.9.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image